Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.466 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

52reacties

In 10 maanden tijd vonden op het Sjef de Kimpepad op vrijwel precies dezelfde plek maar liefst 5 straatroven plaats. 2 Van die straatroven in die periode zijn:

  • Op 18 oktober 2015 werd een 22-jarige man onder bedreiging van een mes beroofd.
  • Op tweede kerstdag 2015 tussen 10.00 en 10.15 uur werd een man die een epileptische aanval kreeg, beroofd van zijn rugzak.

Het opsporingsprogramma Bureau Brabant besteedt maandag aandacht aan deze straatroven op het fietspad tussen de Rijpelberg en Helmond Oost. Er wordt een reconstructie van 1 van de 5 straatroven getoond. Daarmee hoopt de politie dat kijkers hen op het spoor kunnen zetten van de daders. Ook roept de politie mensen op die daar ook (bijna) slachtoffer werden en er nog geen aangifte van hebben gedaan.
Wijkagent Johan Meeuwsen was vanochtend betrokken bij de filmopname voor de uitzending. Bureau Brabant op Omroep Brabant begint maandag om 18.15 uur en wordt ieder uur herhaald tot dinsdag 17.15 uur.

In de reacties hieronder staan updates.

52 reacties:

camera !

Beantwoorden

@Ineke Endevoets op vrijdag 12 februari 2016 om 15:00:

Idd camera’s ophangen is al een begin !!

Beantwoorden
Majella De Jongh Marijnissen

de daders ,zoals eigenlijk 95% (altijd) licht getint.kiezen bewust hun slachtoffers uit; dus racistische motieven.

Beantwoorden

Behalve de 2 donderdag genoemde straatroven, waren er in 2015 op het Sjef de Kimpepad ook nog deze 3:
• zondag 8 maart rond 03.30 uur: een man bedreigd met mes door 3 daders
• dinsdag 21 april rond 21.15 uur: een vrouw beroofd door 4 daders
• donderdag 9 juli rond 15.45 uur: een 13-jarige jongen belaagd door 3 daders

Weet je meer of was je zelf slachtoffer op het Sjef de Kimpepad (maar deed je nog geen aangifte): bel dan de politie op 0800 – 6070. Daarnaast is de politie op zoek naar de (in het filmpje genoemde) negroïde vrouw. Zij hielp ‘s ochtend op tweede kerstdag ruim een half uur de jongen die bij de straatroof een epileptische aanval kreeg. “Deze hulpvaardige vrouw is een hele belangrijke getuige voor ons” zo meldde de politie in het opsporingsprogramma Bureau Brabant.

Beantwoorden

Filmpje: man pint met een op het Sjef de Kimpepad gestolen pinpas
Vorige week maandag werd in het opsporingsprogramma Bureau Brabant al uitgebreid aandacht besteed aan deze 5 straatroven op het Sjef de Kimpepad.
Bij de straatroof van zondag 8 maart werd een pinpas buitgemaakt. Op onderstaande beelden toont de politie vandaag de man die op straat pint met die gestolen pas. De politie wil graag weten wie dit is, als je dat weet kun je hen bellen op 0800-6070.

Beantwoorden

Dat item in Opsporing Verzocht vanavond om 20.30 uur op NPO 1 bevat geen andere (en dus geen nieuwe) informatie dan Bureau Brabant eerder toonde. Dat liet een woordvoerster van dit zeer goed bekeken AvroTros-programma vanmiddag weten. Middels de aandacht op de landelijke tv hoopt de politie verder te komen in deze zaak.
Woensdagochtend is de herhaling om 11.40 uur op NPO 2.

Beantwoorden

Zoals aangekondigd bevatte het item bij Opsporing Verzocht gisteravond geen extra informatie. Maar het werd toch even anders gepresenteerd dan op Omroep Brabant vorige maand. Het door Anniko van Santen gepresenteerde item kun je terugkijken (vanaf 19.46), de geschreven tekst en foto’s staan op hun website.
Er keken gisteravond maar liefst 1.575.000 personen (van 6 jaar en ouder) naar de uitzending van Opsporing Verzocht. Daarmee trok dit programma op 1 na de meeste kijkers gisteren op de Nederlandse tv.

Beantwoorden

Waarom hebben ze de camera beelden niet laten zien van het pinnen met gestolen bankpas ?

Beantwoorden

Ik ben in – denk 2007? – op deze brug aangevallen door een gek met een mes op de fiets. De zon was nog niet achter de horizon verdwenen. Hij wilde mijn tas los snijden. Ik gilde hard en schreeuwde in zijn gezicht waarna hij me los liet. Helaas haalde hij me in en toen heb ik hem met fiets en al de bosjes in getrapt. Ik had mijn ouders toen al aan de telefoon en zij hebben alles gehoord. Ma belde de politie en pa kwam me tegemoet gefietst. Helaas is die kansloze gast de andere kant op gegaan en ook de politie heeft hem niet meer gezien. Ik was 17 jaar oud, heb er wel een trauma aan over gehouden. Ik durf in schemer al niet meer buiten te fietsen of lopen. Ik heb naderhand nog met de politie gesproken, in de hoop dat hij alsnog gepakt zou worden. Als jou hetzelfde is overkomen daar, praat met de politie, ook al is het jaren geleden. Het moet genoteerd worden dat het gebeurt zodat ze actie kunnen ondernemen. Wat mij overkwam wil ik anderen graag besparen!

Beantwoorden

@Marian Figaroa op woensdag 9 maart 2016 om 09:15:

Dat vroeg ik me inderdaad ook af.. Bij Bureau Brabant lieten ze die wel zien..

Beantwoorden
Frank van Neerven

Poging beroving van 15-jarig meisje gisteravond op de fietsbrug
De politie is op zoek naar getuigen van een poging tot beroving op donderdagavond rond 21.30 uur op het Sjef de Kimpepad.
Rond dat tijdstip fietste een 15-jarig meisje over de fietsbrug vanuit de richting Helmond naar de wijk de Rijpel. Aan het einde van het fietspad wachtten 2 mannen haar op die haar de weg versperden. 1 Van hen pakte haar vast en trok haar van haar fiets. Op dat moment kwam echter een jongeman op een bromfiets over de fietsbrug gereden en daar schrok het duo blijkbaar van. Zij lieten het meisje los en ging er vandoor, waarschijnlijk via het bospad dat naast het fietspad is gelegen. Het slachtoffer is vervolgens naar huis gefietst en heeft de politie gewaarschuwd. Zij raakte niet gewond.
Van de daders is een summier signalement bekend: (jonge)mannen, beiden droegen een capuchon over het hoofd en hadden hun gezicht bedekt.
De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van dit incident. Daarbij zijn we met name op zoek naar de jongeman op de bromfiets, die wellicht niets vermoedend, voorbij is gereden. We zijn uiteraard benieuwd of hij nog informatie heeft die bruikbaar kan zijn voor ons onderzoek. Ook andere getuigen die wellicht iets gezien hebben of iets weten dat hiermee te maken heeft kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.
In 2015 vonden op het Sjef de Kimpepad al tenminste 5 straatroven plaats, zie hierboven. De politie onderzoekt nog of het incident van donderdagavond een verband heeft met deze eerdere incidenten.

Beantwoorden

Tijd voor een burgerwacht

Beantwoorden

Ik hoop dat ik niemand beledig, maar ik snap niet dat ouders hun kinderen daar nog laten fietsen.
Opa vertelt: een jaar of 40 of 50 geleden was de Warande een plek waar ik niet door mocht van mijn ouders. Daar waren kinderverkrachters. Ik wist bij god niet wat dat waren, maar begreep heel goed dat ik daar niet moest wezen.

Beantwoorden

Burgerwacht!!!

Ja Piet, dat roep ik hier al zo’n 4 jaar. Dan wordt je terug gefloten door de linkse theedrinkers. En ik heb ook geen zin meer om mensen op te roepen, zich weerbaar te maken. Geen hond die reageert. ik kan je wel vertellen dat niemand dat mij flikt wat daar en elders in deze stad gebeurt, dat zweer ik je. Ik heb er nog nooit op gelopen om het uit te proberen, maar ik overweeg toch om dat maar eens een keer te gaan doen………………

Beantwoorden

Ik wil er nog even aan toevoegen dat op het Sjef de Kimpepad iedereen zou moeten kunnen fietsen, ook een meisje van 15 jaar dus. Het zou dus niet moeten zijn dat we niet begrijpen dat ouders hun kinderen daar laten fietsen……

Nee……het moet zijn, dat er helaas tegenwoordig schrikbarend veel ouders zijn die nog niet eens in de gaten hebben, dat ze met hun bedorven zaad dit tuig op de wereld hebben gezet. En dat begint al met zo’n 12 tot 14 jaar, straatroven, overvallen, steekpartijen, ouderen (bejaarden) bejegenen noem het maar. Waar zijn die klote ouders die dit gajes bij elkaar gefokt hebben? Elk fatsoenlijk ouder met goede sociale vaardigheden laat z’n kind niet s ‘avonds laat of diep in de nacht over straat lopen. Dan klopt er thuis dus helemaal niets van. Het wordt de hoogste tijd dat de overheid zulke ouders keihard aanpakt.

Beantwoorden

@Twan Peters op zondag 13 maart 2016 om 01:05:

Ik ben even de draad kwijt, welke ouders volgens jou keihard moeten worden aangepakt omdat ze hun kind zo laat over straat laten gaan: de ouders van de dader(s) of de ouders van dat meisje van 15 jaar?

Beantwoorden

Nee Sander,

Ik ben hier duidelijk in, de ouders van de veroorzakers. Iedereen moet kunnen gaan en staan waar die wil. Het is aan de overheid om er voor te zorgen dat burgers zich veilig voelen. Dat is nu al bijna nergens meer het geval in de grote steden.

Beantwoorden

@Twan Peters op zondag 13 maart 2016 om 11:57:

Je legt in je bericht van 01:05 expliciet een verband met het tijdstip van de dag. Vandaar de verwarring. Maar je bedoelde dus iets anders dan wat je toen schreef.

Is het niet veel effectiever om de veroorzakers aan te pakken dan hun familie?

Beantwoorden

@Sander Lam op zondag 13 maart 2016 om 13:52:
Ik ben het met je eens. De daders moeten juist bestraft worden.

@Twan Peters op zondag 13 maart 2016 om 00:53:
Waarom ga je daar niet met Piet staan om op te letten en die misdaden te voorkomen? Daders houden er niet van als er iemand meekijkt en dan laten ze het wel.
Daar staan verbiedt niemand je, het helpt en ik denk dat er regelmatig iemand uit de buurt jullie een warme kop koffie of soep komt brengen.

Beantwoorden

Goed idee Lieke,

dat ik daar nog niet opgekomen ben, briljant!

Beantwoorden

Maatregelen tegen de straatroven op het Sjef de Kimpepad
Naar aanleiding van bovenstaande straatroven op het Sjef de Kimpepad kwam de Belangengroep Rijpelberg samen met de politie en gemeente in actie. De opvolger van de oude wijkraad meldt:

  • de politie surveilleert er veel vaker dan voorheen,
  • de fietspadpaaltjes aan beide zijden zijn verwijderd zodat politieauto’s sneller ter plekke kunnen zijn,
  • de kapotte verlichting is inmiddels gerepareerd en mogelijk komt er nieuwe verlichtingsarmaturen met meer lichtopbrengst,
  • het groen wordt korter gemaakt en gehouden om het zicht te vergroten.

Belangengroep Rijpelberg ziet ook de zandbergen onderaan het talud graag verdwijnen omdat die het zicht op het fietspad verminderen vanuit de Rijpelberg. Hun verzoek camera’s te plaatsen “ligt wat lastiger en is niet in het kort uit te leggen” aldus de belangengroep. Ook bij buurtpreventieteam Oost-Alert heeft de veiligheid bij de fietsbrug verhoogde aandacht.

Beantwoorden

Dat zal eens een keer tijd worden dat er iets aan gedaan wordt.
Het is al jaren onveilig s’avonds

Beantwoorden

Het is daar eigenlijk altijd een onveilige situatie geweest. Alleen de laatste tijd zijn er nogal veel incidenten in korte tijd geweest. Hopelijk wordt het werkschuwe tuig snel gevonden dat daar aan het roven is.

Beantwoorden

Werd tijd

Beantwoorden

Werd tijd zet burger wachten in en eens goed meppen leren ze het wel af ze worden hier te veel gepempert met een taak strafje

Beantwoorden
Jeanny Van de Bogaard

Wat ook zou kunnen: dat er stadswachten surveilleren van 18 tot 24 uur.
Of mogen die niet buiten het centrum komen?

Beantwoorden

Ze doen dat natuurlijk omdat ze geen stageplaats hebben gekregen.

Beantwoorden

Je kunt altijd met een groepje burgers het heft in eigen hand nemen. Dan is het zo afgelopen. Is in sommige straten ook ooit gebeurd. Probleem opgelost.

Beantwoorden

Nou ben benieuwd of initiatief Belangengroep Rijpelberg snel effect zal sorteren, want wat bedoelen ze precies “met vaker dan voorheen surveilleren”?

Beantwoorden

Burgemeester Elly Blanksma bezocht gisteravond de fietsbrug en schreef vanochtend op Twitter:

Door politie en bewoners bijgepraat over incidenten Sjef de Kimpepad. Locatie vraagt én krijgt onze volle aandacht.

Beantwoorden

Het snoeien is begonnen
Maandag kondigden we aan dat het groen bij het Sjef de Kimpepad korter gemaakt zou worden om het zicht (en daarmee de veiligheid) te vergroten. Vanmiddag toonde wijkagent Johan Meeuwsen de onderstaande 3 foto’s van de snoeiwerkzaamheden. Hij meldde daarbij dat de bosschages op de kruising van het Sjef de Kimpepad en de Straakvense Bosdijk ook gaan verdwijnen.

Beantwoorden

En waar zijn de camera’s… tip..

Beantwoorden

Jammer dat er nu pas iets aan gedaan word. Deze brug is al jaren een probleem. Hoop dat het helpt.

Beantwoorden

Camera’s lijkt me inderdaad ook een goeie investering..

Beantwoorden

Tja, zolang de burgemeester nig steeds praat over incidenten..
Het probleem zijn niet de bosjes of de verlichting. Die schijt Marokkanen zijnhet probleem.
Ga eens een avondje naar de Wissen zou ik zeggen.

Beantwoorden

Goede zaak. Nu nog een lokagente.

Beantwoorden

Camera’s ik ga er in ieder geval niet over zolang het niet veilig is

Beantwoorden

Ik fiets er vaak overheen als ik ge jeudebouled heb. Als puntje bij paaltje komt, dan komen die ijzeren ballen hard aan!

Beantwoorden

Fijn!!

Beantwoorden

Nou nog lok agente onze kinderen.mogen daar niet over en ik ga daar ook niet over

Beantwoorden
Jeanny Van de Bogaard

Wijkagent Johan Meeuwsen kreeg veel tevreden reacties van buurtbewoners op het snoeien bij deze ‘straatroven-fietsbrug’ op het Sjef de Kimpepad. “Is een heel stuk overzichtelijker geworden. Nu maar hopen dat het de veiligheid ten goede komt” aldus de wijkagent vanmiddag.

Beantwoorden

Veel beter idd

Beantwoorden
Getty van den Heuvel

Goed werk idd! Hopelijk betekent dat nu eindelijk het sein veilig daar.

Beantwoorden

jammer maar het is niet anders

Beantwoorden

Goed werk, echter vrees ik dat de rovers hun werkterrein zullen verplaatsen.

Beantwoorden

Netjes en een stuk prettiger vind ik. Zeker in de avond.

Beantwoorden

Mooi is anders.

Beantwoorden
Maurice van Bussel

De straat rovers beroven de mensen als het donker is óp de fietsbrug !
Wat ze nu gedaan hebben is zinloos en daarna staan alle mooie bomen
aan het eind van de fietsbrug natuurlijk ook in de weg.
Alle groen gaat zo verloren en de laffe rovers gaan gewoonweer hun gang.

Beantwoorden

29 Nieuwe straatlantaarns langs het Sjef de Kimpepad
B&W wil 29 nieuwe straatlantaarns langs het Sjef de Kimpepad laten plaatsen. De straatverlichting wordt daar verbeterd via hogere armaturen, een betere positionering en LED-licht. Dat is nodig om de veiligheid na de 85 (!!) incidenten die daar de afgelopen 5 jaar hebben plaatsgevonden, waaronder een aantal ernstige geweldsdelicten en zedenzaken. Dat aantal van 85 maakte de gemeente zojuist bekend. Dit speelde zich (met 5 overvallen in 10 maanden tijd en 2 afgelopen maand), vooral af op het gedeelte waar fietspad en kanaal elkaar via een brug kruisen.
Deze extra verlichting volgt na de eerder genoemde maatregelen zoals het verwijderen van alle begroeiing langs het pad die hoger is dan 50 centimeter. Zie bij de updates hierboven. Nu dus ook de door de Belangengroep Rijpelberg gewenste betere verlichting. Die verlichting gaat 41.905 euro kosten, de gemeenteraad moet haar goedkeuring nog geven.
Het aanleggen van de nieuwe verlichting gaat zo’n 6 maanden duren. Na realisatie zal er een evaluatie plaatsvinden om te bezien of of de sociale veiligheid voldoende verbeterd is of dat cameratoezicht wenselijk is. “Op dit moment wordt het nemen van die betreffende maatregel echter mede door de politie afgeraden. Dit zou voor de nu geconstateerde problematiek te weinig effect sorteren.”
Dinsdag bezochten de burgemeester en haar wethouders Helmond Oost. Tijdens dat wijkbezoek werden zij bijgepraat door de wijkraad over de eerder genomen aanpassingen op en bij het fiets- en wandelpad.

Beantwoorden

Word tijd is genoeg gebeurd

Beantwoorden
Jeanny Van de Bogaard

Ja landelijke bekendheid heeft toch wat opgeleverd terwijl dat het al jaren aan de gang was daar !

Beantwoorden

Gelukkig. Verlichting was bar slecht. Er schijnt gesnoeid te zijn, maar niet goed. Als je vanaf de stad richting Rijpelberg fietst, kanaal over, heb jhe links nog allerlei bossages.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *