Buiten is het 7 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.326 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
17reacties

Bodec BV aan de Scheepsboulevard is dinsdag failliet verklaard. Dit bedrijf naast de Groene Campus en tegenover Fitland werkt sinds 1994 als advies- en ingenieursbureau in de voedingsmiddelenindustrie, (bio)pharma en de chemische industrie. 2 Jaar geleden verhuisde Bodec van Best naar het Food Tech Park Brainport (FTPB) in Helmond. Bodec richt zich (via 1 holding en 3 dochterondernemingen) op productontwikkeling, procesverbetering en invoeren van vernieuwingen in wat tegenwoordig heet de agro-industrie. Het Helmondse bedrijf was zowel een laboratorium als een proeffabriek en kenniscentrum. Er werk(t)en 9 mensen.
Oorzaak van het faillissement is een tegenvaller bij de bouw en realisatie van het bedrijf. Met name het faillissement van de installateur, was daarvan de oorzaak, zegt directeur-eigenaar Frank de Boeff (foto). “Dat heeft ons heel veel extra kosten en werk bezorgd. We hebben feitelijk nog maar 3 maanden echt kunnen draaien.” De Boeff werkt nu aan een doorstart. “De markt en onze plannen zijn goed. We zien best nog een toekomst, maar met achterstand beginnen bleek een te grote tegenvaller.”
Bodec organiseerde op eeerder deze maand nog een bijeenkomst over de vraag welke kansen bestaan om grondstof en beter te benutten. Die bijeenkomst is gewoon doorgegaan. Het dreigende faillissement was op dat moment nog onduidelijk en voor de regio en het Food Tech Park is en blijft dit een belangrijk onderwerp, aldus De Boeff.
Bodec investeerde ruim 3 miljoen euro in de technologie, onder meer met steun van innovatiesubsidie van de provincie Brabant. Het richtte zich meteen op een groot aantal projecten op het beter en moderner verwerken van voedsel. Zoals door van reststromen uit voedselfabrieken waardevolle producten te maken.
De gemeente staat tot 2020 voor maximaal 200.000 euro per jaar garant voor de huurpenningen van het gebouw. Begin vorig jaar ging de andere grote huurder, Chez Pascal BV, ook al failliet. Daarvoor in de plaats huurde Top Food Lab uit Wageningen een deel van de ruimte. Dat contract liep 3 maanden geleden af. Op 7 juli 2015 heeft het College besloten maandelijks 2.704,03 euro per maand huur bij te passen. Wanneer Bodec geen doorstart kan maken, zal dat wel meer worden. Het vinden van nieuwe bedrijven bleek in het verleden namelijk geen makkelijke taak.

17 reacties:

Sterkte voor de werknemers, hopelijk vinden jullie snel weer een baan.
Vreemd eigenlijk dat de gemeente garant staat voor 200.000 euro per jaar. Met een beetje pech kost dat dus een miljoen over 5 jaar. Met die gegarandeerde inkomsten wil ik ook wel een gebouw bouwen.

Beantwoorden

Het lijkt erop dat het de heer Van Rijsingen via Bodec wederom is gelukt om Europa een pootje te lichten. L’Histoire se repete: http://www.ftm.nl/exclusive/vissen-naar-subsidie/

Beantwoorden

Wie betaalt momenteel de huurpenningen (200.000 euro per jaar): De gemeente (dus de inwoners van Helmond), of de nieuwe eigenaar van de doorgestarte firma? In het eerste geval: Waarom?

Beantwoorden

Een jaar geleden failliet gegaan, zo nu blijkt met ruim 1 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen. Ondernemers Frank de Boeff en Paul Deckers hebben vlak voor het faillissement bovendien geld uit de boedel onttrokken, dat ze volgens de curator nog moeten terugbetalen. En daarnaast hebben de heren niet aan hun publicatieplicht bij de Kamer van Koophandel voldaan: De jaarrekening 2014 van Bayon Holding en Pedes Holding is nog steeds niet openbaar. Is dit het soort ondernemers en ondernemingen dat Helmond wil promoten op de Food Campus?

Beantwoorden

Hij heet niet voor niets de Boeff

Beantwoorden

A.s. dinsdag besluit de gemeente om ondanks deze debacles toch weer 4 jaar lang jaarlijks € 500.000,- Helmonds belastinggeld per jaar te schenken, om nog meer leuke dingen mee te doen. Wie weet komt er nog eens wat goed terecht. Wil je meekijken hoe en waaraan dat wordt opgemaakt? Kijk dan mee op Food Tech Park TV: https://www.foodtechbrainport.tv/video-overzicht

Beantwoorden

Ramaer zou ook failliet zijn.

Beantwoorden

Sterk staaltje staatsteun voor onzinnige hobby: https://www.helmond.nl/bis/2019/Raadsvoorstellen/RV%20002%20Businessplan%20Food%20Tech%20Brainport%202019.pdf

Food ontwikkeling gaat in de rest van Nederland namelijk zonder steun.

Let op: Gaat u Helmonders veel geld kosten!

Beantwoorden

@Joop de Koe op woensdag 2 januari 2019 om 08:06:

Zo te lezen gaat het hier om een gigantische inspanning van overheid, bedrijfsleven en kenniscentra samen om onder meer de verspilling van voedsel en grondstoffen terug te dringen. Dat kan ik geen onzinnige hobby noemen, en ik zou ook geen vergelijkbare initiatieven elders in Nederland weten.

Beantwoorden

@Sander Lam op woensdag 2 januari 2019 om 13:17:

Elders doet men dit voor eigen rekening en risico, zonder hulp vanuit de gemeente of Europa. Is ook niks unieks wat hier gebeurt.
Bedenk u dat Bodec en Pascal reeds zijn gefailleerd, wat gepaard ging met enorme schulden, waar een ander dus de dupe van was. En dat gaat nu gewoon door, voor risico van de belastingbetalende burger!

Beantwoorden

Suytkade, Fitland, De Groene Campus, Bodec is/was toch het paradepaardje van de gemeente Helmond/Frans Stienen. Dat hebben De Boeff en Deckers goed aangepakt/ingepakt. De heren wandelen fluitend naar de curator. De gemeente betaalt het gelag.

Beantwoorden

Normaal is de volgorde: 1. Maak een businessplan voor je onderneming; 2: Regel een borgstelling voor de uitlener; 3: Evt. verstrekken lening.

Hier gaat het anders: 1. Ontvang de lening; 2. Uitlener staat zelf borg; 3. Maak achteraf een businessplan.

Wie bedenkt zoiets, waarom en welke ondernemer heeft hier belang bij? Denk dat het antwoord hier boven wel ergens te vinden is!

Beantwoorden

@Charles de Buseau op donderdag 3 januari 2019 om 19:48:

Kennelijk hebben de leden van het College de roversroman van Bernard Cornfeld (IOS) en Nina Brink (WoL) niet gelezen.

Met gladde praatjes alsof investeringen in hun organisaties resultaten zouden opleveren die groeiden tot in de hemel trapten echt wel slimme en goed opgeleide mensen daarin.

Resultaten uit het verleden. Alles was fake. De bedenkers van de carrousel gingen met honderden miljoenen aan de haal.

Frans S. (ex-Collegelid) trapte er jaren later weer gewoon in
.

Beantwoorden

Om te janken dat er nu nog steeds geld wordt verbrand met dit Bodec / Food Campus hobbyproject en de onzin die men met de filmpjes toont. Leer toch van het verleden en kijk wat er is aangericht! http://www.boskampwillems.nl/wp-content/uploads/2015/10/BH-openbaar-verslag-6.pdf

Beantwoorden

Helmond bedankt! We zijn met jullie hulp en ruime financiële steun doorgestart en zijn inmiddels leading innovator: https://www.bodec.eu/bodec-als-leading-innovator-in-agrifood-sector/. We zijn onlangs met de BOM naar China geweest. Was een geweldige mooie reis. Veel gezien en beleefd. En het was ook nuttig. We hebben de Chinese boeren bijvoorbeeld uitgelegd dat een mislukte rijstoogst óók een kans is. Door milde extractie van de plantenresten kan je hier in onze proeffabriek bijvoorbeeld eiwitten terugwinnen. Daar kan je weer andere dingen mee doen. En na milde vacuüm droging maak je van het residu pellets voor in de kooktoestelletjes in de hut. Zo zie je maar: Denk eens verder, klaag niet en kijk eens om je heen. Een probleem is ook een kans. Dát is waar wij voor staan en dát vinden wij gaaf.

Beantwoorden

Bodec heeft slechte zaken en slechte bestuurders … ze hebben vorige keer geld aangenomen en het nooit terugbetaald. het heet fraude en het kost ons mensen Helmonds geld om een ​​mooi leven en een grote auto te hebben

Beantwoorden
Peter van Spronsen

Geachte heer Van Spronsen, er is weer geld zat. De gemeente Helmond heeft onlangs voor meer dan € 1.200.000,- Helmonds belastinggeld gedoneerd in de vorm van subsidies en leningen voor onderzoek naar zinloze projecten (de onderwerpen zijn ofwel al bekend, ofwel zijn verzonnen nieuwe toepassingen voor bestaande apparaten), zie https://www.brabant.nl/actueel/bekendmakingen/subsidie-bekendmakingen-staatssteun/2020. Advies is om NU uw geld terug te vorderen, voordat het weer op is.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *