Buiten is het -1 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 86.129 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Bodec BV aan de Scheepsboulevard is dinsdag failliet verklaard. Dit bedrijf naast de Groene Campus en tegenover Fitland werkt sinds 1994 als advies- en ingenieursbureau in de voedingsmiddelenindustrie, (bio)pharma en de chemische industrie. 2 Jaar geleden verhuisde Bodec van Best naar het Food Tech Park Brainport (FTPB) in Helmond. Bodec richt zich (via 1 holding en 3 dochterondernemingen) op productontwikkeling, procesverbetering en invoeren van vernieuwingen in wat tegenwoordig heet de agro-industrie. Het Helmondse bedrijf was zowel een laboratorium als een proeffabriek en kenniscentrum. Er werk(t)en 9 mensen.
Oorzaak van het faillissement is een tegenvaller bij de bouw en realisatie van het bedrijf. Met name het faillissement van de installateur, was daarvan de oorzaak, zegt directeur-eigenaar Frank de Boeff (foto). “Dat heeft ons heel veel extra kosten en werk bezorgd. We hebben feitelijk nog maar 3 maanden echt kunnen draaien.” De Boeff werkt nu aan een doorstart. “De markt en onze plannen zijn goed. We zien best nog een toekomst, maar met achterstand beginnen bleek een te grote tegenvaller.”
Bodec organiseerde op eeerder deze maand nog een bijeenkomst over de vraag welke kansen bestaan om grondstof en beter te benutten. Die bijeenkomst is gewoon doorgegaan. Het dreigende faillissement was op dat moment nog onduidelijk en voor de regio en het Food Tech Park is en blijft dit een belangrijk onderwerp, aldus De Boeff.
Bodec investeerde ruim 3 miljoen euro in de technologie, onder meer met steun van innovatiesubsidie van de provincie Brabant. Het richtte zich meteen op een groot aantal projecten op het beter en moderner verwerken van voedsel. Zoals door van reststromen uit voedselfabrieken waardevolle producten te maken.
De gemeente staat tot 2020 voor maximaal 200.000 euro per jaar garant voor de huurpenningen van het gebouw. Begin vorig jaar ging de andere grote huurder, Chez Pascal BV, ook al failliet. Daarvoor in de plaats huurde Top Food Lab uit Wageningen een deel van de ruimte. Dat contract liep 3 maanden geleden af. Op 7 juli 2015 heeft het College besloten maandelijks 2.704,03 euro per maand huur bij te passen. Wanneer Bodec geen doorstart kan maken, zal dat wel meer worden. Het vinden van nieuwe bedrijven bleek in het verleden namelijk geen makkelijke taak.

5 reacties:

Sterkte voor de werknemers, hopelijk vinden jullie snel weer een baan.
Vreemd eigenlijk dat de gemeente garant staat voor 200.000 euro per jaar. Met een beetje pech kost dat dus een miljoen over 5 jaar. Met die gegarandeerde inkomsten wil ik ook wel een gebouw bouwen.

Beantwoorden

Het lijkt erop dat het de heer Van Rijsingen via Bodec wederom is gelukt om Europa een pootje te lichten. L’Histoire se repete: http://www.ftm.nl/exclusive/vissen-naar-subsidie/

Beantwoorden

Wie betaalt momenteel de huurpenningen (200.000 euro per jaar): De gemeente (dus de inwoners van Helmond), of de nieuwe eigenaar van de doorgestarte firma? In het eerste geval: Waarom?

Beantwoorden

Een jaar geleden failliet gegaan, zo nu blijkt met ruim 1 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen. Ondernemers Frank de Boeff en Paul Deckers hebben vlak voor het faillissement bovendien geld uit de boedel onttrokken, dat ze volgens de curator nog moeten terugbetalen. En daarnaast hebben de heren niet aan hun publicatieplicht bij de Kamer van Koophandel voldaan: De jaarrekening 2014 van Bayon Holding en Pedes Holding is nog steeds niet openbaar. Is dit het soort ondernemers en ondernemingen dat Helmond wil promoten op de Food Campus?

Beantwoorden

Hij heet niet voor niets de Boeff

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *