Buiten is het 19 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.802 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

De Helmondse stripmaker Jan Vriends maakt inmiddels al 15 jaar de strip ‘Brugpieper Roos Vink’ voor het meidenstripblad Tina. Dit weekend ontving hij tijdens de jaarlijkse Stripschapprijzen in Groningen een Stripschappenning voor zijn album ‘Snotneus!’. Dat is alweer zijn vijfde album over haar.

“Het winnende stripalbum kreeg al snel de lachers op de hand van de jeugdige lezers. Kreten als grappig, favoriet, speels en allerleukst vlogen over de tafel bij het lezen van het vijfde deel van Roos Vink. Vooral de originele invalshoek en het authentieke tekenwerk van Jan Vriends zorgen ervoor dat de strapatsen van de brugpieper van het papier afspat”, vertelt het juryrapport.
“In de 15 jaar dat stripheldin Roos Vink de pagina’s van stripblad Tina onveilig maakt, is ze uitgegroeid tot 1 van de voornaamste Nederlandse jeugdstrips van de laatste tijd. Bij ieder album worden de figuren rondom Roos nog verder uitgekristalliseerd om zo nog meer tot de verbeelding te spreken. Een knap staaltje werk van de geestelijke vader van Roos Vink. De titel ‘Jeugdalbum van het Jaar 2021’ is een prachtige bevestiging.” Het winnende album ‘Snotneus!’ is nog steeds te koop.

Het Stripschap is in 1967 opgericht met als doel de waardering te bevorderen voor het Nederlandse beeldverhaal. Sinds 1980 organiseert het Stripschap jaarlijks De Stripdagen, het grootste stripfestival van Nederland en de Stripschapprijs, de belangrijkste prijs die Nederland kent voor stripmakers. 
Jan Vriends (geboren in 1970 en ooit in het Centrum wonend) zelf over de prijs: “Het jeugdalbum van het Jaar is uiteindelijk gekozen door meisjes én jongens die hebben deelgenomen aan deze verkiezing en dat is misschien nog wel het allermooiste compliment.” Naast de strip “Brugpieper Roos Vink” is Jan ook de geestelijk vader van stripfiguur “Tina”, volgend jaar 10 jaar de titelstrip van tijdschrift Tina.

Jan Vriends begon  in 1994 als professioneel stripmaker bij het inmiddels niet meer bestaande maandblad Webber. Daarin publiceerde hij onder meer een opzienbarende strip over een toenmalige kroonprins. Van deze strip verscheen in 1997 het album De avonturen van Lex. Van 1995 tot 2006 maakte hij “Lisa en Lola” voor het meidenblad Fancy waaruit ook een stripalbum ontstond. Zijn strip “Janjaap” verscheen in tijdschrift Zone 5300, het Algemeen Dagblad en als vervolgstrip op internet. In 2009 zag het album “Cowboy John” het levenslicht. En in zijn vrije tijd maakt de Helmonder het liefste… strips.

2 reacties:

Jan. Gefeliciteerd. Je hebt het dubbel verdient.

Beantwoorden

Jan. Top, Gefeliciteerd!

Beantwoorden
Patrick van Halen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *