Buiten is het 19 graden, binnen zit al 15 jaar šŸ˜»

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 98.998 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
15reacties

De jeugdopleiding van VVV/Helmond Sport houdt vanaf komend seizoen op te bestaan. Het initiatief om te stoppen ligt bij Helmond Sport omdat zij te weinig perspectief zouden zien op facilitair, financieel en sportief gebied. Dat nieuws meldt 1Limburg (de Omroep Brabant van Limburg) vanochtend.
VVV gaat in Venlo zelfstandig verder met de jeugdopleiding en Helmond Sport wil zoveel mogelijk jeugdspelers onderbrengen in Venlo. Die beloften spelen komend seizoen alleen oefenwedstrijden en geen competitiewedstrijden.
Het huidige jeugdteam Onder 19 staat (met nog 3 wedstrijden te spelen) in de competitie op dit moment 1 punt achter koploper Almere. De gezamenlijke opleiding van de 2 betaald voetbalorganisaties kwam in het seizoen 2010-2011 tot stand. Op de website van de gezamenlijke jeugdopleiding staat nu nog “Het komende seizoen zal er weer met volle overgave gewerkt worden aan het waarborgen maar ook het verbeteren van de kwaliteit binnen de voetbalacademie, met als doel het opleiden van betaald voetbalspelers.”

In de reacties hieronder staan (zoals altijd) deĀ updatesĀ van de weblog.

15 reacties:

Dit is tot nu toe de beste zet in jaren.
Er zat helemaal geen toekomst en potentie in deze samenwerking. Enkel VVV
had er profijt van. En nu de stap naar een eigen jeugdopleiding, dit is de basis om jongens op te leiden en er financieel als club sterker uit te komen.
PAK DEZE KANS!!

Beantwoorden

Update 1:
Raadsvragen over beƫindiging van jeugdopleiding VVV/Helmond Sport
Helmond Aktief stelde vandaag schriftelijke vragen aan B&W over de beƫindiging van de jeugdopleiding VVV/Helmond Sport, zie hierboven. Deze raadsvragen werden gesteld door Jan van Aert, Theo van Mullekom en Berry Smits en Gerard van Vugt.
Hieronder hun vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Onlangs verschenen er in de media berichten dat de samenwerkende jeugdopleiding tussen VVV en Hel-mond Sport zou gaan stoppen. Dit bericht werd weliswaar vrij snel door bestuurders van Helmond Sport tegengesproken mede omdat werd aangegeven dat men nog met elkaar in gesprek zou zijn.
De fractie van Helmond Aktief heeft echter vanuit redelijk betrouwbare bron vernomen dat er ernstig moet worden gerekend op het besluit, waarbij beƫindiging aan de orde is, aanstaande zou zijn !
Jammer zeker gezien de resultaten die worden behaald uit de ( professionele ) jeugdopleiding VVV/Helmond Sport ( vb. Sam Strijbosch e.a.)

Wat ook wordt gehoord, vanuit diezelfde bron, is het feit dat bestuurlijk wordt overwogen om ALLE jeugdelftallen bij Helmond Sport op te heffen!
Men zou er zelfs naar streven om slechts het hoofdteam in stand te houden.
Van deze melding, zeker als die zou worden bewaarheid, zijn wij als fractie Helmond Aktief hevig geschrokken. Een jarenlange jeugd opbouw wordt dan in Ć©Ć©n actie weggegooid!
Als wij in politieke zin ā€œjeugd koppelen aan het bestaansrecht van een ( amateur) voetbalverenigingā€ ( Sportnota ) dan kan het toch niet zo zijn dat de BVO Helmond Sport daar niet aan zou moeten voldoen!
Natuurlijk is een vereniging autonoom om zulk besluit te ( gaan ) nemen maar wij denken als fractie Helmond Aktief dat wij daar tegen zouden moeten ageren. In dat geval zouden we als politieke daad zelfs alle (financiƫle) banden met de BVO Helmond Sport en de Stichting Helmond Sport moeten loskoppelen.
Zelfs zodanig dat bijv. lopende overeenkomsten / leningen / schulden zouden moeten worden gestopt / terugbetaald aan de gemeente Helmond!
De fractie Helmond Aktief vraagt aan uw college of u op de hoogte bent van deze ontwikkelingen?
Of moeten deze ontwikkelingen worden betrokken in de samenwerking op sportpark de Braak?
Kortom wij zijn hevig geschrokken van hetgeen wat mogelijk aanstaande zou kunnen zijn!
Mocht u als college enige duidelijkheid kunnen verschaffen, via bijv. uw ambtelijke vertegenwoordiger in Stichting HS, dan zouden we dat zeker toejuichen.
Zeker omdat wij als Helmond Aktief nog steeds en voor de volle 100 % achter het raadsbesluit staan dat Betaald Voetbal in Helmond dient te worden nagestreefd.
En jeugd hoort daar absoluut bij ! Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Beantwoorden

Welke resultaten worden er dan behaald, waar baseren ze dit op ?

Beantwoorden

En op welke manier hebben deze vragenstellers namens hun partij of de Helmondse politiek een bijdrage geleverd aan de jeugdopleiding van Helmond Sport. Wat rechtvaardigt hun opstelling nu plots ? Heel bijzonder want de jeugdopleiding van HS heeft het afgelopen decennium een zwervend bestaan geleid zonder thuis. Dat hebben de vragensteller laten gebeuren en nu worden er vragen gesteld. Waarom nu ?

Beantwoorden

Kinderen horen op het veld of op straat te spelen/voetballen en niet onnodig veel tijd door te brengen in een busje. Laat kleine voetballertjes zoveel mogelijk in hun eigen regio/wijk voetballen.

Beantwoorden

@William op donderdag 14 april 2016 om 20:06:

Misschien wil die partij dat op deze manier een beetje goedmaken? Hoe dan ook, als collegepartij zitten ze sinds een paar jaar aan de goede kant van de tafel en hebben ze nu in ieder geval wel invloed.

Ik vind trouwens dat een gemeente Ć¼berhaupt geen geld in betaald voetbal moet steken. Moet je zien hoe bv de burgers in Enschede de pias zijn als FC Twente (zeer waarschijnlijk) omvalt. Voor welk bedrag staat Helmond Sport eigenlijk in totaal in het krijt bij de gemeente?

Beantwoorden

Update 2:
Ook Helmond Sport erkent het nu: Jeugdopleiding Helmond Sport stopt
Helmond Sport stopt komend seizoen met haar jeugdopleiding. Dat volgens hem ‘voorbarig nieuws’ van vorige week maandag en Helmond Aktief (donderdag via hun raadsvragen) erkende Theo Glaudemans, directeur van Helmond Sport, vandaag nu toch in het ED. Dat besluit scheelt de club jaarlijks een verliespost van zo’n 50 duizend euro. Donderdag worden de betrokkenen op de hoogte gebracht.
Omdat het vanuit de KNVB blijkbaar verplicht is, blijft de club op papier een jeugdopleiding houden. Zij blijven daarom formeel gelieerd aan de regionale jeugdopleiding waarvan ook PSV en FC Eindhoven onderdeel uitmaken.

Beantwoorden

@Berry Smits
De conclusie die je in het ED http://www.ed.nl/sport/voetbal/helmond-sport/helmond-aktief-helmond-sport-zonder-jeugd-geen-bestaansrecht-1.5972688 vandaag trekt, is eigenlijk een heel logische als ik nu jullie vragen nog eens teruglees. Want als de gemeente geen geld meer aan Helmond Sport geeft en de leningen terugeist, dan is het feitelijk natuurlijk gewoon gedaan met Helmond Sport. Zo simpel is het toch?
Ik merk dat jullie heel goed geĆÆnformeerd zijn over Helmond Sport en moet zeggen dat jullie wel een standpunt durven in te nemen. Dat zal bij de supporters niet in goede aarde zal vallen, maar bij de rest van de Helmonders denk ik wel. Voor mij hoeft er ook geen gemeenschapsgeld naar Helmond Sport.

Beantwoorden

@Frank op zaterdag 30 april 2016 om 10:49:

Ik Ben het hier volledig mee eens.

Beantwoorden

Voortaan speelt de jeugd van Helmond Sport dus altijd thuis in De Koel in Venlo. Een mooie ouderwetse opkomst met al die trappen, maar dat doet toch pijn in mijn Helmondse hart. šŸ™ šŸ™

Beantwoorden

Update 3:
ā€˜In seizoen 2018/2019 start Helmond Sport met een eigen jeugdopleidingā€™
B&W heeft de bovenstaande raadsvragen van Helmond Actief beantwoord. Hieronder het volledigeĀ antwoord:

In januari hebben wij uitgebreid met de raadscommissie gesproken over de toekomstvisie voor de Braak. Afgesproken is dat wij de haalbaarheidsstudie gaan uitwerken en de resultaten hiervan na de zomer aan de raadscommissie voorleggen. Hierover zijn wij met de Stichting Belangen Helmond Sport, de BVO Helmond Sport, OMO, de amateurclubs en alle andere partners in gesprek. Deze gesprekken gaan primair over de visie op De Braak, sporten op de Braak en de haalbaarheid.
.
Wij hebben onder andere naar aanleiding van uw brief met Helmond Sport gesproken over hun jeugdopleiding. Om te beginnen wordt vanuit de KNVB licentie geƫist dat alle profclubs een jeugdopleiding hebben, dus het afschaffen van de jeugdopleiding is niet aan de orde. De clubs mogen deze jeugdopleiding invullen via een eigen jeugdopleiding of via een verbinding met een regionale jeugdopleiding (RJO). De afgelopen jaren heeft Helmond Sport via een RJO met VVV invulling gegeven aan een jeugdopleiding. Dit contract loopt nog tot en met seizoen 2017/2018. Onlangs heeft Helmond Sport besloten om na afloop van dit contract te stoppen met de jeugdopleiding via de RJO en VVV. De hoge kosten spelen hierbij een rol, maar vooral wil Helmond Sport weer een eigen jeugdopleiding met een regionaal gezicht voor spelers uit Helmond en omgeving. Een jeugdopleiding die nauw samenwerkt met de amateurclubs en scholen uit Helmond, ook met het oog op de plannen voor de Braak. De voorbereiding van deze eigen jeugdopleiding start op korte termijn zodat deze seizoen 2018/2019 voortvarend kan starten.
Dit betekent wel dat er een overgangsperiode is en dat Helmond Sport een oplossing moet vinden voor de huidige jeugdspelers. Inmiddels is deze voor de meeste spelers gevonden.
.
Wij delen uw mening dat een eigen jeugdopleiding waarbij nauw samengewerkt wordt met de amateurvoetbalclubs en scholen een meerwaarde is voor het voetbal in Helmond en omstreken en voor de voor de ontwikkelingen op de Braak in het geheel.
.
In het licht van bovenstaande gaan wij ervan uit dat uw vragen/opmerkingen over het mogelijk intrekken van leningen en contracten niet meer aan de orde zijn.

Beantwoorden

Geniaal van wethouder Stienen en Helmond Sport!
Met een mooi stukje proza kochten ze gratis een paar jaar tijd. Want tegen die tijd is er natuurlijk wel genoeg geld voor een eigen jeugdopleiding bij Helmond Sport. Met Helmondse spelers en met een geweldig goede samenwerking met de Helmondse amateurclubs en scholen in een prachtig nieuw stadion. Daar kan alleen de allergrootste Helmondse zuurpruim tegen zijn. šŸ™‚
Laat die typisch Amerikaanse zuurpruim Dr. Phil maar ouwehoeren met zijn “the best predictor of future behavior is past behavior.” Want wat weet zo’n rare Amerikaan nou van ons voetbal!

Het intrekken van de gemeentelijke leningen aan Helmond Sport is tot voetbalseizoen 2018/2019 natuurlijk niet meer aan de orde. Die mooi verpakte sneer moet Berry Smits en zijn partij voorlopig weer op hun plaats zetten.
Ik hoop maar dat Helmond Sport de komende seizoenen geen extra geld nodig heeft om rond te komen. Maar ik vrees met grote vreze. šŸ™

Laat ik positief eindigen, komend seizoen speelt Helmond Sport in De Grolsch Veste tegen de voormalige landskampioen FC Twente. Voor de zuurpruimen: dat is dus geen lullig oefenwedstrijdje in dat prachtige nieuwe stadion dat commercieel broodnodig was. In een ongetwijfeld uitverkocht huis zal Helmond Sport die Tukkers eens even laten zien hoe die punten voor de Jupiler League mee naar Helmond gaan.

Beantwoorden

@ Tineke T nou ik voel me helemaal niet op m’n plaats gezet maar ik denk dat met dit antwoord dat er meer duidelijkheid is gekomen over de “jeugd bij H-Sport”.
Binnenkort hebben we met de wethouder een overleg belegd en dan kunnen we eens navragen hoe het bijv. met de huidige jeugdspelers is afgelopen.
Gr. Berry Smits cie lid Helmond Aktief.

Beantwoorden

@Berry Smits op donderdag 26 mei 2016 om 16:01:

Dank voor uw reactie, dat waardeer ik!

“Ik voel me helemaal niet op mā€™n plaats gezet” schreef u. Goed om dat te lezen, dat geeft me vertrouwen! Dan heeft die sneer blijkbaar niet gewerkt.
Want u bent, bij mijn weten, op dit moment nog de enige die zich in het openbaar kritisch durft uit te laten over het gemeenschapsgeld dat naar Helmond Sport gaat. Wetende dat een ruime meerderheid van de Helmonders vindt dat Helmond Sport geen gemeenschapsgeld hoort te krijgen, hoop ik dat u die houding handhaaft!
Weet u trouwens misschien voor welk totaalbedrag Helmond Sport in het krijt staat bij de gemeente? En hoeveel gemeenschapsgeld dat jaarlijks kost?

Het is algemeen bekend dat een KNVB-licentie eisen stelt aan de jeugdopleidingen en natuurlijk houdt Helmond Sport zich daar netjes aan. Dat deel van het antwoord van het college aan uw partij is nietszeggend natuurlijk. De constatering dat Helmond Sport een fantastische Helmondse jeugdopleiding WIL, die dan in augustus 2018 KAN starten, is wederom geniaal door hen geformuleerd. Een (sport)bestuurder waardig: wie dan leeft, dan zorgt.

Ik sluit af met uw eigen inleiding bij uw kritische vragen aan het college.
“Onlangs verschenen er in de media berichten dat de samenwerkende jeugdopleiding tussen VVV en Helmond Sport zou gaan stoppen. Dit bericht werd weliswaar vrij snel door bestuurders van Helmond Sport tegengesproken, mede omdat werd aangegeven dat men nog met elkaar in gesprek zou zijn.
De fractie van Helmond Aktief heeft echter vanuit redelijk betrouwbare bron vernomen dat er ernstig moet worden gerekend op het besluit, waarbij beƫindiging aan de orde is, aanstaande zou zijn !
Jammer zeker gezien de resultaten die worden behaald uit de ( professionele ) jeugdopleiding VVV/Helmond Sport ( vb. Sam Strijbosch e.a.)
Wat ook wordt gehoord, vanuit diezelfde bron, is het feit dat bestuurlijk wordt overwogen om ALLE jeugdelftallen bij Helmond Sport op te heffen!”
Naar nu vaststaat, was u dus uitstekend geĆÆnformeerd. Want dat blijkt WOORD VOOR WOORD te kloppen. Dat werd destijds wel vrij snel tegengesproken door Helmond Sport, een beetje dom, maar het college is verstandiger.
De reden van uw vragen, blijft feitelijk dus bestaan. Ik hoop dat u met een “grauwte smoel en ginne skrik” uw rug recht blijft houden! Mijn gevoel zegt dat coalitiegenoot SP dan ook vrij snel weer zal aanschuiven. En is er Ć©Ć©n schaap over de dam… šŸ˜‰

Beantwoorden

@ Tineke T Voordat we elkaar nu al te veel schouderklopjes gaan geven wil ik hier even nog eens duidelijk aangeven dat ik en ook onze fractie HA er NIET op uit zijn om de scalp van HS binnen te halen! Als u de HA brief helemaal tot het einde leest dan mag dat wel duidelijk zijn. HA wil absoluut betaald voetbal voor Helmond behouden!! En daar hoort “jeugd” bij. Hoe HS het na 2018 gaat organiseren, als nu eerst de opleiding ( met spelertjes en vrijwilligers) met het badwater is weggegooid, is nu een open vraag. En zeker hoe gaat HS dat ook weer ( opnieuw ) financieren? Er staat nog een overleg gepland met weth.Stienen en dan is dat een vraag die we zeker gaan stellen
Gr. Berry
NB. Oh ja “bronnen” zijn er altijd om beschermd te worden! Mijn “bron” was correct zoals je ook aangeeft. Verder hebben we bij HS als gemeente alleen maar leningen uitstaan en is er gĆ©Ć©n structurele jaarlijkse geldstroom. Gemeente mag / kan een BVO financieel geen rechtstreekse middelen verstrekken. ( geen staatsteun ) Wel zoekt men naar allerhande constructies om BVO’s financieel te steunen. Voorbeeld ? transactie PSV stadion om maar eens een voorbeeld te noemen. Of dat staatsteun is geweest is volgens mij nog in onderzoek. Geld lenen aan een BVO, met instemming van gemeenteraad, mag altijd maar dan wel ( op tijd ) terugbetalen. En bij dat laatste gaat het wel eens mis of wordt uitstel gevraagd!.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *