Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.144 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
19reacties

De VVD-fractie draagt Jos van Bree voor als beoogd wethouder van de gemeente Helmond. Als de gemeenteraad instemt met deze voordracht wordt hij de opvolger van Yvonne van Mierlo, die per 1 september voorzitter van de Raad van Bestuur van Movisie wordt.
Jos Van Bree was de afgelopen jaren  wethouder in de gemeente Heeze-Leende met onder meer de portefeuilles Economische Zaken, Werk en Inkomen, Volkshuisvesting, Verkeer, Openbare Ruimte en Grondbeleid. Daarvoor was hij VVD- raadslid van 2002 tot 2006. Eerdere werkervaring heeft hij opgedaan als afdelingshoofd bedrijfsvoering bij de gemeente Peel en Maas, controller bij de gemeente Veldhoven en beroepsofficier bij de Koninklijke Landmacht.
Fractievoorzitter Cor van der Burgt is bijzonder tevreden met de gekozen kandidaat. “Jos van Bree heeft veel bestuurlijke ervaring en hij kent onze regio en stad goed. Zijn portefeuille in Heeze-Leende overlapt voor een groot deel belangrijke portefeuilles die hij ook hier in Helmond zal gaan vervullen, zoals Economie en Sociale Zaken. Zowel de VVD-raadsfractie als het bestuur van VVD Helmond zien in Jos van Bree dan ook een uitermate geschikte opvolger voor Yvonne van Mierlo.”
Jos van Bree zelf is natuurlijk erg blij met de voordracht. “Na 9,5 jaar wethouderschap in Heeze-Leende ben ik toe aan een volgende stap. Het wethouderschap in Helmond is voor mij een prachtkans, die ik dan ook met beide handen aangrijp. Het feit dat ik in één van de centrumsteden van onze regio werkzaam blijf op belangrijke taakvelden als economie, arbeidsmarktbeleid en sociale zaken, maakt de kans alleen maar mooier.”
Als de gemeenteraad in de raadsvergadering van 1 september 2015 akkoord gaat, zal Jos van Bree per 1 september worden benoemd als wethouder.

19 reacties:

Geachte heer Van Bree,

Gefeliciteerd met uw benoeming als opvolger van mevrouw Van Mierlo. U wordt dus ook de nieuwe voorzitter van het Algemeen bestuur van de Atlant Groep.

Graag wijs ik u erop dat Atlant verre van sociaal met de doelgroep omgaat. Atlant boekt zijn alom geprezen cijfermatige successen door gehandicapten uit te buiten en te vernederen. Gehandicapten zijn voor Atlant slechts werkvee (of “handjes”, zoals Walenberg ze noemt) dat wordt ingezet voor taken waar gezonden de neus voor ophalen. En de gezonden? Die hebben de leuke (kantoor)baantjes daaromheen.

Op een recente thema-avond van de SP afdeling Helmond heb ik mijn zorgen uitgesproken over de dominante rol van Atlant bij de invulling van de Participatiewet in de Peelregio: http://www.pestwerk.nl/materiaal/2015.06.29_thema_avond.pdf. Ik vraag u met de grootst mogelijke klem om deze tekst te lezen.

Verder nodig ik u uit om op http://www.pestwerk.nl te lezen hoe ik aan dit negatieve beeld kom. Toegegeven, het is veel tekst, maar compacter kon ik het waarnemingsmateriaal van 12 jaar waarop ik mijn oordeel baseer niet weergeven. Ik vind het belangrijk dat u goed weet met wat voor partij u te maken krijgt.

De directie heeft een grenzeloos maar misplaatst geloof in het eigen gelijk, en is gericht op geld ten koste van de mens. Wees in uw gesprekken met het bedrijf voorbereid op mistgordijnen en onwil om bij de sociale kant van hun taak stil te staan.

En wees u ervan bewust dat juist deze houding het voor de doelgroep uitermate moeilijk maakt om voor zichzelf op te komen. Het zijn vaak kwetsbare personen in een afhankelijke positie. Bij Atlant heerst een ware angstcultuur om het werkvee onder de duim te houden.

In zijn rapport “Oog voor mensen met een arbeidsbeperking” (september 2014) roept de Nationale ombudsman de overheid op om de zorgvuldigheid te waarborgen die kwetsbare burgers mogen verwachten. Op u rust de zware verantwoordelijkheid om dit waar te maken in de Peelregio.

Vriendelijke groeten,
Sander Lam

Beantwoorden

Helemaal niemand in Helmond die de VVD had kunnen benaderen ? Een wethouder van buitenaf. Volgens mij een zwakte bod en zegt ook iets over de VVD Helmond. Schijnbaar te weinig kwaliteit binnen hun gelederen! Goed Jos moet wel in Helmond komen wonen/; Lijkt me geen discussie waard!
Gr. Z. Eurder

Beantwoorden

Dat VVD voor kwaliteit gaat is belangrijk voor de stad!
De discussie over wonen moet maar eens stoppen.
Regio Eindhoven mag geen belemmering zijn om deskundigheid naar Helmond te halen voor een baan.
Verhuizen kost veel geld en zou dan ook ten koste van de gemeenschap komen.

De info van Sander Lam vind ik een waardevolle toevoeging.

Voor alle duidelijkheid ik ben niet van de VVD.

Beantwoorden

@Leny van Muijen op donderdag 9 juli 2015 om 12:34:

Ik lees net dat CDA-wethouder in ruste de heer Jonkers het ook niks vindt.
Quote: Hier heb ik heel veel vervelende gevoelens bij. VVD Helmond schaam je!

Beantwoorden

Heb veel respect voor Sjef Jonkers!

Maar tijden veranderen en goede bestuurders liggen niet voor het oprapen.
Kwaliteit en motivatie zijn belangrijke voorwaarden om een goede bestuurder te zijn.

Het verleden heeft ons geleerd dat Helmonder zijn niet altijd garant staat voor goede kwaliteit bestuurders.

Beantwoorden

@ Leny.
Wat een hoop gezwam! Of Helmonders niet altijd garant staan voor goede kwaliteit bestuurders? Ga toch spelen, komen die dan wel uit Rotterdam, Tiejterstradeel, Dokkum, Amsterdam,, Heeze/ Leende etc.etc. Wat ik wel weet is dat vaak de beste stuurlui aan de wal staan! Gezien jou reactie laten we het daar maar op houden. Mevr. A.Zijn

Beantwoorden

@Leny van Muijen op donderdag 9 juli 2015 om 12:34:

Update:

Op 21 juli heb ik een brief over Atlant naar alle raadsleden van de Peelgemeentes gestuurd: http://www.pestwerk.nl/materiaal/2015.07.21_raadsleden.pdf

Op 28 september heeft Van Bree hierop gereageerd: http://www.pestwerk.nl/materiaal/2015.09.28_Atlant.pdf

Vandaag heb ik gereageerd op de reactie van Van Bree: http://www.pestwerk.nl/materiaal/2015.10.16_colleges.pdf

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 16 oktober 2015 om 13:34:

De Participatiewet biedt volop mogelijkheden om mensen te pesten.

In het televisieprogramma De Monitor van Teun van de Keuken op 11.10.2015 werd de ‘Rotterdam-methode’ belicht

Wijkt nauwelijks af van jouw constateringen.

(Langdurig) werklozen met een goede opleiding mogen zodra ze bij de gemeente Rotterdam een bijstandsuitkering aanvragen als tegenprestatie papiertjes rapen op straat en als de vuilniszak niet voldoende is gevuld krijgen ze op hun donder.

De wethouder heeft er geen enkele moeite mee.

Beantwoorden

@Evert op vrijdag 16 oktober 2015 om 15:23:

Ongeveer gelijk met mijn open brief aan Van Kroonenburg op de weblog van Helmond heb ik de situatie bij Atlant aangekaart in een ingezonden brief in het NRC. Daarop kwamen een aantal reacties waaruit ik het beeld kreeg dat dit een landelijke trend is. Er was begin dit jaar zelfs een “internationale actieweek tegen dwangarbeid en sancties”.

https://www.deweblogvanhelmond.nl/columnisten/gastblogger/open-brief-aan-theo-van-kroonenburg/

http://www.pestwerk.nl/materiaal/2015.01.31_NRC.pdf

https://dwangarbeidneegroningen.wordpress.com/2015/04/29/ontzettend-veel-boosheid-bij-de-groningse-actie-tegen-dwangarbeid-en-sancties/

Daarom verbaast de uitzending van De Monitor mij niet, en ga ik er ook van uit dat er echt wel iets bij Atlant aan de hand is. Ik geloof niet in kwade bedoelingen, wel in zelfingenomenheid. Ik heb het idee dat de directie handelt naar een gefantaseerde werkelijkheid, en in de echte wereld brokken maakt door zich af te sluiten voor alles wat niet in die gefantaseerde werkelijkheid past, inclusief signalen dat ze bezig zijn brokken te maken. Eén facet van het geheel is dat Atlant zich feitelijk schuldig maakt aan pestgedrag, zonder dat Atlant het zo bedoelt.

De brief van Van Bree is een sterk staaltje van handelen naar een gefantaseerde werkelijkheid. Hij beschrijft hoe een bepaalde dialoog tussen mij en Atlant is verlopen, en verwijst naar een dossier waarin dit is vastgelegd. Toevallig ken ik dat dossier, en weet ik dat het heel anders is gegaan. Ik denk dat Van Bree te goeder trouw de versie van de directie heeft overgenomen, en dat het in de gefantaseerde werkelijkheid van de directie precies zo is gegaan als Van Bree het beschrijft. Anders kan ik niet verklaren waarom Van Bree zijn handtekening zette onder een verhaal dat aantoonbaar onjuist is.

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 16 oktober 2015 om 13:34:

Wat een verhaal, dit is een strijd van David tegen Goliath of beter gezegd the powers that be. Het zal niet gemakkelijk worden en veel extra innings, maar dat realiseer jij je zo te lezen.

Ik denk dat je aan de nieuwe voorzitter en wethouder geen gemakkelijke hebt. Want hij heeft een vol bord: hij is hierin op alle vlakken nieuw en heeft taken die veel zwaarder zijn dan zijn vorige wethouderschap. Hij zal daarom logischerwijs voorlopig veel of volledig vertrouwen op wat er vanuit de dagelijkse leiding aan hem voorgeschoteld wordt.

Heel veel succes!

Beantwoorden

@Jan de Vries op zaterdag 17 oktober 2015 om 08:09:

Bovendien is de nieuwe wethouder opnieuw een VVD-er. En die houden er nogal van om werklozen te pesten en in dwangarbeid uit te buiten. Medebestuurders zoals Kroonenburg schuiven ze daarentegen tonnen toe.

Beantwoorden

Wens dhr Lam sterkte.Communicatie met een wethouder uit Helmond is niet voor een ieder weggelegd.

Beantwoorden

@Jan de Vries op zaterdag 17 oktober 2015 om 08:09:

Ik voel dit niet als een strijd, maar als voortzetting van mijn pogingen sinds 2002 om de verantwoordelijken wakker te schudden. Eigenlijk vraag ik van Atlant alleen maar om de doelgroep serieus te nemen als gelijkwaardige gesprekspartner (en van de politiek, te waarborgen dat dit gebeurt). Alleen door hoe Atlant reageert, glijdt de discussie voortdurend af in de richting van een strijd en heb ik er veel werk aan om hem oplossingsgericht te houden.

Met zijn recente brief heeft wethouder Van Bree feitelijk de regionale politiek voorgelogen. Dat grenst aan een poging tot politieke zelfmoord. Ik hoop dat Van Bree hieruit leert voortaan minder goed van vertrouwen te zijn.

@Arve Omic op zaterdag 17 oktober 2015 om 09:38:

Over de beste manier om werk en inkomen rechtvaardig te verdelen zijn de meningen verdeeld, maar geen enkele partij kiest bewust voor pesten en uitbuiten. Atlant heeft een eigen invulling aan zijn opdracht gegeven, die vanuit de politiek nooit zo bedoeld is.

Over de tonnen van Van Kroonenburg kan ik mij niet druk maken. Ik heb wel vraagtekens over hoe die soap destijds verlopen is, maar als hij een Atlant had achtergelaten dat de doelgroep netjes bejegent, had die plus wat mij betreft de min van zijn graaizucht gecompenseerd.

@eric op zaterdag 17 oktober 2015 om 22:33:

Valt wel mee hoor. Wethouders zijn gewone mensen die worstelen met complexe materie. Of je de communicatie met een wethouder als een worsteling met de persoon ervaart, is een kwestie van perspectief.

Beantwoorden

Ik heb voor de raadsvergadering van vanavond 5 minuten inspreektijd aangevraagd over het onderwerp Vorming Werkbedrijf Atlant De Peel.

http://www.pestwerk.nl/materiaal/2015.12.01_Helmond.pdf

Beantwoorden

Ik heb vorige maand op http://www.pestwerk.nl/ een oproep geplaatst voor (ex-)Atlanters die hun verhaal durven te doen. Hierop hebben enkele mensen gereageerd.

Eén van hen is niet bang voor represailles. Zijn verhaal ligt inmiddels bij de wethouder. Voor degenen die anoniem willen blijven zoeken we een andere weg.

De wethouder staat er wel voor open dat er dingen verkeerd kunnen gaan, maar heeft meer voorbeelden nodig om aan te tonen dat het structureel is. Hij kan niet op basis van de melding van één persoon het beleid aanpakken. Daarom wil hij zoveel mogelijk verhalen horen waar hij de directie op kan aanspreken.

Dus ken je iemand die over zijn of haar ervaringen met Atlant durft te vertellen, wijs die persoon dan op de oproep op http://www.pestwerk.nl/ en benadruk hoe belangrijk het is dat enkelen namens velen hun mond open doen.

Beantwoorden

Als je ergens naar kijkt, is de beleving voor elke kijker voor dezelfde gebeurtenis niet precies gelijk. Als je door een buis naar een gebeurtenis kijkt, kun je niet waarnemen waarom die gebeurtenis is, zoals je die ziet door de buis.
Dat vullen we dan meestal in met de hulp van eigen ervaringen. Soms klopt dat, soms ook niet. Vasthoudendheid is een goede eigenschap, maar kan op den duur soms leiden tot het creëren van een eigen werkelijkheid.
Hier dacht ik aan toen ik bovenstaande discussie las.

Beantwoorden

@Maizenahenkie op zondag 17 april 2016 om 12:04:

Het is mij niet helemaal duidelijk of je woorden betrekking hebben op mij of op Atlant.

Als je mij bedoelt: in mijn opleiding als natuurkundige en door mijn werk in de automatisering ben ik getraind om zoveel mogelijk de feiten voor zichzelf te laten spreken. Zo trek ik op http://www.pestwerk.nl uit de jarenlange negatieve ervaringen van één persoon slechts de voorzichtige conclusie “Misschien [..] is onverschilligheid of zelfs intolerantie tegenover signalen dat ergens de schoen wringt, in feite het belangrijkste punt waar de schoen wringt. Een organisatie zonder terugkoppeling is gedoemd te ontsporen”. (De context van dit fragment staat onder de tussenkop “Atlant neemt alleen zichzelf serieus”. De onderliggende correspondentie met de directie van Atlant kun je nalezen in http://www.pestwerk.nl/materiaal/dossier.pdf.)

Als je Atlant bedoelt: ik denk inderdaad dat de directie alleen vanuit het eigen perspectief redeneert. Het bedrijf is cijfermatig succesvol, maar heeft geen oog voor de gevolgen van de succesformule voor de doelgroep. Dit lijkt aan te sluiten bij wat de Nationale ombudsman meer in de breedte signaleert in zijn rapport “Oog voor mensen met een arbeidsbeperking” (september 2014).

Twee van de anonieme verhalen waarop we nog zitten te puzzelen hoe we die naar buiten zullen brengen zijn van mensen die vanwege een zwakke gezondheid op Atlant zijn aangewezen. Reguliere werkgevers zitten nu eenmaal niet te wachten op werknemers die met enige regelmaat ziek zijn. Die mensen krijgen het aan de stok met Atlant als ze zich met enige regelmaat ziek melden. Een sociale werkplaats die de strijd aanbindt met zwakkeren op de arbeidsmarkt, dat kan toch niet de bedoeling zijn!

Mijn berichten lijken misschien eenzijdig, maar wat ik naar buiten breng is slechts het topje van de ijsberg. Ik heb maar weinig bewegingsvrijheid, omdat de meeste van mijn informatiebronnen als de dood zijn voor represailles. Daarin zie ik dan weer een bevestiging vn mijn eerdere voorzichtige conclusie uit één casus, dat misschien “onverschilligheid of zelfs intolerantie tegenover signalen dat ergens de schoen wringt, in feite het belangrijkste punt waar de schoen wringt” is.

En ik denk dat vanwege diezelfde angst voor represailles de verhalen die mij bereiken zelf ook maar het topje vormen van een veel grotere ijsberg. Vandaar mijn oproep op http://www.pestwerk.nl voor meer mensen die hun verhaal durven te doen. Alle verhalen zijn welkom, maar mijn belangrijkste hoop is dat er ex-Atlanters (bijvoorbeeld gepensioneerden) naar voren komen, die niets meer te vrezen hebben en dus vrijuit kunnen spreken.

Beantwoorden

Lees anders maar eens wat verhaaltjes op http://www.doorbraak.eu. Eigenlijk is het bij alle werkpleinen en reïntegratiebedrijven hetzelfde treurige liedje. Atlant is wat dat betreft inderdaad een topje van een ijsberg.

Beantwoorden

Op 1 oktober gaat Atlant officieel samen met de dienst Werk en Inkomen. De naam Atlant Groep gaat verdwijnen, maar de mentaliteit blijft. De ambtenaren klagen nu al over hoe de ‘sociale’ werkplaats hen bejegent. Zo gaat het bedrijf om met iedereen buiten de Atlant-bovenlaag.

http://www.ed.nl/regio/helmond/onvrede-helmondse-ambtenaren-over-overgang-naar-werkbedrijf-atlant-1.6415926

Mijn oproep voor verhalen van (ex-)Atlanters is nog steeds van kracht, zie http://www.pestwerk.nl/. Liefst verhalen die met naam en toenaam doorgestuurd mogen worden naar de wethouder. Van Bree gaat hier zorgvuldig mee om. Dat weet ik van de eersten die hun nek uitgestoken hebben. Zij zijn er niet door in moeilijkheden gekomen.

Veel verhalen gaan over het beleid rondom ziekmeldingen. Arbeidsgehandicapten zijn nu eenmaal vaker ziek dan gemiddeld, maar Atlant legt mensen bij ziekteverzuim het vuur aan de schenen. Gevolg: mensen raken overspannen en belanden in de Ziektewet. Zelfs aan wie alleen in termen van geld denkt, valt dit niet uit te leggen.

Dus nogmaals: kijk op http://www.pestwerk.nl/ en doe je verhaal. Pas als de verhalen naar buiten komen, kan er iets aan worden gedaan.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *