Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.048 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

In de landelijke media werd afgelopen weekend gesproken over een forse toename van de eikenprocessierups in Nederland. In Helmond is er de laatste jaren juist sprake van een sterke afname. Dit komt door een succesvolle preventieve aanpak in het voorjaar, zo laat de gemeente weten.
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen in de zomerperiode leiden tot gezondheidsklachten, zoals hevige jeuk en irritatie van huid, ogen en luchtwegen. Gemeente Helmond bestrijdt de rupsen al in de periode daarvóór, in het voorjaar. Hierdoor is er de laatste 3 jaar sprake van een flinke afname van het aantal eikenprocessierupsen in Helmond.
Al zo’n 5 jaar worden de Helmondse eikenbomen in het voorjaar preventief bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit middel is alleen schadelijk voor de eikenprocessierupsen. Binnen de bebouwde kom gebeurt dit ’s avonds en ’s nachts, zodat de nevel niet op mensen terechtkomt. Bijkomend voordeel is dat het ’s nachts vaker windstil is, wat een van de voorwaarden is voor een succesvolle bestrijding. Voor bewoners leveren de werkzaamheden in de nachtelijke uren wat overlast op in de vorm van geluid of licht. Maar tegenover 1 nacht geluidhinder staat een periode van 4 zomermaanden zonder overlast van de rups.
Mochten inwoners van Helmond de eikenprocessierups toch zien, dan kunnen zij dit melden bij de gemeente. Dat kan via www.helmond.nl/rupsen of door te bellen naar telefoonnummer 14 0492. Ook nesten in particuliere bomen kunnen worden gemeld. De gemeente zorgt ervoor dat ook deze nesten door een gespecialiseerd bedrijf worden verwijderd. Dit gebeurt door ze te laten plukken en/of weg te zuigen. De gemeente probeert de nesten binnen een week te laten verwijderen. Meldingen van eikenprocessierupsen bij speelplekken en scholen worden met spoed behandeld. De gemeente adviseert inwoners om de nesten niet zelf te verwijderen. Bestrijding door de gemeente is gratis en het gebeurt op een degelijke manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *