Buiten is het 14 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 84.027 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om de Helmonder J.L.G.M. (Joost) Govaarts te benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Gisteravond ontving hij deze koninklijke onderscheiding bij zijn afscheid als als President & CEO van VDL Nedcar in Born. De uitreiking door burgemeester Elly Blanksma vond plaats tijdens een bijeenkomst in het Limburgse Panheel.
Bij zijn afscheid laat hij VDL Nedcar BV achter als een grote, nog steeds opbloeiende industriële onderneming die van zeer groot belang is voor de Nederlandse maakindustrie in het algemeen en de Automotive sector in het bijzonder. Govaarts (geboren in 1956 in Breda) was sinds 2004 president van Nedcar en was vanuit die functie bij de verschillende reorganisaties en herstructureringen in dat bedrijf nauw betrokken. Meest in het oog springend is daarbij de wijze waarop is geanticipeerd op het aangekondigde vertrek van Mitsubishi uit Born in 2012. Na jarenlange onzekerheid leek er een einde te komen aan het bedrijf Nedcar. Vijftienhonderd directe banen en honderden indirecte arbeidsplaatsen leken verloren te gaan. De redding van Nedcar in 2012, waarbij BMW in Born diverse Mini-modellen in productie nam, is te danken aan de inzet van vele partijen, waaronder het Rijk, de provincie Limburg, de gemeente Sittard-Geleen én Wim van der Leegte.
Joost Govaarts speelde tijdens deze operatie een centrale rol. Even werd hij zelfs een bekende Nederlander door zijn strijd voor het voorbestaan van Nedcar. Die strijd dreigde hij te verliezen totdat president directeur Wim van der Leegte van VDL hem een nachtelijk sms’je stuurde en daarna de commerciële en financiële verantwoordelijkheid voor een doorstart nam. De rest is geschiedenis. Nedcar werd van de ondergang gered en is nu een bloeiende autoassemblagefabriek geworden, waar vorig jaar 57.019 auto’s (types Mini Hatch en Mini Cabrio) in opdracht van BMW werden geproduceerd. Dat aantal zal dit jaar sterk toenemen. Bij het bedrijf wordt eind dit jaar of begin volgend jaar een tweeploegendienst ingevoerd en het personeelsbestand nadert de 4000. Jaren van groei staan voor de VDL Nedcar-deur en voor Govaarts is de missie volbracht. Dankzij zijn strategisch inzicht, zijn contacten en realisatievermogen leverde hij een niet te onderschatten bijdrage aan het realiseren van een nieuwe toekomst.
Joost Govaarts treedt officieel per 1 januari 2017 terug. Hij heeft er dan een dienstverband van 33 jaar opzitten bij VDL Nedcar en diens voorgangers. Ook legt hij zijn functie neer als adjunct-directeur van de Eindhovense VDL Groep. Volgens de krant De Limburger wil Govaarts meer tijd vrijmaken voor zijn gezin, zijn hobby’s en reizen. Plannen voor een nieuwe baan zijn er (nog) niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *