Buiten is het 15 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 94.815 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Het Elkerliek ziekenhuis heeft een nieuw mammografie-apparaat in gebruik genomen. Een mammografie is een röntgenfoto van de borst. Het nieuwe apparaat maakt driedimensionale beelden waarmee de borst van boven tot onder gedetailleerd wordt weergegeven. Hierdoor is het mogelijk tot maar liefst 40% meer tumoren op te sporen dan met het oude apparaat.
Radioloog Sander van der Wolk is zeer te spreken over de nieuwe apparatuur: “Het apparaat maakt een serie beelden uit verschillende richtingen met behulp van een bewegende röntgenbuis. Aan de hand van deze beelden maakt de computer een weergave van de borst in dunne plakjes. We kunnen hierdoor als het ware in lagen door de borst heen kijken. Hierdoor zijn de verschillende structuren zoals vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel beter te zien en vallen afwijkingen meer op.”
De manier waarop een mammografie wordt gemaakt is met de komst van de nieuwe apparatuur niet veranderd. De beelden worden gemaakt door de borst tussen twee plexiglasplaten plat te drukken. Sander van der Wolk: “Dit is niet zo prettig voor patiënten, maar is noodzakelijk om de hele borst zo goed mogelijk in beeld te krijgen. De stralingsdosis is veel lager, terwijl de onderzoekstijd gelijk blijft. Daarnaast hoeven er door de nieuwe techniek minder aanvullende foto’s gemaakt te worden.”
Ook de methode om biopten te nemen in de borst is met de nieuwe apparatuur sterk verbeterd. “We kunnen nu het weefsel dat we willen biopteren veel beter lokaliseren. Dat vergroot de kans op aanprikken, wat uiteraard ook prettiger is voor de patiënt. De biopten nemen we met een vacuüm systeem. Het is sneller en de opbrengst van de biopten is groter. In Nederland is nog maar één ander ziekenhuis dat ook met deze geavanceerde techniek van biopteren werkt”, aldus Sander van der Wolk.

2 reacties:

hier word ik niet goed van

Beantwoorden

ik kan er niet van slapen sinds de oproep binnen ligt help a u b

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *