Buiten is het 9 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.813 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

archieffotoBinnenkort graast er een aantal Longhorn koeien in de weide aan de noordzijde van Dierdonk. Deze weide vormt een natuurlijke overgang tussen de woonwijk en de natuurzone langs de Bakelse Aa. De koeien helpen de biodiversiteit in de weilanden te vergroten en het gebied open te houden. De koeien zorgen ook voor een betere variatie van groen in het gebied door het verspreiden van zaden. Deze manier van natuurlijke onderhoud wordt al vaker toegepast in Helmond, namelijk in natuurgebied de Bundertjes en Groot Goor.
De gemeente: “Als mensen willen wandelen in het gebied, moeten zij een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Geadviseerd wordt om minstens 25 meter van de dieren vandaan te blijven en de kudde niet te doorkruisen. Ook moeten de dieren met rust gelaten worden en mogen zij niet gevoerd en geaaid worden. En heel belangrijk, honden moeten aangelijnd blijven.” Longhorn koeien zijn van nature niet agressief, maar er is altijd een kleine kans dat ze onvoorspelbaar reageren op bezoekers. Deze voorzorgsmaatregelen hangen ook bij de entree van het gebied.
Het begrazen van weides door koeien is iets wat van oudsher veel werd gedaan. Lage gronden in het beekdal werden gebruikt om hooi te oogsten. In het naseizoen werden er vervolgens dieren op gezet om die weides te begrazen. De weide in Dierdonk is recent gemaaid en het hooi is afgevoerd. Om dit historisch beheer voort te zetten worden er vanaf volgende week koeien in de weide gezet.

7 reacties:

Lijkt me een prachtig gezicht! ????

Beantwoorden

weide begrazen ? er is geen Gras ..zet ze maar op stal .geef ze hooi 🙂

Beantwoorden
Erwin van der Heijden

Ben benieuwd waar ze vandaan komen. http://Www.texaslonghorn.nl

Beantwoorden
Marianne Adriaans

@Erwin van der Heijden op maandag 23 juli 2018 om 10:51:

zeurkloot!

Beantwoorden

Er is geen groen gras meer te bekennen

Beantwoorden

Kan niet wachten op de eerste Selfie-dwaas die verontwaardigd gelanceerd wordt

Beantwoorden

We hebben in Nederland inheemse koeienrassen die niet meer commercieel haalbaar zijn. Neem bijvoorbeeld de blaarkop (Google maar). Waarom dan longhorns?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *