Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.149 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze maand vond een bijzondere bevalling in het Elkerliek ziekenhuis plaats: moeder Evelien Verbaarschot haalde op maandag 3 april zelf haar dochter Julie uit de buik tijdens de keizersnede. Het Elkerliek is voor zover bekend het derde ziekenhuis in Nederland waar dit heeft plaatsgevonden en het eerste in Noord-Brabant. Het was voor alle betrokkenen een unieke ervaring.
Het verzoek van een moeder om meer betrokken te zijn bij een keizersnede, komt vaak voort uit de wens om zelf een bijdrage te leveren aan de geboorte van het kindje. Gynaecoloog Joost van de Ven van het Elkerliek: “Een vrouw moet een keizersnede min of meer ondergaan. Dit is anders dan bij een vaginale bevalling waarbij de vrouw zelf het kindje baart. De beleving voor een moeder is heel anders als zij ‘deelneemt’ aan de bevalling door zelf het kindje uit de buik te tillen.”
In het Elkerliek is een ‘maternal assisted caesarean’, zoals de officiële naam luidt, vanaf nu mogelijk doordat gynaecologen, anesthesiologen en het OK-team samen bekeken hoe zij een dergelijke keizersnede mogelijk konden maken. Van de Ven: “Door goede afspraken te maken over de veiligheid en het opstellen van een gezamenlijk protocol, kunnen we nu de wens van veel vrouwen werkelijkheid laten worden. Mits het medisch verantwoord is. We hebben vooraf geoefend tijdens een simulatietraining, zodat iedereen goed voorbereid was.” Gynaecoloog Joost van de Ven sluit af: “Evelien heeft ons laten weten dankbaar te zijn dat dit mogelijk was en ze kijkt er met een zeer positief gevoel op terug. Ook voor ons was het een bijzondere bevalling.”

0 reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *