14reacties

De aftrap van de verkiezingscampagne

Morgenavond van 18.30 tot 19.30 uur vindt in de Cacaofabriek de start van de Helmondse verkiezingscampagne plaats waarbij een ieder die dat wil aanwezig kan zijn. Burgemeester Elly Blanksma houdt daar een kort openingswoord en vervolgens gaan de lijsttrekkers van de 13 partijen gezamenlijk de Stemhulp invullen. Hierna gaat die Stemhulp officieel ‘live’, waardoor die voor elke Helmonder te raadplegen is.
Donderdag starten een aantal verkiezingsacties. Zo wordt er om 08.00u ’s ochtends een grote aftelklok op de Markt geplaatst, die aftelt tot aan de verkiezingen. Daarnaast worden op alle plekken waar stembureaus komen grote stoepstempels geplaatst met de tekst ‘stem hier op 21 maart’. Iedereen die in de Stadswinkel komt, krijgt informatie over de verkiezingen mee in de vorm van een rood potloodje en toeter. Daarnaast wordt in heel Helmond op tv-schermen geadverteerd en komen overal posters te hangen. Ook zijn filmpjes van de 13 deelnemende partijen te vinden op www.helmond.nl/verkiezingen.
Om de opkomst te bevorderen, worden ook de volgende campagneactiviteiten georganiseerd:

  • In de Cacaofabriek zijn er op woensdag 28 februari, dinsdag 6 en 13 maart 3 gratis toegankelijke politieke, muzikale cafés. Lijsttrekkers vertellen aan de hand van hun favoriete nummers over zichzelf, hun partij en het verkiezingsprogramma. Middels zelfgekozen muziek laten zij hun stem horen. De avonden zijn bedoeld om kiezers op een informele manier kennis te laten maken met de lijsttrekkers.
  • Om jongeren naar de stembus te krijgen wordt een brief gestuurd naar alle first en second time voters. Daarnaast is er een filmpje opgenomen met jongerenambassadeurs. Via social media zal er gericht geadverteerd worden op deze doelgroep. Ook is er voor het eerst een stembureau op het ROC in Helmond.
  • Op maandag 12 maart worden tijdens de wedstrijd tussen Helmond Sport en FC Den Bosch flyers uitgedeeld onder de supporters. Op de beeldschermen in de businessclub wordt reclame gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen en wordt daar op de verkiezingsdag woensdag 21 maart voor het eerst een stembureau geopend.
  • Dinsdag 20 maart wordt in de Cacaofabriek de Verkiezingsavond georganiseerd. Deze avond vormt de afsluiting van de campagne en de start van de verkiezingen. Het wordt een informele en feestelijke avond met muziek, waar alle politieke partijen zich voor de laatste keer laten zien middels een ploegenpresentatie. Om 00.00 uur opent de burgemeester het eerste stembureau en kunnen de eerste stemmen worden uitgebracht.

In een reactie hieronder staat een update.