Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.969 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Nep-agenten hebben bij Helmonders aangebeld. Zij vertelden hen dat er personen aangehouden waren met een briefje op zak met het woonadres van deze burgers erop. Dat liet de echte politie zojuist weten.
De nep-agenten vroegen of er waardevolle goederen in huis waren. Deze nep-agenten probeerden zo te achterhalen of de woning interessant genoeg was om op een later tijdstip leeg te halen. De bewoner vertrouwde het niet en belde de echte politie.
Vraag om een politie-legitimatie als iemand (in burger) zich voorstelt als politieagent. Bij twijfel bel de politie en probeer zo veel mogelijk informatie door te geven over de persoon en/of eventuele vervoersmiddelen, zo adviseert de echte politie.
Dinsdagochtend gebeurde iets soortgelijks in Middelbeers (een dorp in de gemeente Oirschot). Daar werd in een bewoonster in haar achtertuin ondervraagd door 2 nep-agenten die achterom gekomen waren. Die mannen in burger stelden ook vragen over waardevolle spullen in huis.

2 reacties:

Niet alleen in Helmond en Oirschot, ook nepagenten in Zwolle. 🙁 Ik kreeg dit berichtje doorgestuurd, met een een paar goede tips die ook voor Helmonders gelden.

Nepagenten stelen geld en sieraden

Laatste update:
19-06-2015 | 11:04

Zwolle – Twee mannen die zich als agenten voordeden, hebben donderdag 18 juni geld en sieraden gestolen van een 86-jarige vrouw uit Zwolle. De politie is op zoek naar getuigen.

De mannen belden rond 15.15 uur aan bij de woning van de vrouw aan de Molenweg Zwolle en legitimeerden zich als politiemedewerkers. De vrouw liet de mannen binnen die vertelden dat ze haar wilden waarschuwen voor inbrekers. Ze verzochten haar om haar geld en sieraden te halen. Voordat de vrouw er erg in had, gingen de mannen er met het geld en de sieraden vandoor.

Van de mannen is het volgende signalement bekend:

Beide mannen hadden een Nederlands uiterlijk spraken accentloos Nederlands. Ze waren tussen de 25 en 45 jaar oud. Eén man was ongeveer 1.70m lang en had een normaal postuur. Deze man droeg een donkerkleurig kostuum/pak. De andere man was iets langer en breder. Ook hij had een donkerkleurig kostuum/pak. Deze man had een bril.

Getuigen gezocht

De politie is op zoek naar getuigen. Heeft u deze twee mannen gezien, of bent u zelf slachtoffer van een dergelijke babbeltruc, neem dan contact op met de politie op telefoonnummer 0900 8844.

Babbeltruc

De politie wil mensen, met name ouderen, waarschuwen voor dergelijke oplichters die met een zogeheten babbeltruc zich naar binnen praten en geld, sieraden en bankpassen stelen. Deze oplichters zijn er in alle soorten en maten: van vriendelijk ogend tot vertrouwenwekkend, van man tot vrouw en van jong tot oud. Ze kunnen aanbellen en zich voorstellen als medewerkers van de thuiszorg of energiebedrijf, als nieuwe buur of dus als politieagent. Over deze smoesjes hebben ze goed nagedacht en daarom klinken ze ook vaak geloofwaardig.

Mensen kunnen het volgende doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een dergelijke truc:

Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie het is en wat hij of zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten met een kierstandhouder. Of laat een deurspion in deur zetten. Zo kunt u zien wie er voor de deur staat zonder uw deur open te doen.
Vraag altijd naar legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt van de gemeente, een bedrijf of instelling te zijn. Vraag of de persoon het legitimatiebewijs door de brievenbus wil doen, of via de kierstand wil aangeven. Heeft iemand geen legitimatiebewijs bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Bekijk het legitimatiebewijs goed, ziet het er niet echt uit, bel dan 112.
Doet iemand zich voor als politieagent dan kunt u altijd bellen met 0900 8844 om te checken of iemand echt van de politie is.
Laat nooit mensen uw huis binnen. Om aan buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed naar de man of vrouw en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 1-1-2 en vertel uw verhaal.
Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen om uw spullen te stelen.

Beantwoorden

Vandaag ook weer nep-agenten in Helmond. Zij zeiden dat ze in het kader preventie de sloten van de woning kwamen controleren. De oudere dame die hen binnenliet, meldde dat een aantal uur later bij de politie.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *