Buiten is het 8 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.389 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
11reacties

Op een voormalig akkerland bij recreatieplas Berkendonk groeit een nieuw bos. Onze gemeente heeft ruim 8 duizend nieuwe boompjes laten aanplanten. Vandaag, tijdens de Nationale Boomfeestdag, zouden leerlingen van basisschool De Rakt samen met de wethouder de laatste boompjes planten. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is dit feestelijke moment afgelast.
Wethouder Erik de Vries (stedelijk beheer en natuur): “De Nationale Boomfeestdag is een mooi moment om extra aandacht te besteden aan het belang van bomen. Bomen in de groei nemen CO2 op en vangen ook fijnstof op. Het bos helpt zo bij het klimaatneutraal maken van Helmond in 2035. Meer groen in de stad draagt ook bij aan een klimaatbestendige omgeving. Bomen zorgen voor verkoeling op hete zomerdagen. En die gaan we vanwege de klimaatverandering steeds meer krijgen. Dat we het feestelijke moment met de kinderen moesten afgelasten is natuurlijk heel jammer. Maar desondanks ben ik blij met dit nieuwe bos.”
Het perceel is gevarieerd aangeplant met zo’n 15 verschillende inheemse boomsoorten zoals o.a. zachte berk, zomereik, boomhazelaar, veldesdoorn en gewone beuk. Er staan bloeiende en vruchtdragende soorten die waardevol zijn voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Het bos draagt daarmee ook bij aan de biodiversiteit.
Langs de Wolfsputterbaan, aan de westzijde van het perceel, wordt een gevarieerde bosrand ontwikkeld. Deze is golvend aangelegd, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling. In deze rand zijn struiken zoals hazelaar, gewone vlier en gelderse roos, geplant. Deze struiken zijn bes- en nectar dragend en bieden daarom voedsel en schuilmogelijkheid aan insecten, vogels en kleine zoogdieren.
Een deel van de boompjes is geplant namens medewerkers van gemeente Helmond. In het kerstpakket dat zij afgelopen jaar ontvingen zat een ‘virtueel’ boompje. Deze ambtenaren konden kiezen uit een fruitboompje voor in de eigen tuin of het laten planten van een boompje in het nieuwe bos. Zo’n 750 medewerkers kozen voor dat laatste.
Dave van Hout Fotografie maakte de bijgaande foto’s.

11 reacties:

Da ze dr maar een gedeelte mooie viswater van maken van die berkendonk.????

Beantwoorden

Top ????

Beantwoorden

Jullie zijn goed bezig luitjes Chapeau.

Beantwoorden

Leuk om een bos te zien ontstaan. Alleen jammer dat alles zo netjes in rijtjes staat. Vind zo’n bos altijd minder echt. Maar toch een goede ontwikkeling.

Beantwoorden
Martin Coldeweijer

Eindelijk ook weer eens leuk/mooi nieuws????

Beantwoorden

Super !

Beantwoorden

Goed gezegd Agnes. Dank je wel iedereen die kan doorwerken want de stad moet ondanks alles door.

Beantwoorden

@Martin Coldeweijer op woensdag 18 maart 2020 om 21:41:

Deze methode is het begin van een bos. Na verloop van tijd (jaren) vinden bosdunningen plaats en ontstaat een natuurlijk bos.

Beantwoorden

Goed werk mensen! Ik had graag met ons kindcentrum deelgenomen.
Fijn dat de klus alsnog geklaard is.

Groeten namens het team van KC De Rakt.

Beantwoorden

750 nieuwe boompjes er bij ..Top

Beantwoorden

Ik ben bijzonder verguld met deze medewerkers van de gemeente die kiezen voor zo’n mooi boompje.
Geniet van jullie keuze!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *