Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.153 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties


Woensdag 31 oktober

Derde Smiley voor Elkerliek ziekenhuis
Omdat het Elkerliek ziekenhuis een kindvriendelijk ziekenhuis is kreeg het daarom het derde Smiley keurmerk van de stichting Kind en Ziekenhuis. Gisteren ontving bestuursvoorzitter Betty van de Walle de derde Smiley uit handen van Ria van Hees van de stichting Kind en Ziekenhuis. Tijdens de feestelijke uitreiking ging de Smiley-wimpel meteen in top en vlogen zo’n honderd Smiley-ballonnen de lucht in.
Vanaf nu mag de Smiley-vlag mét wimpel wapperen bij het Elkerliek ziekenhuis, als teken dat het ziekenhuis de beste zorg biedt aan kinderen en hun ouders en voldoet aan alle criteria. De derde Smiley is voor de kraamafdeling en de gezinssuites. Daar kan bijvoorbeeld de baby dag en nacht bij de moeder op de kamer blijven en de partner overnachten en krijgt de moeder advies en begeleiding bij borstvoeding.
Het Elkerliek ziekenhuis ontving in 2007 als eerste ziekenhuis onder de grote rivieren het Smiley keurmerk van Kind en Ziekenhuis. 1 Smiley was al toegekend voor de kinderafdeling en 1 voor de zorg in dagbehandeling voor kinderen. Met de derde is de maximale score voor het Smiley keurmerk behaald.
Onderstaande foto werd gemaakt door Hein van Bakel. Daarop zie je Betty van de Walle en Ria van Hees de vlag en wimpel presenteren van de behaalde Smiley. De patiëntjes Halime van 14 en Daemian van 5 jaar gaven daarna het startsein voor het oplaten van de ballonnen.

Dinsdag 30 oktober

Feestelijke start bouw CPO-woningen Stiphout
Aan de Hortsedijk –op het voormalig ROC-terrein- zijn 24 starterswoningen gepland. Deze worden -in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)- gebouwd in opdracht van de Startersgroep Stiphout. De voorbereidingen voor dit CPO-project zijn inmiddels afgerond, zodat de bouw van de woningen nu van start kan gaan. Maandagmiddag 5 november vindt de officiële feestelijke starthandeling plaats op het bouwterrein aan de Hortsedijk.
Een impressie uit maart van de Starterswoningen aan de Hortsedijk in vogelvlucht, architectuur De Bie + De Bie:

Het nieuwe semipermanente kindcentrum Brandevoort
Na de kerstvakantie nemen de Openbare Basisschool Brandevoort en Spring Kinderopvang hun intrek in het semipermanente kindcentrum aan de Hulshoeve/Laathoeve in de Helmondse wijk Brandevoort. Er wordt op dit moment gewerkt aan de afwerking en inrichting van het gebouw en de buitenruimte. Er is veel aandacht voor een natuurlijke groene omgeving en een kindvriendelijke uitstraling voor kinderen van 0 tot 12. Op 1 november wordt een grote informatiebanier van 15 meter onthuld en kunnen direct betrokkenen en de pers een kijkje nemen in het gebouw.
In het gebouw komen 14 groepen van OBS Brandevoort en voor Spring Kinderopvang 3 groepen van het Kinderdagverblijf en 4 groepen Buitenschoolse opvang (BSO).

Maandag 29 oktober

Geen treinverkeer tussen Helmond en Eindhoven
Tussen Eindhoven en Helmond rijden geen treinen door een aanrijding met een persoon. De extra reistijd bedraagt meer dan 60 minuten. De verstoring is naar verwachting vannacht rond 2.00 uur verholpen, zo liet de NS zojuist om 23.24 uur weten. De aanrijding die plaatsvond in Nuenen, werd 5 minuten eerder bij de hulpdiensten gemeld.
Update dinsdag om 00.34 uur:
Er rijden stopbussen tussen Eindhoven en Helmond.
Update dinsdag om 01.48 uur:
De beperkingen tussen Helmond en Eindhoven als gevolg van een aanrijding met een persoon zijn voorbij. Houdt nog wel rekening met een langere reistijd.
Het treinverkeer zal vanochtend hervat worden.

2 Auto-inbrekers aangehouden dankzij een getuige
Een buurtbewoner heeft er maandagochtend rond 03.30 uur mede voor gezorgd dat de politie twee Helmondse auto-inbrekers (18 en 19 jaar) kon aanhouden. Na zijn melding dat de mannen op de Speelweide in Bakel auto’s probeerden open te breken, hielden twee alerte agenten hen op de Coendersberglaan in Helmond aan.
De dienders waren vanuit Helmond op weg naar de melding van de mogelijke auto-inbraken, toen ze de auto met de verdachten tegemoet kwamen. Omdat bij een controle diverse inbrekersgereedschappen in de auto werden gevonden, werden ze opgepakt. Vervolgens bleek uit het eerste onderzoek dat ze waarschijnlijk in verband konden worden gebracht met de melding vanaf de Speelweide. Daar bleek van tenminste één auto een ruit te zijn vernield. De Helmonders werden overgebracht naar het politiebureau en zitten vast.

Helmonder verkocht zijn vrouw klappen in Aarle-Rixtel
Een 54-jarige man uit Helmond werd maandag rond 02.00 uur op zijn verblijfsadres in Aarle-Rixtel aangehouden voor huiselijk geweld. Zijn vrouw verklaarde daar klappen te hebben gekregen. Ze is met hun kinderen tijdelijk elders ondergebracht.
De vrouw had de politie gebeld nadat zij door haar man, die vermoedelijk onder invloed van drugs was, in de woning was mishandeld. Zij vertelde vaker te zijn geslagen, maar ze had uit angst voor haar man nog nooit de politie ingeschakeld. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. De politie bekijkt of hem een huisverbod opgelegd kan worden. De vrouw is in contact gebracht met hulpverleners.

Getuige herkent brandstichter auto in Helmond-Oost
De politie hield zondagavond rond 19.00 uur een 40-jarige man uit Helmond aan in de Lucas Gasselstraat, die verdacht wordt van brandstichting van een auto. De man is ingesloten en inmiddels in verzekering gesteld.
Een getuige zag om 18.44 uur dat een man probeerde een aan de Tulpstraat (in de Bloemenbuurt in Helmond-Oost) geparkeerde auto in brand te steken. De verdachte ging er daarna vandoor, maar een omstander wist het vuur snel te blussen waardoor de schade beperkt bleef. In de directe omgeving van de auto werd een jerrycan met benzine aangetroffen.
Op basis van getuigenverklaringen, wist de gewaarschuwde politie snel een verdachte op te pakken. Want 1 getuige herkende de man zo liet Johan Meeuwsen, de buurtbrigadier in de Bloemenbuurt, weten. De verdachte is een bekende van de eigenaar van de auto. Het achterliggende motief voor zijn daad is vooralsnog niet bekend en wordt door de politie onderzocht. De aangetroffen jerrycan werd voor sporenonderzoek in beslag genomen. De eigenaar van de auto deed aangifte.

Zondag 28 oktober

Ruim 1500 bezoekers tijdens Brandoween
Duizenden spinnen, dansende griezels, bloederige monsters, spoken, rook, knipperende lampen, darmen, meelwormen, zelfs een operatietafel op straat. De ruim 1500 deelnemers kregen dit allemaal te zien tijdens de Halloween lampionoptocht in de Helmondse wijk Brandevoort. Brandevoort was zaterdag voor 1 dag omgetoverd tot Brandoween, de spookstad van Brabant.
Brandoween is een echt Halloween evenement voor jong en oud en soms best spannend voor de allerkleinsten en de gillende pubers. Het start traditioneel met de Kids Knutsel Party. Vele komen verkleed en kijken schichtig uit hun ogen. Een beetje bang voor wat ze zien en in spanning voor wat komen gaat. Pompoenen worden uitgesneden en de sierlijkste lampionnen worden gemaakt. Ze smullen van de spinnen, suikerspinnen en de echte durfal laat een vogelspin over zijn hand lopen.
Het plein loopt verder vol. Griezel Hour is begonnen. Een bloederige familie net ontwaakt uit de dood en loopt, met de teddybeer in de hand, verward rond. Kleine heksjes vliegen in het rond. Een acrobaat laat zijn kunsten zien en spuwt meters hoog vuur.
Rijen dik staan ze voor de poort in afwachting van de start van de lampionoptocht. Een heks spreekt ze bemoedigend toe. Onderweg komen de deelnemers dansende griezels tegen. Even verderop zijn de eerste versierde huizen en tuinen te zien en komen ze even later op het eerste spookplein Karthuizerserf. Een compleet kerkhof is te bewonderen en een buffettafel vol met spinnengelei, afgehakte vingers en zwarte spinnenspaghetti. Het Biesveldje is het volgende spookplein. Een oude man hangt aan een strop en zowel volwassen als de kinderen schrikken van de enorme spin dit uit de boom valt. Op weg naar het volgende spookplein is luide spookachtige muziek te horen. Met tientallen dansende aliens verzorgt StudioLol een optreden in het Antoniusbosje bij de Tyssenvoort. Ook Lekendonksevoort heeft flink uitgepakt met een complete licht en geluidsshow.
Tussen de pleinen door hebben vele bewoners hun huizen versierd. Zelfs een complete operatiekamer is ingericht en een chirurg is druk bezig met een bloederige operatie. Volwassen kunnen het bloed van de patiënt drinken. Van het laatste spookplein op Moerdonksvoort komt een meisje van 12  gerend. Huilend, die harde gil was voor haar even teveel geworden.
De organisatie reikte diverse prijzen aan de deelnemers voor mooist verklede jongen en meisje, groep, huis, straat etcetera. De organisatie laat weten dat  foto’s van het evenement op www.halloween.brandevoort.org komen.

Helmonder mishandelde zijn ex uit Gemert in De Mortel
In De Mortel is zaterdagavond rond 22.00 uur een 40-jarige man uit Helmond aangehouden. Hij wordt verdacht van het mishandelen van zijn 30-jarige ex-vriendin uit Gemert.
Dit zou eerder die avond gebeurd zijn op het verblijfadres van de ex-vriendin in De Mortel. De vrouw zou tijdens een onenigheid in haar gezicht zijn geslagen. De verdachte is bij de desbetreffende woning aangehouden en zit vast voor verder onderzoek.

Zaterdag 27 oktober

Grootschalige integrale verkeerscontrole vannacht
De politie heeft samen met diverse ketenpartners tussen vrijdagavond 21.00 uur en zaterdagochtend 3.00 uur een grote integrale verkeerscontrole gehouden op de Europaweg in Helmond en in Gemert. Ruim 2.000 verkeersdeelnemers zijn gecontroleerd. Auto’s zijn in beslag genomen vanwege openstaande belastingschulden, openstaande boetes zijn geïnd en een aantal bestuurders liepen tegen de lamp omdat ze met te veel drank op achter het stuur zaten. Ook zijn diverse auto’s met technische mankementen geconstateerd.
De gezamenlijke aanpak met onder meer de Belastingdienst, de Douane, de Inspectie Leefomgeving en Transport, het Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en de gemeente Helmond maakte het mogelijk om weggebruikers naast de Wegenverkeerswetgeving te controleren op een breed scala aan wettelijke bepalingen. Denk onder meer aan verboden wapenbezit, drugs, inbrekersgereedschappen, vreemdelingenwetgeving en openstaande belastingschulden.
In totaal nam de politie bij 2059 mensen een blaastest af, waarvan 1.309 in Helmond en 700 in Gemert. Negen mensen bleken met te veel drank op achter het stuur te zitten. Het hoogst gemeten promillage is bijna 1,05. Tegen deze 9 bestuurders is een proces-verbaal opgemaakt. Verder zijn 27 bekeuringen uitgedeeld voor het niet kunnen laten zien van een legitimatiebewijs (4), de technische staat van het voertuig (19), te hard rijden (2), een verlopen APK (1) en het rijden zonder geldig rijbewijs (1). Tevens is door de politie in Helmond een bedrag van 1.308 euro aan nog openstaande boetes geïnd.
De Belastingdienst heeft tijdens de controle twee auto’s in beslag genomen in verband met nog openstaande belastingschulden. Daarnaast is nog 7.733,- euro aan openstaande vorderingen geïnd. Het hoogst geïnde bedrag is 3.343,- euro. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleerde acht taxi’s, waarvan twee niet voldeden aan de regels. Tevens zijn drie vrachtwagens gecontroleerd waarvan twee nog een nader onderzoek krijgen. De ILT houdt toezicht op de naleving van de wetten en regels op het gebied van vervoer, vervoersveiligheid en waterbeheer. De aanwezige Rijksdienst van het Wegverkeer (RDW) constateerde bij 64 voertuigen mankementen. De bestuurders kregen een advies tot reparatie mee. De mankementen liepen uiteen van banden welke nog net voldoende profiel hadden tot het niet werken van een kentekenplaatverlichting. Eén voertuig is in beslag genomen voor verder onderzoek naar de herkomst.
Tijdens de controle zijn 80 mensen ingezet, waaronder 56 politiemedewerkers.

Vrijdag 26 oktober

Fiets niet door de Warande!
‘Fiets niet door de Warande!’ Die waarschuwing staat sinds vandaag op de website van Hockey Club Helmond. Deze club met 1230 leden (stand oktober 2011) heeft haar accommodatie op Sportpark “De Warande”.
“Vorige week is er weer iemand lastig gevallen in het bos de Warande. Wij, als HCH, vinden het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen, omdat veel kinderen voor of na de training of wedstrijd door het bos naar huis toe fietsen.”

Oudere fietser gewond na aanrijding bij het Warandepark
Een wat oudere man is vanmiddag kort voor half 3 op zijn fiets aangereden door een bestelbus. Hij fietste over de Warandelaan en wilde oversteken bij de kruising met de Jan van Brabantlaan richting stadspark de Warande.
Terwijl hij aan het oversteken was, werd de man geschept door het donkerblauwe busje. Het slachtoffer werd met onbekend letsel naar het Elkerliek ziekenhuis gebracht dat op steenworp afstand ligt.
Harrie Grijseels maakte onderstaande foto’s & mailde die naar [email protected]

Woensdag 24 oktober

Mogelijk een elektrische bus in Helmond
De gemeente bekijkt of er in Helmond een project met een elektrische bus kan plaatsvinden. Dat laat het college van burgemeester en wethouders vandaag weten naar aanleiding van vragen daarover door Theo van Mullekom van Helmond Aktief.
Door het niet doorgaan van een project met een elektrische bus in het zuiden van Limburg, wordt nu gekeken om dit project in te zetten in de gemeente Helmond. “Op dit moment vindt overleg plaats tussen de gemeente, vervoersbedrijf Hermes, de firma die de bus moet ombouwen en de subsidieverstrekker om te kijken of dit haalbaar is” aldus het college.
Van Mullekom stelde zijn vragen omdat er volgens hem al lang geleden een afspraak gemaakt was om de elektrische bus in Helmond te laten proefdraaien. “Tot en met heden is van deze afspraak niets terecht gekomen, terwijl Helmond Aktief al zeker 10 jaar geleden als eerste raadslid openbaar gepleit heeft voor elektrisch vervoer in de binnenstad van Helmond, zelfs de elektrische oplaatpunten waren daarin voorzien. Het moet er nu toch maar eens echt van komen, jammer dat we in deze belangrijke maanden, juni, juli, augustus veel gasten gebruik hadden kunnen maken van dit schone vervoer in onze mooie stad” aldus Van Mullekom in zijn betoog op 16 augustus.

Dinsdag 23 oktober

Helmondse automobilist eindigt gewond in Groningse greppel
Een 46-jarige automobilist uit Helmond en een 33-jarige inwoner van Venlo zijn maandagmiddag gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Het ongeluk vond plaats op de A7 bij de gemeente Marum in de provincie Groningen.
De bestuurder van de bedrijfsauto kwam door onbekende oorzaak in de berm en verloor vervolgens de macht over het stuur. Het voertuig kwam in een naastgelegen greppel tot stilstand. Beide mannen zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Grote brand verwoest loods Nuenensedijk
Een grote uitslaande brand verwoestte vannacht een loods aan de Nuenensedijk.
Daarbij raakte niemand gewond volgens de brandweer.
Om 02.22 uur kwam de eerste melding bij de brandweer binnen. De loods aan de Nuenensedijk 21 in Brandevoort ligt vlakbij de Europaweg A270 en was een opslagplaats voor onder meer marktspullen. Ook een aantal voertuigen gingen in de brand verloren. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
Even ging het gerucht dat er varkens in de loods zouden staan, maar dat bleek onjuist. Dat gerucht ontstond doordat op dat adres een varkenshouderij staat ingeschreven. 1 Van de brandweermannen ter plekke liet via Twitter weten dat 2 honden (waarschijnlijk waakhonden) de brand niet overleefden.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Update om 08.58 uur:
Mensen uit Eindhoven, Nuenen en automobilisten op de A270 (de snelweg tussen Helmond en Eindhoven) klagen de afgelopen uren over rook en stank als gevolg van de brand van vannacht.
Hieronder een YouTube-video van de brand:

Maandag 22 oktober

Wegwerkzaamheden Kanaaldijk ZW / Stipdonk
In het weekend van 26 tot en met 28 oktober is de Kanaaldijk Zuidwest / Stipdonk wegens werkzaamheden afgesloten tussen de Vossenbeemd en Rochadeweg.
De werkzaamheden starten vrijdagavond 26 oktober om 20.00 uur en duren tot maandagochtend 29 oktober, 6.00 uur. Op dit gedeelte van de Kanaaldijk komt nieuw asfalt en nieuwe wegmarkering.
De weg is in beide richtingen afgesloten voor alle autoverkeer. De omleidingsroute loopt via de Vossenbeemd, Varenschut en Rochadeweg. Volg hiervoor de gele borden. Als je van of naar de A67 rijdt, kun je het beste gebruik maken van de N279/Wolfsputterbaan en de op- en afrit bij Asten.
De werkzaamheden zouden eigenlijk plaatsvinden in het weekend van 5 tot en met 8 oktober, maar het werk werd uitgesteld, vanwege het slechte weer dat weekend. Omdat de Kanaaldijk Zuidwest / Stipdonk (N612) een provinciale weg is, worden de werkzaamheden uitgevoerd in opdracht van Provincie Noord-Brabant.

Zaterdag 20 oktober

1372 Wapens met vergunning in Helmond
In Helmond werden er tot nu toe dit jaar voor 1372 wapens vergunningen verleend. Dat zijn 15 wapens per 1000 Helmonders, iets meer dan het landelijk gemiddelde. Daarmee staat Helmond hoog in de middenmoot (op nummer 147 van de 415 gemeentes) in Nederland. De politie trok 1 wapenvergunning in 2012 in. Dat blijkt uit de cijfers die de politie heeft vrijgegeven.
In de Twentse gemeente Tubbergen werden er dit jaar voor 58 wapens per 1000 inwoners vergunningen verleend. Daarmee heeft die gemeente de hoogste wapendichtheid van alle gemeentes in Nederland met meer dan 20.000 inwoners. In absolute aantallen zijn de meeste wapenvergunningen afgegeven in Amsterdam: 3311 (gemiddeld 4 per 1000 inwoners). In Eindhoven zijn voor 350 wapens vergunningen afgegeven, dat zijn 2 wapens per 1000 Eindhovenaren.

Man (55) gisteravond in het Warandepark ziekenhuis ingeslagen
De politie is op zoek naar getuigen die iets hebben gezien van een mishandeling in het Warandepark. Bij de politie kwam gisteravond rond 20.45 uur een melding binnen dat er in een greppel in het park een gewonde man was gevonden.
Het bleek te gaan om een 55-jarige Helmonder die een grote wond aan zijn hoofd had. De man vertelde te zijn lastige gevallen door een aantal jongeren en ook door hen met een onbekend voorwerp op het hoofd te zijn geslagen. De man werd met hoofdletsel opgenomen in het ziekenhuis. Getuigen van de mishandeling kunnen contact opnemen met de politie in Helmond op 0900-8844. Dat kan ook anoniem op 0800-7000.

Twitter Helmond

Donderdag 18 oktober

Politieheli ingezet om looddief op te sporen
Gisteravond werd een politiehelikopter ingezet om een verdachte op te sporen. Want om 19.24 uur zag een getuige een persoon lood vanaf het dak van de Silvester Bernadette Basisschool aan de Dahliastraat in Helmond-Oost stelen.  Toen de gewaarschuwde politie arriveerde was de verdachte inmiddels niet meer ter plaatse, het lood was achtergebleven. De politiehelikopter werd meteen boven Helmond ingezet, maar zonder resultaat.
Dat meldde Johan Meeuwsen, de buurtbrigadier in onder meer de Bloemenbuurt.

Man bedreigt met een mes zijn partner met de dood
In zijn woning in Helmond-Oost heeft de politie woensdagmiddag rond 16.00 uur een 41-jarige man aangehouden op verdenking van bedreiging.
De politie kreeg eerder een melding dat de verdachte zijn partner van 39 uit Helmond met de dood zou hebben bedreigd. De man zou daarbij een mes hebben gebruikt. Het mes waarmee gedreigd zou zijn is in beslag genomen en de verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Woensdag 17 oktober

Suytboulevard en Suytplein worden woonrijp gemaakt
Vanaf maandag voert Heijmans Wegenbouw, in opdracht van gemeente Helmond, werkzaamheden uit in de nieuwbouwwijk Suytkade. De Suytboulevard en het Suytplein, tot aan de Suytkadebrug, worden woonrijp gemaakt. Als het weer  meezit, is het werk eind december klaar.
De werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van voetpaden en fietspaden naast de Suytboulevard, het realiseren van parkeervakken en het aanbrengen van de definitieve asfaltdeklaag op de rijbaan. Het Suytplein bij De Groene Campus zal in zijn definitieve vorm aangelegd worden.
Tijdens de werkzaamheden zijn de Suytkadebrug, Suytplein en Suytboulevard afgesloten voor alle verkeer. (Brom)fietsers dienen af te stappen. Voetgangers, bijvoorbeeld leerlingen die van en naar De Groene Campus lopen, kunnen langs bouwhekken het werkgebied passeren. De Kanaalboulevard, nu nog een eenrichtingsweg, wordt tijdens de werkzaamheden tijdelijk in 2 richtingen open gesteld voor verkeer tussen Suytkade en de Hoogeindsestraat. De Groene Campus is bereikbaar via een omleiding, die met gele borden wordt aangegeven.
Als de nieuwe onderdoorgang bij station Helmond klaar is, volgens planning eind 2013, wordt de Suytboulevard een doorgaande weg voor verkeer van Suytkade naar het centrum van Helmond en andersom. Verkeer kan dan vanaf de Suytkadebrug en Suytboulevard door de onderdoorgang naar het centrum van Helmond rijden of juist in tegenovergestelde richting. Aan beide zijden van de Suytboulevard komen vrijliggende fietspaden.

De hennepkwekerij op de Jupiterlaan is opgerold
De politie heeft aan het eind van de middag een hennepkwekerij aangetroffen op de Jupiterlaan in Helmond-Noord. Die hennepkwekerij was inmiddels ingericht als een hennepdrogerij, De oogst was ongeveer 200 hennepplanten.
Dat liet Jeroen Loohuis, wijkagent in Helmond-Noord, zojuist weten. “Vandaag in het totaal 8 #hennepkwekerijen opgerold, in #helmond. Hennepkwekers in Helmond, die nu niet zijn betrapt, tot de volgende keer!” Twittert hij.

De hennepkwekerij op het Scheerderhof is opgerold
Het hennepteam ontmantelde vandaag een hennepkwekerij op het Scheerderhof in de Rijpelberg. Daar stonden 243 hennepplanten. Daarbij constateerden zij ook fraude met stroom. Op het vlakbij gelegen Spinsterhof trof het hennepteam 21 planten aan. Dat laat Henry van Dongen, buurtbrigadier in de Rijpelberg, zojuist weten. Afsluitend met “op naar de volgende!”
Aanvulling: Die volgende bleek in dezelfde straat. “Eenmaal toch op Scheerderhof heeft politie er een 2e hennepkwekerij opgerold. Ook hier fraude met stroom en gevaarzetting.”

De hennepkwekerij in de Saxofoonstraat is opgerold
De politie heeft een in werking zijnde hennepkwekerij in de Saxofoonstraat in de Muziekwijk in Helmond-Noord geruimd. Zij troffen daar 300 hennepplanten aan. Dat liet Jeroen Loohuis, wijkagent in Helmond-Noord, zojuist weten.
Ook die plantjes worden vernietigd en de kweekspullen is in beslag genomen.

De hennepkwekerij op de Eindbeemden is opgerold
Vanmorgen heeft de politie een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen in woning op de Eindbeemden in Brandevoort. Dat liet de buurtbrigadier van Mierlo-Hout (die ook de foto rechts maakte) zojuist weten.
Er werden 588 hennepplanten aangetroffen. Zoals te doen gebruikelijk worden de plantjes vernietigd en zijn de kweekspullen in beslag genomen.

Dinsdag 16 oktober

50% Subsidie voor eigen oplaadpunt voor je elektrische auto
Om het aantal oplaadpunten in  Helmond te vergroten, geeft de gemeente ter stimulering een korting tot 500 euro per oplaadpunt dat geplaatst wordt op privaat terrein.
De subsidieregeling houdt in het kort in dat een aanvrager (bedrijven of particulieren) een bijdrage krijgt van 50% van de kosten van de aanleg van een oplaadpunt voor zijn of haar elektrische auto tot een maximum van 500 euro.
Sinds juni 2011 beschikt de gemeente Helmond over 18 oplaadpunten (elke paal heeft 2 oplaadpunten) voor elektrische voertuigen.

Hoogwaterstuw moet Helmond gaan beschermen
Om de bewoners van Helmond en Gemert-Bakel te verzekeren van droge voeten, laat Waterschap Aa en Maas aan de zuidzijde van de Bakelse Brug bij Helmond een hoogwaterstuw bouwen. Naar verwachting zullen de werkzaamheden tot eind dit jaar duren.
Bij normale waterstanden ligt die stuw plat op de bodem, maar bij extreem hoog water wordt hij omhooggetrokken. Naar verwachting gebeurt dat eens in de 15 jaar. Het overtollige water uit de Kaweise Loop, de Bakelse Aa en de Oude Aa loopt dan over de akkers in plaats van door de straten van Helmond en Gemert-Bakel. “Eventuele schade als gevolg van de waterberging zal door het waterschap worden vergoed,” verzekert Ernest de Groot, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas. Samen met wethouder Frans Stienen gaf hij vrijdag het officiële startsein middels de onthulling van het bouwbord.
De hoogwaterstuw maakt onderdeel uit van waterbergingsgebied Groene Peelvallei. De stuw bestaat uit stalen kleppen in een betonnen constructie. Voor de bouw is de Aa tijdelijk omgeleid. Op de plek van de aan te leggen stuw wordt eerst een betonnen constructie aangelegd, waar vervolgens beweegbare stalen kleppen in worden bevestigd. Overlast voor de omgeving wordt tijdens de uitvoering zoveel mogelijk tot een minimum beperkt.

Maandag 15 oktober

Elkerliek verwelkomt duizendste baby van 2012
Gistermiddag om 15.05 heeft het Elkerliek ziekenhuis zijn duizendste baby van dit jaar verwelkomd: Lou Nijhof uit Helmond. Lou werd geboren in één van de vijf verloskamers van het ziekenhuis, onder begeleiding van verloskundige Anouk Buurma en verpleegkundigen Bernice van de Heuvel en Sanne van Loon. Omdat Lou de 1.000ste baby is, kreeg ze een knuffelbeer en werden haar ouders in de bloemetjes gezet. Uiteindelijk verwacht het ziekenhuis dit jaar ongeveer 1.345 geboorten.

Vrouw bedreigt haar vriend met een mes
De politie heeft zondagmiddag om 15.45 uur, in het politiebureau in Helmond, een vrouw aangehouden voor bedreiging.
De 29-jarige inwoonster uit Helmond wordt er van verdacht dat ze eerder die middag haar 26-jarige vriend met een mes heeft bedreigd in hun woning in Helmond. Ze was daarna weggegaan. Haar vriend belde de politie die naar de verdachte op zoek ging. Na enige tijd meldde de verdachte zich aan het bureau en werd ze aangehouden. Ze is aan het bureau ingesloten en de recherche onderzoekt de zaak.

Zondag 14 oktober

Gewelddadige ex wil bij zijn vrouw naar binnen
Zondagochtend omstreeks 04.00 uur is een 35-jarige man uit Helmond aangehouden bij de woning van zijn ex-vrouw in Helmond voor huisvredebreuk.
Hij stond midden in de nacht, stomdronken, tegen haar voordeur te bonken. De vrouw alarmeerde de politie die de man meenam naar het bureau voor verhoor. Daar bleek dat hij nog boetes t.w.v. €375,- open had staan en nog gehoord moest worden voor eerdere mishandeling van zijn ex-vrouw.

Vrijdag 12 oktober

Koninklijke onderscheiding voor de heer P.I.M. Vinke
De heer P.I.M. Vinke is door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de koninklijke onderscheiding voor zijn inzet gedurende vele jaren voor diverse organisaties en verenigingen in Stiphout.
De uitreiking vond zojuist om 21.00 uur plaats tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van Tourclub Stiphout in MFC Stiphout aan de Dorpsstraat. Burgemeester Fons Jacobs reikte het lintje aan hem uit.
Peter Vinke is geboren op 14 januari 1954 en woont in Stiphout. Zijn verdiensten zijn:
• 1987 – nu: Secretaris/vrijwilliger en de grote motor achter Tourclub Stiphout,
• 1994 – nu: Vrijwilliger Truckersday Stiphout,
• 1975 – nu: Vrijwilliger buurtschap De Weve, sinds hij in de Wevestraat woont,
En verder is of was hij lid van de Raad van Elf,  bestuurslid CV De Spurriezeiers, secretaris van Jeugdafdeling De Spurriebemmels en voorzitter van het groepsbestuur Scouting Jan Baloys.

Helmonder rijdt 57 km te hard op 80km-weg
Een 41-jarige man uit Helmond is op donderdagavond 11 oktober in Arnhem zijn rijbewijs kwijtgeraakt. De man reed veel te hard over de A325.
De politie hield die avond een laserguncontrole op de A325 ter hoogte van Elden. Omstreeks 21.45 uur kwam de automobilist met een snelheid van 137 km per uur langsrijden. Dit is 57 km per uur harder dan de daar geldende maximumsnelheid van 80 km per uur. Een motoragent is de auto gevolgd en kon hem op de Batavierenweg in Arnhem stoppen. Hier is het rijbewijs van de man ingevorderd.

Man slaat, schopt en bedreigt zijn vrouw met de dood
Een 28-jarige Helmonder is donderdagavond rond middernacht in zijn woning aangehouden. Hij wordt verdacht van huiselijk geweld.
Eerder die avond kreeg hij onenigheid met zijn 27-jarige vrouw in hun woning. De vrouw zou zijn geslagen en geschopt en met de dood zijn bedreigd door haar man. De verdachte is aangehouden en zit vast voor verder onderzoek.

Donderdag 11 oktober

Oplossing voor afvoeren afval Planeten- en Neducoflats
De stortkokers in de Planetenflats in Helmond-Noord en Neducoflats in Helmond-Oost blijven bruikbaar. Daarnaast is het voor de bewoners ook mogelijk om hun afval gescheiden (via containers in een centrale ruimte) te laten afvoeren. De bewoners kunnen zelf bepalen welke optie ze gebruiken. Deze oplossing is tot stand gekomen in goed overleg tussen Woonpartners, gemeente Helmond en een afvaardiging van de bewoners, zo laat de gemeente weten.
In de stortkokers kunnen de bewoners op elke etage hun huisvuilzakjes weggooien, zonder dat ze die naar beneden hoeven te brengen. Woonpartners was aanvankelijk van plan om alle stortkokers te sluiten. Dit omdat er vaak storingen waren en omdat het afval niet gescheiden kon worden. Daar was een aantal bewoners het niet mee eens. Vooral oudere bewoners wilden het gemak van de stortkokers niet opgeven.
Om uit deze impasse te komen is er overleg geweest tussen gemeente, Woonpartners en een afvaardiging van de bewoners. Hieruit kwam de maatwerkoplossing dat de bewoners gebruik kunnen maken van twee vormen van afvalaanbieding. Wethouder Stienen is content met deze oplossing: ‘Ik wil alle betrokkenen danken voor hun positieve grondhouding en constructieve opstelling. Dat heeft tot dit bevredigende resultaat geleid. Aan de ene kant zijn de bewoners geholpen die fysieke moeite hebben om hun afval naar de centrale ruimte te brengen. En daarnaast kunnen mensen die hier wel toe in staat zijn hun afval gescheiden aanbieden. In de containerruimtes worden extra afvalbakken geplaatst voor kunststof en papier. Bewoners hoeven dus hun oude kranten en plastic niet in de woning zelf op te sparen, maar kunnen deze direct kwijt in de containerruimte. Dit is een extra gemak voor de bewoners en helpt bij het scheiden van afval. Twee vliegen in één klap dus.’

Wethouder hees regenboogvlag vanwege Coming Outdag
Wethouder Margreet de Leeuw-Jongejans heeft vanochtend om 8.25 uur de regenboogvlag gehesen bij het Jan van Brabantcollege aan de Deltaweg, zoals we dinsdag aankondigden (zie hieronder).
Helmond hees samen met 37 andere gemeenten en het ministerie van OCW de regenboogvlag ter gelegenheid van de landelijke Coming Outdag. Na het startsein door OCW om 8 uur gingen de vlaggen 1 voor 1 ten top, om 9 uur wapperden ze in het hele land.
PressVisuals.com maakte de onderstaande foto.

Let op: 2 putdeksels verdwenen in Mierlo-Hout
In 2 straten in Mierlo-Hout zijn 2 putdeksels verdwenen. Deze  straten, de Pastoor Vissersstraat (in de gang) en de Dolomieten liggen vlak bij elkaar. “Dit zorgt daar voor een gevaarlijke situatie! Let goed op!” laat de stadswacht weten. Zij hebben een buurtonderzoek ingesteld en melding gedaan bij de gemeente.
Mogelijk zijn er nog meer putdeksels verdwenen. Als je dat (tijdig) bemerkt, geef het even door aan de stadswacht op telefoonnummer 0492-845970.

13 Duizend euro bijstandsfraude door erotische standhouder
Door de Sociale Recherche Regio Helmond is proces-verbaal opgemaakt tegen een 57-jarige inwoner van Helmond. Hij wordt ervan verdacht dat hij in de periode van 24 maart 2011 tot en met 18 maart 2012 ten onrechte bijstand heeft ontvangen.
De man wordt ervan verdacht dat hij een stand had op de vrije markt in Cuijk en een internetwinkel in erotische artikelen runde. Dit had hij niet opgegeven bij de gemeente Helmond. De uitkering is beëindigd en een bedrag van 12.665,46 euro aan betaalde uitkering zal worden teruggevorderd.

Woensdag 10 oktober

Moeder en kind na keizersnede samen in Elkerliek ziekenhuis
Met ingang van deze week blijven moeders en hun pasgeboren baby’s na een keizersnede voortaan bij elkaar in het Helmondse Elkerliek ziekenhuis. Het hele gezin gaat na de operatie naar de verkoever (recovery) en daarna naar de kraamafdeling. Deze nieuwe werkwijze komt tegemoet aan de vraag van veel moeders en past binnen de gezinsgerichte zorg van het ziekenhuis.
Gynaecoloog Veronique Serrarens is enthousiast over de nieuwe aanpak: “Voorheen ging de baby meteen na de geboorte met de vader naar de kraamafdeling. De moeder kreeg het kindje nauwelijks te zien en verbleef in haar eentje op de verkoever. Pas daarna werd het gezin weer herenigd. Nu controleren we het kindje bij de moeder op de operatiekamer en leggen het op haar borst zodat er meteen huid-op-huid-contact is. Dat bevordert de hechting tussen moeder en kind en is ook goed voor de borstvoeding. De baby mag meteen al worden aangelegd.“
Na de operatie gaan moeder, baby en vader samen naar de verkoever. “Als de moeder voldoende is hersteld, mogen ze daarna met z’n allen naar de kraamafdeling. Zo beleeft het gezin samen die eerste belangrijke momenten.”
De nieuwe werkwijze geldt in ieder geval voor geplande keizersneden. “Natuurlijk zijn niet alle keizersneden vooraf te plannen”, zegt Serrarens. “Zijn er medisch gezien geen problemen en is er voldoende personeel beschikbaar, dan gaan we zo ook te werk bij een ongeplande keizersnede. Moeder en kind blijven dan bij elkaar, of je nou overdag, ’s nachts of in het weekend wordt geopereerd.” Vanwege verbouwingen is nog niet met zekerheid te zeggen of dit in alle gevallen lukt, maar er wordt wel naar gestreefd.Het Elkerliek vult met deze nieuwe aanpak zijn gezinsgerichte zorg verder in. Centraal daarin staat dat moeder en pasgeboren kind zo veel mogelijk samen worden verzorgd en dat de vader een actieve rol in dit proces heeft.

Man (38) slaat, schopt en bedreigt zijn vrouw
De politie heeft dinsdagmiddag rond 16.30 uur een 38-jarige Helmonder aangehouden in zijn woning. Wat eerder kreeg de politie een melding dat de man zijn vrouw zou bedreigen.
Ter plaatse bleek de vrouw mishandeld te zijn. Ze zou zijn geschopt een geslagen door haar echtgenoot. De man is aangehouden en voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Kinderen vrij en hun leerkrachten in een volle tent
Vandaag zijn alle Helmondse basisschoolleerlingen de hele dag vrij. Als je de berichten op de sociale media moet geloven, vinden zij dat niet erg.
Zij zijn deze hele woensdag vrij omdat dat hun leerkrachten elkaar ontmoeten in een hele grote tent op het parkeerterrein bij de watertoren. Daar nemen zij deel aan een ‘inspiratiedag’ over de waarden en normen in het onderwijs.
Ruim 900 basisschoolleerkrachten en meer dan 100 genodigden zitten in de overvolle tent. Joop Vos had vanochtend de eer de dag ludiek te openen. Onderwijsgoeroe Neil Hawkes is 1 van de sprekers.
Sobiha maakte zojuist een foto van de volle tent, gisteravond maakte Erik Wissink de foto van de lege tent.

Foto-update donderdag:
De hierboven genoemde Neil Hawkes en Jane Cross. Deze foto werd gemaakt door Wim van den Broek.

Dinsdag 9 oktober

Elkerliek krijgt hoofdhuidkoeler cadeau
Dankzij een donatie van 15.500 euro van Stichting Roparun schaft het Elkerliek ziekenhuis een nieuwe hoofdhuidkoeler aan. Zo’n koeler wordt gebruikt vóór, tijdens en na een chemokuur om de kans op haaruitval te verkleinen of soms helemaal te voorkomen. De donatie komt uit de opbrengst van de komende  Roparun.
“Wij zijn ontzettend blij met deze bijdrage van Roparun,” aldus afdelingsmanager Oncologie Henk Mols van het Elkerliek. “Ons ziekenhuis ging in 1980 als eerste in de regio met een hoofdhuidkoeler werken, dus we hebben er al veel ervaring mee. Maar de oude apparaten zijn hoognodig aan vervanging toe.” De nieuwe hoofdhuidkoeler is een flinke vooruitgang omdat de kap beter aansluit op het hoofd.” Het inzetten van een hoofdhuidkoeler hangt af van de aard van de chemokuur, de medicijnen die een patiënt krijgt en of de patiënt het wil.
De Roparun is een loopevenement van meer dan 500 kilometer waarbij zo’n 9.000 mensen in teamverband een sportieve prestatie leveren om geld op te halen voor mensen met kanker. Op zaterdag 28 mei 2013 start in Parijs en in Hamburg de 22e editie van de Roparun. De finish is op 2e Pinksterdag in Rotterdam. De Roparun is ontstaan in 1992 en heeft inmiddels ruim 51 miljoen euro opgebracht.

Kruispunt Kanaaldijk Noordwest – Steenweg 7 dagen volledig afgesloten
Wegens het opknappen van de Steenweg, is het kruispunt Kanaaldijk Noordwest – Steenweg afgesloten voor alle autoverkeer van donderdag 11 tot en met vrijdag 19 oktober. Het kruispunt wordt opnieuw bestraat, omdat een gedeelte van de stenen van dit verhoogde kruispunt los zit.
De Kanaaldijk Noordwest is afgesloten voor autoverkeer uit beide richtingen. Ook is het niet mogelijk om vanuit de Steenweg de Kanaaldijk op te rijden. Verkeer wordt omgeleid via de Eikendreef en Julianalaan. Dit wordt aangegeven met gele borden. Voetgangers en fietsers kunnen lopend het kruispunt oversteken.
De aannemer moet bij het opnieuw bestraten – met dezelfde materialen – rekening houden met de figuratie, vormgeving en hellingshoeken van de verhoging in het kruispunt. Daarom neemt het werk zeven werkdagen in beslag.
De werkzaamheden aan het kruispunt Kanaaldijk – Steenweg maken onderdeel uit van de kwaliteitsimpuls van de Steenweg en Kromme Steenweg. In beide straten wordt de rijbaan vernieuwd en er worden enkele drempels aangelegd. Ook komen er nieuwe parkeerplaatsen voor Theater Speelhuis in de OLV-kerk, dat in januari 2013 open gaat. De wegwerkzaamheden duren tot half oktober.

Ook Helmond hijst de regenboogvlag op Coming Outdag 2012
De gemeente Helmond hijst met 37 andere gemeenten en het ministerie van OCW de regenboogvlag donderdag op Coming Outdag.
Na het startsein door OCW om 8 uur gaan de vlaggen in Nederland 1 voor 1 ten top, om 9 uur wapperen ze in het hele land. Wethouder Margreet de Leeuw-Jongejans hijst om 08.25 uur de vlag bij het Jan van Brabantcollege aan de Deltaweg. De estafette is live, virtueel te volgen op twitter, met de hashtag #regenboogvlag2012.
Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten.
De Coming Outdag duurt een dag, maar de boodschap geldt natuurlijk het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijk instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT’s te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. Per 2012 is het aantal actieve gemeenten meer dan verdubbeld.

Maandag 8 oktober

Weer spookfacturen gemeentegids in omloop
De gemeente heeft wederom signalen ontvangen dat er spookfacturen in omloop zijn betreffende de gemeentegids.
Ondernemers of organisaties hebben een factuur / herinnering ontvangen voor het plaatsen van hun bedrijfsgegevens op gemeente-index.nl. De factuur komt van het bedrijf Media & Advies IT (Evert van de Beekstraat 310, 1118 CX Schiphol).
Gemeente Helmond doet, voor wat betreft de print- en digitale Stadsgids, alleen zaken met Lokaal Totaal uit Eindhoven (onderdeel van De Telefoongids B.V.).
Zij kregen van de gemeente Helmond een toestemmingsbrief, ondertekend door de burgemeester, om bedrijven en organisaties te benaderen om te adverteren in de Stadsgids van gemeente Helmond.
Begin augustus waarschuwde de gemeente ook al voor het zelfde bedrijf dat ook toen dergelijke spookfacturen rondstuurde.

Eetcafé in de voormalige coffeeshop Carpe Diem
In het pand waar voorheen coffeeshop Carpe Diem zat, komt volgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel Eetcafé OBA. Naar verluid wordt dat een Turks eetcafé / café.
De naam van de horecagelegenheid onder de uithangborden van Jupiler is zorgvuldig afgeplakt. Een omwonende weet te vertellen dat men al enkele maanden bezig is de vernielde zaak aan de Noord Koninginnewal 46 op te knappen.


Coffeeshop Carpe Diem begon in juli 2010. 3 Weken vóór de opening werd er ‘s ochtend om 5 uur een auto naar binnen gereden. Nog geen maand ná de opening werd er een aanslag met een handgranaat gepleegd. Uiteindelijk besloot de burgemeester dat de coffeeshop moest sluiten, eerst tijdelijk later definitief.. Vorige maand oordeelde de rechter dat dat een terecht besluit was.
Beide foto’s werden gemaakt door Wim van den Broek.

Helmond Sport oefent donderdag in het geheim tegen NAC
Helmond Sport speelt donderdag om 12.00 uur een oefenwedstrijd tegen NAC. Die wedstrijd vindt plaatst in Breda in het stadion van NAC. Eigenlijk had deze wedstrijd geheim moeten blijven, maar dat is niet gelukt. Of er bij deze wedstrijd publiek wordt toegelaten is nu nog niet bekend.
Reden van deze oefenwedstrijd is gelegen in het feit dat het betaalde voetbal komend weekeinde stil ligt vanwege het interlandvoetbal. Met deze oefenpot kan het wedstrijdritme op peil gehouden worden.
Zie hier desgewenst een gastblog door Buurman over trainer Eric Meijers.

Over maand een vernieuwd bezoekersrestaurant in Elkerliek
Komende maandag start de verbouwing van het bezoekersrestaurant in de centrale hal bij de hoofdingang. Het restaurant (Trattoria Antonio genaamd) krijgt een eigentijdse en sfeervolle uitstraling. De verbouwing duurt naar verwachting 3 weken. Gedurende die periode kan een ieder terecht in een tijdelijk onderkomen in de centrale hal.
In juni eindigde het Elkerliek ziekenhuis in de verkiezing van ‘het meest gastvrije ziekenhuis van Nederland 2012’ op de tweede plaats. Zij kregen voor alle service die ze aan patiënten en bezoekers verlenen een vijf- sterren-waardering (de hoogst mogelijke kwalificatie). In 2010 wonnen zij die verkiezing.

Zondag 7 oktober

Wéér een meisje van 13 jaar vermist terecht
Sinds zaterdagmiddag 6 oktober wordt het 13-jarige meisje Diana Maria Borrero Otero uit Helmond vermist.
Rond 15.00 uur is ze weggegaan uit haar ouderlijke woning aan de Griftstraat in Brouhuis om een boodschap te gaan doen en sindsdien ontbreekt elk spoor. Diana heeft een lichtgetinte huidskleur, is ongeveer 1,65 meter groot en heeft kort donker bruin haar. Ze droeg een zwart jack met bont aan hals en polsen, een wit T-shirt, een lichte panterprint OF een roze broek, en paarse Uggs-schoenen. In haar oren had heeft zilver met diamanten oorbellen. Ze is op de fiets vertrokken. De politie heeft zaterdagavond een Burgernet-melding verstuurd, maar dat heeft nog geen reacties opgeleverd. Mensen die weten waar het vermiste meisje is, kunnen bellen met de politie in Helmond via 0900-8844.

Diana

Niet de eerste keer dat Diana is vermist. Nog geen maand geleden, op vrijdag 14 september, werd zij ook al vermist. Toen keerde ze ‘s nachts (in de nacht van vrijdag op zaterdag) plusminus 12 uur later terug. Nu is ze inmiddels meer dan 24 uur vermist.
Update om 18.15 uur:
“Na een goede tip is Diana weer terecht. Zit nu op het bureau, nu het nazorgtraject met spoedeisende Jeudzorg” zo liet de buurtbrigadier van de Politie in Brouwhuis weten.

4 Horecagelegenheden betrapt op roken
Zaterdagavond hield de Voedsel en Waren Autoriteit een controle op het rookbeleid in horecagelegenheden. Van de 8 locaties die daadwerkelijk gecontroleerd werden, kregen er 4 een processen-verbaal. Als dat hun eerste overtreding is, bedraagt de boete 600 euro. Bij herhaalde overtredingen loopt de boete stapsgewijs op.

Zaterdag 6 oktober

Vrijwilligerspenning voor Wim Klerkx van Amicitia
Burgemeester en wethouders van Helmond hebben besloten om Wim Klerkx te decoreren met de vrijwilligerspenning van gemeente Helmond. Hij krijgt deze penning bij zijn afscheid als voorzitter van Harmonie en Drumband Amicitia.
De uitreiking vond zojuist om 20.00 uur plaats in Gemeenschapshuis De Loop, Peeleik 7 in Brouwhuis. Wethouder Jan van den Heuvel reikte de penning uit.
De heer Klerkx was, naast scheikundeleraar en decaan, ook op diverse andere terreinen actief. Zo is hij gedurende 12 jaar raadslid en commissievoorzitter geweest en was hij voorzitter van een regionaal schoolbestuur en voorzitter van een groot muziekgezelschap. Hiervoor heeft hij, bij zijn afscheid in 1996, een koninklijke onderscheiding ontvangen.
Na zijn werkzame leven is de heer Klerkx actief gebleven in het verenigingsleven voor onder andere Harmonie en Drumband Amicitia. In de ledenvergadering van 6 maart jongstleden heeft de heer Klerkx zijn functie als voorzitter van Amicitia neergelegd. De ledenvergadering heeft hem ter gelegenheid daarvan benoemd tot Erevoorzitter. Vandaag werd in Gemeenschapshuis De Loop afscheid van de heer Klerkx genomen.

Vrijwilligerspenning voor vrijwilligers Kringloopwinkel
Mevrouw Henraat-van den Eventuin en mevrouw Beekmans kregen de vrijwilligerspenning van gemeente Helmond. Zij ontvangen deze onderscheiding voor hun belangeloze inzet gedurende vele jaren voor Stichting Kringloopwinkel Helmond.
De uitreiking vond zojuist in 17.30 uur plaats tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van Stichting Kringloopwinkel. Dit gebeurt in de Kringloopwinkel aan de Noorddijk 2 in Helmond. Wethouder Margreet de Leeuw-Jongejans reikte de penningen uit.
Mevrouw M.C. Henraat-van den Eventuin is vanaf de oprichting in 1987 bestuurslid van Stichting Kringloopwinkel Helmond. Op dit moment houdt zij zich binnen het bestuur bezig met de dienstverlening en klachtenbehandeling van medewerkers en klanten. Sinds 1996 is zij er tevens vrijwilliger.
Mevrouw Beekmans begon als vrijwilliger bij de Kringloopwinkel van Stichting ONA in Asten. Sinds 1998 is zij als vrijwilliger actief bij de Kringloopwinkel in Helmond. Daar bezet zij de kassa en voert zij werkzaamheden uit in het magazijn en de loods.

2 Velgendieven aangehouden na botsing met politieauto
Voor het weghalen van vier velgen met banden van een geparkeerde auto heeft de politie zaterdag twee mannen uit Helmond aangehouden.
Rond 6.15 uur kwam de melding binnen dat op de Hindestraat twee mannen bezig waren de velgen met banden van een auto af te halen. Daarbij gaf de melder ook het kenteken en het signalement van de auto door waarmee de mannen vervolgens waren weggereden. Agenten die onderweg waren zagen de wagen op de Hindestraat rijden. Ze hebben hun dienstvoertuig voor de auto van de verdachten gezet waarna een botsing ontstond en de wagen tot stilstand kwam. Daarbij werd ook een tuinafscheiding geraakt. De agenten konden de twee Helmonders (21 en 24 jaar) aanhouden. Ze zijn na verhoor heengezonden met een proces-verbaal dat wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Poging brandstichting bij D’n Hap en D’n Tap, politie zoekt getuigen
De politie zoekt getuigen van een poging brandstichting bij de horecazaak D’n Hap en D’n Tap (café en friture) aan de de Bernadettestraat 9 in Helmond-Oost.
Zaterdagochtend rond 5.45 uur kwam bij de politie de melding binnen dat er in de omgeving van de zaak enkele knallen waren gehoord. Toen agenten ter plaatse kwamen en poolshoogte namen, zagen ze dat er geprobeerd was aan de buitenkant brand te stichten maar dat dat niet was gelukt. In een ruit van de zaak zaten twee gaten. De technische recherche heeft sporenonderzoek gedaan en er is ook een buurtonderzoek gehouden. Eén van de getuigen heeft gezien dat er na de knallen een bromfiets met twee opzittenden is weggereden. Mensen die meer weten van de poging brandstichting kunnen bellen met de politie in Helmond via 0900-8844.
Vorig jaar op 3 april was er ook al een een brandstichting in deze horecazaak. Toen liep het dak van de opslag stevige brandschade op en in het café ontstond rookschade. En tussen het café en de carport van de aangrenzende woning aan de Tulpstraat werd de kunstofscheiding beschadigd.

Bob de Voogd en Amy Siemons geëerd door B&W
Aan het begin van de middag werden Bob de Voogd en Amy Siemons in het kasteel door het college van burgemeester en wethouders in het zonnetje gezet. Ze kregen een speciaal voor hen gemaakt schilderij overhandigd waar ze samen op staan.
Want deze Helmondse (para)Olympische sporters wonnen maar liefst 3 maal zilver in Londen. Bob met de heren hockeyploeg en Amy won 2 keer zilver op de 100 en 200 meter voor wheelers bij Paralympische Spelen.
Onderstaande foto werd gemaakt door wethouder Yvonne van Mierlo:

Vrijdag 5 oktober

Fietser geschept op de Traverse
Vanochtend werd een fietser door een auto geschept tijdens de ochtendspits kort na half 8. Dat ongeval vond plaats op de kruising van de Kasteel Traverse en de Churchilllaan.
Hoe het met de fietser is is niet bekend. Volgens Patrick van der Vegt, de fotograaf van onderstaande foto’s, was “zijn gezicht kapot.”

Donderdag 4 oktober

De aanleg nieuwe Dahliatuin Helmond West begint
Volgende week maandag verricht Peter Tielemans (wethouder Goorloop), Frans Stienen (coördinerend wethouder wijkvernieuwing Helmond West) en Jan van der Zanden (voorzitter Dahliavereniging Helmond West) de starthandeling voor de aanleg van de nieuwe Dahliatuin.
De Dahliatuin is al jarenlang een begrip in Helmond West. De Dahliavereniging Helmond West bestaat al sinds 1957. Jaarlijks worden er zo’n 80.000 dahlia’s gekweekt. Door de aanleg van het Goorlooppark bij Helmond West, moest de Dahliatuin verhuizen van de Itterestraat naar een andere plek.
In overleg hebben de gemeente en de Dahliavereniging een nieuwe locatie gevonden: in het wijkdeel Houtsdonk in Helmond West, nabij het natuurgebied Groot Goor. Gezien vanuit de Heeklaan, komt de nieuwe Dahliatuin achter de voetbalvelden van HVV.
Hieronder een filmpje dat Gemeente Helmond TV ongeveer 2 jaar geleden maakte over de huidige dahliatuin en de verhuizing naar de nieuwe locatie.

Bestuurder gewond bij ongeluk in Brandevoort
Bij de kruising van de Huiskensstraat en de Herselsestraat in Brandevoort vond vanochtend rond 10.30 uur een aanrijding plaats tussen een personenauto en een taxi. De bestuurder van de personenauto moest door ambulancepersoneel en de brandweer uit zijn auto gehaald worden. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het ongeval is ontstaan is niet bekend. De 2 auto’s zijn door een bergingsbedrijf afgesleept.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

21 Bouwkavels in Brandevoort nú te koop
In deelplan Brand Zuid in Brandevoort zijn 21 bouwkavels (340 m2 – 740 m2) per direct te koop. Het zijn kavels voor 19 vrijstaande woningen en 2 halfvrijstaande woningen. De verkoopprijs is 322,50 euro (exclusief btw) per m2.
Op deze bouwkavels mag een woning met koloniale uitstraling gerealiseerd worden. Om in aanmerking te komen voor een bouwkavel in Helmond kan men zich aanmelden op www.helmond.nl/bouwkavel.

De Velvet wordt een pannenkoekenrestaurant
De voorzijde van de Velvet Lounge aan de Steenweg wordt restaurant Pannenkoek Enzo. De achterzijde van het pand blijft de Velvet.
Vanaf begin november gaat dit nieuwe restaurant open en biedt plaats aan 130 gasten. Het restaurant is opgedeeld in 2 gedeeltes. Het voorste deel (aan de straatkant) krijgt de uitstraling van een gezellig, knus eetcafé. Het tweede gedeelte (te betreden door een klein trapje omhoog) is helemaal op kinderen gericht. Dat wordt een soort binnenplein met allerlei leuke huisjes die uit de gevel tevoorschijn komen. Er komt een indoor speeltuintje met een kinderhoek en er komt een speciaal ijshuisje. In dat ijshuisje mogen kinderen hun eigen ijsje helemaal versieren.
In Pannenkoek Enzo worden naast pannenkoeken ook andere hoofdgerechten geserveerd. Een pannenkoek is al verkrijgbaar vanaf 6 euro. Pannenkoek Enzo is (behalve op maandag) dagelijks geopend vanaf 16.00 uur.
De Velvet Lounge zelf heeft ook een metamorfose ondergaan. Niet alleen een nieuwe naam Poolcafé Velvet, ook een nieuwe ingang. Een lange gang, links naast de oude ingang, leidt je naar de nieuwe lounge met 6 pooltafels game en een bar. Poolcafé Velvet is ‘s avonds geopend op woensdag tot en met zondag.
Op dit moment zijn de eigenaren (JMP Office) druk doende alles op tijd in gereedheid te brengen.

Woensdag 3 oktober

Drugshandelaar in de Rijpelberg maakte te veel herrie
In zijn woning op het Baroniehof in de Rijpelberg is dinsdag rond 21.50 uur een 27-jarige man aangehouden. In de woning vond de politie drugs en materialen die gebruikt worden bij de handel in drugs.
Toen de politie de woning binnen ging naar aanleiding van een melding van  geluidsoverlast, probeerde de man nog snel drugs te vernietigen. Er werden onder andere (vermoedelijk) GHB, een brokje (vermoedelijk) hash en potjes met resten wit poeder aangetroffen. Daarnaast vonden agenten in de woning diverse gebruikersattributen met poederresten. De man is meegenomen en de cel ingegaan.
Eerdere bericht aangevuld met info van buurtbrigadier Francisca Kamphuis

3 Inbrekers bij een bouwkeet aangehouden
De politie heeft woensdagochtend rond 1.30 uur een 21-jarige en een 22-jarige verdachte uit Helmond en een 30-jarige verdachte (waarvan de woonplaats onbekend is) aangehouden op de Heeklaan. De drie worden er van verdacht ingebroken te hebben bij een bouwkeet op het Lindberghplein in Helmond-Oost.
Bij de politie kwam een melding binnen dat er werd ingebroken in de keet en dat de verdachten er vandoor waren in een personenauto in de richting van de Bakelsedijk. Op de Heeklaan zagen agenten de verdachten rijden en konden zij worden aangehouden. De 30-jarige verdachte die de auto bestuurde bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De drie zijn meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Weer 350 bladkorven voor bladafval
Tussen half oktober en eind december (afhankelijk van de bladval) plaatst de gemeente weer zo’n 350 bladkorven.
De gemeente probeert overlast door bladeren, zoals gladheid bij regenachtig weer, zo veel mogelijk te voorkomen. In de herfstperiode worden daarom extra mensen met veegmachines en bladblazers ingezet. Maar de burgers kunnen meehelpen door de bladeren op te ruimen en die in de bladkorven doen. Eens per week worden die korven leeggemaakt. De bladkorven zijn alleen bedoeld voor bladafval. Takken, stronken, groenten, fruit- en tuinafval en overig afval horen dus niet thuis in de bladkorven.

Dinsdag 2 oktober

Gaby van den Waardenburg is nu raadslid
Zojuist is Gaby van den Waardenburg benoemd tot gemeenteraadslid. Zij volgt  Joke de Bruijn op en sluit zich als onafhankelijke fractie aan bij de D66-fractie. De foto werd gemaakt door Mohammed Chahim.

Buurtbrigadier rook de hennep op de Bakelsedijk
Buurtbrigadier Johan Meeuwsen rook tijdens zijn fietsronde een sterke hennepgeur op de Bakelsedijk. Uit onderzoek bleek dat er 4 grote planten in een achtertuin stonden (zie de foto rechts die de buurtbrigadier nam).
De eigenaar van de weedplanten bleek ook nog een gestolen fiets in de schuur hebben staan. De verdachte is aangehouden ter zake heling en drugs.
Update om 17.35 uur:Dit is nog over van de hennepplanten nadat ze versnipperd zijn en er bleekaarde aan toe is gevoegd ter vernietiging” liet buurtbrigadier Johan Meeuwsen zojuist weten.

Teckel gedood door Pitbulls, omstanders gewond
Op het Gooisehof in de Rijpelberg werd zaterdagochtend om 09.30 uur een teckel aangevallen door 2 pitbullachtige honden. De teckel overleefde die aanval niet. Omstanders die de teckel probeerden te bevrijden raakte gewond, zij liepen diverse bijtwonden op.
De politie heeft de 2 pitbullachtige honden meteen in beslag genomen in de woning van de eigenaar op het Scheerderhof. Ook 3 pups in die woning zijn meegenomen. Dat liet buurtbrigadier Francisca Kamphuis vanochtend weten.

Maandag 1 oktober

Natuurcompensatie in natuurgebied De Bundertjes
Aan de Kanaaldijk Noordwest wordt het nieuwbouwproject De Groene Loper gerealiseerd. Door de woningbouw op deze plek is een bosgebied verdwenen. Daarom wordt in het natuurgebied De Bundertjes, gelegen aan de overzijde van het kanaal, natuur gecompenseerd. De afrondende werkzaamheden hiervoor zijn vandaag gestart en duren tot het einde van dit jaar.
De Bundertjes vormt nu al een groen gebied tussen de Zuid-Willemsvaart en de woonwijk Helmond-Noord. Het gebied kent, naast moerasbos en open water, ook graskanten en weiden. Het gebied is een belangrijke schakel in het stroomgebied van de Oude Aa.
Een aantal jaar geleden is gestart met de natuurcompensatie. Dit najaar wordt het werk afgerond. Er worden werkzaamheden uitgevoerd aan watergangen en duikers, rasters, paden en bosranden en er worden drie poelen aangelegd. Deze maatregelen zijn gericht op het verhogen van natuurwaarden en de landschappelijke kwaliteit van De Bundertjes. De werkzaamheden aan de watergangen en duikers worden uitgevoerd om de hydrologische situatie te herstellen. Dit betekent dat de grondwaterstand in het gebied beter wordt beheerst. Bij de bosranden wordt een zogenaamde zoom mantel vegetatie aangelegd. Bij de zoom gaat het om ruigere grassoorten en de mantel zijn struiken. Hierdoor wordt de ‘harde’ overgang van bos naar graslanden ‘zachter’ gemaakt. Dit is beter voor de planten en dieren in het gebied.
De groenwerkzaamheden worden uitgevoerd door Jos Kanters Groenvoorzieningen. De Gebr. Dijkhoff nemen de grondwerkzaamheden voor hun rekening. De Bosgroep Zuid Nederland begeleidt de werkzaamheden.
Op deze kaart (pdf) is een plattegronden te bekijken, waarop te zien is op welke plekken in De Bundertjes natuurcompensatie wordt toegepast.

Wegwerkzaamheden Kanaaldijk Zuidwest / Stipdonk
In het komend weekend is de Kanaaldijk Zuidwest / Stipdonk wegens werkzaamheden afgesloten tussen de Vossenbeemd en Rochadeweg.
De werkzaamheden starten vrijdagavond 5 oktober om 20.00 uur en duren tot maandagochtend 8 oktober, 6.00 uur. Op dit gedeelte van de Kanaaldijk komt nieuw asfalt en nieuwe wegmarkering.
De weg is in beide richtingen afgesloten voor alle autoverkeer. De omleidingsroute loopt via de Vossenbeemd, Varenschut en Rochadeweg. Volg hiervoor de gele borden. Rij je van of naar de A67, gebruik dan de N279/Wolfsputterbaan en de op- en afrit bij Asten.
Omdat de Kanaaldijk Zuidwest / Stipdonk (N612) een provinciale weg is, worden de werkzaamheden uitgevoerd in opdracht van Provincie Noord-Brabant.

6 reacties:

Hallo burgemeester 2e poging hap en tap ,nu hebben ze gaten in zijn raam geschoten en geprobeerd een brandbom binnen te gooien,dit zijn echt geen grapjes beseft u dat wel, wat moet er nog meer gebeuren om u wakker te schudden dat daar iets niet klopt,nu nog materiële schade,en de volgende keer?Hoe staat u tegenover de veiligheid van de omwonenden,cafè weg uit de woonwijk,huurders hebben toch recht op leefbaar woongenot,verdiep u maar eens in de politierapporten,nou mooie nachtrust hier in de wijk.

Beantwoorden

@klaproos.

Wat kort door de bocht.
Ik ben ook een wijkbewoner.
En ik vind dat er eigenlijk in elke wijk een buurtcafe moet zijn.
Als er iets aan de hand mocht zijn met die zaak dan komt de politie daar echt wel achter. (ook al kan ik dat niet echt geloven dat er iets aan de hand is.)

Beantwoorden

Café en cafetaria d’n Hap en d’n Tap bestaan inmiddels 3 jaar. Voor vrijwel geen van de wijkbewoners is er overlast.

Zijn de exploitanten verantwoordelijk voor deze misdragingen?

Beantwoorden

Weekend-werkzaamheden aan hoogspanningsmasten in Brandevoort

Er worden daar 2 hoogspanningsmasten samengevoegd door een Duits bedrijf om de straling te verminderen. Ze worden opgehoogd tot een hoogte van rond de 80 meter. Het gaat om het samenvoegen van de hoogspanningsmasten ten zuiden van de Veste. Er werd op 2 plaatsen gewerkt, een weiland bij Gulbergen en in Brandevoort waar ik de foto’s heb gemaakt. Er wordt al langer aan de masten gewerkt, maar dit was de enige keer dat er ook in het weekend aan werd gewerkt.

Beantwoorden
Tim van der Heijden

hoi ik ben Joris en ik mij graag abonneren op jullie folder.

Beantwoorden

@jorismeester op donderdag 2 juli 2015 om 10:28:

Dat gaat niet lukken want we hebben geen folder.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *