Buiten is het 8 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.254 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties

 

Donderdag 31 januari

Burgemeester maakt onverwacht kennis met Kunstkwartier
Gisterenmiddag bracht burgemeester Elly Blanksma een kennismakingsbezoek aan het Kunstkwartier. Velen waren daarvan op de hoogte, behalve de burgemeester zelf. Zij werd daarmee dus in feite overvallen.
Vergezeld door cultuurwethouder Jan van den Heuvel, werd zij in het gemeentehuis opgehaald door de gebrilde “Art-Guard” (theatercursisten). Die namen haar mee naar de kiosk op de Markt waar ze muzikaal werd ontvangen door de percussiegroep van het Kunstkwartier. Tijdens de wandeling naar het kunstkwartier aan de Kromme Steenweg, passeerden zij diverse ‘creatieve momenten’ in, boven en voor winkels en zijstraten. Wat zij allemaal zag en hoorde, staat op onderstaande video van Helmondtv en in het draaiboek (pdf).
Bij aankomst in het Kunstkwartier werd de nieuwe burgemeester een muzikaal cadeau aangeboden: een compositie van de Helmondse docent en componist Paul Chatrou, getiteld primus inter pares.
“Soms val je stil. Een slinger van cultuurbeleving door de stad” liet de verraste burgemeester na afloop weten.

Met een lange vrachtwagen keren op de N279 blijkt lastig
Een vrachtwagenchauffeur merkte vanochtend rond half 6 dat het keren op de N279 toch wat lastiger is dan hij vooraf dacht. Met zijn lange vrachtwagen kwam  hij vast te zitten in de drassige middenberm tussen de 2 rijrichtingen.
Het verkeer op de Wolfsputterbaan werd daardoor enige tijd gestremd. De opgeroepen takelwagen bevrijdde de vrachtwagen uit zijn benarde positie. De politie hield de chauffeur aan. Waardoor hij dus weer vast kwam te zitten.
Zie de foto van de vrachtwagen in de benarde positie.

Woensdag 30 januari

Helmond Sport huurt international van Heerenveen
Samir Fazli van sc Heerenveen is aan Helmond Sport verhuurd. Dat bevestigde een woordvoerster van Heerenveen aan de weblog. Tot wanneer Helmond Sport van zijn diensten gebruik kan maken, wordt later bekend gemaakt. Samir Fazli is een 21-jarige aanvaller uit Macedonië die inmiddels 5 maal voor zijn nationale elftal speelde.
In 2009 tekende hij een 5-jarig contract bij de Friezen en staat daar dus tot medio 2014 onder contract.
Zijn officiële debuut voor de Friezen maakte hij als invaller in oktober 2009. Fazli speelde in totaal slechts 20 eredivisie-wedstrijden. Afgelopen seizoen speelde deze selectiespeler slechts 1 minuut in de hoofdmacht. Destijds werd aangekondigd als toptalent, maar hij pakte zijn speelminuten vooral in Jong sc Heerenveen.
Update om 21.00 uur:
Ook Helmond Sport bevestigd nu het nieuws dat zij de aanvaller Samir Fazli van Heerenveen huren. Hij wordt uitgeleend tot het einde van dit seizoen.
Algemeen directeur Mario Captein: “Door de talentvolle Samir Fazli een half jaar te huren van SC Heerenveen, hebben we een extra optie in onze voorhoede. Hij kan namelijk op alle posities voorin uit de voeten. Met deze versterking tonen we dat we minimaal onze huidige positie op de ranglijst willen behouden. Maar belangrijker nog, dat we in de tweede seizoenshelft er alles aan gaan doen om te promoveren naar de Eredivisie.”

Man aangehouden voor bedreigen medewerkers Stadstoezicht
De politie heeft woensdagmorgen rond 8.50 uur een 25-jarige man in zijn woning in Gemert aangehouden. De buiten heterdaad aanhouding heeft te maken met een bedreiging, gepleegd op 6 oktober 2012. Toen bedreigde hij twee Stadstoezichthouders van 43 en 49 jaar.
De auto van de verdachte stond geparkeerd binnen een parkeerverbodzone aan het Ameidepark en hij kreeg daarvoor een bekeuring. Hij was het daarmee oneens en griste de bekeuring uit de handen van een van de medewerkers van Stadstoezicht en bedreigde hen vervolgens met de dood. Hierna stapte de man in zijn auto en reed weg.

In totaal 13 keer asbest in schoolgebouwen
Bij de verplichte controle daarop, werd in Helmondse schoolgebouwen in totaal 13 keer asbest aangetroffen. Dat is direct verwijderd en dat vond plaats bij de Praktijkschool, Mariaschool, De Toermalijn, Silvester Bernadette, Carolus, De Zevensprong, Trudoschool, Jan van Brabant, Dr. Knippenbergcollege en het Vakcollege Helmond. Die asbestcontrole in 36 gebouwen of delen daarvan is nu afgerond zo liet de gemeente vandaag weten.
Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu droeg vorig jaar alle scholen in Nederland op om te controleren of er asbest aanwezig is in hun gebouwen. Het betrof scholen die zijn gebouwd tot en met 1993.
De besturen van alle Helmondse scholen hadden de gemeente gevraagd om de controle voor hen uit te laten voeren. De gemeente schakelde daarvoor een gespecialiseerd bedrijf in. Van elk gecontroleerd schoolgebouw is een rapport gemaakt waarin staat of er asbest is gevonden en of er sprake is van een gevaarlijke situatie. Asbest dat geen direct gevaar oplevert wordt opgenomen in een plan, zodat bij toekomstige verbouwingen rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van de asbest.
Asbest is een natuurlijk mineraal dat is opgebouwd uit kleine deeltjes (vezels), die vaak niet met het blote oog te zien zijn. Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouw vanwege de brandvertragende en isolerende eigenschappen. Het werd bijvoorbeeld gebruikt bij isolatie in cv ruimtes, in golfplaten en in vloerbedekking. Sinds bekend werd dat asbest ernstige ziekten kan veroorzaken, is het gebruik daarvan wettelijk verboden in 1993.

Nieuw Helmonds magazine over slimme mobiliteit
Op dinsdag 5 februari wordt het eerste exemplaar van Be Driven aan burgemeester Elly Blanksma overhandigd. Met de bijgevoegde foto siert zij de cover van de eerste editie van dit magazine dat 4 keer per jaar uitkomt. In het interview vertelt ze de vele kilometers die zij maakte in haar Haagse periode en over haar ideeën over duurzaam vervoer en slimme mobiliteit.
Helmond en de automotivesector zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al in de jaren ’70 was er een ontwikkelingslaboratorium van Volvo in Helmond.  NedCar, PDE en Benteler Engineering volgden later. Inmiddels heeft Helmond een heuse Campus met meer dan 30 automotivebedrijven.
Maar er gebeurt meer in de stad. En dan met name op het gebied van slimme mobiliteit. Toch merken de inwoners vaak weinig van al die ontwikkelingen. Maar realiseer je, het zou  zomaar kunnen dat de oplossing van het fileprobleem straks uit Helmond komt. En dat de doorstroom van het verkeer wordt verbeterd door een innovatief idee van enkele automotivebedrijven op de AutomotiveCampusNL.
“Op een laagdrempelige manier uitleggen wat er in Helmond en omgeving gebeurt op het gebied van slimme mobiliteit om zo de Helmonders meer ‘trots’ te maken op hun stad” dat is volgens dit nieuwe magazine hun doelstelling.

Dinsdag 29 januari

Agent gewond bij aanhouding van Helmonds meisje (18)
Bij de aanhouding van twee meisjes in Zetten (provincie Gelderland) maandagavond 28 januari is een agent gewond geraakt. De man liep vermoedelijk een beenbreuk op en moest naar het ziekenhuis.
Agenten zagen die avond omstreeks negen uur op de Mammoetstraat twee kennelijk minderjarige meisjes lopen en stelden een controle in. Daarbij bleek dat de jongste van de twee, een 16-jarig meisje, was weggelopen uit een inrichting een aangehouden moest worden. Toen de agenten tot aanhouding wilden overgaan begon het meisje zich te verzetten en wist zich los te rukken. Daarbij kreeg ze hulp van de ander, een 18-jarig meisje uit Helmond.
Na een korte achtervolging ontstond er wederom een schermutseling waarbij een van de agenten viel en beenletsel opliep. Daarop zagen beide meisjes weer kans te ontkomen. Ze konden even later alsnog door te hulp geschoten collega agenten worden aangehouden. De twee zitten vast.

Maandag 28 januari

3 Roemeense winkeldieven aangehouden
Aan het begin van de middag zijn er in het centrum 3 Roemeense winkeldieven aangehouden. De politie hield hen aan in samenwerking met winkelbeveiligers.

Brandende krant in woning gegooid
Bij een hoekwoning aan het Kempenhof in de Rijpelberg werd vanmiddag (vóór 12.54 uur) een brandende krant naar binnen gegooid. Daarbij is geen verdere brand ontstaan.
Die poging tot brandstichting gebeurde uit baldadigheid, zo meldde de wijkagent in de Rijpelberg, Henry van Dongen. Hij wil graag weten of iemand iets gezien heeft. Zo ja, bel dan de politie op 0900 – 8844.
De 2 onderstaande foto’s werden gemaakt door Pim Verkoelen.
Update om 16.58 uur:
De politie heeft vanmiddag 2 daders aangehouden dankzij een reactie van iemand op Twitter. Alerte buurtbewoners voorkwamen dat er een woningbrand ontstond, dat liet wijkagent Henry van Dongen weten.
Update dinsdagochtend:
Francisca Kamphuis, ook wijkagent in de Rijpelberg, vulde dit bericht aan dat het baldadige kinderen waren die de krant met een opmerkelijke kop (zie derde foto) met vuurwerksterretje door de brievenbus duwden.

Ondertekening Helmonds Energieconvenant
Woensdagochtend wordt het Helmonds Energieconvenant (HEC) ondertekend. Dit gebeurt door gemeente Helmond (door de wethouders Peter Tielemans van Milieu en Duurzaamheid en Yvonne van Mierlo van Economische zaken) en de 18 zogenaamde ‘koploperbedrijven en -instellingen’ uit Helmond.
De partijen die het Helmonds Energieconvenant ondertekenen, willen in de komende 3 jaar een grote stap maken richting een klimaatneutrale stad, door minder energie te verbruiken en energie vaker duurzaam op te wekken. Iedere deelnemer heeft daarvoor een eigen doelstelling bepaald, die binnen dat bedrijf haalbaar is. De gezamenlijke doelstelling is om in 3 jaar minimaal 10% energie te besparen en/of duurzaam op te wekken ten opzichte van 2012. Hiermee wordt jaarlijks een uitstoot van 27.000 ton CO2 voorkomen. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van ongeveer 3.000 huishoudens.
Foto-update op woensdag:
De wethouders op de foto met de18 Helmondse bedrijven en organisaties die vanochtend het Helmonds Energieconvenant ondertekenden.

Vrijdag 25 januari

Werkgevers en overheid in Servicepunten Zorg & Welzijn ZO-Brabant
Om een bijdrage te leveren aan een goed functionerende arbeidsmarkt voor de zorg- en welzijnssector in de arbeidsmarktregio Helmond / Peelland werken de werkgevers in de sector Zorg en Welzijn, de gemeenten, het Werkgeversplein en het UWV met elkaar samen in het Servicepunt Zorg & Welzijn.
Vanmiddag ondertekenden zij een samenwerkingsovereenkomst om goed en voldoende personeel in Zorg en Welzijn voor hun regio te waarborgen. Want zonder voldoende gekwalificeerde medewerkers loopt de zorg en dienstverlening gevaar.
Dit Servicepunt beweegt mee met de regionale arbeidsmarkt. Afhankelijk van de arbeidsmarktvraag van de werkgevers worden er instroom- en/of mobiliteitsbevorderende projecten ontwikkeld en ingezet. Het Servicepunt is daarin de schakel naar de diverse partijen. Tevens gaan de samenwerkende partijen de werkgeversbenadering en projecten die door diverse marktpartijen worden opgezet centraliseren. Werkzoekenden, studenten en carrièreswitchers kunnen er terecht met al hun vragen over werken en leren in zorg en welzijn.
Onderstaande foto werd gemaakt door Joris Buijs, PVE. Daarop zie je onder meer mevrouw Mieke Ockhuizen, voorzitter Raad van Bestuur ORO ((namens werkgevers in de sector Zorg en Welzijn in de arbeidsmarktregio Helmond / Peelland, verenigd in de Helmondse ZorgAcademie) en Yvonne van Mierlo, wethouder Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën.

Kuijpers levert nieuw trainingscomplex Vitesse op
Vandaag vindt de oplevering van de nieuwe trainings- en opleidingsaccommodatie van Vitesse op Nationaal Sportcentrum Papendal plaats. Deze nieuwe accommodatie is 1 van de modernste van Nederland. Medio februari neemt eredivisieclub Vitesse het gebouw in gebruik.
Het Helmondse bedrijf Kuijpers Installaties was verantwoordelijk voor de totale engineering van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van de nieuwe trainingsaccommodatie. Veluwezoom Verkerk uit Zevenaar realiseerde de bouwkundige werkzaamheden.
Dit prestigieuze trainingsonderkomen telt 4 verdiepingen, waarvan 3 boven de grond. Naar verluidt kost het in totaal zo’n 9 miljoen euro. Volgens eigenaar Merab Jordania (die dit betaalt) heeft Vitesse met de bouw hiervan de eerste prijs te pakken. “Dit is onze eerste titel en zal ons ook op het veld veel succes en prestaties brengen. Dit complex staat er in minder dan een jaar en is noodzakelijk om resultaten te halen”, zei Jordania destijds bij de officiële start van de bouw in januari 2012.
Ook de algemeen directeur van Vitesse, Erwin Kasakowski, spreekt van een stap voorwaarts. “Vitesse wil een topclub worden en daar hoort een dito accommodatie bij. Het complex is op onze maat gemaakt. Wij zijn zeer tevreden over het bouwproces.” De A-selectie van Vitesse traint 6 à 7 keer per week op Papendal, de jeugd 4 à 5 keer per week.

Donderdag 24 januari

Helmond Sport leed vorig seizoen 325 duizend euro verlies
Over het verslagjaar 2011/2012 heeft Stichting Helmond Sport uit de gewone bedrijfsuitoefening een verlies geleden van 325 duizend euro.
Hoofdtrainer Hans de koning werd voor een bedrag van 25.000 euro getransfereerd naar FC Volendam. Contractspeler Guus Joppen ging voor een bedrag van 75.000 euro naar VVV-Venlo.
Dat en meer valt te lezen in het overzicht (pdf) van de jaarcijfers van Helmond Sport over het afgelopen seizoen.

Woensdag 23 januari

Eenmalig 85 euro korting op gemeentelijke belastingen
Omdat de gemeente Helmond kosten heeft bespaard op de riolering en het ophalen van huisvuil, krijgt elk huishouden een eenmalige korting van 25 euro op de rioolheffing en 60 euro op de afvalstoffenheffing. Dat valt te lezen op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen dat vanaf vandaag wordt bezorgd. Op dat aanslagbiljet staan de gemeente de onroerende zaakbelasting (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing en eventueel hondenbelasting. Tevens staat er de nieuwe WOZ-waarde voor dit jaar op.

Maandag 21 januari

Vrijwilligerspenning voor Jan de Waal
De heer J.C. de Waal kreeg zojuist de vrijwilligerspenning van gemeente Helmond. Hij ontving deze onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor onder andere Stichting Buurtbeheer Helmond West.
Wethouder Margreet de Leeuw-Jongejans reikte de penning vanmiddag uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van Stichting Buurtbeheer Helmond West. Daar in wijkcentrum ’t Patronaat nam de heer De Waal afscheid van deze stichting.
Jan de Waal heeft een lange staat van dienst als het gaat om vrijwilligerswerk in Breda, Heeze en dus Helmond. Voor zijn uitgebreide vrijwilligersactiviteiten voor diverse organisaties ontving de heer De Waal in 2009 al een koninklijke onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ramaer vanochtend tijdelijk ontruimd
Bij Ramaer Printed Circuits aan de Vossenbeemd deed zich maandagmorgen een klein ongeval met gevaarlijke stoffen door.
Rond 11.35 uur zou bij het bedrijf een lek zijn ontstaan in een vat met 200 liter van een onbekende gevaarlijke stof. Conform de procedures van het bedrijf werd dit direct ontruimd. De brandweer schaalde op naar code Middel-OGS en stelde de situatie veilig. Daarna konden de medewerkers weer terugkeren naar hun werkplek. 1 Medewerker werd voor de zekerheid onderzocht door de ambulancedienst maar bleek niets ernstigs te mankeren.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.
Update om 17.20 uur:
Inmiddels is bekend gemaakt dat de onbekende gevaarlijke stof zoutzuur was.
1 Medewerker had verbrandingsverschijnselen aan de onderarm, 5 medewerkers zijn vanwege ademhalingsproblemen ter observatie opgenomen in het Elkerliek ziekenhuis. Zij zullen uit voorzorg een nacht in het ziekenhuis doorbrengen.

Zaterdag 19 januari

Geen treinverkeer tussen Helmond en Horst-Sevenum
Tussen Helmond en Horst-Sevenum rijden geen treinen door een sein- en overwegstoring. Dat liet de NS om 19.43 uur weten.
Naar verwachting bedraagt de extra reistijd meer dan een uur, de verstoring zou rond 22.00 uur verholpen moeten zijn.
Update om 20.29 uur: Bergerhof Tours Eerste Helmondse Autobus Dienst is met 4 touringcars onderweg om de gestrande reizigers te gaan vervoeren. Deze bussen rijden als stopbussen tussen Helmond en Horst-Sevenum.
Update om 21.19 uur: De beperkingen tussen Helmond en Horst-Sevenum als gevolg van een sein- en overwegstoring zijn voorbij. Het treinverkeer wordt hervat. Hou nog wel rekening met een langere reistijd.

Potloodventer actief in het centrum
Er loopt een potloodventer rond in de omgeving van het Stadskantoor en het NS-station. Dat liet wijkagent Marco van Bree vanmiddag weten.
Het signalement van deze man: blank, 25 jaar en zwarte kleding. Hij heeft een zwarte rugzak met een opvallende groene rits. Mocht je deze man zien, neem dan contact op met de politie in Helmond op 0900-8844.

Vrijdag 18 januari

4 Helmondse jongeren aangehouden voor poging overval
Op aangeven van een attente getuige kon op 19 december omstreeks 0:30 uur een drietal jongeren op de Eikenwal (langs het Eindhovens Kanaal in Helmond) staande worden gehouden. Ze hielden zich hier verdacht op en na fouillering door de politie bleken ze goederen bij zich te hebben, onder andere bivakmutsen en twee nepvuurwapens en een mes.
Daarop werden ze aangehouden. Het gaat om een jongen en meisje uit Helmond van 17 en 18 jaar en een 17-jarige jongen uit Almere. Nadat het politieonderzoek vorderde werd op 16 januari om 7.15 uur twee verdachten buiten heterdaad aangehouden in hun woningen te Helmond. Het gaat om twee 16-jarige jongens. Allen worden verdacht van het beramen of willen uitvoeren van een (woning)overval. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Samenwerking met Jibb groeit van 35 tot naar 44 partners
Voorafgaand aan het sportgala gisteravond heeft de Stichting Jibb (Jeugd In Beweging Brengen) haar samenwerking uitgebreid met 9 sportaanbieders. Dat zijn Jeugdzeilvereniging Berkendonk, Martial Arts Centrum Helmond MAACH, Combat Sports Academy (CSA), Golden Glory Helmond, Dance, Fitness & Health Center Unity Eight, Tiger Academy, KI-Aikidoschool Torii, Hoomrun Dance Studios (HDS) en Helmondse Golfclub Overbrug.
Vorig jaar werd al een convenant ondertekend met 35 sportverenigingen. Het afgelopen jaar is samen met die verenigingen de samenwerking vormgegeven, hetgeen maatwerk is gebleken.
Stichting Jibb is een initiatief van sportverenigingen en werkt met professionele sportinstructeurs die de gemeente Helmond bij Jibb heeft ondergebracht. Zij doen er alles aan om kinderen aan het bewegen te krijgen en ze weer te laten zien hoe leuk sporten is. Jibb werkt ook samen met een groot aantal Helmondse scholen.

Donderdag 17 januari

Nieuwe vuilniswagen is stil en zonder CO2-uitstoot
Afvalverwerker SITA, MAN Truck & Bus BV, Benteler Engineering Services en de gemeente Helmond presenteerden vandaag op de AutomotiveCampusNL de Metropolis. Deze hypermoderne, serie hybride elektrische afvalinzamelingstruck. kan zonder CO2-uitstoot zware transporttaken in een stedelijke omgeving verrichten.
Deze vuilniswagen is volledig bij Benteler Engineering Services in Helmond ontwikkeld en gebouwd. Voor de gemeente Helmond betekent dit innovatieve project een belangrijke impuls voor de ontwikkeling van de Automotive Campus.
De Metropolis levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan CO2-reductie, maar geeft ook minder geluidsoverlast. Daarbij is het voertuig uitgerust met een ‘Birdview’-systeem: een camerasysteem dat het verkeer rond de vrachtwagen 360° in beeld brengt.
SITA gaat het voertuig vanaf dit voorjaar 2 jaar lang in een pilot testen als afvalinzamelingswagen in de stedelijke regio’s Brussel en Antwerpen .Wie meer wil weten, leest hier verder.
Onderstaande foto werd gemaakt door Marcel van Hoorn (Photo Republic). Van links naar rechts zie je Pieter Saris (gemeente Helmond), Roger Versluis (SITA Nederland) en Frans Lipman (Benteler Engineering Services).

Kandidaten aanmelden voor de Jacques Vriens Jeugd Cultuurprijs
Helmond heeft een nieuwe tweejaarlijkse cultuurprijs voor de jeugd. Een prijs die is genoemd naar de bekende Helmondse kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Voor deze Jacques Vriens Jeugd Cultuurprijs komen kinderen en jongeren van 7 tot en met 17 jaar in aanmerking als ze een bijzondere prestatie leverden op cultureel gebied. Iedereen mag tot 9 februari een kandidaat of groep voordragen.
De eerste feestelijke uitreiking door Jacques Vriens zelf, vindt plaats op zondag 5 mei. Er zijn 2 prijzen te winnen, een juryprijs en een publieksprijs. De prijzen bestaan uit een kunstbokaal (wisselbokaal) en een kleine bokaal om te houden, een toepasselijke Jacques Vriens prijs én een Irischeque van 150 euro. Meer informatie en de criteria voor nominatie staat hier.
Wethouder cultuur Jan van den Heuvel: “Met de Jacques Vriens Cultuurprijs wil de gemeente Helmond graag kinderen en jongeren in het zonnetje zetten die een bijzondere culturele prestatie hebben geleverd en een voorbeeld zijn voor leeftijdgenoten in de stad. In dit kader mag ‘cultuur’ heel breed worden gezien, van schilderen tot een muziekinstrument spelen, dichten, dansen, foto, video en mode. De prijs is genoemd naar Jacques Vriens omdat hij een bijzondere band heeft met Helmond. Hij heeft jaren in Helmond gewoond toen hij jong was. Een goede reden om de prijs naar hem te vernoemen!”.

2 Wethouders openen kindcentrum in Brandevoort officieel
Openbare Basisschool Brandevoort en Spring Kinderopvang zitten sinds vorige week maandag in het semipermanente kindcentrum ‘De Hoeves’. Vrijdag 25 januari is de feestelijke opening. Omdat 2013 het Jaar van het Voorlezen is en de Nationale Voorleesdagen plaatsvinden van 23 januari tot en met 2 februari staat het programma in het teken daarvan. Wethouders Frans Stienen en Margreet de Leeuw-Jongejans verzorgen de openingshandeling waarna enkele genodigden gaan voorlezen in de klassen en groepen.
In het gebouw aan de Hulshoeve 4 in Brandevoort komen 14 groepen van OBS Brandevoort. Spring Kinderopvang heeft er 3 groepen kinderdagverblijf en 4  groepen buitenschoolse opvang (bso).

Dinsdag 15 januari

De nieuwe brochure van Theater Speelhuis is uit
De brochure 2013 van Theater Speelhuis is uit en vanaf nu ook verkrijgbaar.
Die brochure kreeg de titel Wij geloven erin! Behalve de geprogrammeerde voorstellingen staat er in ook informatie over de kerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming en het parkeren.

Grote winkelketen huurt winkelpand in de Veestraat
Gezondheidswinkel De Tuinen heeft een langjarige huurovereenkomst gesloten voor een winkelpand in de Veestraat. In het pand waar Eye Wish Groeneveld zat, tussen de HEMA en WE Men, gaat die winkelketen haar nieuwe vestiging openen.
De Tuinen heeft ruim honderd vestigingen in Nederland. Hun assortiment bevat onder meer homeopathische geneesmiddelen, voedingssupplementen, sportvoeding, theeën, kruidensoorten en zoetwaren.

Automobilist gewond na ongeval op Europaweg
Een automobilist uit Letland reed vannacht rond 3 uur op de Europaweg tegen een boom. De politie trof de gewonde bestuurder in de omgeving aan. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het eenzijdige ongeval ontstond is onduidelijk, maar de vannacht gevallen sneeuw en daardoor ontstane gladheid is zeker van invloed geweest.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Zondag 13 januari

Zoon (21) aangehouden voor bedreigen moeder
De politie heeft zondagmorgen een 21-jarige inwoner uit Aarle-Rixtel in Helmond aangehouden voor bedreiging van zijn moeder. De moeder is hevig geëmotioneerd opgevangen door buren.
Om half zes kreeg de politie de melding vanuit Aarle-Rixtel dat de zoon des huizes aan het doordraaien was. Hij bedreigde zijn moeder zodanig dat die in paniek de woning uitvluchtte. Na enige tijd, voordat de politie er was, vertrok hij zelf ook. Van de moeder werd bij de buren een verklaring opgenomen. Omdat ze zonder sleutel was weggerend en de voordeur dicht zat is er een sleutelbedrijf gekomen die voor haar de deur opende. Ondertussen werd er telefonisch contact gezocht met de verdachte. De agenten wisten hem te overreden om zich aan te geven. Hij werd in Helmond aangehouden op een afgesproken plaats. Hij is naar het bureau gebracht.

Vrijdag 11 januari

Kickbokser Nieky Holzken gaat debuteren als prof
De Helmondse kickbokser Nieky Holzken zal zondag 3 maart debuteren als profbokser. Dat debuut zal plaatsvinden tijdens een gala in Helmond.
Nieky “The Natuaral” Holzken is tweevoudig wereldkampioen (n 2011 en 2012), Europees kampioen en werd 4 keer Nederlands kampioen. De 29-jarige Helmonder is 1 van de wedstrijdvechters van Golden Glory Helmond en wordt door zijn schoonvader Sjef Weber getraind.

Kuijpers Installaties neemt failliete Harry Immens 9000 over
Het Helmondse bedrijf Kuijpers Installaties neemt met ingang van maandag de activiteiten over van de op 2 januari failliet verklaarde Harry Immens 9000 installaties. Kuijpers gaat de activiteiten van ’t in Sint-Michielsgestel gevestigde installatiebedrijf onder haar eigen naam voortzetten. Met deze overname garandeert Kuijpers de continuïteit van de huidige dienstverlening aan de klanten van installatiebedrijf Harry Immens 9000 en ook de werkgelegenheid (plusminus 40 werknemers) van dit in 1965 opgerichte familiebedrijf.
Voor Kuijpers zijn de activiteiten van Harry Immens 9000, die in de gezondheidszorg, onderwijs en bedrijfshuisvesting zitten, een mooie aanvulling op de bestaande orderportefeuille. Aukje Kuypers, voorzitter directieteam Kuijpers: “Wij zijn volop in gesprek met klanten, partners en medewerkers om dit proces zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. Voorop staat continuering van de dienstverlening en tevredenheid van de klanten en medewerkers”.
Kuijpers is een technisch dienstverlener met 800 medewerkers en een omzet van 160 miljoen euro. Dit bedrijf aan de Panovenweg verzorgt technische installaties in zowel gebouwen als industrie en zorgt voor het onderhoud daarvan. Het vierde generatie familiebedrijf heeft vestigingen in Arnhem, Den Haag, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Roosendaal, Tilburg en Utrecht en is 1 van de grootste installatiebedrijven van Nederland.

Donderdag 10 januari

Politie vindt stelende Helmonder via track en tracé
De politie heeft gisteren twee mannen opgepakt die verdacht worden van verduistering. Het gaat om een 40-jarige man uit Helmond en een 33-jarige Deurnenaar. Het duo is ingesloten in een politiecel.
Op 19 oktober 2012 werd bij een verhuurbedrijf in Hilvarenbeek een aanhangwagen met kniplader gehuurd. De kniplader was voorzien van track en tracé. Het verhuurbedrijf kwam in actie toen de goederen niet geretourneerd werden. Na diverse pogingen contact te leggen met de huurder informeerde het bedrijf de politie die een onderzoek instelde. Het onderzoek leidde naar het tweetal. Met toestemming van het openbaar Ministerie is het duo gisteren buiten heterdaad aangehouden.

Inbreker 2 maanden later aangehouden na DNA-hit
De politie heeft donderdagmorgen om 11.00 uur een 50-jarige Helmonder aangehouden op het politiebureau aan de Kasteel Traverse.
De man wordt ervan verdacht dat hij in de nacht van 8 op 9 november van het vorige jaar in heeft gebroken bij een bedrijf aan de Slegerstraat. Daar werd destijds een koelcel open gebroken. De vermoedelijke dader liet een bloedspoor achter en dat werd veilig gesteld door de technische recherche. Uiteindelijk leverde dat een zogenoemde DNA-hit op. De man meldde zich na uitnodiging zelf op het politiebureau. Hij is aangehouden en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Woensdag 9 januari

Vrouw werd zwaar mishandeld door haar vriend
De politie heeft woensdagmorgen rond 8.45 uur in de woning van zijn vriendin in Helmond een 24-jarige man uit Geldrop aangehouden voor mishandeling van zijn 18-jarige partner.
Hij zou haar daarvoor in de woning bij een conflict vele malen hebben geslagen. De man zou haar onder meer op haar hoofd en arm hebben geraakt. Verder wordt de man ervan verdacht de keel van zijn vriendin te hebben dichtgeknepen, haar hebben geschopt en met de dood hebben bedreigd. Na de mishandeling lukte het de vrouw te vluchten en de politie waarschuwen. Het slachtoffer liep als gevolg van de mishandeling meerdere verwondingen op. Ze heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

Politie zoekt vrouw nadat zij politieagenten hielp
De politie in Helmond is op zoek naar een vrouw die maandagmiddag rond 17.40 uur, op de Oostende, politieagenten heeft geholpen bij het oppakken van een overlastgevende man.
Inmiddels is gebleken dat er dringende redenen bestaan om deze vrouw te spreken. Het gaat om een vrouw die in een kleine rode auto reed. Zij was ongeveer 1.70 meter groot, tussen de 40-45 jaar oud en had blond haar. De vrouw wordt gevraagd contact op te nemen met de politie in Helmond op 0900-8844.

Hagenees betrapt tijdens inbreken bij winkel Veestraat
De politie heeft woensdagochtend rond 3.15 uur in een winkel aan de Veestraat een man van 45 uit Den Haag aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak.
Agenten kregen kort daarvoor een melding dat er ingebroken zou worden in de zaak. Er zou een ruit vernield zijn en er zou nog iemand in de winkel zijn. Toen de politie ter plaatse kwam troffen zij in het pand inderdaad een man aan. Voor de winkelpui werden een betonschaar en een moersleutel aangetroffen. Ook was een rolluik vernield. De verdachte was op het moment dat de agenten arriveerden nog bezig om spullen uit de winkel in een tas te laden. Hij is aangehouden, meegenomen naar het politiebureau en zit daar vast voor verder onderzoek.

Dinsdag 8 januari

Helmondse Hydac neemt branchegenoot Hycom over
Hydrauliekspecialist Hydac uit Helmond heeft branchegenoot Hycom  overgenomen. Hycom zal zelfstandig blijven opereren onder haar eigen naam en vanuit haar eigen standplaats Apeldoorn.
De klantenkring van Hycom kreeg de afgelopen jaren steeds meer een wereldwijd karakter. Daarom ging de directie op zoek naar een sterke internationale partner. Hydac zocht specifieke kennis in de offshore- en marinebranche en in de luchtvaart, aldus CEO Thomas Kwaks. De combinatie Hydac/Hycom biedt nu een wereldwijde service aan klanten met lokale ondersteuning in ruim 50 landen.
Hydac is met meer dan 6.500 werknemers wereldwijd een toonaangevend producent van hydraulische componenten, subsystemen en complete complexe gestuurde en geregelde systemen voor mobiele en stationaire applicaties.
De Nederlandse hoofdvestiging zit aan de Vossenbeemd, de nevenvestigingen in Drachten en Dordrecht. Daar werken samen ongeveer 50 medewerkers.
Hycom heeft ruim 60 medewerkers en ontwikkelt en bouwt hydraulische systemen ten behoeve van de industrie, offshore, maritiem, civiele werken en vliegtuigindustrie overgenomen. Hycom heeft onder meer testsystemen geleverd voor Airbus.

Potloodventer gezocht
Een schennispleger op de carpoolplaats aan de Weg naar Bakel liet gistermiddag om ongeveer 13.10 uur zijn geslachtsdeel zien aan fietster.
Wijkagent in de Rijpelberg, Francisca Kamphuis, wil hem graag inrekenen en verspreidde daarom vanochtend het signalement van deze potloodventer.
De man die wordt gezocht heeft een stevig postuur, is licht getint, 1,90 meter en had hele korte donkere haren. Hij droeg een zwarte glimmende jas kort model.
Heb je iets gezien en/of weet je meer, bel de politie op 0900 – 8844.

Maandag 7 januari

Foto door Wim van den Broek

Gillian Justiana 3 seizoenen langer bij Helmond Sport
Een dag voor het vertrek naar het trainingskamp in Turkije heeft Gillian Justiana zijn contract verlengd. De 21-jarige linkervleugelverdediger had een aflopende verbintenis. Door de contractverlenging staat Justiana tot de zomer van 2016 onder contract bij Helmond Sport.
“Ik heb het erg goed naar mijn zin bij Helmond Sport. Uit de aanbieding van de club Sport sprak veel vertrouwen voor de toekomst. Het was voor mij ook belangrijk dat spelers, zoals Guijo-Velasco, Kazlauskas en van der Steen al hebben bijgetekend aldus Gillian Justiana. “Daarnaast ben ik 2 jaar geleden met een missie naar Helmond gekomen, namelijk promotie naar de Eredivisie. We draaien ook nu weer goed bovenin de Jupiler League, dus die missie wil ik afmaken.”
In 2009 belandde de geboren Zwollenaar via Be Quick’28 in het betaalde voetbal. Hij speelde 2 jaar voor FC Zwolle waarna hij anderhalf jaar geleden transfervrij naar Helmond Sport vertrok. In totaal speelde de 2-voudig international van Curaçao al 45 wedstrijden voor Helmond Sport.

Zondag 6 januari

Prins Briek XL van de Keiebijters is bekend
Gistermiddag werd op het Kasteelplein bekend gemaakt dat Patrick Grijpstra de nieuwe prinscarnaval van de Keiebijters is. Onder het toeziend oog van onder meer burgemeester Elly Blanksma werd hij geïnstalleerd als Prins Briek XL en volgt Maurice de Greef (Prins Briek XXXIX) op als Prins der Keiebijters.
De 30-jarige Patrick was ooit (toen hij nog wat kleiner en jonger was) Prins Briekske en zat bij de Kiezelkeikes in de Prinsengarde. In het dagelijks leven is Patrick advocaat bij Goorts + Coppens.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Wim van den Broek, het filmpje is natuurlijk van HelmondTV.

Vrijdag 4 januari

De Smaakpolitie vandaag in Helmond
Vanmiddag bezocht Rob Geus van De Smaakpolitie het centrum van Helmond. Hij controleerde voor zijn tv-programma bij SBS6 de hygiëne in de keukens van diverse eetgelegenheden. Rob de Geus en zijn camerateam werd onder meer gesignaleerd in De Elzaspassage en controleerde bij Kees Kroket in de Veestraat en restaurant Ons Loes aan het Frans Joseph van Thielpark.
Bij die laatste leidde dat tot een positief resultaat. Van de hygiënische keuken bij Ons Loes werd hij vrolijk en daarom ontvingen zij de felbegeerde OK-sticker. Of er nog ergens anders stickers werden geplakt en wanneer het op tv is te zien, is ons onbekend. Onderstaande collage bevat foto’s van onder meer Jordy Brakels.
Update op zaterdag:
Judith tipte ons dat het het bezoek van Rob Geus aan Helmond zondag 3 februari om 21.32 uur bij De Smaakpolitie op SBS6 te zien is.

Rechtbank: Duo Ton-lijn Brandevoort voldoet aan eisen
De nieuwe samengevoegde hoogspanningsverbinding bij Brandevoort (de zogeheten Duo Ton-lijn) voldoet aan het landelijke voorzorgsbeginsel. Om beide hoogspanningslijnen te bundelen is door de gemeente Helmond aan TenneT een omgevingsvergunning verleend. Alle bezwaren tegen deze vergunning zijn afgewezen. Dit heeft de Rechtbank ’s-Hertogenbosch bepaald tijdens een beroepszaak die aangespannen was door enkele omwonenden.
Het werk aan de Duo Ton-lijn is inmiddels klaar en de lijn is in gebruik genomen. De overbodige masten van de 150 kV-lijn worden in januari en februari verwijderd.
De 5 indieners van de beroepschriften hadden diverse bezwaren. Deze zijn allemaal door de rechter afgewezen. De belangrijkste conclusie is dat de rechter het met de gemeente eens is dat (door het bundelen van de bestaande 380 kV- en 150 kV-lijn in de nieuwe Duo Ton-lijn) de magneetveldzone kleiner wordt.
De lijnen van de kleinere 150 kV-lijn zijn afgelopen maanden opgehangen in de masten van de 380 kV-lijn. Dit heeft TenneT gedaan in opdracht van de gemeente om zo ruimte vrij te maken voor woningbouw. De lijnen zijn deels volgens een Ton-configuratie opgehangen. Daardoor worden de magneetvelden gedeeltelijk gedoofd; dit zorgt voor een smallere magneetveldzone dan die van de oude 380 kV-lijn. De voorgeschreven 0,4 microTesla magneetveldzone is nu zo smal dat alle woningen in Brandevoort en Houtse Akker buiten deze zone staan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigde dat de berekening van de magneetveldzone is gedaan volgens de geldende handreiking van het RIVM.
Voor de aanleg van de Duo Ton-lijn zijn enkele masten opnieuw opgebouwd, terwijl andere verplaatst en opnieuw opgebouwd zijn. Hiervoor is een omgevingsvergunning nodig die aan TenneT is verleend. De rechter oordeelde nu dat deze omgevingsvergunning terecht verleend is.
Nu de werkzaamheden (merendeels in Brandevoort en voor een klein deel in Houtse Akker) klaar zijn, is de weg vrij voor woningbouwprojecten in beide plangebieden. Ook kan Kindcentrum De Hoeves (waar Openbare Basisschool Brandevoort en Spring onderwijs geven en kinderopvang aanbieden) in gebruik worden genomen. Heel veel meer informatie over dit dossier.

Roy Heesen (VVV) op huurbasis bij Helmond Sport
Roy Heesen zal de rest van het seizoen gehuurd worden door Helmond Sport. Dat blijkt althans uit zijn Facebook-bericht dat zojuist verscheen en dat Helmond Sport bevestigde:

Deze verdediger (1992) staat onder contract bij VVV Venlo en speelde tot op heden nog geen wedstrijd voor het eerste elftal van de Venlonaren.
Bij Helmond Sport treft Roy Heesen de andere VVV’er Ferry de Regt die aan het begin van het seizoen al op huurbasis naar Helmond vertrok

Donderdag 3 januari

2 Inbrekers op heterdaad aangehouden
De politie heeft donderdagmorgen rond 3.30 uur twee Helmonders (18 en 21 jaar oud) aangehouden op de Wolfstraat.
De politie kreeg wat eerder een melding dat daar werd ingebroken in een garagebox. Ter plaatse zagen de agenten de twee verdachten net een garagebox openen. Daarop zijn ze aangehouden en voor verder onderzoek meegenomen naar het bureau.

Brand op zolder van een hoekwoning
Op de zolder van een hoekwoning aan de Witte de Withstraat in Helmond-Oost woedde vannacht een brand. De brand die om 0.34 uur werd gemeld, vond plaats in een woning die op het moment in verbouwing is. Er was niemand aanwezig in het pand en er vielen geen gewonden, met de eigenaar van de woning werd contact gezocht. De woning van de buren liep rook en waterschade op maar zij konden de nacht gewoon thuis doorbrengen. Hoe de brand is ontstaan is onbekend.

Woensdag 2 januari

Kasteel van Sinterklaas is Helmonder van het Jaar
Zojuist werd Kasteel van Sinterklaas in (hoe toepasselijk) het kasteel van Helmond uitgeroepen tot Helmonder van het Jaar 2012. Edah Museum, Mannenkoor Lambardi waren de 2 andere stichtingen die waren genomineerd voor deze prijs.
Helmonder van het Jaar 2012 Kasteel van Sinterklaas ontving een bedrag van 4000 euro en een sculptuur. De 2 niet winnende andere genomineerden kregen ieder 1000 euro. Alle 3 ontvingen een oorkonde. De publieksprijs ging naar Mannenkoor Lambardi.
Updates donderdag:


De voorzitter van de winnende Stichting het Kasteel van Sinterklaas Meint Veninga, ontving de sculptuur van de Helmondse kunstenaar Willem van der Velden. Wim van den Broek maakte de foto.
4 Jaar geleden hadden we nog deze kwisvraag over deze voorzitter.

10 reacties:

Ik denk dè de Sint doar keiblij mi is!

Beantwoorden

webblog van helmond,het is helemaal niet zo leuk meer ,je kunt niet reageren onder een specifiek onderwerp,alleen helemaal onderaan,dan weet je eigenlijk nog niet meer waar het overgaat,kan dat niet veranderd worden??

Beantwoorden

@minder leuk op zondag 20 januari 2013 om 14:59:

Sinds de nieuwe opzet van Nieuw Helmonds nieuws in december 2010 is dat inderdaad het geval. Gelukkig doet dat probleem zich niet voor bij alle andere onderwerpen/logs die op de weblog staan.
Maar je hebt zeker een punt, goed dat je dat noemt. We krijgen dat wel eens vaker te horen. Zelf zijn we er ook niet helemaal gelukkig mee. Het staat daarom ook op het lijstje om te veranderen. Maar structurele veranderingen als deze kosten tijd. Tijd om te zorgen dat het goed en foutloos werkt. En die tijd is er niet altijd in de overvloed die we willen. 🙁 Al was het maar dat er ondertussen ook andere items gefixt moeten worden.
Maar met verwijzing naar het Nieuw Helmonds nieuwtje kun je hier wel reageren hoor. Volgen er een aantal meer dan verplaatsen we het geheel naar een nieuw ‘normaal’ log.

Beantwoorden

Vraag me af wat de gemeentelijke gulle gaven teweeg brengt in de berekening voor kwijtschelding bij lage inkomens.

Beantwoorden

@Rita op woensdag 23 januari 2013 om 13:18:

Nou daar heb ik al een antwoord op de volle mep betalen bedankt gemeente GGGRRRRRrrrrr. 🙁

Beantwoorden

@Antonio op donderdag 24 januari 2013 om 22:09:

Dank voor je reactie

Rita

Beantwoorden

Mooie primeur!

Beantwoorden

@Buurman op woensdag 30 januari 2013 om 16:20:

Dank je. We kreeg vanochtend van Matisse de Boer het nieuwtje dat Samir Fazli naar Helmond komt. Vanmiddag bevestigde sc Heerenveen het.
Hoor zojuist dat hij waarschijnlijk voor de rest van dit seizoen is gehuurd door Helmond Sport.

Beantwoorden

Gezien de financiele situatie waarin Helmond Sport verkeert moet het wel een voordeelaanbieding zijn.

Beantwoorden

Super leuk dat filmpje van de neiuwe burgemeester en het Kunstkwartier. In haar gedrag heeft ze wel iets weg van Koningin Beatrix vind ik. Hopelijk blijft onze burgemeester langer dan Bea hihi.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *