Buiten is het 1 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.570 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Alleen het nieuwe Helmonds nieuws publiceren wij, voor het andere nieuws kijk je bij de krant

Vrijdag 31 mei

Failliete ADC Autogroep wordt Van den Udenhout
“Eindelijk mogen we het trots van de daken schreeuwen! Van den Udenhout nu ook in Helmond en Veghel!” Zo kondigde dit autobedrijf aan het begin van de avond via Twitter de overname aan vandaag van de ADC Autogroep in Helmond (aan de Varenschut op het industrieterrein) en Veghel. Daarmee krijgt ADC Autogroep, dat onlangs failliet werd verklaard, de nagestreefde doorstart.
Autobedrijf Van den Udenhout is een grote speler. Naar eigen zeggen de grootste Audi, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagen dealer van het land met vestigingen in Eindhoven, Den Bosch, Oss en Son. Daarnaast beschikt het bedrijf over 2 eigen schadebedrijven, Carlux Autoschade en Boschman Autoschade en een bedrijfswageninbouwcentrum en verhuurafdeling.
De nieuwe eigenaar heeft ervoor gekozen dat er wordt verder gegaan onder de familienaam Van den Udenhout. De naam ADC zal dus verdwijnen. Op de vestiging in Helmond blijven bekende en vertrouwde gezichten klanten begroeten.

Stormschade in de Van Leeuwenhoeklaan
Kort voor 18.00 is de brandweer uitgerukt voor stormschade aan een woonhuis en een auto op de oprit in de Van Leeuwenhoeklaan.
Er was een korte hevige windvlaag geweest waardoor een boom in de tuin van de buren omviel. Die boom viel op de hoek van het dak van de woning en vervolgend op de geparkeerde auto. De brandweer zaagde de boom in stukken legde die aan de kant gelegd.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Kwaliteitsimpuls eiken Geldropseweg en Aarle-Rixtelseweg
eiken Aarle-RixtelsewegDe eikenbomen naast de Geldropseweg en Aarle-Rixtelseweg staan op de Bomenkaart van gemeente Helmond. De bomen hebben een beschermde status. Omdat de gemeente deze bomen zo lang mogelijk in stand wil houden, gaat het bedrijf TFI uit De Bilt deze bomen een kwaliteitsimpuls geven. Dit gebeurt door de ondergrondse groeiplaats te verbeteren.
De groeiplaats van de bomen (dit is het gebied waar de wortels zitten) wordt belucht en er worden compost en voedingsstoffen in de bodem geïnjecteerd. Hierdoor zal de bodem een natuurlijke structuur opbouwen. Dit verbetert de conditie en vitaliteit van die eiken.
De kwaliteitsimpuls aan de bomen neemt in beide straten 2 weken in beslag. Op de Aarle-Rixtelseweg tussen maandag 3 en vrijdag 14 juni en op de Geldropseweg van maandag 17 tot en met vrijdag 28 juni. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een vrachtwagen. De installatie op deze vrachtwagen brengt met lage druk lucht en voedingsstoffen in de bodem. Het werk wordt zoveel mogelijk uitgevoerd vanaf het fietspad of de ventweg naast deze wegen. Hierdoor wordt het doorgaande verkeer zoveel mogelijk ontzien.

Donderdag 30 mei

Heel veel overtredingen gebleken op woonwagenkamp Bakelsedijk
Vandaag heeft de gemeente Helmond, de Belastingdienst, Politie en Enexis, onder regie van het Helmondse Interventie Team (HIT), een grote controleactie gehouden op de woonwagenlocatie aan de Bakelsedijk. Er werden aardig wat misstanden geconstateerd waartegen is opgetreden.
De actie in Helmond was zowel bestuursrechterlijk als fiscaal van aard en is rustig verlopen, omdat de bewoners normaal medewerking verleenden. De misstanden bestonden onder andere uit: bouwen zonder vergunning, illegaal gemeentegrond in gebruik nemen, belastingschulden, elektriciteitsmeters waaraan geknoeid was en uitkeringsfraude. Tegen alle overtredingen is opgetreden. Bij sommige panden vindt nog nader onderzoek plaats.
Overzicht overtredingen:
Enexis:
– 8 keer fraude geconstateerd;
– meters zijn vervangen na aanbetaling van € 1.500,–
Belastingdienst:
– 2 keer beslag gelegd op een huisraad;
– circa 15.000 euro direct contant geïnd.
Gemeente Helmond, Sociale Zaken:
– 3 keer Sociale Zekerheidsfraude;
– 1 keer opstarten deurwaarderstraject;
– 2 keer beslag gelegd op een voertuig;
– van de bezochte adressen wordt een (sfeer) verslag opgemaakt.
Gemeente Helmond, Belastingen:
– 6 woonwagens worden opnieuw gewaardeerd;
– alle wagens zijn gefotografeerd;
– 5 nieuwe honden geconstateerd (hondenbelasting).
Gemeente Helmond, Bouw en Wonen:
– op 8 adressen illegale bebouwing geconstateerd (afdaken, aanbouwen, etc.)
– op 6 adressen was illegaal gemeentegrond toegeëigend. Landmeting heeft de percelen opnieuw ingemeten.
Gemeente Helmond, Bevolking:
– 2 keer adresfraude;
– van de bezochte adressen wordt een (sfeer)verslag opgemaakt.
Politie:
– gestolen scooter in beslag genomen;
– woninginbreker buiten heterdaad aangehouden (bijvangst).
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s:

Woensdag 29 mei

Verdachte (27) zware mishandeling aangehouden
Woensdag rond 4.45 uur is in zijn woning in Helmond een 27-jarige man aangehouden voor mishandeling. Hij wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de mishandeling van een 26-jarige plaatsgenoot dinsdagavond laat op de Waalstraat.
Het slachtoffer zou door twee mannen zijn geslagen met een onbekend voorwerp en raakte daarbij zwaargewond. Naar een tweede verdachte wordt nog gezocht. De 27-jarige verdachte is ingesloten voor verder onderzoek.
Update donderdag:
De tweede verdachte, eveenees 27 jaar, is woensdag om 13 uur aangehouden.

Dinsdag 28 mei

Controleactie HIT-team huisvesting arbeidsmigranten
Het Helmond Interventie Team (HIT) hield vanochtend een controle bij 4 woningen en 3 bedrijven in de stad. Dit deden zij in het kader van de huisvesting van arbeidsmigranten. Hierbij werden geen grote misstanden geconstateerd.
De volgende 8 overtredingen werden geconstateerd en tegen opgetreden:
– 4 keer adresfraude
– 2 keer niet in bezit van de juiste vergunning
– 1 keer verder onderzoek naar uitzendbureau
– 1 keer sociale zekerheidsfraude
Doel van het HIT-Team is om ernstige leefbaarheids- en veiligheidsproblemen aan te pakken en op te lossen. In het Helmond Interventie Team (HIT) werken onder meer diverse afdelingen van de gemeente, Politie, Vreemdelingenpolitie, Belastingdienst, Milieudienst, Brandweer, Arbeidsinspectie en de Voedsel en Warenautoriteit nauw met elkaar samen.
Hoewel HIT zijn voelhorens in de samenleving heeft, kan het niet zonder tips van de Helmonders, zo laten zij weten. Inwoners worden opgeroepen om overlastsituaties door te geven aan het HIT-Team. Dit kan anoniem per telefoon (14 0492 ) of per mail [email protected] Tips worden vertrouwelijk behandeld.

9 op de 10 Helmonders positief over homo’s en lesbo’s
De meeste Helmonders hebben een positieve mening over lesbische vrouwen, homoseksuelen, transgenderpersonen en biseksuelen. 91% heeft geen problemen met homoseksualiteit en 81% vindt dat zij moeten kunnen trouwen met iemand van hun eigen geslacht.
De mening van de Helmonders bezien per wijk, geslacht of leeftijdscategorie blijkt over het algemeen onderling niet afwijkend van elkaar te zijn. Helmonders denken over deze groep niet anders dan de overige Nederlanders.
Dat alles blijkt uit onderzoek (pdf) van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente onder de Helmondse bevolking.in het najaar van 2012. Over 3 jaren zal een nieuwe enquête gehouden worden om zodoende de effecten te meten van de maatregelen die de gemeente Helmond gaat nemen. Maatregelen ter vergroting van veiligheid en acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuelen, transgenderpersonen en biseksuelen.

Maandag 27 mei

Ongeval met letsel op kruising op de Vinkelaan
Bij een ongeval op de kruising Korhoenderhof – Reigerlaan – Vinkelaan in Helmond-Noord raakte een jonge vrouw gewond. Zij werd door een auto aangereden.
De jonge vrouw reed op het fietspad toen dit ongeluk rond 11 uur vanochtend plaatsvond. Zij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd. Haar verwondingen zouden niet van ernstige aart zijn. De bestuurster van de auto liep geen verwondingen op maar was wel hevig ontdaan door het ongeval.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Vrijdag 24 mei

Burgemeester wordt ambassadeur fietsveiligheid
Burgemeester Elly Blanksma treedt toe tot de ambassadeursgroep fietsveiligheid. Die groep zal bestaan uit een aantal burgemeesters met een interessant en groot bestuurlijk netwerk.
De minister van Infrastructuur en Milieu wil, samen met VNG, komen tot een modelaanpak om de fietsveiligheid te verhogen. Die modelaanpak biedt gemeenten handvatten om nog gerichter aan de slag te kunnen met het terugdringen van fietsongevallen. Ter ondersteuning van die aanpak stelt minister Melanie Schultz tijdelijk deze ambassadeursgroep in. De ambassadeursgroep zal naar verwachting 3 keer bijeen komen, met telkens een beperkt tijdsbeslag. Onze burgemeester werd daarvoor door de minister gevraagd en zij heeft hierin dus toegestemd.

Donderdag 23 mei

6417 euro aan openstaande boetes bij verkeerscontroles
De politie schreef dinsdag 13 keer een proces-verbaal uit en inde een bedrag van 3212 euro aan openstaande boetes. Een nog openstaande boete van 700 euro resulteerde in het afslepen van de auto omdat de betreffende persoon die boete niet meteen kon betalen.
Ook vandaag werd een verkeerscontrole gehouden. Daarbij werd in totaal 189,00 euro aan openstaande boetes geïnd. Omdat een boete van 2.316 euro niet meteen kon worden betaald, werd ook die auto afgesleept. Het afslepen van de auto’s is een dwangmaatregel van justitie om mensen te laten betalen.
Bij deze 2 verkeerscontroles in Helmond werd de ANPR (Automatic Number Plate Recognition) ingezet. Dit apparaat leest de kentekens en vergelijkt die met bestanden met kentekens waarmee iets aan de hand is. Denk aan gestolen voertuigen, openstaande boetes, belastingschulden of verdachten die worden gezocht in het kader van opsporingsonderzoeken.
Nadat de ANPR een kenteken herkent via een zogenaamde “hit”, wordt die auto door een motorrijder van de politie naar een controleplek gevoerd. Met dit soort verkeerscontroles wordt de brave burger dus niet gehinderd.

Helmond organiseert NK Veldlopen voor Ambtenaren 2014
Het Nederlands Kampioenschap Veldloop voor Ambtenaren wordt op 2 april 2014 in Helmond gehouden. Naar verwachting doen aan deze 27ste editie van dit Nederlands Kampioenschap zo’n 4.000 lopers mee uit heel Nederland. Behalve die lopers zullen er ook veel supporters aanwezig zijn.
Het evenement biedt een mooie kans het beste van Helmond aan de collega-gemeentes te laten zien, aldus de gemeente. Door bijvoorbeeld de aanwezigen de kans te bieden in een elektrische auto te rijden, door rondleidingen op de Automotive Campus te organiseren en het speerpunt Food zichtbaar te maken.
De gemeente Helmond organiseert deze wedstrijd samen met HAC. Zowel HAC als Stiphout Vooruit stellen voor dit evenement hun accommodatie ter beschikking. De route (over afstanden van 6, 9 of 12 kilometer) loopt door de Stiphoutse bossen.
Het evenement wordt budgettair neutraal georganiseerd. Lopers betalen inschrijfgeld. Daarnaast gaat het organisatiecomité actief op zoek naar sponsors die bijdragen in natura en geld.

Man aangehouden voor bewust inrijden op zijn vrouw
Woensdagavond tegen acht uur werd een 27-jarige inwoner van Eindhoven aangehouden die er van wordt verdacht op de Mierloseweg in Helmond op zijn 22-jarige vrouw te zijn ingereden. Een poging tot doodslag volgens de politie.
Het stel ligt in scheiding en woont niet meer op hetzelfde adres. De vrouw wilde rond 18.20 uur bij iemand in de auto instappen, toen de man volgens haar verklaring opzettelijk met een auto op haar inreed. Zij kon slechts door weg te springen voorkomen dat ze werd aangereden. De man reed door. Hij had kort daarna nog telefonisch contact met de politie, maar hij weigerde zich te melden. Daarom werd hij later op zijn Eindhovens verblijfadres opgepakt. Hij is ingesloten. De politie doet onderzoek en eventuele getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Helmond is nr. 2 qua groen en nr. 42 qua wonen
Helmond heeft de op 1 na beste kwaliteit van binnenstedelijk groen. Maar in het ranglijstje van de meest aantrekkelijke steden om te wonen, staat onze stad slechts op plek 42 (Amsterdam op nummer 1). Dat staat in de nieuwe Atlas voor gemeenten, die vanmiddag wordt gepresenteerd. In de Atlas voor gemeenten worden jaarlijks de 50 grootste gemeenten van Nederland op ruim 50 punten met elkaar vergeleken.
Met die 42ste plek daalt Helmond 4 plaatsen ten opzichte 2012. De algemene verschraling van het voorzieningenniveau buiten de Randstad, zorgt er voor dat steden daarbuiten (zoals ook Leeuwarden, Venlo en Zwolle) gedaald zijn in die ranglijst. Die steden profiteerden de afgelopen jaren van de toenemende filedruk in de Randstad. Nu de bereikbaarheid vooral in de Randstad verbetert, hebben de steden buiten de Randstad daarvan een relatief nadeel. Daarbij is er sprake van een verschraling van het voorzieningenniveau in veel steden buiten de Randstad. Cultuurbezuinigingen en de afname van kwaliteitsrestaurants bijvoorbeeld raken veel steden buiten de Randstad. Vooral via de voorzieningen kunnen steden zich ten opzichte van elkaar onderscheiden en waardoor steden buiten de Randstad terrein verliezen. Nummer 42 (van de 50) is niet goed, maar het kan slechter: Emmen bezet plek 50.
Groen in en om de stad is voor de aantrekkingskracht van steden belangrijk. Mensen blijken bereid meer te betalen voor groen in de wijk en een huis in een stad in een natuurlijke omgeving. De kwaliteit van binnenstedelijk groen is het hoogst in Nijmegen, met Helmond op een keurige tweede plaats. De voordelen van een groene omgeving van de stad wegen echter niet op tegen de nadelen van steden buiten de Randstad; minder werk en minder voorzieningen, aldus de nieuwe Atlas voor gemeenten.

Woensdag 22 mei

30-jarige Helmonder al 13 jaar in aanraking met justitie
Een 30-jarige Helmonder stond deze week weer voor de politierechter in Den Bosch. Vanaf zijn zeventiende werd hij geregeld betrapt op winkeldiefstal, dat stond vandaag in het Brabants Dagblad.
Deze week was hij bij de rechter voor zijn meest recente serie diefstallen. De buit varieerde ditmaal van kippenbouten tot koffie en gordijnen. De diefstallen gaf hij  meteen toe, wellicht omdat er camera-opnamen als bewijs waren.
Vaak was er drank in het spel. Zo ging de man op dievenpad nadat hij 6 halve liters bier had gedronken en 2 vriendinnen hem hadden geholpen om 2 flessen Bacardi Mojito te legen. “De wil is aanwezig om de verslaving aan te pakken. Maar volgens reclassering ontbreken bij u de vaardigheden”, zei de politierechter. De uitspraak moet nog volgen.

Komend weekend A67 afgesloten + wegafsluitingen tijdens evenementen
Vanaf zaterdagochtend 25 mei, 6.00 uur tot maandagochtend 27 mei, 6.00 uur is de A67 afgesloten tussen Venlo en Eindhoven. Dit geldt alleen voor de rijrichting Eindhoven. De extra reistijd bedraagt ongeveer een half uur.
Komend weekend zijn in het centrum van Helmond ook enkele wegen afgesloten vanwege de Wandel Avondvierdaagse en Artimond. De gemeente roept de weggebruikers op om goed op de gele omleidingsborden te letten en de aanwijzingen van verkeersregelaars op te volgen, zodat de evenementen veilig kunnen verlopen
Zaterdag zijn in de Warande en het Centrum diverse wegen afgesloten tijdens de bloemenintocht van de Wandel Avondvierdaagse. De wegen zijn afgesloten tussen 12.00 en 16.30 uur. De Prins Hendriklaan en President Rooseveltlaan worden niet afgesloten. Verkeersregelaars begeleiden de afzetting.
Zondag is de Kanaaldijk Noordwest (tussen de Eikendreef en het Frans Joseph van Thielpark) afgesloten tijdens Artimond. Die afsluiting duurt van 7.00 tot 21.00 uur. Artimond vindt ook plaats op zaterdag, maar dan is de Kanaaldijk niet afgesloten.

Centrum voor Jeugd en Gezin in Leonardus wordt gesloten
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), dat sinds 2010 is gevestigd in het gezondheidscentrum Leonardus aan de Wethouder Ebbenlaan, sluit vrijdag 31 mei. De website en het centrale telefoonnummer blijven bestaan. Ook het verzorgen van themabijeenkomsten gaat door. Deze dienstverlening gebeurt vanaf 1 juni vanuit de Zorgpoort en via het klantcontactcentrum (KCC) van de gemeente Helmond.
Het CJG biedt ouders, kinderen, jongeren en professionals ondersteuning bij vragen over opvoeden en opgroeien. De nieuwe jeugdwet biedt gemeenten de ruimte om die informatie- en adviesfunctie en de toeleiding naar passende jeugdhulp naar eigen inzicht in te richten. Een van de uitgangspunten van Helmond is dat vindplaatsen als onderwijs, peuterspeelzalen en consultatiebureaus de plekken bij uitstek zijn om ondersteuning en hulpverlening te starten. Dáár moeten professionals aanwezig zijn om de juiste ondersteuning te kunnen bieden. De afgelopen jaren bleek, ook in de praktijk, dat er geen grote behoefte is aan een centraal inlooppunt. Er wordt vooral op afspraak gewerkt en vaak met huisbezoeken.
Een deel van de dienstverlening van het CJG moet nog wel centraal worden georganiseerd. Andere vormen van CJG-dienstverlening, zoals de telefonische dienstverlening, worden inmiddels voor de gehele Peelregio uitgevoerd.
Een andere tendens is dat steeds meer professionals het CJG betrekken bij opvoedingsvragen. Dit geldt voor het onderwijs, huisartsen, maar ook voor organisaties die zwaardere hulp bieden en die vinden dat de lichtere zorg van het CJG voldoende is. Het CJG wordt ook steeds vaker gezien als makelaar voor en aanbieder van licht opvoedingsaanbod in de vorm van informatiebijeenkomsten, trainingen  en individuele gesprekken.
Het CJG sluit de huidige manier van werken af op donderdag 30 mei van 16.00 tot 18.00 uur. Zij geven dan graag informatie over de nieuwe opzet.

Dinsdag 21 mei

Stichting Jibb en LEVgroep gaan samenwerken
Vandaag tekenden voorzitter Joop Slegers van stichting Jibb en regiomanager Helmond Jeanne Aerts van de LEVgroep een samenwerkingsovereenkomst . Doel van de samenwerking is zij elkaar actief gaan ondersteunen in het realiseren van hun organisatiedoelen in alle Helmondse wijken.
De LEVgroep wil mensen stimuleren om te participeren in de samenleving. Zij biedt een breed scala van diensten en activiteiten aan, daarin anticiperend op signalen uit de wijken. Hierbij wordt de rol van ‘spin het web’ ingenomen met als doel het ‘cement tussen de stenen’ te zijn. In Helmond werkten er in januari 2012 270 personen.
De stichting Jibb (Jeugd In Beweging Brengen) heeft als doelstelling de jeugd meer te laten bewegen. Met hun 15 professionele sportinstructeurs organiseren zij sport- en spelactiviteiten voor de jeugd in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar.
Zo komen er volgende week dinsdag ruim 1300 Helmondse basisschoolleerlingen (groep 6-7-8) bijeen in het stadion van Helmond Sport voor Jibb’s School Battle. Scholen strijden op verschillende onderdelen tegen elkaar om zich een jaar lang dé basisschool van Helmond te mogen noemen.

Circus Renz komende 5 jaar op de Torenstraat
Op het terrein aan de Torenstraat zal het Helmondse Circus Herman Renz de komende 5 jaar (als afsluiting van het seizoen) jaarlijks optreden.
Tot en met 2017 mag op dat terrein bij de watertoren elk jaar 2 keer een circus komen te staan. De gemeente besloot ook dat via een roulatiesysteem telkens wordt bepaald wie de vergunning krijgt voor de circusvoorstellingen in het voorjaar. Circus Barani kreeg de eerste vergunning.

Voor de eerste keer Midnight Shopping op vrijdag 21 juni
Tijdens de kortste nacht van het jaar, vrijdag 21 juni, wordt voor de eerste keer Midnight Shopping georganiseerd. De winkels in het centrum zijn die avond tot 23.00 uur open. Deze activiteit valt samen met De Nacht van de Bibliotheek die de Helmondse bieb organiseert in het kader van hun honderdjarig jubileum.
Het is de bedoeling dat er die avond veel te doen is in het centrum. Een werkgroep is al druk doende met de voorbereidingen. Zeker is dat groepen van het Kunstkwartier op diverse plaatsen in het centrum zorgen voor verrassende optredens. Promotieteams gaan de stad in met zogenoemde goodybags, met daarin leuke aanbiedingen of kleine cadeautjes van ondernemers. Op het Speelhuisplein wordt een Boekenmarkt gehouden tot 01.00 uur ’s nachts en bij Lokaal 42 wordt gedacht aan een initiatief op foodgebied.

Scooter-ramkraak op de Trekpleister aan de Markt
Vannacht was er een ramkraak op de Trekpleister aan de Markt, zo meldde de politie. Bij deze ramkraak werden sigaretten buitgemaakt. De dader is gevlucht op een scooter. Een tijd later werd de dader in Eindhoven gesignaleerd. Na een lange achtervolging verloor de politie hem hij uit het oog. Tijdens deze achtervolging verloor hij de buitgemaakte sigaretten.
De ruit van de toegangsdeur van de Trekpleister moest het bij deze diefstal ontgelden. Daar zit nu een tijdelijk noodglas tegenaan. Of de camera’s in de Trekpleister-winkel opnames hebben gemaakt is onduidelijk, feit is dat er buiten aan het naastgelegen pand van de Etos een camera hangt.

Het lege schap voor de sigaretten vanochtend in alle vroegte

Maandag 20 mei

Aanhouding na mishandeling in Mierlo-Hout
De politie hield maandagmorgen rond 2.30 uur een 20-jarige man in zijn woning in Helmond-West aan. Hij wordt verdacht van betrokkenheid van een mishandeling, even daarvoor geleegd op de Topaasstraat in Mierlo-Hout.
Hij zou rond 1.45 uur op de eerder genoemde straat een 19-jarige jongen in het gezicht hebben geslagen. Het slachtoffer deed hiervan aangifte. De verdachte werd ingesloten voor verder onderzoek.

Zondag 19 mei

Dronken bestuurster ramt huis en lantaarnpaal
Een 21-jarige vrouw uit Helmond is zondagochtend rond 6.25 uur door de politie aangehouden in haar woning. De vrouw reed een uurtje eerder die ochtend met haar auto een lantaarnpaal omver en botste daarna tegen de gevel van een huis op de Deken van der Hagenstraat in ’t Haagje.
De vrouw ging er te voet vandoor. Zij bleek gedronken te hebben. De vrouw is meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. Haar rijbewijs is ingevorderd.

Vrijdag 17 mei

Treinstoring tussen Helmond en Eindhoven
Tussen Helmond en Eindhoven rijden geen stoptreinen door een defecte trein. Dat liet de NS om 21.04 uur weten.
Zij verwachten dat de verstoring rond 22.30 uur is verholpen. Je moet rekening houden met een extra reistijd van 30 tot 60 minuten.
Update om 22.05 uur:
De beperkingen tussen Helmond en Eindhoven als gevolg van een defecte trein zijn voorbij, zo laat de NS weten. Je moet nog wel rekening houden met een langere reistijd.

Ernstige verkeershinder bij station Helmond op 25 en 26 mei
Reizigers die op zaterdag 25 en zondag 26 mei van en naar station Helmond gaan, moeten rekening houden met ernstige verkeershinder. Op die dagen wordt de straat bij het station opnieuw geasfalteerd. Het station is hierdoor onbereikbaar met de auto. Fietsers en voetgangers kunnen het station alleen bereiken via de toegang bij de Smalstraat.
Tijdens dat weekend is de gehele Stationsstraat afgesloten vanaf het GGD-gebouw tot de Verlengde Stationsstraat en voor het busstation door tot de Smalstraat. Het werkgebied wordt met hekken afgezet. Er staan 4 verkeersregelaars die reizigers naar de juiste plek verwijzen.
Omdat ook het busstation is afgesloten, stoppen de bussen dan aan de Groenstraat, vlakbij het GGD-gebouw. Vanaf daar dienen reizigers via het voetpad naast de Kasteel Traverse naar het station te lopen. Zij dienen rekening te houden met ongeveer 10 minuten looptijd.
Mensen die met de auto iemand naar het station willen brengen, kunnen hun passagier het beste laten uitstappen aan de Weg op den Heuvel of op de parallelweg naast de Kasteel Traverse bij het kantoor van Woonpartners.
Een handig kaartje (pdf) in verband met deze wegwerkzaamheden bij het station.

ADC Autogroep Helmond vraagt faillissement aan
ADC Autogroep Helmond aan de Varenschut (op het industrieterrein) heeft het faillissement aangevraagd. Gisteren waren ze nog open, sinds vandaag zijn ze dicht. Alle medewerkers van de verkoop en de werkplaats zijn naar huis gestuurd.
De failliet gegane ADC Autogroep (die ook een vestiging in Veghel had) was officieel dealer voor Volkswagen, Audi en VW bedrijfswagens. Ons is verteld dat bij het hele bedrijf zo’n 70 mensen werkten, onbekend hoeveel dat er in Helmond waren.
We konden geen telefonisch contact met hen krijgen omdat er alleen maar een antwoordapparaat aanstond dat meldde dat het bedrijf gesloten is. Importeur Pon wenst geen commentaar te geven.
Foto-update om 17.25 uur:
Henry stuurde ons zojuist onderstaande foto. Daarop zie je het afvoeren van de auto’s die bij het bedrijf staan.

Donderdag 16 mei

Masita en gemeentewapen op nieuwe shirt Helmond Sport
Helmond Sport speelt de komende 3 seizoenen in een geheel nieuw thuis- en uittenue van het sportmerk Masita. Deze sportkledingfabrikant gaat de komende 3 seizoenen zowel het eerste elftal als alle jeugdelftallen van sporttenues voorzien. Helmond Sport en de nieuwe kledingsponsor ondertekenden het contract vanavond, voorafgaand aan het met 2-4 verloren play-off duel tegen Sparta Rotterdam.
Het heraldisch gemeentewapen van Helmond zal het komende seizoen het nieuwe shirt sieren. Tenminste, het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het verzoek van de club om dat wapen daarvoor te mogen gebruiken.

Compleet nieuwe wasserij in het Elkerliek
Het Elkerliek ziekenhuis is 1 van de 2 ziekenhuizen in Nederland met een eigen wasserij. Na ruim 50 jaar trouwe dienst werd deze wasserij eind 2012 compleet vernieuwd. Deze state-of-the-art ‘wasfabriek’ biedt voordelen voor de medewerker, patiënt, het milieu én de portemonnee. Zo is het waterverbruik met 80% en het gasverbruik met 50% gedaald.
Henny Koppens, sectorhoofd facilitair bedrijf, begon al een aantal jaren geleden met de voorbereidingen voor de verbouwing. “We konden 2 dingen doen, de was uitbesteden of onze wasserij moderniseren.” Na een financiële vergelijking bleek een wasserij in eigen beheer aanzienlijk goedkoper en gaf Raad van Bestuur van het ziekenhuis groen licht. De verbouwing kon beginnen.
De renovatiewerkzaamheden duurden zo’n 6 weken. Op 15 december werden de eerste wassen in de nieuwe wasserij gedraaid. Nu alle aanloopproblemen zijn verholpen, opende Kees Wolse, lid Raad van Bestuur, vandaag de nieuwe wasserij van het Elkerliek door de ‘wasstraat’ in werking te zetten. Zie de foto onderaan die Hein van Bakel maakte.
Een opvallende verandering is de overstap van vele centrifugerende wasmachines naar een wasstraat met 10 compartimenten. Aan de ene kant van de ‘straat’ wordt via een hangbaansysteem (met plaats voor 50 zakken in 4 banen) vuil wasgoed geladen. Aan de andere kant komt het er schoon weer uit. Alles gaat volledig automatisch.
Opmerkelijke feiren en cijfers
• Per jaar verwerkt de Elkerliek wasserij zo’n 750.000 kilo wasgoed.
• Per maand worden zo’n 10.000 lakens, 25.000 washandjes, 27.500 handdoeken en 30.000 uniformen gewassen.

De kinderwagen hielp 2 Helmondse dames bij het stelen van tablets
Beveiligingspersoneel van een elektronicazaak aan de Kruisvoort in Breda hield gistermiddag drie vrouwen aan op verdenking van winkeldiefstal. De drie vrouwen, waarvan 2 uit Helmond, hadden geprobeerd twee tablets te stelen.
De beveiligingsmedewerkers hadden via het camerasysteem gezien dat de vrouwen spullen in een kinderwagen legden, daar een jas overheen hingen en vervolgens een kind in de kinderwagen zetten. Het drietal liep vervolgens samen met het kind in de richting van de kassa en wilde de winkel verlaten. Daarop zijn ze aangehouden.
De beveiligingsmedewerkers belden de politie en droegen de vrouwen over aan de politie. De vrouwen, een 55-jarige vrouw uit Helmond, een 23-jarige vrouw uit Helmond en een 43-jarige vrouw uit Rotterdam, zijn meegenomen naar het politiebureau en verhoord. Ze hebben een verklaring afgelegd. Daarna zijn ze weer in vrijheid gesteld. De drie moeten zich te zijner tijd voor de rechter verantwoorden voor de diefstal.

Woensdag 15 mei

De gemeenteraad hoort op 29 mei graag jouw mening
Woensdag 29 mei organiseert de Helmondse gemeenteraad een hooravond. Tijdens die avond mogen inwoners van Helmond op persoonlijke titel of namens een organisatie hun mening geven over de Voorjaarsnota 2013 van de gemeente. Die hooravond  in de raadzaal in Boscotondo begint om 19.30 uur. De Voorjaarsnota geeft de grote lijnen aan voor de begroting voor 2014 en is min of meer het “huishoudboekje” van de gemeente.
Wilt je de gemeenteraad in maximaal 5 minuten spreektijd laten weten hoe jij denkt over de plannen die in de Voorjaarsnota staan? Meld je dan aan als inspreker voor de hooravond.
Stuur vóór vrijdagmiddag 24 mei 16.00 uur een mailtje naar de griffie van de gemeente Helmond ([email protected]). Daarin je jouw naam, telefoonnummer, eventueel namens welke organisatie je spreekt en kort het onderwerp dat je wilt bespreken. Dat onderwerp moet natuurlijk betrekking hebben op de Voorjaarsnota 2013.

Man mishandelt zijn vriendin en ze ruziën op straat verder
Een man van 41 jaar uit Helmond is woensdagochtend 15 mei aangehouden omdat hij zijn vriendin mishandeld zou hebben.
Bij de politie kwam rond 1.45 uur de melding binnen dat de man en de 41-jarige vrouw buiten op straat voor hun woning ruzie aan het maken waren. Toen agenten ter plaatsen kwamen, bleek dat de man de vrouw in hun huis mishandeld zou hebben. Daarna had hij haar buitengesloten. Daarover was ze boos geworden en had de ruit van de voordeur vernield. Toen ze weer naar binnen wilde, had de man haar weggeduwd waardoor ze met haar hoofd op de stoep terecht was gekomen en een hoofdwond opliep. Daarna was er op straat een conflict tussen beiden ontstaan. De agenten hebben de man aangehouden voor het plegen van huiselijk geweld en meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek. De vrouw heeft zich aan haar hoofdwond laten behandelen.

Dinsdag 14 mei

Boot volledig uitgebrand in Brouwhuis
Vanavond is de brandweer om 20.30 uur uitgerukt voor een felle brand op een boot in Brouwhuis. Die was afgemeerd in het nieuwe kanaal nabij de Rivierensingel
De boot is volledig in de as gelegd. Hoe de brand is ontstaan is onduidelijk.
De brand, die gepaard ging met grote zwarte rookwolken, trok veel bekijks.
Hieronder de eerste video en foto’s.
De video werd gemaakt door Renson Vinkenburg. Foto 1 werd gemaakt door Henry Swinkels, foto 2 en 3 maakte Renson Vinkenburg, Monique Hermens maakte foto 4, Henry Swinkels maakte foto 5 en 6 en de zevende foto werd gemaakt door Erik de Vries. Tenslotte nog 4 foto’s van de brandweermannen in actie, die Kevin van de Waarsenburg maakte. De brandweer had moeite met blussen omdat de boot wegdreef van de kant.
Update om 23.10 uur:
De stalen boot met houten opbouw werd ooit aangekocht om op te knappen tot woonboot. Dit was er echter nooit van gekomen. Daarom verkocht de eigenaar de boot deze week. Donderdag zou die versleept worden naar zijn nieuwe eigenaar. Omdat de boot buiten gebruik was en er verder geen elektra of gas aanwezig was houdt de politie rekening met brandstichting.
Update woensdag om 09.50 uur:
Mogelijke brandstichter rende weg bij brand
Gisteren om 20:20 uur kregen de politie en brandweer melding van een bootbrand aan de Zuid-Willemsvaart thv de Rivierensingel. De brand is vermoedelijk aangestoken. Een getuige zag direct voor de brand een man wegrennen vanaf de boot. Het gaat om een man van ongeveer 20 jaar, 1.75/ 1.80 meter lang en een stevig postuur. De man droeg een zwarte korte jas met capuchon, donkerkleurige spijkerbroek, een licht bruin petje en reed op een zwarte herenfiets.
Wie kent iemand met dit signalement? Wij vragen eventuele andere getuigen zich te melden bij de politie Helmond op 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.

Zaterdag 11 mei

Nieuwe verdachte brandstichting met dode man aangehouden
De politie heeft maandagmiddag rond 15.30 uur een 15-jarige Helmonder aangehouden op het politiebureau in Eindhoven. De jongen meldde zich daar zelf.
Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de mogelijke brandstichting in een leegstaand pand aan de Kanaaldijk Noordoost van afgelopen vrijdag. Het onderzoek van de politie naar deze brand loopt nog..

Zaterdag 11 mei

Identiteit dode man in afgebrand pand vastgesteld
De dode man die vrijdagmiddag na een brand in een leegstaand pand werd aangetroffen is een 51-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Dat is vastgesteld na onderzoek.
De politie heeft vrijdagmiddag en -avond technische onderzoek verricht op de plek van de brand aan de Kanaaldijk N.O. en houdt rekening met brandstichting. Het is nog niet duidelijk hoe de man om het leven is gekomen, dat onderzoek is nog gaande. De drie jongens die kort na de brand werden aangehouden op verdenking van brandstichting zijn in verzekering gesteld.
Zie hieronder (bij vrijdag) de rest van de berichtgeving en de foto’s van deze brand.

Nep-servicemedewerker gepakt voor poging tot diefstal
De politie heeft vrijdagmiddag rond 17.15 uur bij een bedrijf aan de Roggedijk op het industrieterrein een 45-jarige man uit Eindhoven aangehouden op verdenking van poging tot diefstal.
Kort daarvoor zou hij zich hebben voorgedaan als een medewerker van een bedrijf dat de daar aanwezige frisdrankautomaat zou controleren. Personeel trof de man aan bij een geopende frisdrankautomaat, maar vertrouwde het niet. Daarop werd de politie ingeschakeld. De man bleek niet werkzaam voor het bedrijf en is meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Vrijdag 10 mei

Dode bij brand in loods Kanaaldijk Noord-Oost
Een dakloze is omgekomen bij een brand in een leegstaande loods aan de Kanaaldijk Noord-Oost. Daar had hij tijdelijk onderdak. Om 12.43 uur werd de brandweer gealarmeerd. De politie verrichte 3 aanhoudingen in verband met brandstichting.
Wim van den Broeke maakte onderstaande foto’s. Wethouder Frans Stenen kwam poolshoogte nemen (foto 4).

Update om 17.16 uur middels het officiële politiebericht:
Drie arrestaties na brand in pand en aantreffen dode man
Na een brand in een pand in Helmond is vrijdag een dode man aangetroffen. De politie heeft drie arrestaties verricht en houdt rekening met brandstichting.
De brand brak even na 12.30 uur uit in een leegstaand pand aan de Kanaaldijk Noordoost in Helmond. Nadat het vuur was gedoofd werd in het gebouw het stoffelijk overschot van een man aangetroffen. De brandweer redde kort daarvoor een andere man uit het brandende pand. Hij is ter plaatse door het ambulancepersoneel onderzocht, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.
Niet lang na de brand heeft de politie in de directe omgeving van het brandende pand drie tieners opgepakt op verdenking van brandstichting. Het gaat om twee jongens uit Helmond van 16 en 17 jaar en een 14-jarige Eindhovenaar.
De politie is een onderzoek gestart naar het gebeurde. Het vaststellen van de identiteit en de doodsoorzaak van het aangetroffen slachtoffer maken hier uiteraard ook deel van uit. De drie jongens zitten vast voor verder onderzoek

Broer (24) bedreigt zijn zus (31) met de dood
In de buurt van zijn woning in Helmond is donderdag rond 17.00 uur een 24-jarige man aangehouden op verdenking van huiselijk geweld.
Hij zou kort daarvoor zijn 31-jarige zus in hun woning hebben geslagen en met de dood hebben bedreigd. Ook zou hij met spullen hebben gegooid en zijn moeder hebben uitgescholden. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

Woensdag 8 mei

Vrijdag begint de bestrijding eikenprocessierups
Ook dit jaar bestrijdt de gemeente (via de ingehuurde Kuppen boomverzorging) weer actief de overlast die door de eikenprocessierupsen wordt veroorzaakt. In alle wijken worden eikenbomen preventief bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel.
De bomen worden bespoten met een grote tractor met spuitcombinatie. Dit kan wat geluidsoverlast opleveren. De tractor voorzien van extra licht. Zeker in de nacht kan deze verlichting overlast veroorzaken. Mensen die een gemeentelijke eik bij hun huis hebben staan, wordt aangeraden om de ramen te sluiten.
De bestrijding vindt plaats van de oostzijde van Helmond (met de klok mee) naar het westen van de stad.
Op dit kaartje (pdf) zie je waar dat gebeurt, hieronder wanneer dat gebeurt:
– Vrijdag 10 mei vanaf 06.00 uur: industrieterreinen en Rijpelberg
– Zaterdag 11 mei tot 14.00 uur: Rijpelberg, Brouwhuis en Dierdonk
– Maandag 13 mei van 06:00 uur tot 07.00 uur & vanaf 20.00 uur: Helmond-Noord, Centrum, Binnenstad, Helmond West, Mierlo-Hout en Brandevoort
– Woensdag 15 mei tot 07.00 uur en vanaf 20.00 uur: Stiphout en Warande

Nachtelijke afsluiting Europaweg komende week
In de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 mei is de Europaweg in beide richtingen afgesloten tussen Hortsedijk en Prins Hendriklaan. De afsluiting duurt van 22.00 uur tot ongeveer 6.00 uur. Tijdens de afsluiting wordt de tijdelijke verkeerssituatie bij de wegwerkzaamheden omgezet. Het verkeer wordt omgeleid met de gebruikelijke gele borden.
De noordelijke rijbaan van de Europaweg is klaar. Vanaf woensdag 15 mei wordt er gewerkt aan de zuidelijke rijbaan. De vangrails en verkeersborden worden verplaatst, zodat het verkeer vanaf dan over de noordelijke rijbaan kan rijden.
Ook tijdens het vervolg van de werkzaamheden blijft er op de Europaweg in beide richtingen één rijstrook open voor het verkeer. De kruisingen met de Boerhaavelaan en Binnendongenstraat zijn afgesloten. Ook is het dan niet mogelijk om vanaf de Europaweg de parallelweg op te rijden. De bedrijven aan deze parallelweg zijn wel te bereiken vanaf de Binnendongenstraat, via een tijdelijke aansluiting. De winkels bij het Combicentrum aan de Mierloseweg en nabij de Binnendongenstraat zijn tijdens de werkzaamheden te bereiken via de Mierloseweg: toegang via Hortsedijk of Eikendreef.
Begin juni zijn de werkzaamheden aan de Europaweg (ter hoogte van het kruispunt met de Boerhaavelaan / Binnendongenstraat) gereed. Dan is ook de Binnendongenstraat zelf klaar. Het werk aan de Europaweg schuift dan op naar het kruispunt met de Prins Hendriklaan en Eikendreef. Daar wordt gewerkt tot half juli. Ook dan blijft er op de Europaweg in beide richtingen één rijstrook open voor het verkeer.

Dinsdag 7 mei

Moeder en kind gewond bij verkeersongeluk
Een 28-jarige vrouw uit Helmond en haar 2-jarige dochtertje zijn maandag rond 14.25 uur gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kortenaerstraat in Helmond Oost.
Een 77-jarige automobilist die over de Straakvense Bosdijk reed wilde het fietspad oversteken. De automobilist en de vrouw op de fiets stopten voor de kruising, waarna beiden weer in beweging kwamen. De twee kwamen vervolgens in botsing. De vrouw op de fiets en haar dochtertje die achterop zat zijn naar het ziekenhuis overgebracht met onbekend letsel.

Verwarmingssysteem theater Speelhuis uniek in Nederland
In het theater Speelhuis in de Onze Lieve Vrouwe Kerk is een volledig nieuw systeem voor de verwarming toegepast, het zogenaamde BaOpt systeem. Dit systeem was in Nederland nog niet toegepast in een groot project. Het systeem komt uit Duitsland waar het veelvuldig wordt toegepast.
Kort samengevat is het een systeem dat de kerk op overdruk brengt waardoor er een homogene massa ontstaat van lucht die dezelfde temperatuur aanneemt. Groot voordeel is dat er maar op 2 plaatsen warme lucht naar binnen gaat. Er hoeven dus geen grote kanalen en veel roosters te worden gemaakt om toch een goed klimaat te krijgen.

Maandag 6 mei

Drugsinval politie in woning in Helmond Oost 
Vanochtend heeft de politie een drugsinval gedaan in een woning aan de Montgolfierstraat in Helmond-Oost. Daarbij werden 2 Antilliaanse mannen aangehouden. Beide verdachten zijn na het eerste verhoor in verzekering gesteld en ingesloten op het politiebureau in Eindhoven. Dat liet wijkagent Johan Meeuwsen weten.
In de woning werden harddrugs, softdrugs en drugsgerelateerde goederen aangetroffen. Al deze goederen werden in beslag genomen. De verhuurder van het pand is in kennis gesteld. Voor de huurder dreigt een beëindiging van het huurcontract.
De politie Helmond gaat verder met het onderzoek in deze zaak.
Update op dinsdag om 17.05 uur:
Er werd cocaïne, hasj en weed in beslag genomen. De 2 aangehouden Antilliaanse mannen zijn een 34-jarige Eindhovenaar en een 31-jarige man uit Tilburg. Door de gehele woning verspreid werden 12 mobiele telefoons aangetroffen en in beslag genomen. De huurder van de woning, een 39-jarige Helmonder, meldde zich later op het politiebureau te Helmond. Hij wilde aangifte doen van het feit dat er was ingebroken. Nadat hem was verteld dat de politie de woning was binnengevallen, werd zijn verklaring opgenomen. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

Gemeente laat TUE wegwerphuis onderzoeken
De Technische Universiteit Eindhoven is voor de gemeente Helmond aan het bekijken of het mogelijk is om woningen te bouwen met een betrekkelijk korte levensduur: zo’n 20 tot 25 jaar. Dat staat morgen in Dagblad Cobouw waarin een interview staat dat zij hadden met wethouder Frans Stienen.
Door de enorme groeispurt van de afgelopen 30 jaar heeft Helmond al een relatief jonge woningvoorraad: bijna 60 procent van de huizen is gebouwd na 1980. Mogelijk gaat dat percentage ‘jonge’ woningen nog flink omhoog door het plan voor huizen van korte levensduur. Dat de kwaliteit iets minder is, neemt de gemeente voor lief. Het idee is dat kopers altijd een huis hebben dat helemaal voldoet aan hun behoefte. Na 25 jaar hoeven ze niet te renoveren, maar laten ze hun huis afbreken en op dezelfde plek weer een nieuw huis bouwen. Waar mogelijk worden de materialen van het oude huis weer ingezet voor de nieuwe woning. “Ik denk dat dat een enorme kostenbesparing kan opleveren”, verwacht wethouder Frans Stienen. Hij denkt dan aan een kostprijs van rond de 100.000 euro. De wethouder wil op korte termijn starten met een pilot met recyclebare huizen.

Henk Moons is donderdag overleden
Afgelopen donderdag is op 75-jarige leeftijd Henk Moons overleden. Henk was een markant iemand die je niet onopgemerkt bleef als hij ergens was. Hij was de oprichter en directeur/eigenaar van onder meer Moons Amusement (van de gokkasten) en La Venezia.(cafetaria’s en ijs).
Woensdag wordt de plechtige uitvaartmis voor deze, met name in de horeca, bekende Helmonder in de H. Lambertuskerk aan de Kerkstraat gehouden.

Zondag 5 mei

Edgar Davids opende straatvoetbaldag op Ameideplein
Op het Ameideplein opende oud-international Edgar Davids vanochtend de Nationale Straatvoetbaldag. Zo’n 150 kinderen (6 – 1^6+ jaar) in 20 teams strijden daar vandaag voor de prijzen in 4 leeftijdscategorieën. Met namen als Sterren van Brouwhuis, Zware Jongens, Madridse Mocro’s en Koningsvoetballers niet de minsten die meedoen. Sportwethouder Jan van den Heuvel reikte zojuist de eerste prijs in de leeftijdcategorie 6-9 jaar uit aan Helmondia E4.
De Nationale Straatvoetbaldag is een initiatief van de Straatvoetbalbond Nederland (SVBN). Deze organisatie is erop gericht om probleemjongeren te bereiken, omdat overheidsboodschappers daar vaak niet in slagen. In Helmond zorgt Stichting JIBB voor de organisatie van De Nationale Straatvoetbaldag. Edgar Davids had de eer als ambassadeur (en mede oprichter) van de SVBN het toernooi te openen. Edgar Davids speelde 74 keer voor het Nederlands Elftal. Zijn carrière begon bij Ajax en daarna speelde hij voor clubs als AC Milan, Juventus, FC Barcelona en Inter.
Update:
De winnaars vandaag in de categorie 6-9 jaar zijn Helmondia E4 en Sterren van Brouwhuis. In de categorie 10-12 jaar: Vamos Vuurvogel, van 13-15 jaar FC Knudden en tenslotte in de categorie 16+ FC Tapasz en FC Bal op het Dak.

Aanhouding voorkomt mogelijk huiselijk geweld
Zaterdag even na 22.00 uur is een 32-jarige man uit Heusden aangehouden op de Molenstraat voor bedreiging van zijn 31-jarige vriendin uit Helmond.
De man bedreigde haar telefonisch met de dood en zou haar op komen zoeken. Agenten konden de man nabij zijn auto aanhouden en hebben hem overgebracht naar het bureau en ingesloten voor verhoor.

Zaterdag 4 mei

7 Bestuurders keken te diep in het glaasje
Bij alcoholcontroles gisteren bleken 7 bestuurders te veel gedronken te hebben. Van 1 persoon werd  door de politie het rijbewijs ingevorderd.
In totaal nam de politie gisteren in de middag en avond 975 blaastesten af op 4 verschillende locaties in Helmond. De Wethouder Ebbenlaan ter hoogte van De Braak werd ’s avonds als 1 van die locaties van die controles gemeld.

Dronken bestuurder (23) vernielt hekwerk op de Traverse
Zaterdagochtend omstreeks 04.30 uur is een 23-jarige inwoner van Helmond met zijn auto op de Kasteel Traverse tegen een hekwerk nabij een voetgangersoversteekplaats en het politiebureau gereden.
De auto en het hekwerk liepen behoorlijke schade op. Nadat de man door ambulancepersoneel nagekeken was, werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij had anderhalf maal teveel gedronken. Zijn rijbewijs is ingevorderd en hij kreeg een rijverbod opgelegd. Tevens werden een boksbeugel en mes in beslaggenomen. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.
Niet de eerste keer dat dat hek ’s nachts door een dronken jonge automobilist vernield werd. In de nacht van vrijdag op zaterdag 18 juni 2011 gebeurde dat eveneens, zie ook daar de foto’s.

Vrijdag 3 mei

Failliete Compricon gekocht door Intronics
Het onlangs failliet verklaarde Compricon uit Helmond is per direct overgenomen door branchegenoot Intronics uit Barneveld. Een deel van het personeel gaat mee naar deze distributeur van netwerkapparatuur in de ict.
Compricon was een distributeur voor de datacommunicatie- en telecommunicatiemarkt en zat aan de Schootense Dreef in Stiphout. Het bedrijf werd op 24 april 2013 failliet verklaard door de rechtbank. Het bedrijf had net haar 25-jarig jubileum gevierd. Sinds 1988 was het gegroeid van een eenmanszaak tot een organisatie met 22 medewerkers.

Helmonder (27) aangehouden bij drugslab in aanbouw
De politie heeft donderdagmiddag rond 15.00 uur in een pand aan de Broekstraat in Someren een drugslaboratorium aangetroffen dat nog in aanbouw was. Daarbij is een 27-jarige man uit Helmond aangehouden.
Een medewerker van het regionale handhavingsteam ‘Samen Sterk in het Buitengebied’ was voor een controle in de buurt en zag een auto bij een pand dat al enige tijd leegstond. Omdat hij het niet vertrouwde werd de politie gewaarschuwd. Toen agenten ter plaatste kwamen troffen zij op het terrein de man uit Helmond aan. Hij kon zich niet legitimeren en zijn aanwezigheid op het erf niet verklaren. Onderzoek door de politie leidde uiteindelijk tot de vondst van het laboratorium. De man is daarop aangehouden. Het laboratorium is ontmanteld en de politie doet onder meer onderzoek naar de mogelijke rol en betrokkenheid van de verdachte bij het laboratorium.
In het regionale handhavingsteam ‘Samen Sterk in het Buitengebied’ werken provincie, gemeenten, politie, waterschappen, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en terreinbeheerders samen met als doel zorg te dragen voor het Brabantse buitengebied.

Gerwenseweg 1 – 3 dagen dicht door spoedreparatie riolering
Vanwege een spoedreparatie aan de riolering en het wegdek is een kort gedeelte van de Gerwenseweg in Stiphout afgesloten vanaf maandag 13 mei om 8.30 uur. Als het werk voorspoedig verloopt, blijft de weg 1 dag afgesloten. Zit het werk tegen, kan de afsluiting maximaal 3 dagen duren (tot en met woensdag 15 mei).
De werkzaamheden vinden plaats ter hoogte van de kruising met de Korte Tivoli. Het verkeer wordt met een korte omleidingsroute met de gebruikelijke gele borden omgeleid via de Schutterstraat. Sportpark Het Molenven, vederop gelegen aan de Gerwenseweg, kan tijdens de werkzaamheden bereikt worden via de omleidingsroute over de Schutterslaan of via de Ruwe Putten en de C.A.V.-weg.

Opknapbeurt terrein achter de Hema begint eind mei
Het gebied bij De Kegelbaan in het centrum wordt zoals eerder aangekondigd opgeknapt. Eind mei starten die vernieuwingswerkzaamheden. Naar verwachting is het werk in november klaar. Na onder meer de Veestraat, Ameidestraat en Molenstraat, is nu het parkeerterrein achter de Hema aan de beurt voor een kwaliteitsimpuls.
Om ervoor te zorgen dat de winkels, horecazaken en woningen tijdens de werkzaamheden zo goed mogelijk bereikbaar blijven, is het werk verdeeld over 7 fasen. Om het werkterrein worden bouwhekken geplaatst.
Maandag 13 mei tussen 17.00 en 19.30 uur organiseert de gemeente in de bibliotheek aan de Watermolenwal een inloopmoment. Een ieder terecht kan daar dan terecht voor informatie over deze werkzaamheden. Het eerst uur is ook wethouder Peter Tielemans aanwezig.
Op De Kegelbaan en Parkweg wordt de gehele verharding vervangen door nieuwe bestrating. Het kunstwerk van Rob Sweere komt er te staan en de bomen worden gerooid. In De Kegelbaan worden 2 grote plantvakken van cortenstaal gemaakt met daarin 2 meerstammige bomen. Ook wordt het parkeerterrein anders ingericht. Parallel aan de Traversebrug komt een vrijliggend geasfalteerd fietspad.
De bestaande riolering in de Smalle Haven wordt vervangen. Het regenwater wordt afgevoerd op de Oude Aa om zodoende weer een onderdeel te realiseren om de Oude Aa terug te brengen in de stad.

Donderdag 2 mei

Helmonder (63) na ongeluk met auto op de kop in weiland
Bij een auto-ongeval in America (een dorp in noord Limburg) is gisterenmiddag kort voor haf 4, een auto in een weiland terecht gekomen.
De 63-jarige bestuurder uit Helmond die op de Griendtsveenweg reed, wilde de kruising met de Middenpeelweg oversteken. De auto die van rechts kwam, zag hij daarbij over het hoofd. De 2 auto’s botsten, waarna de Helmonder met zijn auto een flink stuk verder op de kop in het weiland terecht kwam.
Beide bestuurders werden naar het ziekenhuis overgebracht. De Helmonder mocht gisterenavond alweer naar huis. Er zou geen alcohol in het spel zijn geweest.

9 reacties:

Stijlvolle dodenherdenking in Helmond

Beantwoorden
Wim van den Broek

Het was al lange tijd een smerige boel rond en bij die loods aan de Kanaaldijk Noord-Oost. Regelmatig kom ik er langs gefietst en verwonderde me al enige tijd dat die loods nog steeds overeind stond en niet tot de grond toe was afgebrand.
Natuurlijk erg voor de overleden man, maar waar gaan de resterende drinkebroers en gebruikers nu naartoe?

Beantwoorden

De Oversteek staat leeg! De geredde zwerver mag een weekend in d’n Herd, in het passantenverblijf blijven. Dan weer in de rij! Anders ander pand zoeken! Eerste dode gevallen sinds de sluiting van de Oversteek? De politiek zal zich in alle bochten wringen om het verband te ontkennen!

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Ze verbleven al in dat pand toen de Oversteek nog open was!!

Beantwoorden

@LodewijkdenBreejen Wat een misselijk makende opmerking van u, zeker als oud politicus van deze stad, zeker als ‘goed Christen” en zeer zeker als docent…u moet toch beter weten.
Staat al vast dat deze man inderdaad een dakloze is? Staat al vast dat hij door deze brand gedood is, of mogelijk al eerder is overleden? Staat al vast dat hij hier is gaan verblijven omdat hij nergens anders terecht kan?

Op basis van eerste berichten, sumiere informatie en vooral veel geruchten hebt u uw ongezouten en ongefundeerde beschuldigende mening al gereed. Als uw bijdrage hierboven representatief is voor uw wijze van redeneren en denken, dan is het ronduit triest met u gesteld.

Beantwoorden

Veel zwervers wisselen (vroeger de Oversteek) en nu het Passantenverblijf af met andere locaties. Dat geldt ook voor de rwee betrokken zwervers. Vaak is er geen plaats of kiezen ze er zelf voor. De kans op incidenten en ongelukken is wel degelijk toegenomen. Als politicus ben ik altijd voor opvang en begeleiding gewwest en tegen sluiting van de Oversteek, en ja laat er maar een onderzoek komen.

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Geachte relatie,

Hieronder vind u een mededeling van onze directeur René Weijmans.

Aan de zeer gewaardeerde relaties

van de Huiskrant Eindhoven

Helmond, 27 mei 2013

Geachte dames en heren,

Zoals u ongetwijfeld via de media of anderszins hebt vernomen is de Weijmans Media Groep b.v. woensdag 22 mei in staat van faillissement verklaard. Dat betekent dat ook voor de Huiskrant een beroerde situatie is ontstaan.

Op dit moment wordt met man en macht gewerkt aan een doorstart met zoveel mogelijk personeelsleden. In overleg met curator Dix is er dan ook voor gekozen om zoveel mogelijk werkzaamheden voorlopig voort te zetten. Onder die afspraak viel ook de Huiskrant. Voorwaarde was daarbij echter wel dat de omzet in elk geval de variabele kosten als drukken en verspreiden grotendeels zou moeten opbrengen. De omzet voor de komende uitgave bleef echter hangen op een bedrag waarmee de drukkosten niet eens betaald kunnen worden. En dat terwijl de “normale” uitgaven van de Huiskrant al bijna 2 jaar verliesgevend zijn, op de grens van het beheersbare.

Ik kan dan ook niet anders dan u op deze wijze mededelen dat de komende Huiskrant (woensdag 29 mei) in elk geval NIET gaat verschijnen.

De komende periode zal duidelijk maken of dat meteen ook het einde betekent van de Huiskrant.

Ik vind het heel erg vervelend om u dit te moeten berichten. Ik ben ingehaald door de realiteit van alledag. De afgelopen vier jaren hebben we met man en macht (ook financieel) geprobeerd om de Huiskrant overeind te houden, maar dat is dus nu mislukt.

Graag hoop ik u binnen afzienbare termijn positiever nieuws te melden.

Hartelijk dank voor de altijd positieve en constructieve samenwerking, in een aantal gevallen meer dan 28 jaar.

Huiskrant Eindhoven

Rene Weijmans

Beantwoorden

@Breaking News op dinsdag 28 mei 2013 om 13:41:

Een doorstart zonder de Huiskrant dan want dit staat op het ED

Weijmans naar Kampert Nauta
OSS/HELMOND – De failliette Weijmans Media Groep is dinsdag overgenomen door het grafische bedrijf Kampert Nauta in Oss. Bij het Helmondse bedrijf kunnen 34 van de 50 mensen aan het werk blijven. Kampert Nauta krijgt een meerderheidsbelang in Weijmans.
Weijmans Media ging midden vorige week failliet, als gevolg van liquiditeitsproblemen. Curator Floris Dix in Best kon snel met zes gegadigden in overleg, waarvan Kampert Nauta de beste mogelijkheden bleek te bieden.
Directeur Rene Weijmans blijft, vanuit een minderheidspositie, leiding geven aan de activiteiten in Helmond.

Beantwoorden

Het wachten is op de volgende alle huis aan bladen in Helmond zitten in zwaar weer.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *