Buiten is het 12 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.513 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en het Openbaar Ministerie (OM) moeten zich morgen bij de rechter verweren tegen beschuldigingen van de beleggers in het Helmondse beleggingsbedrijf  Easy Life. De groep beleggers is boos. Ze zeggen dat de 3 instanties nalatig zijn geweest omdat er niet werd gewaarschuwd terwijl lang duidelijk was dat hun inleg niet werd geïnvesteerd.
Voor wie het een beetje kwijt is, dit overzicht van de gebeurtenissen tot dusver:

  • 5 december 2005: de AFM ontvangt de eerste melding van verontruste beleggers over Easy Life.
  • mei 2006: bij de AFM is duidelijk dat van 685.000 euro die is ingelegd in Easy Life nog geen enkele Amerikaanse levensverzekering is gekocht.
  • 27 februari 2007: de AFM doet aangifte tegen Easy Life omdat niet is voldaan aan de prospectusverplichting, de handel gaat door.
  • 2 september 2008: de politie valt binnen bij de kantoren van Easy Life, 4 (ex-)directeuren worden aangehouden op verdenking van miljoenenfraude. Van 42,5 miljoen inleg van 500 beleggers werd maar 9 miljoen euro geïnvesteerd.
  • 12 september 2008: de AFM legt een boete op aan het bemiddelingskantoor dat effecten Easy Life verkocht. De vergunning wordt ingetrokken.
  • 14 oktober 2008: Easy Life wordt failliet verklaard.
  • 21 januari 2010: de hoofdverdachte directeuren John W. en Frans O. komen vrij uit voorarrest omdat hun strafzaak maar niet wil opschieten.
  • 2 april 2012: Een grote groep gedupeerde beleggers daagt AFM, DNB en OM wegens nalatigheid.
  • 26 april 2012: Vier directeuren van Easy Life worden veroordeeld voor oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Anders dan aan de plusminus 500 beleggers was beloofd, werd maar een klein deel van 42 miljoen euro inleg geïnvesteerd. Aan de beleggers werd niet verteld dat van hun geld huizen, bedrijfspanden en dure auto’s werden gekocht. “De verdachten hebben de schijn van succesvol handelen gewekt. Een groot deel van de inleg werd echter gebruikt om hun luxueuze levensstijl te betalen. Er was sprake van een piramidespel. Easy Life was een criminele organisatie”, aldus de rechter. John W. en Frans O. krijgen ieder 4,5 jaar celstraf, 2 medeverdachten Frits R. en Henk van de V. kregen respectievelijk 1 en 2 jaar gevangenisstraf. Alle 4 gaan in hoger beroep.
  • 3 december 2013: De rechtbank in Amsterdam behandelt zaak van de beleggers tegen AFM, DNB en OM.

2 reacties:

Gedupeerden Easy Life beschuldigen nu de curator
Beleggers die zijn getroffen door de fraude bij Easy Life zeggen dat ze door de curator voor de tweede keer worden gedupeerd. Voor hetgeen hen overkwam bij de eerste keer, zie hierboven.
Na een gesprek met curator Jaap van der Meer zijn ze tot de conclusie gekomen dat er tot dusver maximaal 1 miljoen euro resteert voor de gedupeerde beleggers, terwijl ze hadden gerekend op 7 of 9 miljoen euro. ”We zijn teleurgesteld, onthutst en geschrokken”, aldus gedupeerde Peter de Voogt vandaag.
”In 5 jaar tijd is er door curatoren en juristen meer verspeeld dan gedupeerden ooit terug zullen zien. Zonder bemoeienis van de curator hadden we destijds al een opbrengst van 7 miljoen euro kunnen hebben. We voelen ons voor de tweede keer zwaar benadeeld”, zegt de club van gedupeerden met 300 leden.
“We vragen ons ernstig af wat voor fouten zijn gemaakt bij de afhandeling van de zaak. We denken dat de curatoren hun bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moeten aanspreken. Wij overwegen of we nog tegenacties kunnen ondernemen.”
Curator Jaap van der Meer bevestigde vandaag dat hij de gedupeerden heeft moeten teleurstellen toen ze hem kwamen vragen om een tussentijdse uitkering. Op dit moment kunnen beleggers ongeveer 2 procent van hun inleg terug verwachten en dat is nu de moeite niet waard, legde hij uit. “Ik begrijp de teleurstelling en frustratie”, reageerde hij.
De curator weerspreekt dat beleggers beter af waren geweest als er na het faillissement zo snel mogelijk was uitgekeerd uit de verkoop van bezittingen en levensverzekeringen. “Met onze kosten zijn ook opbrengsten gerealiseerd.”

Beantwoorden

Al die krokedilletranen van beleggers ze wisten met wat voor boeven ze in zee gingen, want met eerlijk zaken doen kon je nooit die beloofde renedementen halen, dus zit maar lekker op de blaren of ga het halen bij oud-directieleden en niet wijzen naar een curator die het puin mocht ruimen

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *