Buiten is het 9 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.270 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

B&W heeft SMO, LEVgroep en Senzer de opdracht gegeven het project Startbaan uit te gaan voeren. Dat 18 maanden durende project streeft ernaar minstens 10 Helmondse dak- en thuislozen weer een zelfstandig bestaan op te laten bouwen. Onze gemeente wil dat alle inwoners mee kunnen doen, rond kunnen komen en vooruit kunnen komen. Werk en wonen vormen daarbij een belangrijke stap om deze specifieke groep te bereiken en mee te kunnen laten doen in onze maatschappij.
Startbaan gaat er vanuit dat iemand binnen een jaar na de start van het project een arbeidsovereenkomst van minimaal 28 uur heeft voor een duur van half jaar. Daarmee wordt hij of zij voor een groot deel onafhankelijk van een uitkering. De deelnemers hebben bij de start geen vaste verblijfplaats en geen werk. Zij volgen een training om vervolgens door te kunnen stromen naar een betaalde baan. Tegelijk is er gezocht naar passende woonruimte zodat zij zelfstandig gaan wonen.
De 3 organisaties gaan intensief samenwerken en maken gebruik van elkaars expertise en netwerk. Senzer biedt werkstages, detacheringen bij bedrijven en jobcoaching. De LEVgroep beschikt over maatjes (vrijwilligers) die helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk. SMO zet haar ervaring in met Begeleid Wonen en indien nodig ook budgetbeheer of bewindvoering via SaldoPlus.
De gemeente: “Daar waar het om welke reden dan ook niet lukt om een geselecteerde dak- en thuisloze aan het werk te helpen en te houden, wordt de betrokkene niet losgelaten en wordt een alternatief aangeboden in de vorm van participatie zoals vrijwilligerswerk bij het Stadsleerbedrijf en/of JobFactory.”
Dit nieuwe project wordt gesubsidieerd door de gemeente in de vorm van resultaatgerichte trajectfinanciering voor de extra inzet die de 3 organisaties leveren. Een enkel traject kost 6.900 euro waarbij het principe ‘less cure less pay’ wordt gehanteerd. Dit betekent dat er per ingezette traject minimaal 50 % in rekening wordt bracht en bij een succesvol traject de resterende 50%. De raadsleden worden begin volgend jaar geïnformeerd over de voortgang van het project.

3 reacties:

En als je gescheiden bent je hebt op eens geen huis meer wordt er dan ook passende woonruimte gezocht voor je!! Terwijl al je al enige jaren hard werkt voor de kost, heb er geen goed woord over voor deze groep die weer van alle kanten steun krij

Beantwoorden
Jacco van Nimwegen

@Jacco van Nimwegen op donderdag 11 mei 2017 om 17:36:

Oordeel niet te snel. Dakloos worden kan iedereen overkomen (zoals je zelf ook aangeeft).

Beantwoorden

Dit project voor daklozen verdient landelijke navolging. Wel is het van uiterst belang dat deze kwetsbare groep intens begeleid wordt. Zelfstandig wonen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Een traject met begeleid wonen is dan ook wenselijk.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *