Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.708 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Links wethouder Van BreeVanochtend zette wethouder Jos van Bree samen met vertegenwoordigers van allerlei overheidsorganisaties op uitnodiging van staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zijn handtekening onder het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Hiermee worden scherpere eisen gesteld voor inkoop van goederen en diensten.
De ruim 60 miljard euro aan goederen en diensten die nu jaarlijks door alle overheden in Nederland worden aangeschaft, moeten duurzamer worden, zo is het idee. Deze eisen variëren van effecten die de producten en diensten hebben op het milieu tot aan arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de producten worden gemaakt.
Wethouder Van Bree vertelt waarom hij MVI belangrijk vindt: ”Met de ondertekening van dit manifest laat gemeente Helmond zien waar we voor staan. Maatschappelijk verantwoord inkopen sluit helemaal aan bij onze strategische agenda. Vooral rondom duurzame en gezonde stad en sociale stad. Ons inkoopbeleid en –protocol is nu al duurzaam ingestoken. Het is een uitdaging om de Helmondse ambities te verankeren in de praktijk van inkoop en opdrachtgeverschap. Het is nu aan ons om te laten zie hoe we bijvoorbeeld klimaatbewust, innovatief en circulair kunnen inkopen. Die duurzame insteek vragen we dus ook aan marktpartijen en leveranciers.”
Staatssecretaris Dijksma: “Nu is het nog te vaak het prijskaartje waar overheden op afgaan. Door de nieuwe afspraken krijgen alle overheden nu een middel in handen om bij inkoop van producten en diensten oog te hebben voor mens en milieu. Maatschappelijk verantwoord inkopen moet de norm worden. Want wie betaalt, die bepaalt. Daarmee komen leveranciers in beweging om duurzamer te ondernemen en geeft de overheid het voorbeeld voor duurzaam ondernemen.”
Of het nu het beton is waarmee overheidsgebouwen worden gebouwd, de kleding waarin gemeentelijke handhavers rondlopen of het papier dat in printers wordt gebruikt. Met dit manifest scharen zich nu 62 overheidspartijen en organisaties die publieke taken verrichten, zich achter afspraken om duurzamer in te kopen. Binnen enkele maanden sluiten nog meer overheden zich bij het manifest aan. In de zomer van 2017 moeten de ondertekenaars met actieplannen laten zien welke inkoopcriteria zij gaan hanteren en hoe zij toetsen of de geleverde diensten en goederen ook duurzaam zijn.
Het manifest is een eerste stap naar volledig duurzaam inkopen in 2050. Om dit te bereiken lopen er allerlei initiatieven van de rijksoverheid. Voor de vergroening van energie en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen is eerder het Energieakkoord gesloten.

In een reactie hieronder staat een update.

3 reacties:

Update:
Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen van de gemeente is klaar
Het in december aangekondigde actieplan over hoe onze gemeente de komende jaren maatschappelijk verantwoord gaat inkopen, is gereed. Dit plan is opgezet rond 4 speerpunten:

  1. Klimaatneutraal inkopen: het inkopen met een neutraal of zelfs positief effect op het klimaat.
  2. Social Return: de bijdrage van inkoop in het stimuleren dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoveel mogelijk kunnen participeren.
  3. Innovatiegericht inkopen: het door middel van inkoop stimuleren van de markt om innovatieve, duurzame oplossingen te ontwikkelen en te leveren.
  4. Circulair inkopen: inkopen zonder afval te genereren.

In de folder van het actieplan (pdf) staan (per speerpunt) in totaal 54 acties die gemeente nu al uitvoert. Voorbeelden van dit Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) zijn de panden van de brede school Helmond-West en Theater Speelhuis die de gemeente duurzaam laat (ver)bouwen en diensten zodanig inkopen dat Helmonders met een afstand tot de arbeidsmarkt meer worden ingezet bij het bedrijfsrestaurant, groenonderhoud en leerlingenvervoer.
Voor de periode 2017-2020 zijn er zo’n 70 nieuwe acties geformuleerd. Een voorbeeld daarvan is de lokale ondernemersavond rond het thema social return op dinsdag 20 juni waarvoor 380 ondernemers zijn uitgenodigd.
De voortgang van het MVI-actieplan wordt gemonitord door een 2-maandelijks overleg tussen de wethouder Jos van Bree, wethouder Paul Smeulders, programmamanager Duurzame en Gezonde Stad en de Inkoop Coördinator van de gemeente.
Het Helmondse actieplan in de vorm van een animatie:

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 7 juni 2017 om 11:29:

Helmond scoorde met haar MVI-actieplan de primeur. Van de 62 overheidsorganisatie die het manifest in december ondertekenden, wist onze gemeente haar actieplan als eerste te publiceren. Dat hoorden we vanochtend van een woordvoerster van de gemeente: “we zijn echt trots op deze primeur.”

Beantwoorden

Fantastische ontwikkeling!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *