Buiten is het 15 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 84.970 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Bij een vastgoedtransactie met de gemeente Helmond kan voortaan een Bibob-toets worden uitgevoerd. Als op basis van die toets wordt vermoedt dat met (of als gevolg van) een vastgoedtransactie strafbare feiten door de andere partij zullen worden gepleegd of geld wordt witgewassen, kan de gemeente afzien van de  vastgoedtransactie. Daarmee voorkomt de gemeente, ongewild en onbedoeld, (vermoedelijke) strafbare feiten te faciliteren. De Wet Bibob en de nu aangenomen Beleidsregel Vastgoed 2016 biedt onze gemeente als kopende, hurende, verkopende of verhurende partij deze mogelijkheid.
De ervaring leert dat de vastgoedsector kwetsbaar is voor misbruik, terwijl wij onze gemeente jaarlijks diverse vastgoedtransacties afsluiten. Een belangrijk uitgangspunt is om de administratieve lasten, de extra werkzaamheden en de duur van de procedures voor de partijen én voor de gemeente zelf te beperken.
Binnen andere sectoren past de gemeente Helmond al langer Bibob-toetsen toe. Dit is het geval bij het verlenen van (publiekrechtelijke) vergunningen binnen de horeca (sinds 2006) en bouw (sinds 2010). “Onze ervaringen met deze procedures zijn positief” aldus B&W.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *