Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.047 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Gisteren vond de feestelijke opening van de vernieuwde Bakelse Aa plaats. Onder grote belangstelling van genodigden en gasten heeft Waterschap Aa en Maas samen met de samenwerkende partners waaronder de provincie, de gemeenten Gemert Bakel, Deurne, Helmond en Wijkraad Dierdonk een feestelijke opening van de vernieuwde Bakelse Aa georganiseerd. Dit tevens tezamen met de sponsoren, Rabobank Helmond, Dieronk Ondernemers Sociëteit en de wijkvereniging Dierdonk.
Met de herinrichting van het beekdal van de Bakelse Aa heeft de beek meer ruimte gekregen. Daarbij is de natuur versterkt met onder meer aandacht voor recreatie en cultuurhistorie. Het natuurgebied is ingericht als een waterbergingsgebied om wateroverlast in Helmond en de benedenstroomse gebieden zo veel mogelijk te voorkomen.
Doel van deze grootse herinrichting is het langer vasthouden van water. Zo kan wateroverlast worden voorkomen en is er in droge tijden genoeg water beschikbaar. Door de aanleg van ecologische verbindingszones en vispassages kunnen dieren en planten andere natuurgebieden bereiken en is er een fraai gebied voor natuurliefhebbers ontstaan.

Speciaal was ook de opening van de 2 nieuwe ooievaarsnesten in de Bakelse Aa. Initiatiefnemer Frans de Wit vertelde hoe hij op dit idee is gekomen. Na uitwerking door Frans heeft hij contact gezocht met de wijkraad. Deze vond het een zeer goed idee en heeft samen met partners zoals Gemeente Helmond en het IVN een uitgewerkt plan ingediend. De Gemeente Helmond heeft zorg gedragen voor een snelle afhandeling van de benodigde vergunningen.
Jan van Gulik, voorzitter van de wijkraad Dierdonk gaf zeker een blijk van waardering en dank hoe de samenwerkende partners, sponsoren en wijkraad samengewerkt hebben bij de realisering van het project Bakelse Aa en de ooievaarsnesten.
De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de herinrichting van het beekdal van de Bakelse Aa. Waterschap Aa en Maas heeft het project samen met lokale partijen, de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Helmond, Gemert-Bakel en Deurne gerealiseerd.

Tijdens de ‘opening’ van de Bakelse Aa werden er zaadbommen gegooid door de jeugd. Deze bommen zitten vol met zaad van de planten die in de Bakelse Aa goed gedijen. Daarnaast zijn er onder leiding van het IVN diverse wandelingen georganiseerd om het e.e.a. te vertellen over de flora en fauna in de vernieuwde Bakelse Aa.
Tijdens de wandeling zijn er verschillende activiteiten zoals het scheppen van beestjes die in de poel leven en het bezoeken van een ooievaarsnest en de hoogwaterstuw.

Dit nieuwsbericht werd ingestuurd en geschreven door de wijkraad Dierdonk.

2 reacties:

Grappig hoe ze naar die poel kijken.

Beantwoorden

Was heel leuk. Een echt feestje.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *