Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.944 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
38reacties

Een persoon is overleden bij een bedrijfsongeval bij Coppens Diervoeding aan de Gerstdijk op het industrieterrein. Kort voor 5 uur vanmiddag werden de hulpdiensten waaronder een traumahelikopter daarvoor opgeroepen.
Het slachtoffer die bekneld zou hebben gezeten, is nog gereanimeerd maar dat mocht niet meer baten. Er wordt onderzocht hoe het ongeval is gebeurd.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staan updates.

38 reacties:

Sterkte aan alle nabestaanden,

Beantwoorden

Sterkte voor collega’s en nabestaanden. Vreselijk!

Beantwoorden

Zo erg, sterkte voor de nabestaanden en de collega,s. Vreselijk!

Beantwoorden

Sterkte voor de collega’s & nabestaanden ????

Beantwoorden

Veel sterkte aan iedereen.

Beantwoorden

Verschrikkelijk
Heel veel sterkte voor alle betrokkenen

Beantwoorden

Sterkte voor familie, collega’s, vrienden en hulpdiensten.

Beantwoorden

Heel veel sterkte aan collega’s en nabestaanden!

Beantwoorden
Miranda van Kilsdonk

Heel veel sterkte voor de nabestaande en collega’s

Beantwoorden
Anita van de Kerkhof

Sterkte voor iedereen

Beantwoorden

????Heel veel sterkte voor alle nabestaanden…

Beantwoorden

Sterkte voor de nabestaanden en collega’s

Beantwoorden

Vreselijk, heel veel sterkte voor de familie en collega’s

Beantwoorden

Veel sterkte ????

Beantwoorden

Verschrikkelyk sterkte

Beantwoorden
Roland van Turnhout

sterkte voor collega.s en nabestaanden.gecondoleerd allemaal

Beantwoorden

Jeetje wat erg voor de nabestaanden en eventueel kindjes en vrouw das vreselijk zeg
Sterkte voor de komende tijd voor de fam enz Rip

Beantwoorden
Sylvia van den Berg

☹ sterkte voor collega’s en nabestaande

Beantwoorden

Sterkte voor iedereen…

Beantwoorden

Wat erg zeg…sterkte voor de nabestaanden

Beantwoorden

Wat erg zeg . sterkte

Beantwoorden

Vreselijk, veel sterkte voor de nabestaanden en collega’s

Beantwoorden

Heel veel strekte famile en college s

Beantwoorden

Sterkte lieve familie en collega’s

Beantwoorden

Heel veel sterkte voor de familie en vrienden

Beantwoorden

Gecondoleerd voor familie, vrienden en collega’s.
Dat is al het vierde dodelijk arbeidsongeval op het industrieterrein in een periode van vier jaar! In 2014 twee werknemers bij Xycarb Ceramics op de Zuiddijk, in 2017 een werknemer bij Kemie op de Graandijk en gisteren dus bij Coppens op de Gerstdijk. 🙁

Beantwoorden

Update 1:
De persoon die gistermiddag bij het bedrijfsongeluk op het terrein van de diervoederfabrikant is overleden blijkt een chauffeur van een leverancier te zijn. Het slachtoffer kwam tijdens het lossen van grondstoffen onder de lading terecht.
Dat liet Coppens Diervoeding vanochtend weten. De oorzaak van het ongeval is en wordt nader onderzocht door de politie en arbeidsinspectie.

Beantwoorden

sterkte aan de familie en vrienden

Beantwoorden

Heel heel erg! Verschrikkelijk

Beantwoorden

Wat erg ???? sterkte voor iedereen ????

Beantwoorden

Sterkte aan fam

Beantwoorden

.
Update 2:
Bedrijf en leidinggevende veroordeeld voor dodelijk ongeval
Een transportbedrijf uit Waalwijk is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een geldboete van 100.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk. Ook wordt een deel van het bedrijf 6 maanden voorwaardelijk stilgelegd. Een 55-jarige man uit Sprang-Capelle, leidinggevende van het bedrijf, krijgt een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Het bedrijf en de leidinggevende zijn schuldig aan een dodelijk ongeluk van een werknemer die bedolven raakte onder een lading maisvoermeel.
De chauffeur van het Waalwijkse bedrijf reed in augustus 2018 met 28.000 kilo maisvoermeel naar Coppens Diervoeding in Helmond, waar hij deze lading moest lossen. Omdat het lossen erg lang duurde, nam een andere vrachtwagenchauffeur een kijkje en vond het slachtoffer onder een berg maisvoermeel. Uit de omstandigheden op de ongevalslocatie komt naar voren dat het erop lijkt dat de chauffeur aan het lossen was, maar dat het maisvoermeel niet uit zijn vrachtwagen naar buiten wilde stromen. Hij liep daarom naar de achterzijde van de vrachtwagen om dit probleem met een bezem te verhelpen, zoals vaker gebeurde. Op dat moment kwam de klapdeur van de vrachtwagen los en stortte het maisvoermeel plots naar buiten. Het slachtoffer kwam hieronder terecht en stikte.
Het bedrijf uit Waalwijk en de 55-jarige leidinggevende zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers. Uit het onderzoek op de ongevalslocatie bleek dat het bedrijf en de leidinggevende onvoldoende aan deze zorgplicht voldeden. Ze lieten na de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen, waardoor het dodelijke ongeval kon plaatsvinden. Het bedrijf en de leidinggevende legden onterecht de verantwoordelijkheid voor het veilig werken grotendeels bij hun werknemers. De wijze waarop uitvoering werd gegeven aan het Arbobeleid, bijvoorbeeld door mondeling twee basisregels te verkondigen en in de kantine over veiligheid te praten, is volstrekt onvoldoende. Dit klemt te meer nu het gaat om een bedrijf waarin werknemers met duizenden kilo’s lading op pad gaan.
Voor zover er binnen het bedrijf al iets aan kennisdeling op het gebied aan veiligheid werd gedaan, werd daar geen toezicht op gehouden. Er was ook geen sanctiebeleid met het oog op het niet naleven van veiligheidsregels. Uit de verklaringen van onder meer de leidinggevende spreekt een bedrijfscultuur, waarin veiligheid van ondergeschikt belang is. Zo verklaarde hij dat “hij ervan uitging” dat de werknemers wel wisten hoe ze veilig moesten werken, “dat hij erop vertrouwde” dat ze de basisregels wel kenden, “dat je toch mag verwachten dat ervaren werknemers weten hoe het moet”. De leidinggevende ziet het inventariseren van risico’s en het vastleggen van een veilige werkwijze als schriftelijke rompslomp of bureaucratie en niet als een manier om risico’s tijdig te onderkennen en werknemers op een gestructureerde manier hierover in te lichten en te onderrichten.
De rechtbank vreest dat het bedrijf de veiligheid en gezondheid van haar werknemers ondergeschikt maakt aan commerciële belangen en constateert dat het gebrek aan hiërarchie binnen het bedrijf wordt verward met het gebrek aan verantwoordelijkheid. Dat doet de rechtbank vrezen voor de toekomst.
De rechtbank realiseert zich dat onherstelbaar leed aan de nabestaanden is toegebracht en dat een strafoplegging, in welke vorm of omvang dan ook, dit leed niet ongedaan zal kunnen maken. Verder weegt mee dat binnen het bedrijf eerder een soortgelijk ongeval is gebeurd. De reactie van het bedrijf op dat ongeval was volgens de rechtbank ondermaats. Pas na het huidige ongeval heeft het bedrijf een hoger veiligheidskundige in de arm genomen en was er een veiligheidsaudit.
Al met al vindt de rechtbank voor het bedrijf een geldboete van 100.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk, op zijn plaats. De leidinggevende krijgt een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Daarnaast ziet de rechtbank aanleiding om het bedrijf deels 6 maanden voorwaardelijk stil te leggen, met een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank grijpt in, omdat de leidinggevende niet van plan leek op eigen initiatief het werkproces voor het lossen van maisvoermeel en andere niet vloeiende ladingen aan te passen. De voorwaardelijke stillegging houdt in dat het bedrijf 6 maanden geen maisvoermeel meer mag laden, vervoeren en lossen als het bedrijf zich niet aan bepaalde voorwaarden houdt.

Beantwoorden

Nou, dat heeft even geduurd, 3 jaren bijna…

Beantwoorden

Wat een lul van een leidinggevende ben je dan zeg… ik snap dat ongelukken kunnen gebeuren, maar na een dodelijk ongeval gewoon je schouders ophalen omdat je veiligheid ziet als administratieve rompslomp…. pfff wauw.

Beantwoorden

sterkte voor de nabestaanden!

Beantwoorden

Wat houdt voorwaardelijk stilleggen nou in; als het nog eens gebeurd dan stilleggen ? Dit is dan een mooi moment.
De reacties van leiding en directie hierboven zijn onbegrijpelijk.
Zeker voor een familiebedrijf.
Maar werknemers zijn tegenwoordig vervangbare slaven.
De directie rijdt na zo’n ongeval bijna fluitend in hun tesla’s naar huis.

Beantwoorden

Dan vraag je je af welke drugs die rechters gebruiken , afhankelijk van de leverancier natuurlijk . Een bedrijf wil geen ongevallen zoiets wil niemand.

Beantwoorden

@Rob
Het bedrijf en de manager hebben zó ontzettend veel steken laten vallen en zijn zó laks omgegaan met veiligheidsvoorschriften dat je niet anders kan concluderen dat het bedrijf en de manager tenminste medeverantwoordelijk zijn voor het ongeval en de gevolgen. Ik vermoed dat je de uitspraak niet gelezen hebt.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *