Buiten is het 26 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.004 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Henriëtte Verouden van Helder Helmond stelde schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het verplaatsen van de bevrijdingsherdenking (donderdag 25 september) van de avond naar de middag. “Dit verbaast mij niet alleen, het roept bij mij zeker ook enkele vragen op” zo schrijft zij.
Vandaag hieronder haar 6 vragen (Questions). Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

 1. Waarom is er voor gekozen om het tijdstip dat al jaren bij mensen bekend is, te wijzigen van 18.45u naar 14.30u?
 2. Realiseert u zich dat veel van degenen die alle jaren naar deze bijeenkomst komen, op dat tijdstip mogelijk verhinderd zijn vanwege werkzaamheden? Zo, ja, waarom heeft u daar dan toch voor gekozen?
 3. Realiseert u zich dat ook kinderen deze bijeenkomst normaliter met hun (groot)ouders bezoeken, maar dat de scholen dan nog niet uit zijn en zij dus ook niet deel kunnen nemen aan de herdenking? Zo, ja, waarom heeft u daar dan toch voor gekozen?
 4. Realiseert u zich dat dit een gemiste kans is? Omdat juist bij deze 70e herdenking mogelijk een grotere groep mensen aan de herdenking zou willen deelnemen? Zo, ja, waarom heeft u daar dan toch voor gekozen?
 5. Bent u het met me eens dat voorafgaand aan het bevrijdingsconcert in de Warande de herdenking in het Hortensiapark op de normale tijd zou kunnen plaatsvinden?
 6. Bent u bereid het tijdstip nog te wijzigen naar het tijdstip waarop de herdenking jaarlijks wordt gevierd (18.45u)? Zo nee, waarom niet?

7 reacties:

Henriëtte Verouden: misschien dat je nog niet dikwijls bij die bijeenkomst in het Hortensiapark bent geweest, maar het grootste deel van de aanwezigen is behoorlijk “grijzig” getint en bestaat – mijns inziens – vrijwel zeker voor 85% of misschien zelfs meer uit gepensioneerden.
Dus hoezo “werkzaamheden” en zoveel kinderen zie ik daar ook niet (en anders moet ik hoognodig eens een nieuwe bril aanschaffen). Nou ja, er zijn er wel, maar die zullen er niet wakker van liggen!

Beantwoorden

Beste Brombeer

denk ik toch echt dat jij een bril aan moet schaffen.
Ik kom er ook altijd en kan dus nu niet omdat de tijd veranderd is.
Met mij zijn er zeker ook zat andere mensen waarvan ik zeker weet dat ze een baan hebben.

Beantwoorden

Vooruit dan een enkeling, omdat ze in de buurt wonen (Pronto of omgeving Hortensialaan). De meesten mensen die je er rond ziet lopen zijn Indië-gangers en andere veteranen. Het gros is zeker 65 jaar en ouder Jacky en een nieuwe bril hoef ik echt niet, want de meeste van die oude veteranen ken ik, omdat ik zelf ”en van die veteranen ben en ook ouder dan 70!

Beantwoorden

Een impressie van de bevrijdingsherdenking in het Hortensiapark 2 jaar geleden:

Beantwoorden

Helmond viert en herdenkt 70 jaar bevrijding
De herdenkingsceremonie en kranslegging vanwege de bevrijding van Helmond 70 jaar geleden, is op donderdag 25 september bij de Sint Jozef Gedachteniskapel in het Hortensiapark. Zoals hierboven al gemeld, is die ceremonie ’s middags en niet zoals gebruikelijk in de avond.
Het programma:
14.30 uur: Aanvang met muzikale begeleiding
14.35 uur: Toespraak burgemeester Elly Blanksma
14.40 uur: Toespraak mr. R. Parker, veteraan
14.50 uur: ‘Last Post’ door trompettist
14.52 uur: 2 Minuten stilte
14.54 uur: Kranslegging en het plaatsen van bloemen door:
1e Burgemeester Blanksma namens college van burgemeester en wethouders
2e Theo van de Ven namens de gemeenteraad
3e Vertegenwoordigers namens stichting Veteranen Helmond en de samenleving
15.05 uur: Gedicht leerling Jan van Brabant college
15.08 uur: Muzikale begeleiding
15.10 uur: Gedicht door mevrouw Van Dooren
15.15 uur: Muzikale begeleiding
15.16 uur: Afsluiting, einde om plusminus 15.20 uur

Behalve bovenstaande ceremonie wordt het feit dat we al 70 jaar zonder Duitse bezetting zijn, ook op ander wijzen gevierd en herdacht.
Komende dinsdag 16 september rijdt een colonne van 70 Engelse en Amerikaanse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door onze stad. Deze colonne rijdt omstreeks 12.00 uur door de Hoofdstraat waar de chauffeurs en hun passagiers lunchen. Tijdens de middagpauze is de schooljeugd uitgenodigd om de voertuigen langs de kant van de weg te verwelkomen met Engelse en Nederlandse vlaggetjes. Natuurlijk kunnen andere belangstellenden ook de voertuigen bezichtigen. Voordat de colonne verder gaat, wordt er een eregroet gebracht bij het herdenkingsmonument op de hoek Hoofdstraat/Houtse Parellelweg en worden er bloemen gelegd.
Op donderdag 25 september is er een gratis toegankelijk bevrijdingsconcert in het Carat-paviljoen in Stadspark De Warande. Fanfare de Vooruitgang speelt een licht klassiek concert tegen een sfeervolle achtergrond. Het programma is gevarieerd en de muziek zal herinneren aan de bevrijding. Tijdens het openlucht concert worden beelden van de bevrijding van Helmond getoond en zijn een aantal voertuigen uit de Tweede wereldoorlog tentoongesteld. Ook zijn enkele veteranen aanwezig die hebben gevochten voor de bevrijding van Helmond. Burgemeester Elly Blanksma zal de avond om 20.00 uur openen.

Beantwoorden

Bedankt voor de berichtgeving van Hortensialaan en Mierlo-Hout!

Beantwoorden

Bevrijdingsherdenking ‘s middags uit respect voor Engelse veteranen
Hieronder (zoals altijd) de volledige antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op de bovenstaande vragen van Henriëtte Verouden van Helder Helmond:

 1. Vraag: Waarom is er voor gekozen om het tijdstip dat al jaren bij mensen bekend is, te wijzigen van 18.45u naar 14.30u?
  Antwoord: Wij hebben ervoor gekozen de bevrijdingsherdenking eenmalig te verzetten naar 14.30 uur omdat:
  – Alleen in de middag alle Engelse veteranen aanwezig kunnen zijn. Een van de veteranen en zijn aanhang (40 personen) kunnen ’s avonds niet aanwezig zijn.
  – Er ’s avonds een feestelijk bevrijdingsconcert plaatsvindt waarbij alle inwoners van Helmond welkom zijn.
 2. Vraag: Realiseert u zich dat veel van degenen die alle jaren naar deze bijeenkomst komen, op dat tijdstip mogelijk verhinderd zijn vanwege werkzaamheden? Zo, ja, waarom heeft u daar dan toch voor gekozen?
  Antwoord: Wij realiseren dat ons maar wij kiezen voor dit tijdstip uit respect voor de aanwezige Engelse veteranen. De inwoners die ’s middags niet de kans hebben om aanwezig te zijn bij de bevrijdingsherdenking zijn van harte welkom bij het concert.
 3. Vraag: Realiseert u zich dat ook kinderen deze bijeenkomst normaliter met hun (groot)ouders bezoeken, maar dat de scholen dan nog niet uit zijn en zij dus ook niet deel kunnen nemen aan de herdenking? Zo, ja, waarom heeft u daar dan toch voor gekozen?
  Antwoord: De inwoners die ’s middags niet de kans hebben om aanwezig te zijn bij de bevrijdingsherdenking zijn van harte welkom bij het concert. Bij beide bijeenkomsten zijn er leerlingen van het Jan van Brabant college aanwezig om gedichten voor te dragen.
 4. Vraag: Realiseert u zich dat dit een gemiste kans is? Omdat juist bij deze 70e herdenking mogelijk een grotere groep mensen aan de herdenking zou willen deelnemen? Zo, ja, waarom heeft u daar dan toch voor gekozen?
  Antwoord: Zie antwoord vraag 1.
 5. Vraag: Bent u het met me eens dat voorafgaand aan het bevrijdingsconcert in de Warande de herdenking in het Hortensiapark op de normale tijd zou kunnen plaatsvinden?
  Antwoord: Zie antwoord vraag 1.
 6. Vraag: Bent u bereid het tijdstip nog te wijzigen naar het tijdstip waarop de herdenking jaarlijks wordt gevierd (18.45u)? Zo nee, waarom niet?
  Antwoord: Nee, zie antwoord vraag 1 en 2.
Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *