Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.144 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Museum Helmond haalt dit jaar een recordaantal bezoekers. Afgelopen woensdag werd in Kunsthal Helmond de 50.000ste bezoeker op de foto gezet met wethouder Frans Stienen. Uit zijn handen ontving een verraste Hanny Schooneveld uit Aarle-Rixtel een bos bloemen, een cheque voor een gratis High Tea in Kasteel Helmond en een gratis entreebewijs voor 2 personen.
In zijn 35-jarig bestaan is het aantal bezoekers van 50.000 nooit  eerder gehaald. Zo waren er in 2016 ruim 25.000 bezoekers, in 2015 ruim 28.000 en in 2014 om precies te zijn 35.644 mensen die het museum bezochten. Redenen van het stijgende bezoekersaantal dit jaar zijn onder andere de vernieuwde kasteelpresentatie in Kasteel Helmond en de succesvolle tentoonstellingen in Kunsthal Helmond over de hedendaagse kunst van de Brits-Afrikaanse YinkaShonibare MBE en textielfabrikant Vlisco die eerder zijn 170 jarig bestaan vierde. Ook de tentoonstelling over de kleurrijke fotografie van Steve McCurry trok veel bezoekers. McCurry is onder andere bekend van de foto van het indringend kijkende Afghaanse meisje met de groene ogen, die in 1985 de cover van National Geographic haalde.
In de zomermaanden werd een publieksonderzoek gedaan onder bezoekers van Kasteel Helmond. Een bezoek aan het kasteel scoort hierin een 7,9. Het kasteelverhaal wordt door 97% van de respondenten interessant en informatief bevonden en 85% van de bezoekers is aangenaam verrast. De kasteelpresentatie werd onder meer vernieuwd in 2016 omdat deze was verouderd en niet meer voldeed aan de verwachtingen van de bezoeker. Uit het onderzoek blijkt dat er op dit punt een kentering is gekomen: 90% van de ondervraagden vindt dat de nieuwe kasteelpresentatie gedeeltelijk en of geheel voldoet aan de verwachtingen.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat 75% van de in totaal 282 ondervraagde bezoekers het kasteel voor het eerst bezocht heeft, en dat 55 % van hen niet uit Brabant afkomstig is maar uit o.a. Zuid- en Noord-Nederland. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de enquête heeft plaatsgevonden in de zomerperiode. Van de Brabantse bezoekers is 12% afkomstig uit Helmond.
Het kasteel is verder populair bij 40 plussers (80%), en kinderen tot 12 jaar. Ook zegt een meerderheid van de bezoekers het kasteel gemakkelijk te kunnen vinden (96%) en maken ze daarbij vooral gebruik van navigatie in de auto en via smartphone (46%). Verder blijkt de museumwebsite de belangrijkste bron voor het verkrijgen van nieuws over het museum en waarderen de ondervraagden  de klantvriendelijkheid van de museummedewerkers met een 8,5.
In Kunsthal Helmond (F.J. van Thielpark 7) kan men nu de tentoonstelling over het werk van de 19e eeuwse Belgische kunstenaar Constantin Meunier bezoeken en kunst uit de eigen collectie Modern en Hedendaags in Mixed Zone. Vanaf 13 januari is er een tentoonstelling over (bijna) 100 jaar trouwen in Kasteel Helmond te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *