7reacties

Samenwerking aanpak misstanden arbeidsmigranten

In Helmond en omstreken wonen en werken het hele jaar door duizenden buitenlandse werknemers. Bij een uitzendbureau, rechtstreeks bij een werkgever of als ZZP’er. In heel Nederland en dus ook in Peelland, zijn in het verleden misstanden geconstateerd in onder meer de arbeidsomstandigheden en huisvesting van deze mensen. Diverse instanties, die al actief zijn met het tegengaan hiervan, slaan nu de handen ineen. Zij gaan het komend jaar actief samenwerken in een breed project om de omstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. Hierbij wordt ingezet op multidisciplinaire handhavingsacties in combinatie met zorg.
Burgemeester Jan van Zomeren van de gemeente Gemert-Bakel (voorzitter van de stuurgroep) over dit project: “Het probleem van veel arbeidsmigranten is dat er een ongewenste afhankelijkheidsrelatie ontstaat tussen werkgevers en werknemers. Zo is de huisvesting van arbeidsmigranten vaak een zaak voor de werkgevers en/of uitzendbureaus. Gemeenten krijgen soms lastig zicht op dit soort huisvestingssituaties doordat arbeidsmigranten zich niet altijd inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) en niet alle gemeenten toegang hebben tot het Register Niet Ingezetenen (RNI). De werkgevers zijn verplicht deze arbeidsmigranten het minimumloon en de minimumvakantietoeslag te betalen. Er zijn vermoedens dat dat te vaak niet (volledig) gebeurt. Daarnaast speelt nog een aantal andere zaken in de Peel zoals illegaal verblijf, uitbuiting, uitkerings- en premiefraude, belastingontduiking en malafide uitzendbureaus.”
Van Zomeren vervolgt: “De gemeenten dragen zorg voor al hun inwoners. Daarbij horen dus ook de buitenlandse werknemers die zich in de gemeente vestigen. Vandaar dat de gemeenten en de diverse instanties die te maken hebben met de problematiek rondom arbeidsmigranten besloten hebben om intensief en integraal te gaan samenwerken om misstanden tegen te gaan.
Het doel is om door actieve interventies Peelland-breed het zicht krijgen op, het voorkomen en bestrijden van onder andere illegale huisvesting, uitbuiting en fraude. De werkwijze is hetzelfde als van het Helmond Interventieteam (HIT). Het projectgebied betreft de 6 Peelgemeentes: Helmond, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren. Deelnemende partners naast de gemeentes zijn: Belastingdienst, Inspectie van ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), Sociale Verzekeringsbank, OM en Politie. Het RCF Kenniscentrum Handhaving ondersteunt het project.