Buiten is het 9 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.224 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

Foto: Pieter CoxKomende dagen start de gemeente Helmond met begrazing van de heidegebieden in de Stiphoutse bossen. Dit wordt gedaan met een kudde Kempische heideschapen begeleid door een herder. Gedurende 3 tot 4 weken is de kudde rond het Kamerven, Wasven en Kikkerven actief. Bezoekers van de Stiphoutse bossen zijn verplicht om hun hond aan te lijnen en uit de buurt van de kudde te houden.
Door het inzetten van de Kempische heideschapen wordt de vergrassing van de heide binnen enkele jaren teruggedrongen. Door de begrazing komt er meer variatie in leeftijd van de heide. Dit is gunstig voor typische heidesoorten, zoals de levendbarende hagedis, de blauwvleugelsprinkhaan, de nachtzwaluw en klokjesgentiaan.
Wethouder Erik de Vries van natuur is blij met de inzet van de schapen: “De Kempische heideschapen zorgen op een natuurlijke manier voor onderhoud van de heide. Ecologisch verantwoord en het is natuurlijk ook een prachtig gezicht, zo´n kudde grazende schapen. Ik vind dit een geweldige manier om de heide in de Stiphoutse bossen op gezonde wijze te ontwikkelen.”
De begrazing met schapen vindt jaarlijks plaats gedurende 2 perioden. Een keer in het voorjaar/vroege zomer en een keer in de nazomer/herfst. De kudde zal overdag op de heide grazen onder begeleiding van een herder en herdershonden. ’s Nachts en in het weekend staan de schapen in een nachtraster van flexibele netten (met stroom).

In de reacties hieronder staan updates.

12 reacties:

Het niet alleen goed voor de natuur maar ook een prachtig gezicht in het of bij het kamerven in Stiphout !

Beantwoorden

Update 1:
In de Stiphoutse bossen mag je hond enkele weken niet loslopen
Vanaf deze week kun je weer 3 weken Kempische heideschapen zien rondlopen in de heidegebieden van de Stiphoutse bossen. Deze schapen zorgen ervoor dat de heide op een natuurlijke manier wordt onderhouden. De gemeente vraagt bezoekers van de Stiphoutse bossen om hun hond(en) aan te lijnen en hen uit de buurt van de kudde te houden.
De afgelopen 2 jaar is de vergrassing van de heide bij het Kamerven, Wasven en Kikkerven door de begrazing teruggedrongen. Dit jaar komt de kudde ook op de heide rond de Schapengracht, het Kulkesven, het Kromven en het Langdaalven. De begrazing is ook dit keer gedurende 2 perioden, zie bovenaan. De eerste periode is in het voorjaar/vroege zomer en vindt dus vanaf deze week plaats. In de nazomer/herfst volgt de tweede periode.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op vrijdag 12 juni 2020 om 13:52:

Ik weet nog wel wat plekken waar ze die neer mogen zetten

Beantwoorden

Minder voor de honden maar voor de fotografen uitstekende tijd

Beantwoorden

In de Stiphoutse bossen mag de hond toch NOOIT loslopen? Of is dat de laatste jaren veranderd?

Beantwoorden

Ook niet zo gek.
Teken gevaar en daarbij veel jonge diertjes ook die er rond lopen

Beantwoorden

Ik ben verbaasd. Mag dit anders wel dan?

Beantwoorden

Er mag nooit een hond los lopen

Beantwoorden

Update 2:
Rene van Doren maakte vanmiddag onderstaande foto’s bij het Kamerven in de Stiphoutse bossen:

Beantwoorden

De schapen vanochtend in de Stiphoutse bossen terwijl het wisselend bewolkt is met regelmatig het zonnetje:

Beantwoorden

De wolf mag daar wel loslopen, honden niet…nooit niet.

Beantwoorden

De schapen in de Stiphoutse bossen zijn weer gearriveerd bij het Kamerven.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *