Buiten is het 23 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.580 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

2reacties

Een ‘historische’ brief is onlangs geschonken aan Museum Helmond. De brief is in 1811 geschreven door kasteelheer Carel Frederick Wesselman senior aan zijn zoon die op dat moment in Parijs is om de aanleg van het kanaal door Helmond te bepleiten. De aanleiding van de brief is de begroting van het kanaal die Carel Frederick junior vergeten is mee te nemen.
De woordvoerster van het museum laat aanvullend weten dat deze brief van grote waarde voor het museum is. Want deze past in de kasteelpresentatie, waarin 1 van de zalen gewijd is aan de familie Wesselman. De brief, een niet van echt te onderscheiden kopie, is daar ook te zien.
Lieve Charles! Zo begint de brief die Carel Frederick Wesselman op 23 mei 1811 schrijft aan zijn zoon Carel Frederik junior die op dat moment in Parijs is om bij de Directie des Ponts et Chaussées, een soort Rijkswaterstaat, de aanleg van het kanaal door Helmond te bepleiten. De aanleiding van de brief is de vergeten begroting. In de brief krijgt de zoon diverse opdrachten mee zoals de bestelling van zaden van bomen uit Noord Amerika, de aankoop van een ram en de aankoop van woeste grond in Lungendonk onder Mierlo. Ook dringt Carel Frederick senior er in de brief bij zijn zoon op aan alles in het werk stellen om het kanaal gerealiseerd te krijgen, en vraagt hem op zijn gezondheid te letten:

…Wij maken ons verlegen over uw been. Schrijft ons toch gedurig. De brief kost maar 9 st. en vermoeyt uw niet te veel en weest voorzigtig met het groot gedrang en gewoel dat er plaats zal hebben…

Op het laatst voegt Carel Frederick senior de begroting van het kanaal toe met een totaalbedrag van fl. 2.216.600,–. In het Frans weliswaar want sinds de inlijving bij Frankrijk worden alle officiële stukken in de voertaal van het keizerrijk ingediend:

… Gij hebt de begroting van ’t canaal vergeten mede te nemen.De brief eindigt met een groet vanuit Helmond:…Zijt van ons alle hartelijk gegroet. Helmond, vrijdag om 22 uur den 23sten mey. Groet uw kameraat en schrijft weer spoedig.

De brief dook 3 jaar geleden op het internet in Frankrijk op waarop de schenker het kocht. Waar brief tussen 1811 en 2014 was, is nog (altijd) onbekend.
De brief laat goed zien hoe in die periode het Nederlands werd geschreven. Pas omstreeks 1880 is de spelling van De Vries en Te Winkel officieel. Daarvoor schreef iedereen zoals men dacht dat het moest. Spelling en interpunctie lagen niet vast, alles werd aan elkaar geregen.

2 reacties:

Pragtige brief, wel raar dat vader zijn zoon kameraat noemt.

En, iedereen schrijft zoals men dagt dat het zou moeten, EUREKA! 😉

Beantwoorden

“Zij” moesten eens weten hoe het huidig Helmond is geworden…..

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *