Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.047 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

De gemeente heeft besloten de serres/overkappingen op de Havenweg en de Kasteellaan toe te staan. Voor de horeca zijn die serres op gemeentegrond van levensbelang. En B&W wil ook deze ondernemers de ruimte bieden om te ondernemen.
De gemeente verbindt aan deze toestemming de volgende voorwaarden:

  • alle serres moeten constructie- en brandveilig zijn;
  • rechtsgelijkheid: alle ondernemers in dezelfde situatie krijgen gelijke kansen en voor alle ondernemers gelden dezelfde regels;
  • belangen en eigendommen van derden worden gerespecteerd (denk aan de kabels en leidingen die soms onder de serres liggen);
  • iedereen betaalt voor gebruik, hierbij geldt dat de gemeente geen grond verkoopt maar alleen verhuurt;
  • er wordt een maximale grens vastgesteld voor het bouwen van serres / overkappingen op de Havenweg en Kasteellaan;

De situatie met betrekking tot deze aanbouwsels is complex. De afgelopen 10 tot 15 jaar is er een onoverzichtelijke situatie ontstaan voor zowel de gemeente, horeca, eigenaren als de handhavers. Want onder de serres liggen kabels en/of leidingen, soms is er sprake van illegale bouw of verlopen overeenkomsten, de huursituatie en/of vergunningensituatie is zeer verschillend, etc..
In 2014 startte de gemeente met een inventarisatie per pand. Daarbij werd gekeken naar de verhuursituatie, de bouwvergunning, de terrasvergunning, de gerealiseerde aanbouwsels, de kabels en leidingen onder de bouwsels, de geluidsrapporten en het bestemmingsplan. Ook werd er een 0-meting gehouden bij de 12 betrokken panden. Daarbij werd gekeken naar de grootte van de serres / overkappingen, de brandveiligheid, bouwconstructie en bouwveiligheid. Er werd een Welstandsadvies gevraagd en is er in die periode gesproken met de betrokken ondernemers, de ondernemersvereniging, het Centrummanagement en het Stimuleringsfonds.
En alsof het bovenstaande niet voldoende was, zijn er binnen de gemeente werkgroepen opgericht betreffende de juridische aspecten, vergunningsaspecten, brandveiligheidsaspecten en communicatie. De informatie uit de 0-meting, het Welstandsadvies en de interne en externe consultatie is betrokken bij de totale inventarisatie van de situatie van de serres op de Havenweg / Kasteellaan.

8 reacties:

Dat is erg netjes van de gemeente. Het Havenplein is met het Nederlandse weer inderdaad niets waard zonder overkapping. Fijn dat er zo meegedacht wordt.

Beantwoorden

Je kan alleen nie meer op de stoep lopen, dus loop je op de weg en word je omver gefietst. Maar verder (y)

Beantwoorden

@Mier Ke op donderdag 9 juli 2015 om 12:31:

Fijne beslissing voor de horeca. Die hebben het al moeilijk genoeg. Er staat heel veel te koop, vaak in stilte.
Maar je hebt gelijk, als je daar loopt, is het de kunst om zowel voor als achter je te kijken voor een aankomende of aanstormende scooter, fiets of rolschaatser. Eigenlijk moet je ook links en rechts kijken voor de serveersters die heen en weer lopen. Maar dat gaat zo moeilijk als je ook al voor en achter moet kijken.
Over veiligheid gesproken: dat ze die weg bij de Veestraatbrug langs het kanaal maar voetgangersgebied maken! Ik denk dat er veel voorstanders zijn.
Mooie foto van boven trouwens.

Beantwoorden

Wederom weer de horeca die voor gaat en de gewone burger mag hiervoor betalen en lawaai en onveiligheid voor lief nemen.

Beantwoorden

Het moet toch niet zo moeilijk zijn om het gedeelte Havenweg tot aan de Veestraatbrug en van de Veestraatbrug tot aan het begin aan de Parkweg helemaal af te sluiten voor alle verkeer en fietsers en/of brommers/scooters of wat dan ook.
Maak er voetgangersgebied van en alleen het laden en lossen toestaan op geregelde tijden (zoals het nu is, geloof ik). Wordt je ook niet om de haverklap van je sokken gereden en kunnen de serveersters gewoon oversteken.

En dan wel HANDHAVEN en niet zoals in de Veestraat, waar je ook erg goed moet opletten om niet van de sokken gereden te worden. Voetgangersgebied noemen ze het, maar dan wel met haken en ogen!!

Beantwoorden

Voor mij mag dat straatje ook dicht, scheelt gewonden. en dan zit je ook rustiger daar.

Beantwoorden

nu de weg nog voetgangersgebied maken ,daar gaat het ook al jaren om, dan hebben we een heeeeeeel groot en fijn terras met heeeel veeeel mogelijkheden en vooral een veilig werkvloer voor de bediening!!!

Beantwoorden
Hendrine Verbakel

Na jarenlang gesteggel ben ik eigenlijk wel benieuwd hoeveel belastinggeld er verspild is aan de diverse onderzoeken, had de gemeente vanaf dag 1 dezelfde regels gehanteerd als voor de gewone burger was deze kwestie nooit zo groot geworden.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *