Buiten is het 7 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 91.578 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

Hoe andere Helmondse scholen en hun directeuren dat doen, weten we eerlijk gezegd niet. We weten wel hoe Ger Jan Onrust van het Jan van Brabant College zijn examenkandidaten een hart onder de riem steekt.
Hij is sinds maart de afdelingsleider vwo en mailde hen vanochtend deze brief om ze plezier én succes toe te wensen bij hun laatste beproeving:

Beste leerlingen (ja, nog even),
.
Nog een paar dagen en dan begint het centraal schriftelijk examen. Je bent zes (of meer) jaren bezig geweest om je hierop voor te bereiden. Hoewel ik jullie natuurlijk niet goed ken, heb ik in de voorbije zeven weken een beeld opgebouwd dat jullie er klaar voor zijn. Zoals jullie weten, lopen er sinds begin maart ook studenten op onze school rond die klassen opvangen. Ik heb regelmatig getwijfeld of, wanneer ik jullie tegen kwam, ik met een student of leerling te maken had. Ik denk dat in ieder geval een deel van jullie niet alleen klaar voor het examen is, maar ook wel klaar met de school is. Gelukkig, dat hoort zo.
.
Ik zal bij het examen een paar keer het voorrecht (ik meen dit, ik vind het leuk om te zien hoe jullie hier mee om gaan) hebben om het examen te openen. Ik zal jullie dan niet alleen ‘veel succes’, maar ook ‘veel plezier’ toewensen. ‘Veel plezier?’, ja. Ik herinner mij niet veel van mijn examen, maar twee dingen wel: wij deden examen in de gymzaal, dezelfde zaal waar ik al jaren, minimaal twee keer per week, trainde. Mijn plaats was onder de basket en, hoewel ik allerminst bijgelovig was (en ben), dat vond ik geen verkeerd signaal.
.
Bij het examen Engels moest een opstel worden geschreven. Er waren verschillende opdrachten, waaruit ik ‘Message in a bottle’ koos. Nu was destijds The Police een uiterst populaire band. Zij hadden een kleine hit onder dezelfde titel gehad. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=MbXWrmQW-OE (dat haar! Jullie ouders hadden ook deze kapsels.) Mijn opstel werd een variant op de tekst van deze song. Ik was zo tevreden met mijzelf dat, toen ik breed lachend achterover leunde, de surveillant verontrust langs kwam om te vragen wat er aan de hand was. ‘Moest ik niet verder werken?’ Dat was niet nodig, ik had plezier in mijn examen, was er inderdaad klaar voor (en mee, echt wel), zoals jullie er nu ook klaar voor zijn.
.
Bereid je goed voor en dan bedoel ik niet ‘leer de stof’ (want dat doe je). Zorg op tijd voor zaken als reserve batterijen voor je rekenmachine, twee werkende pennen, een puntenslijper, et cetera. Vergeet niet je mobiel achter te laten. Zorg voor een goede nachtrust en regelmatige ontspanning. Kom ruim op tijd, vooral de eerste dag.
.
En: veel plezier!

1 reactie:

Prachtig message van Ger Jan Onrust!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *