Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.211 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
11reacties

De Helmondse gemeenteraad gaat vanaf 1 januari papierloos vergaderen. Raads- en commissieleden krijgen de vele vergaderstukken niet meer op papier, maar alleen nog via de iPad die zij van de gemeente in bruikleen krijgen. Dat is in het kort het voorstel van B&W dat donderdag 24 september door de raadsleden wordt besproken en naar alle waarschijnlijkheid wordt aangenomen.
Gebruiksgemak (iedereen heeft altijd alle stukken in de meest recente versie), kostenbesparing (aldus andere gemeenten die al papierloos vergaderen) en duurzaamheid worden als de voordelen van dit papierloos vergaderen gezien. Dat papierloos werken gaat naar schatting 45.000 euro kosten voor de 70 bruikleen-iPads à ± 600 euro excl. BTW. Voorstel is om iPads aan te schaffen zonder 3G/4G-aansluiting. Op veel plaatsen en ook in de raadzaal is immers een wifinetwerk beschikbaar. De capaciteit in de raadzaal zal daartoe uitgebreid worden naar een 100 gebruikers tegelijk.
“De investering voor papierloos vergaderen (45.000 euro) kan gedekt worden uit de besparing met betrekking tot druk-, papier- en portokosten. Daarnaast kunnen de jaarlijkse exploitatielasten (10.000 euro) gedekt worden uit deze besparing” aldus B&W in hun raadsvoorstel (pdf).
De iPads worden telkens gedurende 1 raadsperiode gebruikt en afgeschreven. De huidige raadsperiode duurt echter nog maar 2,5 jaar. Daarom zal die afschrijfperiode nu 2,5 jaar zijn en kunnen de gebruikers de iPads aan het eind van de raadsperiode tegen restwaarde kopen. Vanaf 2018 worden de iPads dan telkens voor een periode van 4 jaar aangeschaft, gebruikt en afgeschreven.
De eerste 3 maanden van 2016 krijgt iedereen de vergaderstukken zowel digitaal als op papier. Dit om de overgang naar de nieuwe manier van vergaderen soepel te laten verlopen. Daarna worden ze uitsluitend digitaal beschikbaar gesteld.
Voor de voorjaarsnota, programmabegroting en jaarverantwoording wordt een  uitzondering gemaakt. Die stukken zijn zo omvangrijk dat het wenselijk is om die nog wel op papier beschikbaar te stellen.
Op 1 oktober 2013 werd besloten om te starten met een proef met papierloos vergaderen. Daaraan deed een gevarieerde groep van 15 personen mee middels iPad en de de vergaderapp Notubox. Eind 2014 werd die proef geëvalueerd. Conclusie was dat het even wennen was, maar dat 12 personen voorstander bleken van dit papierloos vergaderen.

11 reacties:

Dat is nog eens een goede deal kun je een I-pad voor bijna nop krijgen als “gouden handdruk” voor je periode dat je hebt zitten slapen als raadslid.
Dat gaan we binnenkort allemaal kunnen volgen op TV, hoe wakker onze raadsleden zijn en hoeveel er daadwerkelijk aanwezig zijn op de vergadering trouwens.
Mijn burgervoorstel de raadsvergoeding ook koppelen aan in het daadwerkelijk ingelogd zijn op WIFI-netwerk van de vergaderzaal, want lege stoeltjes horen niet thuis bij het moderne dynamische politiek-bedrijven.

Beantwoorden

@simpel op zondag 13 september 2015 om 13:12:

Zelfde gedachte hier , ze gaan effe camera-bewust worden maar dan is het zomaar over en uit.
We gaan de werkelijkheid zien en horen.

Beantwoorden

Principieel ben ik het eens met de voorgaande reacties, maar ik wilde even wijzen op de zoveelste vorm van apple-mania. Waarom 600 Euro (ex BTW!) per stuk als het bijvoorbeeld ook voor de helft kan? Er zijn zat alternatieven voor dit doeleinde. Je hoeft echt niet een hoop functionaliteit te hebben om documenten digitaal te distribueren en lezen.

Kieskeurig geeft 558 resultaten op tablets < 600 Euro: http://www.kieskeurig.nl/tablet?min=&max=600. Enige heroverweging op het verbruik van publiek geld is hier zeker op zijn plaats!

Beantwoorden

@Hans op maandag 14 september 2015 om 12:40:

Maak gebruik van je speekrecht tijdens de eerstkomende raadsvergadering.

Beantwoorden

Waarom zou ik voor zoiets banaals naar de raadvergadering gaan? Als men zelf al niet tot een beter inzicht kan komen, dan is er iets flink mis. Helaas moet ik er al jarenlang het mijne van denken als het gaat om politiek. Zelfs in een SP-college komt men tot dit soort daden. Ongelooflijk ….

Overigens, vanaf vandaag bij de MediaMarkt: Samsung tablet 9.6″ voor € 188 (INCLUSIEF BTW). Meer dan geschikt voor de genoemde functionaliteit …

Beantwoorden

600 euro in 2,5 jaar, dat is 20 euro per maand. Dat kunnen de raadsleden best zelf betalen. Kan iedereen het model uitzoeken dat haar/hem het beste bevalt.

Beantwoorden

Eindelijk kunnen we mee kijken en luisteren naar de zin en onzin van zulke vergaderingen

Beantwoorden

@Hans

Helaas…. ook ik, Samsung gebruiker en warm Android pleitbezorger, zal aan de iPad moeten om papierloos mee te kunnen vergaderen.
Van dat papierloos ben ik groot voorstander (al zal ik nog moeten leren hoe ik handig kan “bladeren”).
Het programma dat gebruikt wordt om volledig en actueel over alle stukken op de tablets te kunnen beschikken is geschreven voor Apple-programma’s. Uit ervaring, ik deed mee aan de proef op mijn eigen Samsung tablet, weet ik dat het in Android verre van optimaal werkt en er een hoop mogelijkheden niet te gebruiken zijn. Te vaak waren voor mij de stukken bovendien onbereikbaar door ondefinieerbare en onvindbare oorzaken…
Jammer dat alleen (te) dure iPads geschikt zijn!

Mirjam van der Pijl
raadslid PvdA

Beantwoorden

@Mirjam op donderdag 17 september 2015 om 00:07:

Kijk dat verklaart het. Ik dacht al meteen waarom kiezen ze voor de dure Apple-tjes in een tijd dat er zoveel moet worden bezuinigd. Maar als het technisch niet anders kan, dan is die onduidelijkheid ook de wereld uit. Was jij de enige van die proefgroep die geen iPad had?
Vraag me wel een beetje af hoe dat milieu-technisch zit. Bijna iedereen heeft al een smartphone en krijgt nu een tweede. Beetje zonde van het milieu. Of is het bij raadsleden ook al de gewoonte om er één voor privé, één voor het werk en één voor een geheime liefde te hebben?

Beantwoorden

@Frank,

Haha, die voor de geheime liefde moet ik dus nog aanschaffen… maar dat zit er echt niet in de komende vele jaren… Mijn officiële, openbare liefde zit me daarvoor nog veel te veel in hart en hoofd.
Ik was niet de enige Android-gebruiker. Gelukkig maar want anders zou ik gedacht hebben dat het aan mij lag 🙁
En wat betreft het milieu: je hebt gelijk dat het een extra milieu-belasting betekend maar daartegenover staat dat we vele bomen sparen, lege inkthouders en autoritjes voor bezorging van stukken kunnen vermijden.

Beantwoorden

@Mirjam op donderdag 17 september 2015 om 15:44:

Er schijnt wel een verbeterd Android exemplaar te bestaan van het programma.Of die instabieler is dan de Apple variant weet ik echter niet.

Wat de milieubelasting betreft: de apparaten liggen nu waarschijnlijk al te wachten, dus in die zin is er niet echt sprake van extra milieubelasting. 😉

Vraag me wel af wat te doen met raadsleden die een volgende raadsperiode terug mogen komen. De economische levensduur (van de Ipads) zit er na 4 jaar op, maar technisch kunnen ze vast nog wel een aantal jaren mee. Is het dan nodig om alle raadsleden een nieuwe te geven?

Maar bovenstaande zal vast nog aan bod komen bij de behandeling van het onderwerp in de commissie/raad.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *