Buiten is het 1 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.279 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties

De gemeente gaat in volgend jaar op 25 plaatsen openbare speelplekken verbeteren. In deze lijst (pdf) staan de betreffende plekken. Dat gaat zo’n 310.000 euro kosten.
Veel speeltoestellen in Helmond moeten de komende jaren vervangen worden, de leeftijdsopbouw in de wijken verandert en de manier waarop kinderen graag buitenspelen veranderde de laatste jaren. De gemeente laat weten dat de speelplekken daarom samen met bewoners en organisaties gevarieerd, eigentijds, avontuurlijk en natuurlijk maken. Daarnaast worden de speelplekken beter toegankelijk voor kinderen met een beperking.
In Helmond zijn in totaal plusminus 250 openbare speelplekken. Voor iedere wijk zijn in 2018 en 2019 de behoeften aan spelen en bewegen in kaart gebracht en is vervolgens bepaald welke plekken de komende 4 jaar worden aangepakt. Soms gaat het om het vervangen van bestaande speeltoestellen. Een aantal speelplekken wordt opgeknapt en een aantal vooral kleinere ‘saaie’ plekken worden omgevormd tot natuurlijke speelplekken. Bij natuurlijke speelplekken kunnen kinderen naar hartenlust klimmen, rennen, bouwen en experimenteren. De totaalkosten van het uitvoeren van dit vierjarenplan worden geraamd op 1 miljoen euro. 
Sommige speelplekken in Helmond zijn dit jaar en vorig jaar al aangepakt, zoals in de Hertelaan in Brouwhuis. Bewoners daar kwamen zelf met ideeën voor de verbetering van de speelplek in hun buurt. De gemeente kon daar vervolgens snel mee aan de slag. Op andere plekken was de conditie van de speeltoestellen zodanig slecht, dat vervanging niet kon wachten.
Ook wordt voor een aantal locaties al gewerkt aan plannen om samen met bewoners begin 2021 tot uitvoering te komen. Bijvoorbeeld voor een nieuwe speelplek voor de Swertpoellaan in Stiphout.
Uit een onderzoek onder kinderen in Helmond blijkt dat zij het erg belangrijk vinden om te kunnen spelen en sporten in hun omgeving. En dat er plekken in de stad zijn om samen te komen, activiteiten te kunnen doen en elkaar, maar ook jongerenwerkers, te kunnen ontmoeten. Dit punt staat daarom hoog op de Helmondse jeugdagenda. Wethouder Cathalijne Dortmans (van Onderwijs, Jeugd en Gezondheid): “We vragen kinderen onder andere om mee te denken vóór we een ontwerp van een speelplek maken. Dat doen we via het kindernetwerk en de jongeren van Jeugdvriendelijke stad. Zo geven we ook invulling aan het punt van de Jeugdagenda gaat over het betrekken van de jeugd bij belangrijke beslissingen en hen om advies vragen.”
Wil je meer weten over de speelruimteplannen in je wijk of mee willen denken over de speelplek in je buurt, meer informatie op www.helmond.nl/speelruimte.

10 reacties:

Kijk, een keer positief nieuws van de gemeente Helmond.

Dat mag ook wel een keer gezegd worden.

Beantwoorden

Zeer positieve ontwikkeling. We hopen dat mensen in de wijken en buurten bijdrages zullen leveren met ideeën voor deze verbetering van speelplekken. Goed dat Helmond stappen zet in toegankelijke speelplekken. Iedereen doet mee!

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Dat is goed nieuws ! Maar ik snap nog steeds niet waarom er in het Hortensia park geen speeltoestellen staan (behalve de houten palen) Er gaan veel mensen met kleine kinderen daar naar de dieren en wat is mooier om daar ook ff te kunnen spelen .Vroeger was er zelf een zandbak met speeltoestellen.

Beantwoorden

Super dat er diverse speelplekken opnieuw worden ingericht .
Ik hoop wel dat ze hufterproef worden gebouwd.
Helaas zal dat nodig zijn anders zijn de kids zo uitgespeeld

Beantwoorden

Zeer positieve ontwikkeling 👍👍

Beantwoorden

Wat fijn om te zien dat de ontwerpen die de kinderen van de Trudo hebben gemaakt gewaardeerd worden.

Beantwoorden

Wij hebben ook een heel groot(leeg) speelveld .. er staat dan wel een glijbaan, schommel, wipwap.. maar als je dan in de binnenstad gaat kijken wat ze allemaal plaatsen op een klein stukje.. mogen ze hier ook wel wat moois neerzetten 👈👍

Beantwoorden

Ja jullie beloven heel wat! Speeltuin is gesloopt, en wat krijgen we terug een berg zand met een buis en dat was het.. Nee geen glijbaan terug geen draaischijf meer. En als je een plan indiend kost het allemaal teveel geld en moet je het als buurtbewoners zelf financieren en bijhouden…
Ze willen vanuit de gemeente niet eens een extra boomstam of stapstammen plaatsten. Het moet allemaal natuurlijk, nee een berg zand dat is lekker uitdagend voor de kinderen.. Zullen ze lekker weer naar buiten gaan hoor.
Nee de gemeente beloofd een hoop maar je krijgt nul op rekest..

Beantwoorden

Oeeh leuk ook in rijpel en brouwhuis, jhaa is leuk voor de kindjes ☺️

Beantwoorden

Zeer fijn om te lezen dat de motie – inclusieve Speelvoorzieningen – aangenomen op 11 juni 2019, invulling gaat krijgen. Ikzelf weet hoe het is om niet mee te kunnen spelen. Meer informatie hierover:

https://helmond.sp.nl/nieuws/2019/06/motie-speeltuinen-ook-voor-kinderen-met-beperking

Met vriendelijke groet,
Dirk van Dam

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *