Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.547 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Ook de gemeente Helmond heeft besloten akkoord te gaan met het bod op haar aandelenpakket van afvalverwerker Attero (voorheen Essent Milieu). Vrijdag stemden de Provinciale Staten van Brabant al in met de verkoop. Attero is nu nog eigendom van 6 provincies en 116 gemeenten en wordt voor 170 miljoen euro verkocht aan investeerder Waterland. Met bijna 31 procent is de provincie Noord-Brabant de grootste aandeelhouder. De gemeente Helmond is met een belang van 0,015484% een wat kleiner aandeelhouder.
Bij de verkoop van de aandelen van Essent NV aan RWE in 2009 werd deze afvalverwerker niet meeverkocht. Verkoop tegen aanvaardbare condities bleek toen niet mogelijk, waardoor de aandelen van Attero in handen zijn gebleven van de toenmalige aandeelhouders van Essent NV.
Volgens Attero krijgen zij met Waterland een eigenaar die financieel solide is en wil investeren in het bedrijf. Met Attero als platform wil Waterland haar duurzaamheidsdoelstellingen verder realiseren. Attero streeft groei en duurzaamheid na bij zowel recycling als bij de afvalenergiecentrales waardoor Attero meer en meer een grondstoffenproducent wordt.
Aan de aandeelhouders van Attero is gevraagd om binnen 90 dagen hun goedkeuring te geven aan de verkoop van hun aandelen aan Waterland. Als tenminste 80% van de aandelen worden aangeboden aan Waterland, zal de verkoop doorgang vinden. Uiterlijk 5 mei 2014 moet dit duidelijk zijn.
De gemeente Helmond heeft besloten akkoord te gaan met het bod op haar kleine aandelenpakket. Opbrengst 26.323 euro, vermeerderd met 5% rente per jaar vanaf 1 juli 2013 tot het moment van levering van de aandelen aan Waterland.
Bij verschillende Brabantse gemeenten is behoorlijk wat weerstand tegen de deal omdat de provincie 50 miljoen euro opstrijkt terwijl de gemeenten mogelijk een miljoenenboete krijgen van Attero omdat ze door afvalscheiding niet genoeg afval meer aanleveren. De gemeenten willen dat de provincie de boete met de opbrengst compenseert. Het is onduidelijk hoeveel aandeelhouders tot dusver akkoord zijn gegaan met verkoop.
Begin februari werd bekend dat Attero vanaf 1 februari 2017 het restafval in 56 Brabantse gemeenten (waaronder Helmond) mag gaan verwerken. De 2,2 miljoen inwoners van die 56 Brabantse gemeenten zorgen samen voor ongeveer 400.000 ton restafval en ongeveer 100.000 ton gft-afval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *