Buiten is het 1 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.570 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
26reacties

President RooseveltlaanDe werkzaamheden bij de President Rooseveltlaan, Heeklaan en Arbergstraat gaan de laatste fase in. Onder die straten worden ecopassages aangelegd over de beek Goorloop. Deze diervriendelijke passages komen er, zodat dieren veilig onder de weg door kunnen lopen of kruipen. Het is de bedoeling dat het werk in de week van 18 november wordt opgeleverd.
Zodra de werkzaamheden klaar zijn, gaan de Heeklaan en President Rooseveltlaan weer open voor het verkeer. De precieze dag is nog niet bekend. Dit is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden. De Arbergstraat blijft afgesloten tot vlak voor kerst, omdat er nog aanvullende werkzaamheden worden uitgevoerd. Nabij de Speeltuin Helmond West worden 30 parkeervakken voor de bezoekers aangelegd. Ook komt er een nieuwe rijbaan en nieuwe riolering.
Zodra de Heeklaan en President Rooseveltlaan weer geopend zijn voor het verkeer, zijn de wijken Stiphout, Mierlo-Hout en Helmond West weer een stuk beter bereikbaar. Dit geldt ook voor de winkels in Stiphout. De omleidingsroutes, die sinds 16 juli golden, komen dan te vervallen. Gemeente Helmond bedankt de weggebruikers voor hun begrip tijdens de werkzaamheden.
Momenteel worden de leuningconstructies van de nieuwe bruggen aangebracht. Deze bestaan uit schanskorven. Dit zijn metalen korven met stenen erin. Ook wordt gewerkt aan de funderingen van de weg, fiets- en voetpaden. Komende week wordt het asfalt aangebracht.
Voorheen lagen er gewone duikerbruggen onder de Heeklaan, Arbergstraat en President Rooseveltlaan. Door deze betonnen vierkante ‘buizen’ stroomde het water van de Goorloop. Dieren als de egel, het konijn, de waterspitsmuis, de bunzing, kikkers en salamanders konden niet door deze duikers heen. Ze moesten over de weg lopen of kruipen, met alle risico’s van dien. De Goorloop is aan beide kanten breder uitgegraven. Daar overheen ligt een nieuwe brug. Onder deze brug stroomt nu niet alleen het water van de beek, maar er ligt aan beide kanten ook een oever. Dieren kunnen zo onder de weg door en zich ongestoord binnen het Goorlooppark verplaatsen vanaf het Groot Goor ten zuiden van de stad naar de Warande in het noorden en andersom.
Op een later moment komen er ook ecopassages onder de Houtse Parallelweg, Mierloseweg en Europaweg en een doorsteek onder het spoor. De ecopassage bij de Europaweg wordt aangelegd tijdens het groot onderhoud van die weg in 2014. Bij de Houtse Parallelweg en het spoor wordt dit gecombineerd met de aanleg van de spoortunnel van de Kasteelherenlaan. Bij de Mierloseweg komt de ecopassage pas op het moment dat het terrein van houthandel Raaymakers door de gemeente is aangekocht.
Op de website www.helmond.nl/ecopassages staat een uitgebreide fotoreportage van de aanleg van de ecopassages over de Goorloop.

26 reacties:

mag tijd worden dat t klaar is! pff!! want al het verkeer wat nu langs het spoor rijd is levensgevaarlijk!! en geen hond die een fietser even over laat steken! :-/

Beantwoorden

Eindelijk, onbegrijpelijk dat zoiets ruim 5 maanden moet duren. Je zou je bijna gaan afvragen wat ze in die tijd in godsnaam uitvoeren dat zo veel werk is (en ja ik heb de link naar de website gelezen, het is veel werk).
Blij dat het bijna klaar is in ieder geval.

Beantwoorden

Is het geld nu eindelijk op, dan gaan we weer wat aan infrastructuur doen, zoals een echte oplossing voor fileleed op A270 (groene golf misschien een suggestie?)

Beantwoorden

Het is te belachelijk voor woorden hoe lang dit geduurd heeft. En als straks de nieuwe Kasteelherenlaan aangesloten moet worden op de Heeklaan, gaat deze waarschijnlijk weer maanden dicht. Had dit toch gecombineerd om de overlast te beperken.

Beantwoorden

Nou inderdaad Dan.. ik ga mn hart vasthouden voor als ze met die Kasteelherenlaan gaan beginnen.. met een beetje pech kan ik straks elke dag een half uur omfietsen als ik mn kids naar school breng! :-/

Beantwoorden

Hahaha! Laat me niet lachen. Wat een weggegooid geld vind ik dit in deze toch al moeilijke tijden. Maar hey, de konijntjes worden niet meer platgereden. En dat is best belangrijk, toch?

Ik woon zelf in Houtsdonk en ontving gisteren een brief van onze gemeente waarin opnieuw werkzaamheden aangekondigd worden. (Heeklaan, Houtsdonk, Parallelweg) Dus van de wal in de sloot. Wij zitten al sinds juli met een afgesloten Heeklaan, en dat beperkt je nogal als je de wijk uit wilt.

Er is sowieso geen doorkomen aan in Helmond momenteel. Werkelijk overal zijn er wegwerkzaamheden, omleidingen en opbrekingen….

Natuurlijk, eens moet het gedaan worden, maar echt allemaal tegelijk?

Beantwoorden

Het persbericht dat we vandaag kregen over de door Vico hierboven genoemde werkzaamheden:

Werkzaamheden riolering Heeklaan en Houtsdonk
De riolering bij het bedrijventerrein Houtsdonk gaat volledig op de schop. Het betreft het gebied tussen de Heeklaan en het spoor, bij Helmond West. Het riool wordt vernieuwd en aangepast. Een deel van het werk wordt dit jaar uitgevoerd – vanaf nu tot eind december – en het andere deel van januari tot eind april 2014.
De riolering in dit gebied wordt vernieuwd, omdat deze aan vervanging toe is. Ook wordt de ondergrondse situatie aangepast. In dit gebied komt de Kasteelherenlaan te liggen. Deze nieuwe weg loopt straks vanaf de Europaweg, langs Helmond West, met een onderdoorgang onder het spoor door en wordt dan aangesloten op de Heeklaan. Als alles volgens planning verloopt, zal dat in 2016 gebeuren. Als voorbereiding daarop, worden de rioolbuizen nu zo gelegd, dat er straks voldoende ruimte is voor de nieuwe weg.
Het riool wordt aangesloten via doorsteken onder de wegen en fietspaden door. Er komen onder andere twee doorsteken onder de Heeklaan en een onder de Houtse Parallelweg. In 2014 wordt het riool aangepakt tussen Houtsdonk en de Houtse Parallelweg en verder richting de Cortenbachstraat.
Het verkeer zal hinder ondervinden van deze werkzaamheden. Wel blijft het bedrijventerrein bereikbaar via twee tijdelijke aansluitingen. Dit wordt aangegeven met de gebruikelijke gele borden. De twee doorsteken onder de Heeklaan worden aangelegd tijdens de werkzaamheden aan de ecopassage over de Goorloop, iets verderop. De Heeklaan is hierdoor al afgesloten. Deze afsluiting duurt naar verwachting tot vrijdag 22 november. De weeromstandigheden kunnen hierop van invloed zijn. Als de doorsteek wordt aangelegd onder de Houtse Parallelweg, is die straat gedurende een week afgesloten. Dat gebeurt pas als de Heeklaan weer open is voor het verkeer.

Beantwoorden

De Heeklaan is ter hoogte van de wijk Houtsdonk al sinds juli 2013 afgesloten vanwege de aanleg van een eco passage. Dat dit voornamelijk voor het doorgaande verkeer én voor de wijkbewoners van Houtsdonk enige overlast opleverde is natuurlijk duidelijk, en ook nog begrijpelijk. Vorige week ontvingen alle omwonenden een brief van de gemeente Helmond. Want als het bouwen van de eco passage voltooid was zou er aansluitend groot onderhoud (vervanging) van de riolering in de omgeving van de Heeklaan, Houtsdonk en Parallelweg plaatsvinden. Deze laatste werkzaamheden zouden starten op 18 november en wederom ‘enige overlast’ met zich meebrengen.

Tot verrassing van velen besloot de gemeente om vandaag, woensdag 13 november al met de werkzaamheden aan de riolering te beginnen. Dus werd er nog een gedeelte van de Heeklaan afgesloten. Verkeer komende vanuit de richting van het centrum wordt nu via een noodweg omgeleid van de Heeklaan via de Wethouder den Oudenstraat terug naar de Houtsdonk. De afzetting op de Heeklaan ziet er simpelweg knullig uit en levert voor automobilisten veel verwarring op. Dat blijkt ook wel uit de foto’s van vanmiddag. Verkeer komende vanaf de Parallelweg wordt nu omgeleid via de Houtsdonk en de Frans van Bommelstraat. Ter hoogte van het HVV voetbalveld is een tijdelijk doorgang gemaakt naar de Heeklaan. Dat dit voor fors meer verkeer leidt op de van Bommelstraat is een ergernis, en levert nu al soms erg gevaarlijke situaties op. Zelfs lijnbus 24 van Hermes had zich zojuist volledig vastgereden op de Houtsdonk….

In alle gevallen blijken zowel de bebording alsook de omleidingen ter plaatse onduidelijk. Ook voor fietsers is het kruispunt Heeklaan – Houtsdonk een volledige wirwar van afzettingen en omleidingen geworden. Zojuist haalde ik een hoogbejaarde dame met fiets van de kruising. Volledig in paniek was zij letterlijk het spoor bijster geraakt en werd tot tweemaal toe bijna door auto’s omver gereden….Het zal vast niet lang duren voordat het echt verkeerd afloopt.

Inmiddels heeft de gemeente Helmond middels een tweet aangegeven dat de projectleider morgen, donderdag 14 november e.e.a. kritisch gaat bekijken. En dat is hard nodig!

Hieronder twee foto’s die héél duidelijk aangeven dat deze situatie onduidelijk en dus gevaarlijk is.

Beantwoorden

Sinds vandaag word het autoverkeer op de Heeklaan dwars over een fietspad omgeleid, daar moet het de komende dagen ook een keer mis gaan naar mijn gevoel.

Beantwoorden

Inderdaad erg verwarrend. Ik wist even niet precies wat ik moest doen vanmiddag, uiteindelijk toch de borden gevolgd en dan kom je er uiteindelijk wel uit. Behalve dat het verwarrend is voor de automobilisten is het ook ronduit gevaarlijk voor fietsers en voetgangers. Het is een onduidelijke wirwar van afzettingen, borden en omleidingen en zeker bij zo’n druk kruispunt als daar, gaat dat denk ik heel gauw fout daar.

Beantwoorden

Dat fietspad is officieel afgesloten, maar in de praktijk komen daar nog veel fietsers langs…. Idd, je kunt er op wachten nu.

Beantwoorden

En de eerste kop-staart aanrijding is een feit zojuist op de Heeklaan.

Beantwoorden

@Vico op donderdag 14 november 2013 om 08:12:

Hopelijk geen gewonden.
Je zou trouwens de weerman moeten worden, want voorspellen kan je wel. 😉

Beantwoorden

En dat allemaal voor een paar konijnen of fazanten die de weg VEILIG moeten oversteken. Had dat geld besteed aan echte infrastructuur in Helmond

Beantwoorden

Ja, niet normaal hè? En van de 30km zone in de omleiding op de Houtsdonk en de Frans van Bommelstraat trekt ook geen mens zich iets aan. Het lijkt hier wel een circuit! 😛

Beantwoorden

President Rooseveltlaan is weer open, die ecopassage klaar
Vandaag is de ecopassage bij de President Rooseveltlaan opgeleverd, dat laat de gemeeente weten. Deze weg is weer open voor het verkeer en Stiphout is daardoor weer normaal bereikbaar. De Heeklaan gaat komende vrijdag of maandag weer open voor het verkeer. Dat is mede afhankelijk van de weersomstandigheden.

Beantwoorden

Eindelijk..

Beantwoorden

Vanmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur wordt de Heeklaan weeropengesteld voor het verkeer. De ecopassage en nieuwe riolering daar zijn klaar. Dat liet de gemeente zojuist weten.

Beantwoorden

Nou, blij toe als het vanmiddag bij de Heeklaan open gaat! Dan kunnen mijn kinderen en ik eindelijk weer veilig oversteken bij de Houtse Paralelweg.. het is nu vaak echt Russisch roulette om over te steken.. vooral bij de overgang is het gevaarlijk, daar geeft bijna geen enkele auto voorrang, rijden ze als gekken langs elkaar heen, soms half over de stoep en al om maar snel door te kunnen rijden! pff!! Het is echt een wonder dat er nog niks ernstigs is gebeurd!

Beantwoorden

Hij is wel mooi geworden de Heeklaan, met zijn Piet Hein Eek brug !!!

Beantwoorden

Ik bedoel natuurlijk Piet Hein Heek brug. 😉

Beantwoorden

Extra wegwerkzaamheden nodig bij ecopassages President Rooseveltlaan en Heeklaan
Bij de President Rooseveltlaan en Heeklaan zijn vorig jaar, ter hoogte van de Goorloop, ecopassages aangelegd. Door deze passages kunnen dieren veilig naar de overkant. In de eerste dagen van april worden er enkele aanpassingen doorgevoerd aan de bruggen van deze ecopassages. Hierdoor wordt het rijcomfort voor de weggebruiker vergroot. Dit naar aanleiding van reacties die de gemeente daarover kreeg.
De werkzaamheden starten op dinsdag 1 april en zijn naar verwachting op vrijdag 4 april klaar. De wegen hoeven voor dit werk niet te worden afgesloten. Het verkeer kan het werk om en om passeren. Dit wordt geregeld door verkeersregelaars. Stiphout blijft dus gewoon bereikbaar via de President Rooseveltlaan en ook op de Heeklaan tussen Helmond West en Mierlo-Hout kan gewoon verkeer blijven rijden.
Bij de President Rooseveltlaan wordt de ‘bandenlijn’ op twee plekken aangepast. Dit is de ‘lijn’ met straatbanden, die naast het wegdek ligt. De ‘knik’ die nu nog in de ‘bandenlijn’ zit, wordt er zoveel mogelijk uit gehaald. Ook wordt de wegmarkering opgeschoven. De rijbaan wordt hierdoor iets breder. Door een verschuiving van de straatbanden en de wegbelijning, wordt het rijcomfort voor de weggebruiker vergroot. Bij de Heeklaan wordt de ‘bandenlijn’ op één plek aangepast. De situatie voldeed aan de richtlijnen, maar door de wijziging wordt het ook hier prettiger rijden voor de automobilist.
De afgelopen periode kwamen er bij de gemeente de nodige reacties en vragen binnen over de manier waarop de straatbanden waren aangebracht bij beide ecopassages. De gemeente heeft deze signalen opgepikt en laat de situatie nu aanpassen.
De werkzaamheden worden in de eerste vier dagen van april uitgevoerd, omdat op zondagavond 6 april de wegwerkzaamheden aan de Europaweg van start gaan. Vanaf dat moment worden de Heeklaan en President Rooseveltlaan gebruikt als omleidingsroutes. Ook is rekening gehouden met het feit dat vanaf vrijdagavond 4 april de spoorwegovergang Cortenbachstraat bij Helmond West is afgesloten. Ook bij die afsluiting geldt de Heeklaan als alternatieve route.

Beantwoorden

Ecopassages zijn de groots mogelijke geld verkwisting die er zijn. Politieke gronden liggen ten grondslag aan deze onzin

Beantwoorden

Waar haal je die wijsheid vandaan?

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op vrijdag 28 maart 2014 om 17:29:

De werkzaamheden aan de ecopassages bij de President Rooseveltlaan en de Heeklaan zijn gisteren afgerond. Dat liet de gemeente vanochtend weten.

Beantwoorden

Aanvullend op @De weblog van Helmond op vrijdag 28 maart 2014 om 17:29:

Vanwege de zondag gestarte wegwerkzaamheden aan de Europaweg dient de President Rooseveltlaan nu als omleidingsroute. Om die reden liet de gemeente vorige week de extra wegwerkzaamheden bij die ecopassage snel uitvoeren.
Tim van der Heijden maakte vanochtend onderstaande foto van de verwachte drukte op die route.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *