Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.320 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Op de daken van het Stadskantoor en ’t Cour zijn deze week in totaal 116 zonnepanelen geplaatst. Binnen enkele weken is de Cacaofabriek aan de beurt; daar komen nog eens 76 panelen op het dak.
Met de panelen kan de gemeente Helmond voorzien in een substantieel deel van haar eigen energieopwekking. De gemeente zet daarmee belangrijke eerste stappen in de duurzaamheids-ambities van het nieuwe college voor de periode 2014-2024. Wethouder Paul Smeulders: “Duurzaamheid is een belangrijk thema in ons nieuwe beleid. Bij de verdere invulling van het duurzaamheidsprogramma zoeken we nadrukkelijk de samenwerking met gemeenteraad en stad, want ons doel een ‘klimaatneutrale gemeente’ te worden, bereiken we alleen samen. De zonnepanelen op de daken van het Stadskantoor en ’t Cour zijn bedoeld om op een duurzame manier te voorzien in onze energiebehoefte. Ik vind het heel belangrijk om als gemeente het goede voorbeeld te geven; ik hoop dat veel van onze inwoners en ondernemers dat voorbeeld volgen.”
De belangrijkste doelstelling voor het plaatsen van de panelen is het duurzaam opwekken van energie: het toepassen van zonnepanelen zorgt ervoor dat de gemeente Helmond minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Financiële voordelen zijn er volgens de gemeente ook, maar pas op de lange termijn, aangezien de gemeente als ‘grootverbruiker’ een relatief lage energieprijs betaalt. De terugverdientijd is daarom circa 2 à 3 keer langer dan bij particuliere verbruikers. De opbrengst van de panelen is voor een ieder zelf te zien op informatieschermen bij de recepties van het Stadskantoor en ’t Cour.
De investering van 100.000 euro voor de zonnepanelen op de 3 locaties is afkomstig uit het klimaatprogramma. Een mooie bijkomstigheid is de subsidie Stimulering Duurzame Energie. Van daaruit ontvangt de gemeente in de komende 15 jaar een vergoeding voor elke geleverde MWh. De verwachting is dat de totale vergoeding uit die subsidie voor de 3 gebouwen ongeveer 35.000 euro zal bedragen.
Ook op het dak van de Cacaofabriek komen zonnepanelen te liggen, zoals het college in 2013 aan de gemeenteraad heeft toegezegd. De 76 zonnepanelen voor de Cacaofabriek liggen inmiddels gereed. Na overleg met de architect over de exacte plek voor de zonnepanelen, worden de komende weken ook deze panelen geplaatst.
PressVisuals.com maakte onderstaande foto van wethouder Paul Smeulders.

2 reacties:

Waaromniet delen met woningen doen ze in Eindhoven ook

Beantwoorden

Hallo gemeenteraadsleden !! ik wil d`r ook wel en stuk of tien

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *