Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.142 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Het jaar zit erop en het einde van het decennium krijgen we er gratis bij. Het Helmondse nieuws dat me van dit decennium het meest is bijgebleven, is de brand in ‘t Speelhuis. Het is inmiddels al 8 jaar geleden. Het unieke theater, waar je je in een circus waande, was één van de eerste plaatsen waar ik op date ging toen ik met een Helmondse verkering kreeg. Mooie herinneringen dus.

Zoals zoveel dingen in Helmond is ook het theater er behoorlijk op vooruit gegaan. En waar het vroeger leek alsof je een circustent was binnengelopen, lijkt het bij het nieuwe Speelhuis of je in een kerk bent. En zelfs niet alleen op zondag.

Rijdend over de Kasteel-Traverse dwars door onze stad kom je nu langs de 2 parels van Helmond, als je het mij vraagt. Het kasteel aan de ene kant en het Speelhuis aan de andere. Het is zo’n moment dat je weet dat je thuis bent, als je in Helmond woont tenminste.

Tijdens de laatste commissievergadering van 2019 ging het weer over de ondertunneling van deze Traverse. Want we gaan een nieuw ‘Centrumperspectief’ vaststellen en wellicht is er op gebied van bereikbaarheid en mobiliteit nog wel een zak met geld uit Den Haag los te peuteren. En dan zou de ‘splijtzwam’ die de Traverse voor sommigen is, misschien eindelijk ondergronds aangelegd kunnen worden.

Het centrum moet van het college autoluw worden, wat volgens de projectmanager Centrum geen probleem moet zijn. Hij beweerde onlangs al twee keer dat het autobezit in Helmond terugloopt. Dat riep bij mij en mijn CDA collega’s toch wat vragen op. Vragen die dezelfde projectmanager niet kon beantwoorden. Maar hij stelde wel dat een landelijke trend laat zien dat steeds minder mensen een eigen auto willen. Gaan we naar autoluw of is het huidige college misschien autoschuw?

De discussie over de ondergrondse Traverse in de commissie deed me ook denken aan de onlangs overleden Theo van Mullekom. Als gemeenteraadslid had hij de discussie vaak in de hem kenmerkende bevlogenheid aangezwengeld. Of het überhaupt betaalbaar is om de Traverse te ondertunnelen, met of zonder geld van het rijk, weet ik niet. Ik persoonlijk vind het zoals eerder aangegeven een mooi stukje Helmond, met uitzicht op de twee parels. Maar mocht het dan toch zover komen, heb ik wel een suggestie voor de naam van de onderdoorgang: De Theo van Mulle-kom.

Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA

0 reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *