Buiten is het 18 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.212 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Ja hij zei het echt afgelopen week. Een uitspraak die een politicus doet om zich vooraf in te dekken of om achteraf geen excuses te hoeven maken. In het debat over het nieuwe raadsvoorstel waarbij Helmond Sport alsnog meedoet met de plannen op De Braak, zei wethouder Serge van de Brug het echt. “Met de kennis van nu denken we alles te kunnen realiseren.” Nee, de wethouder heeft uiteraard geen glazen bol, dat begrijp ik wel. Maar een plan met een groot financieel risico en waar de gemeente een boel geld insteekt, vraagt wat mij betreft toch om iets meer zekerheid.

Want ja, met de kennis van nu is alles makkelijk. Met de kennis van nu had een keeper die bij een strafschop de verkeerde hoek in dook het anders gedaan. Met de kennis van nu waren de sierschoorstenen in Brandevoort steviger gebouwd en nu niet in zoveel gevallen een veiligheidsrisico. Met de kennis van nu had Solarcentury wel eerst aan draagvlak gedacht, alvorens ze met een plan kwamen voor een zonnepark in Stiphout.

Ook de wethouder zelf was kritisch op de stadionplannen toen hij ze voor het eerst op zijn bureau kreeg in januari. In de tussentijd is er veel veranderd in dit dossier. Helmond Sport trok de stekker uit de plannen, er kwam een mediationtraject maar inmiddels ligt het ‘finale voorstel’ bij de gemeenteraad.

Wat nieuw is in de plannen rondom De Braak is een gedeeltelijke vorm van staatssteun. Wat er tot nu toe is getoetst, valt nog onder geoorloofde staatssteun. Maar pas achteraf wordt er vanuit de Europese Commissie een definitieve toetsing gedaan. Maar met de kennis van nu…

Er hangen dus nog behoorlijk wat mitsen en maren aan het plan. En dat maakt dat bijna de hele gemeenteraad afgelopen week, van coalitie tot oppositie, behoorlijk kritisch over de plannen sprak. De CDA-fractie heeft altijd gepleit voor een multifunctionele sportaccommodatie. De maatschappelijke meerwaarde die dit plan heeft, met onderwijs en gezondheid in combinatie met sport, is groot. Maar ook wij worstelen met het vraagstuk van wankele financiën en een in principe prachtig plan om De Braak te ontwikkelen tot de sport- en beleefcampus zoals die voor ogen is.

Op 1 december staat het voorstel over De Braak op de agenda van de gemeenteraad. Met de kennis van nu verwacht ik dat dit wel eens een pittige vergadering kan worden.

Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA

5 reacties:

Hier moet de gemeente zich niet aan willen branden, te veel mitsen en maren.
Er ligt een deken over de Braak en HS, een doem-deken welteverstaan.
Als gemeente moet je wel erg veel lef hebben om dit door te laten gaan met belastinggeld.

Beantwoorden

Wat had de wethouder dan moeten zeggen Marcel?

Helder Helmond begrijpt dat je kritisch bent op de eventuele ongeoorloofde staatsteun die ermee gemoeid is. We vinden ook dat ongeoorloofde staatssteun vooraf uitgesloten dient te worden. Dat zou veel heisa in de toekomst kunnen voorkomen. Maar dat er creatief naar geoorloofde steun wordt gekeken dat juichen we alleen maar toe. Steun die het maatschappelijke belang dient. We hebben niet voor niets als raad de wethouder de opdracht meegegeven om met deze ultieme poging te komen. Want niets doen is geen optie. Helder Helmond is juist kritischer op de aansturing van het gehele proces dan op het voorstel zelf. En laten we eerlijk zijn. ”Met de kennis van nu” was het plan 1.0 van de ex-CDA-wethouder nooit door de raad gekomen. Gr. Helder Helmond

Beantwoorden

Beste Marcel,

Fijn te horen dat de zonnevelden in Stiphout ook in deze blog benoemd worden maar hier wil ik je toch even corrigeren,

ik citeer: “Met de kennis van nu had Solarcentury wel eerst aan draagvlak gedacht, alvorens ze met een plan kwamen voor een zonnepark in Stiphout.”

Echter SolarC heeft de Gedragscode Zon op Land getekend. Principe nr1 in deze gedragscode gaat over het betrekken van omwonenden in de keuzes over het plan en het ontwerp.

Ze hadden deze kennis dus wel. Ik denk dan ook dat deze uit je rijtje mag.

Beantwoorden

Kritisch kijken mag, nee moet, maar ik krijg nu toch onderhand de indruk dat met behulp van oude argumenten opnieuw naar aandachtsscorende headliners gezocht wordt. Onbegrijpelijk dat juist dít gebouw van de lokale overheid dat verhuurd wordt aan gebruikers al bijna 2 decennia het mikpunt blijft van politieke spelletjes. Schande.

Beantwoorden

Ik zou daar dinsdag niet eens zo heel moeilijk over gaan doen hoor. Willen we met Helmond nou vooruit of blijven we doorsukkelen (op dit vlak)? Het plan wat er nu ligt heeft uitstraling en eindelijk kunnen de neuzen dezelfde kant op gaan staan. Zoals Helder Helmond aangeeft, scherp zijn ja maar onze politici moeten ook het lef gaan hebben op die kogel door de kerk te jagen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *