Buiten is het 19 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.607 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Komende donderdag, 6 november 2014 zal de Raad van Helmond zich in een urenlangdurende sessie buigen over de begroting 2015. In de afgelopen weken hebben de lokale politici gebogen over de vele informatie van in totaal wel zo’n driehonderd pagina’s.

De inkomsten van de gemeente komen voor het grootste deel van het Rijk en er zijn ook gemeentelijke heffingen als de OZB, leges voor rijbewijzen, bouwvergunningen en zo meer. Maar is dat wel voldoende voor de plannen van het College ? Neen en daarom heeft men ook gekeken naar ‘de spaarpot’ van de gemeente.
In deze spaarpot zit ruim 288 miljoen euro. Hiervan is ruim 43 miljoen euro, de voorzieningen keihard vastgelegd en daar moet men van af blijven. Resteert dus zo’n 245 miljoen euro waar wel plannen voor zijn maar waarmee de Raad dus kan schuiven.
Van deze 245 miljoen euro stelt het College nu voor om zo’n 8 miljoen euro uit ons spaarpotje te halen en deze te gebruiken om de begroting van 2015 en daarop volgende jaren sluitend te maken.

Op zich lijkt hier niets mis mee te zijn. Immers ons spaarpotje is er toch voor om in mindere tijden ingezet te worden voor verstandig beleid. Maar om welke reserves gaat het nu en waar worden ze dan voor gebruikt ? Enkele opvallend posten zijn het opheffen van de reserve voor onderwijshuisvesting van ruim 3 miljoen euro, de reserve instroom en doorstroombanen van zo’n 1.8 miljoen euro en de reserve infrastructurele werken van 670.000 euro, bij elkaar alleen al een kleine 5.5 miljoen euro.

Deze reserves zijn ooit aangelegd om deze specifieke doelen t.w. onderhuisvesting, werkgelegenheid en het verbeteren van de infrastructuur. Maar deze spaarpotjes worden nu leeggemaakt om andere zaken mee te bekostigen en dat vind ik vreemd. Vreemd zeker in een tijd waarin een groot accent zou moeten liggen op het verbeteren van het onderwijs, zeker aan de onderkant. Vreemd in een tijd waarin de (jeugd)werkeloosheid nog steeds erg hoog is in onze stad. Vreemd in een tijd waarin we vinden dat de bereikbaarheid van en de verkeersdoorstroming in de stad voor problemen zorgt.

Op donderdag 10 oktober 2014 meldde wethouder Smeulders van financiën dat het College in de komende tijd alle reserves, in totaal dan nog zo’n 237 miljoen euro tegen het licht zal houden en bij de Voorjaarsnota van 2015 met verdere voorstellen zal komen om meer reserves te laten vervallen.

Mijn advies nu is dan ook: wacht even met het laten vrijvallen van de 8 miljoen euro uit ons spaarpotje nu en kom in het voorjaar met een voldragen plan. Een plan met visie en ontwikkelingsmogelijkheden en niet kiezen voor potverteren op dit moment, dat lijkt me het beste voor de stad.

Maarten Janssen,
burgercommissielid SDOH – Helmondse Belangen

4 reacties:

Goed advies.

Beantwoorden

@Maarten Janssen: is er nu gekozen of wordt de pot verteerd? Ik ben wel benieuwd eigenlijk.

Beantwoorden

Helaas moet ik vaststellen dat er gekozen is voor ‘potverteren’. Een voorstel van SDOH-HB om voor de voorjaarsnota alle reserves op een rijtje te zetten en bezuinigingen voor 2016 en erna te ‘parkeren’ heeft het niet gehaald. Volgens de wethouder financiën mag dat niet van de provincie. Natuurlijk is dit onzin want ‘parkeren’ betekent niet per definitie uit- of afstellen.
De bezuinigingen van onder meer 1 miljoen op cultuur gaan gewoon door tenzij, ja tenzij de Raad met een konijn uit de hoge hoed komt want die ruimte krijgt ze wel van het College.
Kort en goed het College doet een greep in onze spaarpot en de Raad mag met alternatieven komen als de geplande uitkomst maar niet in gevaar komt. Noemen we zulks nu beginspraak ?

Beantwoorden

@maarten janssen op maandag 17 november 2014 om 18:00:

Dank voor het duidelijke antwoord.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *