Buiten is het 22 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.911 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondVorige week dinsdag stemde GroenLinks tegen het nieuwe klimaatprogramma voor 2012-2016. Hierin stonden wij alleen. De reden voor onze tegenstem is dat wij menen dat er kansen blijven liggen voor een schoner, gezonder en duurzamer Helmond. GroenLinks ziet de urgentie voor de klimaatproblematiek en geeft daarom hoge prioriteit aan duurzaamheid. De raad oordeelt helaas anders.

Helmond is een industriestad met het Ruhr-gebied als achterland. Goede luchtkwaliteit is daarom extra van belang. Schone lucht is een collectief goed, u en ik hebben daar evenveel recht op. Iedereen wenst dan ook schone lucht te ademen, maar het is lastig te bepalen wie waar en hoeveel van onze lucht en milieu mag vervuilen. Consumenten en bedrijven betalen voor vervuiling. Een goede zaak, maar het maakt uw of mijn lucht er niet schoner op. Daarom is het goed dat de overheid implementatie van duurzame technologie actief stimuleert en faciliteert. En zeker hier in de slimste regio van Nederland zouden wij hierin voorop moeten lopen om het woon- en leefklimaat nog aangenamer te maken. Niet alleen de snelst groeiende economie, maar ook de groenste en daarmee competitieve economie: het kan!

Helmond hoopt tussen 2035 en 2045 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Daarmee hebben we het meest ambitieuze doel uit het klimaatprogramma aangehaald. Ter vergelijking: Eindhoven heeft zich voor diezelfde periode ten doel gesteld energieneutraal te zijn; dat getuigt pas werkelijk van ambitie! Landelijk zetten PvdA en VVD zich in voor een ‘ambitieus internationaal klimaatbeleid’. In het regeerakkoord melden zij: “Wij streven internationaal naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050.”

Er is namelijk een verschil tussen klimaatneutraliteit en energieneutraliteit. Het voorgaande heeft betrekking op activiteiten die geen negatief effect hebben op het klimaat. Bijvoorbeeld door een sterke reductie van de uitstoot van broeikasgassen (waaronder CO2, methaan) of door compensatie (boomaanplant). Wanneer wordt gesproken over energieneutraal, betekent dit dat alle energie die binnen een gemeente (of gebouw) wordt gebruikt, binnen deze gemeente (of dit gebouw) duurzaam wordt opgewekt.
Het moge duidelijk zijn dat het klimaatbeleid in Helmond ons niet ver genoeg gaat.

Naast de slimste regio zouden we ook de groenste regio kunnen worden. Eindhoven gaat ervoor! Maar helaas deelt Helmond die visie niet. De wethouder is allang tevreden dat we een ‘goede middenmoter’ zijn en dat is ons inziens een mentaliteit die niet past bij een stad die zich tot een van de slimste ter wereld rekent!

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks

2 reacties:

Tja, de overheid heeft de mond vol over het feit dat we onze kinderen en kleinkinderen niet mogen opzadelen met financiële tekorten. Maar tegelijkertijd zadelen wij onze nakomelingen wel op met een smerige aarde, die wellicht op een bepaald moment niet leefbaar meer zal zijn. Och ja, nu bezuinigen op alles wat ons dierbaar is, en tegelijkertijd steeds smerigere lucht inademen. leve de economie.

Beantwoorden

Logisch dat jullie tegenstemde, want serieus klimaatbeleid in Helmond (en bijna elke stad) dat is en komt er natuurlijk niet, hooguit een beetje voor de bühne.
De meeste Helmonder (waaronder ik) interesseert dat klimaatgedoe niet. Zoiets moet je landelijk en Europees regelen als je iets wilt bereiken. Niet in een straat in Helmond of in Helmond alleen. Dat helpt niks. Daarbij: het kost allemaal weer bommen met geld en dat kunnnen we wel beter gebruiken nu.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *