Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.432 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

13reacties

Vanaf vandaag heeft GroenLinks-raadslid Ling Ko hier elke 6 weken haar column met haar bespiegelingen over Helmond. Wij wensen Ling alle succes.
_______________________________________________________________________________

Columnist Ling Ko GroenLinks Helmond

Het was in de aanloop naar het festival nog even spannend of het allemaal wel doorging, maar de bestuursrechter oordeelde in een kort geding dat door een buurtbewoner werd aangespannen in het voordeel van het festival. De vergunningaanvraag voldeed aan alle eisen en voorwaarden en derhalve kon het Leuk! Festival afgelopen weekend plaatsvinden bij recreatieplas Berkendonk.
Een handjevol buurtbewoners uit de wijk Rijpelberg hadden bezwaar aangetekend tegen de verleende vergunning. Zij vreesden voor geluids- en parkeeroverlast in de wijk. En bovendien leggen in mei alle vogels een ei, weet de organisatie dat niet?

Zelf afkomstig uit de evenementenorganisatie, weet ik hoeveel werk verzet dient te worden eer je eindelijk de definitieve vergunning in handen hebt. Er zijn talloze richtlijnen, normen en voorschriften waaraan je dient te voldoen en nog is het vaak niet goed genoeg. Een toetsingscommissie met o.a. gemeente, brandweer, politie, geneeskundige hulpverlening (GHOR) kan het allemaal erg spannend (en moeilijk) maken voor de organisatie!

Erg spannend dat zo'n groot evenement plaatsvindt in mijn wijk. En natuurlijk kon ik het niet laten om een kijkje te nemen, dus stapte ik zaterdagavond op mijn fiets. De muziek is inderdaad goed hoorbaar in zowel de Rijpelberg als Brouwhuis. Voor zover ik kon zien, was er geen sprake van verkeersoverlast in de wijk doordat de ingang via de wijk naar de plas afgesloten was. Bij de hoofdingang langs de Deurneseweg waren voldoende parkeervoorzieningen gerealiseerd voor zowel auto's als fietsen. Stewards begeleidden de bezoekers naar de ingang. Ook de politie en reddingsbrigade zijn nadrukkelijk aanwezig. Hier en daar worden jongeren die zonder toegangskaartje toch een glimp van het spektakel achter de geblindeerde hekken willen opvangen uit de bermen teruggefloten door surveillerende motoragenten. Aan toezicht geen gebrek! De aankleding en belichting van het terrein zien er geweldig mooi uit. Fijn om te zien dat jongeren lekker kunnen feesten en genieten in Helmond. Ik krijg er zelf spontaan ook weer de kriebels van om een festival te organiseren!

Terwijl de bassen door de wijk dreunen word ik bewust van het dubbele gevoel dat ik krijg bij toekomstig gemeentelijk beleid rondom de Groene Peelvallei. Dit is het gebied gelegen tussen Helmond, Bakel en Deurne in. Aanstaande dinsdag wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met de zogenaamde 'Nota Vrijetijdsvoorzieningen Helmond 2010-2015'. Deze nota staat in het teken van de vrijetijdseconomie en biedt o.a. ruimte voor 'intensieve recreatie en extensieve leisurevoorzieningen' in het Centrumgebied Groene Peelvallei. Dit betekent dat de weg vrij gemaakt wordt voor blijvende fysieke ingrepen in het landschap; ofwel: groen licht voor bebouwing in de Groene Peelvallei. Hoewel een incidenteel tweedaags festival aan de rand van de Groene Peelvallei organiseren één ding is, vraag ik mij toch af of daarmee niet onbewust het startschot is gegeven voor méér recreatie en voorzieningen in de omgeving. GroenLinks heeft in het verleden tegen de plannen voor de Groene Peelvallei gestemd en dat zullen wij blijven doen wanneer fysieke ingrepen aan de orde komen. Steen hoort daar gewoon niet thuis! We hebben het hier over een prachtig gebied. Hier moeten wij als Helmonders lekker van kunnen genieten, maar het is tevens van belang dat de Peelvallei groen blijft. De kunst lijkt te zijn om hierin  de juiste balans te vinden.

Om één uur 'snachts precies bedankt de MC de bezoekers voor hun komst en is het afgelopen met de muziek die de laatste paar uurtjes enkele dB'tjes harder leken te klinken. Ik hoop voor de jeugd dat ze het leuk hebben gehad. De rust keert langzaam weder. Welterusten bewoners, welterusten vogeltjes..

Ling Ko
Raadslid
GroenLinks

Langs deze weg wil ik alle vrijwilligers van de Weblog van Helmond van harte feliciteren met dit eerste lustrum! In vijf jaar tijd heeft de Weblog zich weten te ontpoppen tot een volwaardig Helmonds medium van hoge kwaliteit. Met heel veel plezier lees ik regelmatig de vaste rubrieken. En elke keer opnieuw weten zij de lezer te verrassen met nieuwe, leuke initiatieven. Ga zo door, op naar het volgend lustrum!

13 reacties:

Beste KO,
Nu ben ik er zelf niet bij geweest, ik was wel blij dat het festival door kon gaan. Het zou vaker moeten gebeuren om zo`n festival te organiseren voor de jongeren.

Een goede locatie voor een dergelijk festival vind ik, ook wij hoorde zondag de muziek bij ons bonken in de slaapkamer. Dus een kleinigheidje blijf je houden, (hoor de mensen al zeggen moet je in de Rijpel of Brouwhuis wonen dan is het nog veel erger.)

Kwam ook doordat de wind gedraaid was. En dan zijn dergelijke geluiden ook bij ons aan de Houtse Parallelweg en omgeving te horen.

Dat neemt niet weg om het festival af te lasten, 1x per jaar moet kunnen, dus wij dachten we gaan weer lekker naar het Muziekcafé, daar hebben ze ook leuke,lekkere harde muziek, met heel veel gezellige mensen.

Ik zou zeggen ga er voor op naar een tweede festival LEUK allen de naam is al bijzonder positief.

Succes met de nodige reactie`s

Beantwoorden

Ha Ling

Mooi dat je een column hebt bij ”onze” weblog. Succes!
Ik heb begrepen dat het festivalterrein er wat anders is uit komen te zien na afloop van het gebeuren, wellicht minder leuk.
Enne, de vogels: hebben ze al weer teruggefloten?

Beantwoorden

Beste Ling
Jouw reactie en kleinneren van een handje vol bezwaarmakers uit de Rijpel had ik van een GroenLinks-raadslid nooit verwacht. Ik dacht dat zeker GroenLinks begrijpt de zorgen die in Rijpelberg en Brouwhuis zijn over de toekomst van Berkendonk. En deze zorgen zijn, indien je als GL-raadslid goed op de hoogte bent, niet alleen een festival maar alle plannen die de gemeente in petto heeft voordat gebied. Op zich zou een festival één keer per jaar mee te leven zijn maar in het kader van de Groene Peelvallei past instemming met een dergelijk happening niet. Een geslaagd festival kan een vrijbrief zijn voor de realisering van de andere plannen. Een stadion, een recreatiepark, een themapark enz. 1200 parkeerplaatsen op Berkendonk, kinderopvang naar Berkendonk. En wat heel belangrijk is, dat een ecologische verbinding zone wordt verbroken. Is daar Groen Links voor? Wanneer dat zo is dat heb ik toch wel zeer veel spijt dat ik op jullie gestemd hebt. Van een raadslid van GroenLinks, en die woont in Rijpelberg, had ik een meer doordachte reactie verwacht, gebasseerd op een bredere visie.
Het verkiezingsprogramma van GroenLinks vermeldt een duidelijk standpunt over Berkendonk, daar past m.i. een twee daags festival niet in. Ook het meerdagen afsluiten van een gratis recreatiegebied is niet te rijmen met jullie programma. Of is GroenLinks nu ineens omgedraaid nu de verkiezngen zijn geweest. Ik hoop het niet.

Beantwoorden

Het Festival Leuk wordt geslaagd genoemd.En dat zal ook wel zo zijn vanuit een bepaalde gezichtshoek bekeken.In de wijk heb ik inderdaad geen overlast geconstateerd van terugkerende feestgangers.Wat het geluid betreft , vooral in de latere avonduren was het hard en naar mijn smaak veel te hard ,ook al had de gemeente een geluidsnorm gesteld.Als je een paar honderd meter van de geluidsbron afwoont dan kon je echt je lol wel op.Maar dat moet misschien kunnen eenmaal per jaar.Als het daar tenminste maar bij blijft.Ik ben bang dat er nu toch een soort vrijbrief is gegeven om Berkendonk te bestempelen tot regelmatig feestterrein.Het is zo`n prachtig natuurgebied.Laten we dat aub.niet opofferen aan allerlei festiviteiten die ook elders in Helmond met even goede mogelijkheden gehouden kunnen worden.Overigens aan het adres van het Groenlinksraadslid: de natuur loopt echt wel schade op door zo`n gebeuren, broedverstoring o.a.U moet daar niet zo licht over denken en schrijven!

Beantwoorden
Henk van den Brule

Beste Ling,

Alle vogels zullen wel ( terug ) gefloten hebben op maandag, dat ligt nu eenmaal in de aard van een vogel. De vraag is of ze op de eieren zijn blijven zitten. Jammer dat Groen Links een duidelijk standpunt had over het gebied Berkendonk, en daar nu, gezien jou reacties, die ik overigens erg lichtvaardig vind, er na de verkiezingen vanaf blijkt te wijken. Leuk dat je het festival leuk vond, maar voor heel veel mensen en dieren was het niet leuk!!!!

Beantwoorden

Angst is een slechte raadgever. Als dieren zich laten wegjagen door een beetje lawaai, dan kan ik adviseren om eens te gaan kijken op Schiphol, of bij mij in de tuin. Wij hebben in de zomermaanden regelmatig te maken mmuziek op het havenplein of van de kasteeltuin concerten, en toch blijven er zoveel vogels komen en broeden. Dit is de natuur. Een beetje muziek is nog geen overlast van een voetbalstadion. En een voetbalstadion is nog geen doorsnijden van de groene peel. Laat de plannen nou maar gewoon doorgaan. Een zege voor Helmond.

Beantwoorden

Welkom als vaste columnist bij de weblog. Goede zaak dat een jong raadslid van zich laat horen hier.
Ongeacht de kleur altijd goed dat jongeren kleur geven aan de Helmondse politiek.
Een beetje lang je eersteling maar in ieder geval veelzeggend. Goied gedaan.

Succes hier op de weblog, Mien

Beantwoorden

Dank voor alle reacties. Het volgende wil ik nog even kwijt. Ik zie de column vooral als een gelegenheid voor persoonlijke opinie. Geenszins wens ik te suggereren namens mijn partij te spreken, hoewel ik me ervan bewust ben dat de link snel wordt gelegd. Ik heb vooral getracht een toegankelijk stuk te schrijven en mijn persoonlijke visie op het evenement te geven als iemand die ervaringen heeft in de evenementenorganisatie en als jongere zijnde die graag een festival bezoekt. Vanuit dit perspectief ben ik hartstikke blij dat er iets voor de Helmondse jongeren is georganiseerd. Ik heb dan ook vele positieve geluiden uit die hoek ontvangen; óók uit de jonge achterban van GroenLinks. Als er één manier is om jongeren massaal bij elkaar te brengen en hen een goede tijd te bezorgen, dan is het wel met een muziekevenement; iets wat ik keer op keer weer zie tijdens mijn geesteskindje, festival Impact.
Ondanks dit feit, ben ik me ervan bewust dat tijd en locatie van Leuk! wellicht ongelukkig gekozen zijn. Verder heb ik geprobeerd duidelijk te maken dat het niet de bedoeling behoort te zijn dat het evenement een startschot is geworden voor méér intensieve recreatie. Een goede balans vinden tussen natuur en recreatie, dat vind ik belangrijk. Jammer dat deze nuance niet goed is overgekomen.

Beantwoorden

Hoi Ling,

Dat de link snel wordt gelegd met Groen Links, komt natuurlijk ook omdat je je presenteert als raadslid van Groen Links. Het gevoel dat hier ( on ) bewust een startschot voor meer is gegeven lijkt me dan ook duidelijk.

Beantwoorden

Beste Jan Willem,

Er is natuurlijk wel een verschil met een binnenstad of een stiltegebied als Berkendonk.
In een binnenstad mag je dit soort levendigheid verwachten. De muziekfeesten die jij opnoemt zijn natuurlijk allemaal buiten het broedseizoen.De vogels komen ook wel terug, dat is geen probleem, maar afgekoelde eieren geven geen jonge vogels.
Er is hier wel degelijk sprake van broedverstoring. Daarbij heb ik van de feesten die jij noemt geen geluidsoverlast, vang af en toe een flard op, maar LEUK dreunde door tot Deurne en Mierlo Hout.

Beantwoorden

Ling als eerste bedankt dat je voor de weblog wilt schrijven. Ik vind het enorm leuk om weer jongere uit de politiek te zien hier op het log. Verschil met andere generaties kan soms toch redelijk groot zijn.

Dan wat leuk betreft. Ik woon zelf in de rijpel, vlak bij berkendonk. Alhoewel de muziek hier goed te horen was heb ik niemand van mijn buren horen klagen(en we hebben een redelijke grote straat). Persoonlijk vind ik het totaal niet erg en is het maar voor 2 dagen. Misschien is het dan (zoals u zelf al zegt) beter om het op een ander tijdstip te houden ivm de vogels en hun broedperiode(ik ben geen vogeldeskundige en weet niet precies hoe dit in elkaar steekt).Voor zover ik weet is de plaats wel ideaal want volgens mij ligt berkendonk niet in een stiltegebeid maar grenst het daaraan(maar ook dit laat ik liever aan de expers over)

Toch “leuk” mag van mij zeker weer georganiseerd worden. Ik denk dat het ideaal is voor de jeugd op zaterdag en voor iedereen op zondag.
Gezien het aantal bezoekers denk ik toch wel dat je van een succes mag spreken.

Beantwoorden

Dat de feesten dreunde tot Mierlo- Hout dat klopt niet, inmiddels heb ik vernomen dat hier een feest was waar geen vergunning voor afgegeven is.Dit had dus niets te maken met het festival LEUK, vervolgens wil ik nog even kwijt dat wbt de natuur toch wel z`n gang gaat. Inmiddels zijn er al veel vogels uitgebroed,dus ik snap eigenlijk niet waar men zich zo druk om maakt.

Beantwoorden

Hey Ling
Hoorde gisteren dat je hier een column hebt. Goed zeg. Succes en … gassuh!!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *