Buiten is het 24 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.912 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

We zijn in Helmond vanaf 2018 een jeugdvriendelijke stad. En dat is niet zo maar een woord. Uit gesprekken met 1201 jongeren is een top 5 gekomen. Armoede, pesten en discriminatie, veiligheid en gezondheid waren vier punten, die jonge kinderen tot 12 en tieners en twintigers tot 23 jaar deelden. Kinderen die worden gepest, die in armoede of in een onveilige of ongezonde leefomgeving opgroeien, hebben minder kans op een rimpelloos leven als ze geen extra steun krijgen. Om deze kansongelijkheid om te buigen, organiseren we bijvoorbeeld de verlengde schooldag en lessen op school om kennis te maken met sport, cultuur en techniek.

Laten we wel wezen. Nog los van kansenongelijkheid is de wereld voor jongeren er niet eenvoudiger op geworden. Het vraagt een stevige dosis steun en aandacht om weerbaar en gezond op te groeien. Mijn beide dochters hebben tijdens hun middelbare school periode te maken gekregen met suïcide van een klasgenoot. Dit heeft ze diep geraakt. Ik ben wat dat betreft blij dat onze GroenLinks wethouder Cathalijne Dortmans zich inzet voor uitbreiding van het project STORM. Een effectieve methode om tijdig depressieve en suïcide gedachten onder jongeren te signaleren. Maar dit is slechts één voorbeeld van de vele zaken die worden opgepakt.

Bijvoorbeeld rondom social media, drank en drugs en seksualiteit. Zaken waar jongeren mee te maken krijgen en die niet alleen leuke kanten hebben. Je moet er mee leren omgaan en je grenzen leren kennen. Neem social media. Niet alleen een zegen, maar ook een makkelijk podium om te pesten of verleid te worden over je seksuele grenzen heen te gaan. En wat te denken van drugs? Als je jong bent, kun je meestal nog niet zo goed maat houden. Dan helpt het als we inzetten om drugsgebruik onder jongeren te denormaliseren.

Gezondheid was voor jongeren een speerpunt. Met het Lokaal Preventieakkoord zetten we hier breder op in. Ondertussen hebben maar liefst 68 partners dit akkoord getekend, dat inzet op de volgende speerpunten: een rookvrij Helmond, meer bewegen en gezonde voeding en minder alcohol en drugs. Want in sommige wijken leven onze inwoners gemiddeld 7 jaar korter. En dat komt niet alleen door hun eet- en leefpatroon. Maar zo’n patroon aanpassen helpt wel om langer en gezonder te leven. En terug bij onze jeugd, ook hier werkt het gezegde: jong geleerd, oud gedaan!

Désirée Meulenbroek
Raadslid GroenLinks

9 reacties:

Maarliefst 68 partners.
Allemaal snabbel en graai partners natuurlijk.
Laten we inzetten op:
Wij zijn tegen armoede
Wij zijn tegen pesten
Wij zijn tegen dood gaan

Een kleuter kan de was doen.

Beantwoorden

Daar heb je de drammers weer, mensen bepalen zelf wat ze wel of niet doen en terecht.

Beantwoorden

Heel suggestieve vraagstelling zorgt voor allerlei aanames

Beantwoorden

Totaal verkeerd beeld van de echte werkelijkheid, zoals vaak!

Beantwoorden

Hoi Désirée,

Goed dat je hier aandacht aan besteedt. Het is waardevol en zinvol hoe we hier in Helmond op een prima, positieve manier mee aan de slag te gaan. Ik noem JIBB, de verlengde schooldag, culturele samenwerking met het onderwijs en nog veel meer.

Zonder riant budget – ja, check het zelf maar – maar met realiteitszin door hardwerkende Helmonders op poten gezet. Topwerk.

Jammer dat je verhaal weer direct wordt neergesabeld (och ja, er staat GroenLinks onder je naam, zucht…), want de projecten die je aanhaalt dragen aantoonbaar bij aan de kansen en levensgeluk van veel jongeren en dadelijk ook ouderen. Vraag gerust na bij betrokken partijen uit het onderwijs, zorg en natuurlijk aan de wijkbewoners die er gebruik van maken.

Het heeft geen zak te maken met drammen, snabbel- of graaipartners, maar juist alles met een heel concreet voorbeeld van hoe politiek samen met mensen iets zinvols op poten zet. Zeker in deze tijden van gejank en Corona-geklaag (‘We mogen niks’) lijkt me dit een mooie positieve bijdrage vanuit de Helmondse politiek. Als we daar nu eens ook blij en tevreden over konden zijn.

Amen.

Beantwoorden

@Job op maandag 29 november 2021 om 16:50:

En daar is vriend Job weer die het weer in politiek links en rechts moet trekken. Wordt jij nooit moe van jezelf? Zo lang Andre, Twanneman&co het niet in links en rechts trekken, moet jij dan iedere keer weer olie op het vuur gooien? Dacht dat jij iedere keer beweert dat je meer verstand hebt en wel iets bijdraagt in de panelen, niet dus.
Je lijkt wel een LP met een flinke kras die iedere keer weer hetzelfde linkse verdedigende toontje verkondigt. En ja sorry, dat komt op mij ook over als gedram.

Beantwoorden

@Verhulst op maandag 29 november 2021 om 18:29:

Als je onnodig zure reacties benoemen door mij op een mooi Helmonds initiatief ZELF als ‘in links en rechts trekken’ interpreteert, dan zal ik volgens jou niet enkel aan het drammen zijn, maar dadelijk vast ook wel weer ‘aan het demoniseren zijn’.
Waar haal je dit links-rechts gelul hierboven vandaan?
Ja, ik voorspel spottend dat iedere Groen-Linkser en D66-raadslid direct shit over zich heen krijgt. Klopt dat niet dan? Heb jij hierop één uitzondering gezien dan?

Ongelofelijk. Mag een mens niet gewoon enthousiast zijn over een positief bedoeld plan en de – zonder inhoudelijk onderbouwde – zure aannames jammer vinden?

Wie zijn de drammers? Mensen die anderen drammers vinden die toevallig een idee droppen dat jou niet aanstaat, of degene (ik met m’n dikke kop in dit geval)., die enkel blij wordt van een positief idee?

En ja, ik word zeker regelmatig moe van mezelf.

Beantwoorden

@Job op maandag 29 november 2021 om 20:45:

En wat doen je er dan aan?

Beantwoorden

@ Karel: Eens goed lachen om mezelf en bedenken dat ik in tegenstelling tot veel Weblog-toetsenbordhelden godzijdank nog altijd goed kan relativeren.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *