Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.801 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Ik spreek in Helmond regelmatig mensen, die zich zorgen maken over alle crisissen waar we inzitten. Corona, wooncrisis en nu weer de energiecrisis. De energiecrisis wordt zeker een onderwerp bij de programmabegroting, want het is maar de vraag of de subsidie van de overheid eerlijk gaat landen in de stad. Wat te denken van de Rijpelberg en Brouwhuis met de stadsverwarming.
We worden er allemaal wel eens moe van; al die crisissen. Wat kun je daar als individu tegen over zetten? Ik denk dan vaak aan een spreuk, waarmee ik ben opgegroeid. ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’. Dat dit echt zo werkt, blijkt uit onze Helmondse inzet om het afval beter te scheiden. We zijn dat met elkaar zeer goed gaan doen!
Hierdoor kunnen we meer materialen hergebruiken en groenafval composteren. We hebben zo ons best gedaan, dat een forse prijsstijging in 2022 niet nodig is. Prima gedaan Helmond! Laten we met elkaar goed bezig blijven, ook als je het af en toe beu bent om met plastic, glas, papier en overige zooi in de weer te zijn.
Het loont voor de planeet en voor je portemonnee. En vooral niet doen wat ik op social media las, toen ik een tip zocht voor het schoonmaken van mijn frituurpan. De tip was: “Als hij vies is, gewoon weggooien. Wij doen dat twee keer per jaar.” Ja, als we zo bezig gaan, loopt de grijze bak wel heel vlug vol. En voor mensen die de smaak te pakken hebben. U kunt nog snel tot 22 oktober gratis de grote grijze container omwisselen voor een kleine.
Als GroenLinks hebben wij ons ingespannen om een succes van Diftar te maken. Met een motie hebben we aangedrongen op een oplossing voor het luierprobleem en op betere communicatie. Maar het zijn vooral alle Helmonders samen, die van het nieuwe Diftar systeem een succes hebben gemaakt. Ook bij mij aan de straat zie ik veel minder vaak de grijze bak staan.
Oké, misschien een beetje een flower-power-insteek, verbeter de wereld en begin bij jezelf, maar het kan wel het verschil maken. Als we allemaal iets doen om de wereld voor iedereen gelukkiger, plezieriger en gezonder te maken, komen we vooruit. Kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben. En zo willen we als GroenLinks samen met de stad blijven bijdragen een gezondere, groenere en fijne omgeving om in te leven, te werken, en plezier te hebben.

Désirée Meulenbroek
Raadslid GroenLinks

8 reacties:

Hallo Désirée,

Ik ben het er best mee eens, ik had grote twijfels bij het Diftar systeem van Gaby maar ik moet zeggen dat het niet is tegen gevallen, echter vind ik dat het zwerfafval wel is toegenomen, dat is nog een punt van kritiek maar is moeilijk op te lossen.
De grijze bakken worden veel minder vaak aan de straat gezet, bij mijzelf van iedere twee weken naar 5-6 keer per jaar!
Schoonmaken van een frituurpan gaat best goed met een vaatwas tablet, vet eruit, water erin en op ca. 100 graden schoon laten koken, werkt goed mits de pan niet te vies is.

‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’ is een uitstekende spreuk!

Beantwoorden

Van 26 ledigingen restafval naar ca. 9, het gaat ons lukken, net als vriend Twanneman. Dat is op jaarbasis een serieuze hoeveelheid, ik schat zo’n 350 kg.
Je kunt stellen dat het nieuwe betaalsysteem in grote lijnen werkt, en zorgt voor een betere sortering van afval. Zo zijn er behoorlijk wat kleine stappen die je zelf kunt zetten.

Beantwoorden

Bij ons gaat het ook echt voorspoedig . We gaan dit jaar de 6 ledigingen niet eens opmaken. We zijn wel extra streng tegen de huisgenoten. Goed je afval scheiden moet je leren en je moet er even aan wennen. Maar als ik dan zie hoe weinig restafval er overblijft ben ik daar optimistisch over. En die frituurpan hebben wij niet. Af en toe een frietje halen bij een cafetaria is genoeg hier 🙂

Beantwoorden

Mmm, enigsinds geflatteerd in veel van het plastic zit troep die er niet in hoort heb uit betrouwbare bron vernomen dat nu 80% alsnog naar de verbrandings ovens gaat das lekker recyclen…
Ook in de gft bakken wordt enorm veel overig afval gegooid met als gevolg dat ook daarvan 30% meer naar de ovens verdwijnt.
Dan zal ik nog maar zwijgen over de enorme hoeveelheid zwerf vuil en dumping.
En dan nog de creatieve geesten die elke publieke vuilbak overspoelen met huishoud afval.
Al met al een daverend succes.
Met betrekking tot de energie nota tja daar heb ik geen last van gas heb ik niet stadsverwarming heb ik ook niet meer en dankzij 22 zonnepanelen heb ik ook geen electra rekening.
Sterker nog ik krijg er geld op toe das lekker stoken dat is zeker.

Beantwoorden

“Als GroenLinks hebben wij ons ingespannen om een succes van Diftar te maken. Met een motie hebben we aangedrongen op een oplossing voor het luierprobleem en op betere communicatie. Maar het zijn vooral alle Helmonders samen, die van het nieuwe Diftar systeem een succes hebben gemaakt. Ook bij mij aan de straat zie ik veel minder vaak de grijze bak staan.”

Is het minder aanbieden van de grijze bak op straat een graadmeter voor het succes van Diftar?

Als ik door Helmond wandel en/of fiets zie ik, zoals blijkt uit meerdere reacties in deze weblog, dat het zwerfafval op straat is toegenomen.

Naast de zogenaamde ‘blikvangers’ (langs fietspaden) zie ik steeds vaker en steeds meer vuilniszakken staan. Zo ook naast openbare vuilnisbakken op diverse plekken in de stad. De mens in deze heeft de moeite genomen om het huisvuil naar een plek te brengen waar men verwacht dat de gemeente het komt opruimen; de blikvanger/vuilnisbak moet immers ook geleegd worden.
Je zou het asociaal kunnen noemen, maar is het dat ook? Zou er sprake kunnen zijn van sociale armoede; wel milieubewust, maar de bijhorende kosten niet kunnen dragen?

Ander is het in bermen, parken en natuurgebieden. Daar kom en kwam ik vaak blikjes, plastic flesjes en afvalresten van fastfoodketens en bezorgingsservices tegen; tegenwoordig aangevuld met grof vuil en volle vuilniszakken.
De mens in deze dumpt direct na consumptie zijn/haar overtollig afval op straat (ook de drie meter lopen naar de openbare vuilnisbak blijkt te ver te zijn) en/of dumpt men met voorbedachte rade het afval (bewust van huis naar dumpplek vervoerd) in de vrije natuur.

Beste Désirée,

Herken jij dit ook in jouw stad?
Zou jij dan nog steeds willen spreken van een succes?

Mvg,
Stapper

Beantwoorden

Als GroenLinks heeft ze zich ingespannen voor Diftar, even daarvoor toen mevrouw nog CDA raadslid was heeft ze zich ingespannen tegen Diftar….

Zo vermoeiend die Helmondse politiek en al die overstappers. Knap dat ze zelf nog bij kan houden waar ze nu lid is, veel mensen zijn de draad al kwijt.

Nieuwe bestuurscultuur?

Beantwoorden

Mevrouw beweert in het begin van haar hoog borrelpraatgehalte verhaaltje dat ze regelmatig mensen spreekt.
Nou ik hoor of zie nooit mensen die met dit figuur zelfs minder 16 seconden hebben gesproken….
Zelfs op recepties hangt ze alleen maar rond in haar eigen linkse kliekje.

Beantwoorden

Het is muisstil bij de Helmondse Politiek…In aanloop naar de verkiezingen: “Laat deze GIFBEKER aan ons voor bij gaan.
———————————-
De tariefverhogingen van Ennatuurlijk zijn onacceptabel
18.535 ondertekeningen
Ennatuurlijk heeft 1 Januari de tarieven bekend gemaakt voor de levering van stadsverwarming. De levering per Gj gaat van €22,7601 naar €42,9188. Een verhoging buiten alle proporties die vele huishoudens in geldproblemen kan brengen.

Onacceptabel! zeker gezien Ennatuurlijk maar gedeeltelijk gas verbruikt voor het verwarmen

————————————————

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *