Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.432 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

27reacties

Woensdag 15 juni is het dan zo ver. We benoemen als raad de nieuwe wethouders. Daarmee komt officieel een einde aan de formatieperiode. Het aantal politieke partijen in de raad is diverser dan ooit en dit zien we terug in de brede coalitie met maar liefst 7 partijen. Het aantal wethouders in personen is meer dan vorige keer, maar vertaald naar het aantal uren, is het gelijk gebleven. We hebben maar 1 fulltime werkende wethouder en 6 parttimers. Ook hebben de drie wethouders uit de vorige periode afgezien van wachtgeld over de uren die ze minder gaan werken.
Is het aantal wethouder nou zo bijzonder voor Helmond? Het antwoord daarop is nee. In de buurtgemeente Eindhoven gaan ze naar 9 wethouders. Daarin is deze gemeente niet uniek. We kunnen er met zijn allen van alles van vinden – en dat doen we ook – maar besturen is steeds ingewikkelder geworden. Ooit was besturen vooral een roeping en geen beroep. Zoals de wereld er nu uitziet, vraagt het veel kennis, kunde en ook bepaalde competenties. Al was het maar, dat je heel veel uren ‘aan moet staan’. Daar bedoel ik mee, dat je niet zomaar de deur uit kunt als persoon, maar dat je in het openbaar altijd in functie bent. Nog los van het feit dat social media het werkklimaat niet positief beïnvloeden.
En dit maakt dat het steeds moeilijker om wethouders te vinden, vooral vrouwelijke wethouders. Hoe cool is het dan, dat de raad in Helmond zo’n mooi divers team kan benoemen. Met maar liefst 3 vrouwelijke wethouders. Dat maakt dat het team divers. En met twee wethouders van buiten, hebben we ook een onbevangen blik aan tafel. En is het niet bijzonder, dat we daarbij versterking krijgen van een ervaren wethouder uit Rotterdam? Een stad die wij als Brabanders hebben groot gemaakt, toen de haven groeide en waar een mentaliteit heerst, die je best kunt vergelijken met die van Helmond.
Ik ga de kritiek op dit college niet herhalen, maar zet er tegenover dat een sterk, divers en ook competent team, veel waard is. Zeker in onzekere tijden in een complexe wereld met onverwachte ontwikkelingen. Kritiek hebben is makkelijk. Maar vanaf woensdag hebben we een nieuw college en een open Ambitieakkoord. Tijd om constructief met z’n allen de schouders er onder te zetten en te gaan voor Een Sterker Helmond Voor Iedereen.

Désirée Meulenbroek
Raadslid GroenLinks

27 reacties:

In Eindhoven, 3 maal zo groot als Helmond, hebben ze 7 wethouders. En 2 met een bedacht baantje. En of de heer Bonte ook kan functioneren bij dossiers op dorpsniveau moet nog blijken. De toon in de column is aanmatigend. Wij burgers moeten blij zijn met welk een team van toppers dat gaat besturen. Eerst maar eens zien….

Beantwoorden

Geachte mevrouw Meulenbroek,

Ik stem GroenLinks sinds de heer Van der Made gemeenteraadslid werd en zal dat nog een paar keer hopelijk (dat vanwege mijn leeftijd) doen. Heel positief vind ik dat GroenLinks met de linkerkant in het college zit. Ook positief is dat de drie blijvende wethouders geen wachtgeld hoeven over hun verminderend aantal werkuren. Prachtig dat er drie vrouwelijke wethouders komen en dat wethouder Dortmans het zo goed doet en blijft.
Tot zover de plusjes, maar er is ook een minnetje. Want als ik alles goed begrijp komen er twee wethouders die niet in Helmond willen komen wonen. Dat vind ik minder positief. Negatief vind ik dat de gemeente dan hun reiskosten en helemaal negatief hun hotelkosten in Helmond moet betalen. Klopt dat en stemmen jullie daarmee in? Is het niet logischer dat ze dat uit hun eigen broekzak betalen?
Alvast bedankt voor uw antwoord en heel veel succes de komende vier jaar. Dit worden de jaren die veel wijsheid en daadkracht vereisen!

Met vriendelijke groeten,
Mia Peeters

Beantwoorden

Wat veel fouten in deze column. We mogen niet zo kritisch zijn van deze mevrouw Meulenbroek, maar als je een column schrijft, let dan wel op de taal aub!

Dan de inhoud. We hebben straks maar 1 fulltime wethouder en 6 parttimers, maar verderop zegt ze dat wethouders ‘heel veel uren aan moeten staan’. 1) Niet zo handig als de Helmondse wethouder nog aan staat maar al lang en breed weer thuis in Rotterdam zit. 2) Worden de overuren ook uitbetaald of niet? Want als dat zo is, is het leuk dat op papier een wethouder 0,9 FTE is, maar als er dan een bak overuren wordt uitbetaald dan zit Helmond nog met een dikke rekening.

Beantwoorden

“En met twee wethouders van buiten, hebben we ook een onbevangen blik aan tafel.”
Maar geen woord over de wettelijke verplichting om in de gemeente te wonen noch enige argumentatie voor de ontheffing voor deze verplichting.

Beantwoorden

Vooral eens met Roland. Wat een kletskoek.
Ook wordt hier letterlijk bewezen, wat ik al eerder aangaf in een reactie: politici zijn gaan denken dat het een vak is. En dan maar afgeven op dat domme volk, de kiezer, de burger. Die snappen het gewoon niet.
Wie is nou erger ontaard, GroenLinks of D66?

Beantwoorden

Wetende van de ophef van benoeming wethouder Rotterdam en dan zo’n stukje schrijven.
OF je doet dit express om wat olie op het vuur te gooien OF je trekt je NIETS aan van de mening van burgers.

In beide gevallen zou je jezelf moeten afvragen waarmee je bezig bent.
Tenzij verdere polarisatie een doel op zich is

Beantwoorden

@E Betgem op maandag 13 juni 2022 om 11:37:

Ik woon in Helmond, jij niet. Wat denk je zelf?

Beantwoorden

@marko Dan weet u het waarschijnlijk veel beter als ik.

Beantwoorden

@E Betgem op maandag 13 juni 2022 om 12:27:

Als oud-Helmonder en Helmond-kenner heb je toch wel een mening? Waarom Meulenbroek uitgerekend op dit moment met deze column voor de dag komt begrijp ik niet.

Beantwoorden

@Marko op maandag 13 juni 2022 om 12:50:

Ik hou het op arrogantie die politici eigen is.

Beantwoorden

@marko. Ik heb vooral te maken met juridische kwesties. Dat er een gebrek aan transparantie is staat voor mij vast.
Wat betreft je vraag.Ik denk dat deze Mevr zo overtuigd is van haar eigen gelijk durf ik arrogant te noemen.
Een soort van “boven de burger staan”.
Jaar op jaar neemt de belangstelling af en moet men afreizen naar Rotterdam om een wethouder te vinden.
De beroerde opkomst heeft geen enkele zelfreflectie tot gevolg.
Arrogantie denk ik dus. Ik zou geen andere reden weten .

Beantwoorden

Triest dat u zo’n onzin op papier krijgt Mevr. Meulenbroek.
Maar dat het fractieoverleg bij Groenlinks inmiddels een theekransje is geworden lijkt me duidelijk.

We gaan het horen op de komende raadsvergadering.
Ik hoop voor u dat u daar beter beslagen ten ijs zult komen.

Of niet te veel het woord nemen, misschien nog een betere optie.

Beantwoorden

Tot slot kreeg Arno Bonte nog een extra steuntje in de rug van mevrouw Meulenbroek. De ervaren Rotterdamse oud-wethouder is een aanwinst voor Helmond. In Rotterdam heerst een mentaliteit waarmee je de Helmondse mentaliteit kunt vergelijken. Met steun van Brabanders is Rotterdam pas echt groot geworden.

In het jaar dat mevrouw Meulenbroek 3 jaar oud werd (1962) had Rotterdam de grootste wereldhaven. Met de komst van Bonte, Helmonders en overige Brabanders is Rotterdam nog de grootste Europese haven en zijn er ca. 10 wereldhavens die qua grootte Rotterdam overtreffen..

Tijd om er op constructieve wijze de schouders onder te zetten in Helmond onder aanvoering van Groen Links.

Beantwoorden

Wat een arrogant en beschamend om op een dergelijke manier goed proberen te praten dat er een wethouder van buiten de stad gehaald moet worden en daar ook nog mag blijven wonen!

Dit bevestigt maar weer eens dat de nieuwe Helmondse coalitie de binding met de inwoners totaal kwijt is!

Beantwoorden

Beste mevr. Meulenbroek

Nadat ik door mijn zoon gewezen was op uw online verhaal heb ik gemeend hier kort op te moeten reageren.

Vanuit het verleden heb ik altijd GL gestemd. Standvastig en soms tegen beter weten in. Maar dit jaar niet. Dit jaar heb ik lokaal gestemd. Dat dit een juiste keuze is blijkt wel na uw on uitlegbaar handelen van de afgelopen maanden. Ik dank u voor de bevestiging, er is namelijk veel twijfel aan vooraf gegaan.

Lokale partijen lijken er meer waarde aan te hechten oprecht en eerlijk te zijn. Mijn hoop is dan ook op wethouder van Dijk gevestigd. Dat hij salaris in moet leveren is onterecht en onjuist. Is dit het bedankje voor zijn steun aan uw partij? Of voor zijn harde werk van de afgelopen 4jaar?

Ook nu legt u wederom niets uit. Had u zelf of dhr Teurlings niet een uitstekende kandidaat geweest? Of had een gesprekje met de Helmondse VVD, CDA of Helder Helmond niet zeer waarschijnlijk een echte Helmondse kandidaat wethouder tot gevolg kunnen hebben?

GL is niet langer de partij van idealen, maar die van macht en politieke spelletjes. Gestuurd door Haagse regisseurs zonder besef van hoe mooi Helmond is.

Ik wens u succes en hoop dat u dicht bij uzelf blijft en soms wat minder bij GL. Ik volg de ontwikkelingen op de voet.

Met vriendelijke groeten,
Mevr. de Vries- van Tussenbroek

Beantwoorden
A.j.p de Vries- van Tussenbroek

Je kan recht proberen te lullen wat krom is, het Eindhovens dagblad begon gisteren al goed :

Arno Bonte was klimaatwethouder in Rotterdam, maar pakt vanaf deze week de trein naar Helmond. En de 44-jarige bestuurder – die de middelbare school niet afmaakte en geen opleiding afrondde..
En dan een foto er bij.. Arno bonte in zijn geliefde Rotterdam….

Echt geef de beste man het Hellemonds woordenboek van Wim Daniels, heeft ie wat nuttigs te doen in de 1.5 enkele reis met de trein op kosten van de Helmonders.

Rotterdam is gezegend met een coalitie zonder groenlinks, dus nu komt ie op verzoek van GroenLinks Helmond, hier vuurwerk proberen te verbieden, auto’s het centrum uit pesten en voor mij als wel afgestudeerd LBO’er , MBO’er en HBO’er ff bepalen hoe ik duurzaam mijn huis moet gaan verwarmen, want daar heb ik geen verstand van…

PS regel onderhand maar eens dat er een kabelgoot in de stoep mag om mijn auto thuis op te kunnen laden… IPV nee dat mag niet want laadpaal binnen paar 100 meter … ( 3 straten verderop en 4 keer zo duur dan wat ik voor mijn stroom betaal)

Beantwoorden

@Joep op dinsdag 14 juni 2022 om 01:27:

Het ergste is JIJ hebt er voor moeten studeren en krijgt waarschijnlijk ondanks jouw inspanningen aan het eind van de maand minder te verteren dan die echte narcistische drop-out die mag treinen op kosten van de belastingbetaler en mw. M. neemt zo iemand in bescherming? Toont waar deze partij voor staat.
Zijn het spoor echt kwijt, hopelijk ontsporen ze komende verkiezingen om in treintermen te blijven

Beantwoorden

Ervaren wethouder uit Rotterdam “brokkenpiloot” zult u bedoelen mevrouw Meulenbroek !!!

Beantwoorden

Tuurlijk kunnen we allemaal wel wat positief nieuws gebruiken. Maar laten we elkaar gewoon recht aankijken.
Er is uitzondering gegeven voor twee wethouders om niet in Helmond te hoeven wonen. Met de intentie van de partijen om dit de komende 3 jaar jaarlijks weer te verlengen.
Alleen bij uitzonderlijke situaties mag deze uitzondering gegeven worden. Nou komt ie: de reden van piefje uit rotjeknor: sociaal leven dat hij heeft in rotjeknor. En ander piefje uit Vught: oppasoma en een vrouw die praktijk aan huis heeft……. Manmanman

Ps: is er al een coalitie-akkoord? Of blijft het bij het vage “ambitie” akkoordje?

Beantwoorden

Tsja dat noemden ze nog niet zo lang geleden “salonsocialisten” .Wat een kulargumenten om ervoor te kiezen om geen woonplaats te hebben in de plaats waar het ambt uitgeoefend wordt.

Overigens oppositie in de gemeenteraad doe je werk en stel zeker voor dat de reis – en verblijfkosten die het wonen buiten Helmond voor de Helmonds gemeentekas met zich meebrengen door de betreffende wethouders ZELF betaald dienen te worden. dat zou nou eens getuigen van enig realisme in deze.

Beantwoorden

De oppositie gaat helemaal niks doen.

Teurlings heeft zich verbazingwekkend genoeg een clubje hypocrieten om zich heen verzameld. De kaboutertjes lopen braaf achter hem aan.

Van Dijk levert 20% salaris in maar blijft 110% werken. Waarom doe je dat????

En die GroenLinks pipo uit Rotterdam kom 80% werken en krijgt met zn wachtgeld 110% salaris.

Waarom snap ik niet dat 50plus, SP en Lokaal Sterk hieraan mee doen ?!?!?!

Kijk de PVDA en D66 is duidelijk die denken alleen aan zichzelf. Doen niks voor de armen en schuiven elkaar de baantjes toe. Jammer héél jammer….

Beantwoorden

@Aride op zaterdag 18 juni 2022 om 17:40:

Tijdens de raadsbijeenkomst is er door de opositie wel degelijk vragen over gestelld.
Helaas heeft de coalitie daar niet naar geluisterd.
Bij de stemming bleek dat alleen de coalitiepartijen (19 stemmen) voor Dhr. Arno B. te stemmen.

Beantwoorden

Geachte mevrouw Meulenbroek,

Vorige week maandag stelde ik u enkele vragen. Vragen uit bezorgdheid en waarop ik graag uw antwoord zou horen. Elke ochtend kijk ik hier en soms zelfs twee keer op een dag, maar tot nu toe kwamen uw antwoorden niet. Ook niet op de vragen van mevrouw De Vries- van Tussenbroek. Misschien zijn dat wat minder leuke vragen, maar die zette me wel tot nadenken. Ondertussen zag ik dat u woensdag voor hun reis- en hotelkosten stemde, dus een van mijn vragen is daarmee voor mij beantwoord. Ik kan begrijpen dat u het druk heeft, maar kunt u dan wellicht alvast aangeven wanneer u wel antwoord gaat geven?

Met vriendelijke groet,
Mia Peeters

Beantwoorden

@Mia Peeters op maandag 20 juni 2022 om 08:01:

Ik denk dat u nog lang moet wachten, zij beantwoordt volgens mij nooit vragen. Slechte zaak als je in het Coalitieakkoord, ik bedoel Ambitieakkoord zegt dat je in dialoog wilt met de oppositie en de inwoners. Dit is blijkbaar de Nieuwe Dialoog van de nieuwe machthebbers. Jammer en onfatsoenlijk. Haar voorganger kwam wel normaal met antwoorden.

Beantwoorden

Dank u wel mevrouw Meulenbroek, voor uw uitleg. Het ambitieakkoord is dan ook het enige wat open is aan dit college. U heeft er in elk geval voor gezorgd dat de verkiezingsuitslag in Helmond compleet genegeerd is. Ik zal wel blijven stemmen, want dat is mijn democratisch recht, maar bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen breng ik een blanco stem uit. Het maakt in Helmond toch niet uit wat ik stem!

Beantwoorden

@Jan de Vries op dinsdag 21 juni 2022 om 07:35:

Fijn dat ik dat nu weet. Ik kom nog niet zo heel lang op deze website en keek al negen dagen of ik bericht van haar kreeg. Dat wachten en hopen is niet mijn favoriete hobby, dus daar stop ik nu maar mee. Mijn dochter zei in het weekend nog dat ze misschien wel ziek was. Maar dat blijkt ook niet het geval want gistavond zat mevrouw Meulenbroek gewoon in de raadszaal in Boscotondo.
“Fatsoen moet je doen” zei Jan Peter Balkenende, haar vroegere politieke leider, altijd. Maar mevrouw Meulenbroek is vertrokken bij het CDA en hoeft daaraan nu dus blijkbaar niet meer te voldoen. Gemiste kans! Sterkte GroenLinks.

Beantwoorden

Beste Mia Peeters,

Ik ben niet ziek geweest, maar heb wel met persoonlijke omstandigheden te maken. Dat is niet iets waar ik over wil vertellen op de weblog. Ik heb de weblog een tijdje niet gelezen, Je weet namelijk dat je op dit podium niet vaak vriendelijk woorden leest en dat is prima. Maar als mens is dat niet altijd makkelijk om er bij te nemen onder bepaalde omstandigheden.

T.a.v. uw vragen. Een reiskostenvergoeding wordt door de meeste werkgevers verstrekt. Hotelkosten zullen minimaal worden gemaakt . Wij hebben dit meegewogen bij de aanstelling. Hier zal in de stad evenals in de raad verschillend over worden gedacht.

@Fred. Wethouders maken weliswaar meer uren dan contractueel vergoed, maar deze worden niet vergoed. Er is voor wethouders geen overurenregeling. Dit wordt geacht bij het werk te horen.

Met vriendelijke groet,

Désirée Meulenbroek

Beantwoorden
Désirée Meulenbroek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *