53reacties

Meulenbroek: wat doen we met draagvlak?

Het is een raar woord: draagvlak. Het betekent dat mensen achter een idee staan. Maar in de Helmondse gemeenteraad gebruiken we het vaak. Soms lijkt het wel het enige waar het over gaat. Is er met de inwoners gesproken? Zijn ze wel geïnformeerd? Hebben ze mogen meedenken over de plannen? Daarom vraag ik me wel eens af: besteden we wel voldoende tijd aan de problemen die we willen oplossen? Moet ik als raadslid niet meer bij de feiten blijven en meer de rug recht en het hoofd koel houden?

Het is een groot goed dat iedere Helmonder politiek actief kan zijn. Als de gemeente bij mij in de straat de bomen willen kappen, dan zou ik daar ook iets van vinden. Ik zou goed geïnformeerd willen worden en willen weten of ik bezwaar kan maken. En als ik geen formeel bezwaar kan maken, zou ik een brief sturen aan de gemeenteraad en handtekeningen ophalen bij de buren.

Maar als ik als raadslid zo’n brief lees, denk ik: misschien zijn er ook wel buren, die de bomen willen inruilen voor parkeerplaatsen. En hoe kom ik daar achter? Er staat niet altijd een bordje op de deur ‘voor of tegen de bomen’. En ik kan als raadslid ook niet bij iedere verandering eisen, dat er samen met inwoners plannen worden gemaakt, of dat er een referendum of enquête wordt georganiseerd. Dat zou bakken met geld kosten. Alleen al één brief versturen aan alle Helmonders kost ongeveer € 80.000,-.

Als raadslid vind ik dit een dilemma. Uiteraard willen wij als GroenLinks voor alle Helmonders een eerlijk en transparant proces. Maar we willen ook dat er zoveel mogelijk geld beschikbaar is om problemen op te lossen en zaken goed te regelen. Wat is wijsheid? Zou het een goed idee zijn om meer ambtenaren aan te stellen met een communicatie opleiding? Daar is nu een tekort aan en dan is communicatie al snel een ondergeschoven kindje. Moeten we niet meer mensen hebben, die weten hoe je inwoners bij plannen betrekt? Die weten hoe je samen met inwoners plannen maakt of inspraak organiseert? Ik ben benieuwd wat u daarvan vindt. Als we dit niet aanpakken, zullen we het in de gemeenteraad nog vaak moeten hebben over het vage begrip draagvlak.

Désirée Meulenbroek
Raadslid GroenLinks