Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.193 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Column Michael Rieter Helder Helmond

De bovenstaande titel is eigenlijk Engels maar dan helder Helmonds uitgesproken en betekent 'terug naar de basis'. Helder voor een politieke groepering als Helder Helmond die 'politiek in klare taal' nadrukkelijk heel hoog in haar Helmondse vaandel heeft staan.
Binnen ons Helmondse kluppie vragen we ons al langer af of het geen goede zaak zou zijn wanneer een aantal maatschappelijke organisaties terug zouden gaan naar de basis waarvoor zij indertijd zijn opgericht? In de loop van tientallen jaren zijn organisaties namelijk geëvolueerd – doorgegroeid maar ook ontwikkeld en veranderd – tot wat zij nu zijn. Vergeleken met het begin is dat een heel grote verandering! Deze is weliswaar verklaarbaar door de tijd heen enerzijds en allerlei ontwikkelingen – zoals technologische en arbeidsrechtelijke – anderzijds; maar toch!

Zo waren woningbouwverenigingen er 100 jaar geleden, na de invoering van de Woningwet begin vorige eeuw, er vooral voor betere huisvesting. Dat gold toen zowel voor de huizen zelf als voor de doelgroep, veelal de arbeider. Het heette niets voor niets sociale woningbouw te zijn. Inmiddels zijn het corporaties die nagenoeg allemaal stichtingen zijn geworden. En om de oer-taak nog te kunnen uitvoeren is men én commerciëler en ook voor andere doelgroepen gaan bouwen als echte projectontwikkelaar.
Mijn dochter van 18 zit op de Antoon van Dijkschool en heeft vorig jaar stage gelopen bij de Atlant. Ze deed haar werk héél precies én goed máár is véél te onzeker waardoor zij na ieder gemaakt produkt vraagt of het goed is. Zij is dan ook niet geschikt voor wat ooit begonnen is als sociale werkplaats waar indertijd ook werk was voor mensen zoals mijn dochter nu. Atlant is nu een keihard -reïntegratie-bedrijf geworden.
En tot slot is recentelijk de thuishulp-organisatie Savant al dan niet de dupe van de nieuwe WMO, Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Maar de vraag kan ook hier gesteld worden of de aanvankelijk bedoelde handen aan het bed niet te veel die aan het bureau zijn geworden?

Al met al rijst daarom de vraag of het niet eens tijd wordt dat maatschappelijke organisaties die als doel hadden op ieders eigen wijze de hand aan de ploeg te hebben, dit nog wel doen? Maar misschien geldt dat ook wel voor de gemeente en zelfs de raad (ook hand in eigen boezem steken). Als Helder Helmond durven we als luisterend oor graag die discussie wel te starten………..

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond

3 reacties:

Een helder betoog met die situatie bij de Atlant Groep als schrijdend voorbeeld.
Maar zie dergelijke organisaties, die tot instituten zijn verworden, maar eens terug naar hun basis te laten gaan. Of, in sommige gevallen wellicht nog terechter, zich te laten opheffen. Het is een bekend verschijnsel dat organisaties in de loop der jaren een soort samenlevingsverbanden worden die ondertussen ook nog een doelgericht 'systeem' willen zijn. Is dat doel bereikt, is er minder maatschappelijk draagvlak voor het doel en/of verschaf het oorspronkelijke doel niet meer voldoende werk voor die organisatie dan wordt er (bijna automatisch en ongemerkt) veel gedaan om toch als samenlevingsverband door te kunnen gaan. De organisatie wordt daarom niet opgeheven of afgeslankt, maar nieuwe doelen worden gecreëerd of bestaande doelen in een hun welgevallige richting gestuwd. Om het samenlevingsverband maar te kunnen behouden of zelfs te vergroten. Dat dubbelkarakter van organisaties (zoals het in de organisatiesociologie wordt genoemd) maakt back to basic heel lastig.

Beantwoorden

Hallo Michael en Johan,

Helemaal mee eens, maar toch….niets nieuws. Mijn tip: lees eens “Tegenstemmen” van Jan Marijnissen uit 1996. Wellicht dat nog meer inzicht jullie deel zal worden ;).

Beantwoorden

@Frans:
Bedankt voor de tip. Wellicht heb ik een aardige vervolgtip daarop: ik zag dat het boek gewoon gratis te lezen is op de site van Jan Marijnissen op http://www.janmarijnissen.nl/boeken/tegenstemmen/
Omdat ik niet zo'n boekenlezer ben en er in de inleiding en hoofdstuktitels van het boek niet echt iets over teruglas, een vraag aan Frans. Want jij kent het boek blijkbaar goed. Zijn er bepaalde hoofdstukken die specifiek gaan over de bovenstaande problematiek?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *