Buiten is het 1 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.494 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Column Michael Rieter Helder Helmond

Wat Helder Helmond betreft is er in principe maar één lokatie voor een nieuw stadion. En wel aan de oostzijde van de stad, omgeving Berkendonk. Sterker nog: de huidige contouren van de bergen van de zandwinning geven wat mij betreft een prima beeld hoe een nieuw – multifunctioneel ! – stadion eruit zou kunnen zien. Een nog betere lokatie zou zijn geweest het nabij – weliswaar op Deurnes grondgebied – gelegen MOB-complex. Daar komt echter een Deurnes transportbedrijf dat uit het centrum van Deurne moet wijken (maar nu wél tegen Berkendonk komt aan te liggen! Deurne heeft er geen last meer van maar Helmond des te meer. Pogingen van o.a. Helder Helmond om dat te voorkomen, bleken vanwege de vergaande staat van vorderingen niet meer te stuiten; helaas!)
Vier weken geleden heb ik nog geprobeerd de Helmondse raad tot een uitspraak te verleiden. Namelijk willen wij een nieuw stadion op De Braak of moet dat elders in de stad komen? Eerder was namelijk een ruime meerderheid van de raad, 24 van de 37 raadsleden, al voor een andere plek dan De Braak. Máár toen ging het er alleen maar over wáár elders in de stad men een dergelijk stadion zou willen zien. De PvdA (9) ging toen voor het Hartmann-terrein, tegenover de Cacaofabriek aan het kanaal, overigens mijns inziens een mogelijke alternatieve lokatie maar dat terzijde. De overige 15, Helder Helmond, de Combinatie (SDOH, Helmondse Belangen en D66), VVD, Helmond Aktief en Fractie de Voogd, waren voor Berkendonk. Het CDA, SP en GroenLinks (samen 13) bleven voor de Braak. Desondanks stemde een meerderheid van de raad begin dit jaar voor een onderzoek naar een zogenaamde sportboulevard inclusief een stadion, op De Braak. Maar het rapport daarover is begin oktober in de ijskast geplaatst met min of meer de opdracht aan Helmond Sport dat zij nu aan zet zijn. Tot dat moment was er dus nog steeds een politieke impasse over wáár een nieuw stadion zou moeten komen. De PvdA verraste ons onlangs met een veranderde keuze en wel voor Ruwe Putten (aan de westzijde onder Stiphout), een lokatie die Helder Helmond drie jaar geleden al heeft afgewezen o.a. vanwege een veel te dichte ligging bij Eindhoven. Maar nu lijkt de deur weer open richting Berkendonk. En mocht dat positief uitvallen en mocht er alsnog een meerderheid voor te krijgen zijn, dan is het probleem stadion éindelijk opgelost. In tegenstelling tot de eerdere grootschalige plannen mét een recreatief park met huisjes en hotel, wordt dit wat kleinschaliger. En de ernaast gelegen natuur ondervindt daar nauwelijks last van; nooit meer dan van een nabij gelegen transportbedrijf! Voorwaarde is wel dat o.a. de gratis Berkendonkse plas blijft.
Overigens wordt het nu wel eens tijd om aan te geven wát voor stadion de raad nu eigenlijk wil hebben. Want volgens mij is er nog nooit eerder zo gepraat over wáár iets zou moeten komen zonder dat men heeft aangegeven wát men nu precies wil hebben. Wat Helder Helmond betreft een multifunctioneel stadion, samen met Rood Wit en Dijkse Boys?, beurs en wellicht een transferium?
Wordt vervolgd………..

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond

9 reacties:

@Michael Rieter of iemand anders die het weet:
Waarom moet Helmond Sport eigenlijk zo nodig aan een nieuw stadion en wie gaat of gaan dat stadion nu in feite betalen?

Beantwoorden

“De PvdA verraste ons onlangs met een veranderde keuze en wel voor Ruwe Putten (aan de westzijde onder Stiphout), een lokatie die Helder Helmond drie jaar geleden al heeft afgewezen o.a. vanwege een veel te dichte ligging bij Eindhoven”

Ben benieuwd naar je andere redenen om Ruwe Putten af te wijzen.

Beantwoorden

Hoi. En ik ben benieuwd of jullie (meervoud) nog even kunnen aangeven waarom HS De Braak moet verlaten? Of deze ‘problemen’, zo ze er zijn, niet in samenwerking met de gemeente kunnen worden opgelost? Waarom hebben we onze mond vol over een andere locatie? De Braak heeft toch ook iets? Is het eigenlijk wel zo nodig om andere locaties in overweging te nemen? Het besluit van de Raad was toch immers anders.
Het lijkt erop dat de ene na de andere politieke partij er een sport van maakt om een nieuwe locatie te noemen. Hoe denkt de gemiddelde Helmonder erooer? Is die wel te porren om het middengebied (Ruwe Putten) gedeeltelijk op te offeren voor HS? Ziet de gemiddelde Helmonder een prachtig natuurgebeid (waar eertijds vanuit natuurovewgingen aanpassingen in bestemmingsplannen hebben moeten plaatsvinden op aandringen van GS, en waar rapporten van liggen die aangeven hoe belangrijk onze natuur daar is) locatie als Berkendonk graag veranderen in een sportlocatie? Waarom niet de schouders eronder en met elkaar ons inzetten voor een herwaardering voor het totale gebied rondom De Braak inclusief HS?
Trouwens was het niet PvdA wethouder Van der Zanden die bij zijn jubileum eertijds aangaf dat “…de Berkendonk een gebied moet blijven van alle Helmonders!”?

Beantwoorden

Grappig, ik wil dat ook wel eens weten. Gek dat niemand dat weet, maar de politiek de Braak wel wil verhuizen. Gekke situatie vind ik.

Beantwoorden

Beste Johan, Mohammed, Frans en Marijn.
Het huidige stadion is zoals diverse voorzieningen in Helmond versleten(zwembad, sporthal De Braak) en te klein (t’Speelhuis, de nieuwe ‘grote’zaal van inmiddels Brabant-House).Daarnaast ligt het nu tussen de woonwijken ingeklemd, is bereikbaarheid niet bepaald optimaal en zeggen de deskundigen dat de veiligheid in het geding is. allemaal redenen om te zoeken naar een lokatie buiten De Braak. Wat mij betreft wordt het nieuwe stadion onderdeel van een groter complex waarbij bedrijvigheid de grootste inkomstenpost c.q. co-financier zou moeten zijn. Ik denk daarbij aan o.a. een beursfaciliteit. Wat mij betreft mag dan ook de gemeente een (beperkt) duitje in het zakje doen.
Ik kies voor Berkendonk (alhoewel voor mij Hartmann ook bespreekbaar is) omdat alle genoemde nadelen hier kunnen worden opgelost. De huidige zandbergen (die nu toch geen enkele natuurwaarden hebben) zou dan de plek voor het stadion moeten worden. Parkeerplaatsen zouden multifunctioneel gecombineerd kunnen worden met bezoekers zwemplas, voetbal, bedrijvigheid en beurs.
Belangrijke andere reden om niet voor Ruwe Putten te gaan is de ecologische hoofdstructuur ter plaatse.
Tot slot ben ik het eens met het feit dat De Braak een bepaalde charme heeft. Ik wandel ook iedere keer vanaf mijn huisadres aan de Sperwerstraat – net als heel velen – naar het stadion toe. Ik zou daar soieso wel eens een filmopname vanuit de lucht van willen (laten) maken waarop je dan kunt zien hoe de vele supporters uit alle hoeken en gaten rondom het stadion daar naar toe gaan; maar dat terzijde.
Met heldere groet,
Michael Rieter, fractievoorzitter Helder Helmond.

Beantwoorden

@Michael Rieter
Bedankt voor de opheldering, maar de Braak versleten en te klein vind ik echt onzin. Die sponsortribune aan de lange zijde is zo’n 15 jaar oud en ook de rest ziet er netjes uit. Te klein is echt onzin. Als clubs als Telstar of Emmen komen, is het juist veel te groot. Volgens mij is de Braak haast nooit uitverkocht.

Beantwoorden

Wat ik raar vind is dat er toendertijd toch redelijk wat geld is uitgegeven voor een onderzoek voor een station op Berkendonk.
De conclusie was toen dat dit niet door kon gaan ivm diverse contateringen.

Dit onderzoek blijkt nu ineens niet zoveel waard te zijn en weggegooid geld te zijn geweest.

Even los van het feit waar HS moet komen.
Hoe kan het dat zo een onderzoek nu ineens geen waarde meer heeft.
Daar ben ik wel benieuwd na.

Beantwoorden

Ik sluit me aan bij de opmerkingen van Marijn. Michael, noem nog eens precies de tekortkomingen van de huidige locatie en probeer daar eens een onderscheid in te maken tussen wat enerzijds een HS aangelegenheid is en wat door de club zelf moet worden opgelost (evt. wat dat kost) en wat de gemeente voor aandeel heeft in de eventuele tekortkomingen. Volgens mij komen we dan tot een objectiever oordeel.
Wat betreft de opmerking van Vital sluit ik ik me in zoverre aan dat inderdaad te vlug, te vaak onderzoeken uit het verleden niet meer worden genoemd.

Beantwoorden

dag beste mensen

jullie proberen een club als helmond sport niet te helpen en klagen over de natuur.dat kan ik begrijpen,maar als er in de zomer 8.000 mensen komen zwemmen dan klagen jullie niet.ten tweede wat de suporters betreft van de tegen partij is er maar zelden wat gebeurt.laaste keer dat er echt wat gebeurt was.in helmond was voor de beker tegen vitesse en toen hebben de gemeente helmond en helmond sport en politie meteen matregeling getroffen ,toen heeft helmond sport een half veld ingeleverd en sinsdien is er niks meer gebeurt op de braak na en voor de wedstrijd dank zij de helmondse politie.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *