Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.454 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Helder Helmond koestert de Helmondse cultuur. We hebben niet alleen hart voor Helmond en voor de Helmonders maar ook nadrukkelijk voor de culturele identiteit, de eigenheid, van Helmond. Helder Helmond gaat daar graag de barricades voor op! Wij dragen die passie voor Helmond dan ook graag uit. Daarvoor zijn we dan ook een echte lokale Helmondse politieke partij. Maar op dit moment wordt onze Helmondse culturele identiteit op diverse fronten bedreigd. En als we daar niet snel iets aan gaan doen gaat die zelfs verloren!
15 jaar geleden maakte ik me al ernstig zorgen toen ons Helmonds archief zou gaan verhuizen naar Eindhoven. Ik stelde toen dat we onze ziel zouden verliezen. Het heeft allemaal niet mogen baten.
Ondanks bezuinigingen leek het er een paar jaar geleden op dat we in Helmond zo’n 10 miljoen zouden inzetten voor Brabant Culturele hoofdstad 2018. Echter meteen bij het niet doorgaan daarvan, werden al die miljoenen meteen ingezet voor andere beleidsterreinen. En daarbovenop werd besloten om cultuur nog eens 1 miljoen structureel jaarlijks extra te korten. Daarbij is ook de hele Helmondse afdeling cultuur opgeheven! Een voorbode?
Feit is dat door de voorgenomen bouwplannen rondom de voormalige citysporthal, o.a. de Gaviolizaal met onze monumentale draaiorgels gesloopt gaat worden terwijl er nog geen andere lokatie bekend is. Datzelfde geldt ook voor de kegelbanen, al 100 jaar een culturele sport of sportieve cultuur, in de voormalige citysporthal. En zo staat ook het EDAH-museum op omvallen. EDAH, al meer dan 100 jaar een begrip in Nederland, dat doorleeft als museum met landelijke uitstraling en door vele vrijwilligers wordt gedraaid, moet op 1 augustus 2017 weg zijn uit de huidige lokatie. En ook daar is nog geen andere plek voor in zicht. En als klap op de vuurpijl staan een aantal typisch Helmondse evenementen zoals de Carat-concerten onder druk. De aangepaste voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie zijn op dit moment een bedreiging voor het doorgaan daarvan. Zowel H2O (voorheen Artimond/Jazz in Catstown) als Winterfestijn gaan dit jaar al niet door. Volgens mij wordt het tijd dat de Helmondse inwoners zich ook gaan inzetten voor het behoud van onze Helmondse culturele identiteit. Als Helder Helmond zullen we ons bij de aanstaande begrotingsbehandeling in november er weer sterk voor maken. Doet u met ons mee?

Michael Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

8 reacties:

Het nieuwe beleid is erop gericht om nieuwe initiatieve te ondersteunen, prima! Maar wat top is moet top blijven. Vorig jaar een kleine € 50.000,- naar het Winterfestijn als bijdrage in de opstartfase… nu geven ze aan dat het niet zelfstandjg te dragen is. Dat wisten we natuurlijk allang en zij zelf ook. Met dit geld, en dan is dit slechts één simpel voorbeeld, kunnen de Caratconcerten eenvoudig worden gedraaid. Ja, je moet iets uitproberen maar op voorhand zal er wel beter moeten getoetst. Winterfestijn, oud vrz Helmond Marketing organiseerde dit, is nu vertrokken, komt een nieuwe vrz… gaat ook weer. Dit kost handen vol met geld! En ja, Helmond Marketing gaat ook toetsen… man man man.

Wanneer je een festival (Carat, Kasteeltuinconcerten, H2O enz enz) wil behouden kost dit geld. Wat het opleverd: een geweldig leefklimaat, een bruisende stad, sociale verbindingen, samenwerkingen op verschillende gebieden! Helmond Cultuurstad stond nog niet zo heel lang geleden hoog op de agenda. En nu? Wordt hier niet zo vrolijk van.

Dank aan Helder Helmond om dit wel op de agenda te zetten en gewoon het gezond boeren verstand te gebruiken. Je gooit namelijk nooit oude schoenen weg… precies!

Beantwoorden

Ik maak me ook zorgen.
Gelukkig hebben we nog diverse parels: vanaf 26-12 Verhaal van de Knaal in Theater Speelhuis!!
En vergeet niet alle geweldig leuke initiatieven die ontstaan bij onder meer de Cacaofabriek en Lokaal 42. Deuren gaan dicht, elders gaan ramen open. Dat is bijna bijbels. 🙂

Beantwoorden

Ze hebben nergens geen geld voor alles wordt hier afgebroken door die bobo,s

Beantwoorden

Nog even en wij hebben niks meer zelfs geen winkels de halve stad staat leeg

Beantwoorden

26 jaar het Helmondse Sportgala gehad, georganiseerd door vrijwilligers, moest professioneel worden op Suytkade, waar is het gebleven????

Beantwoorden

Nu nog Carnaval en Kermis afschaffen en alle cultuur is gebannen. Speelhuis uit de kerk, Kunstkwartier en kasteel op slot. Jan Visser op de boer. Cacaofabriek smelten.
En dan nog het ergste van al. Ook de Kunstuitleen verdwijnt uit Helmond. Wat moet ik dan aan de muur hangen? De burgemeester, wethouders of gemeenteraad? Allen geen gezicht.

Beantwoorden

Michael Rieter,

Niet klagen hier, want als je zelf met zulke luchtkastelen komt zoals in jou
stuk hier op de weblog van 1 augustus 2016 Centrumperspectief zonder slopen
dan moet dit geld natuurlijk wel ergens vandaan komen.

“Politici” vandaag lullen ze de ene kant op morgen de andere kant je kunt ze
nooit serieus nemen.

Maar ja je moet wat zeggen om in de belangstelling te komen / blijven.

Beantwoorden

Ik ben benieuwd wat de organisatie van de Carat-concerten ervan vinden. Volgens mij hebben die dit slechte nieuws nog niet gehoord.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *