Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.547 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

HELMOND – Helmond hoofdstad van de Peel? Nee. In een grijs verleden was Helmond inderdaad wel hoofdstad van Peelland. Maar dat waren andere tijden. Helmond centrum van de Peel? Nee. Sommigen zeggen dat wel, maar de Peelregio kent meer centra en Helmond is er volgens mij daar een van. Als mij gevraagd wordt: noem eens een echte Peelgemeente, dan denk ik zelfs niet meteen aan Helmond maar eerder aan Deurne of Asten. Die liggen ook veel meer in de Peel. Dan denk ik namelijk aan knuppelbruggen en voormalige turfstekerijen. Maar natuurlijk hoort Helmond nadrukkelijk ook bij de Peel. Voor mij is Helmond de poort van en naar de Peel. En bij een poort is het vaak goed toeven. Maar politiek gezien heeft Helmond er de afgelopen tijd een zooitje van gemaakt! Peel 5.1 zónder Helmond is toch wel een schande die volgens mij voorkomen had kunnen, wat zeg ik, moeten worden.
Maar dat allemaal terzijde. Omdat…….. Helmond afgelopen vrijdag de felbegeerde Peeltrofee heeft gewonnen! En ik mocht daarbij zijn. Want het was de inzending van het Comité Open Monumentendag (OMD) Helmond, waarvan ik alle jaren voorzitter ben, dat bij de 3 genomineerden behoorde die vrijdag hun opwachting maakten in Kunstlokaal in Gemert. Uit de aanvankelijk 14 inzendingen waren er door het publiek 5 boven komen drijven. Een deskundige jury heeft zich daarna beraden en er 3 uit geselecteerd. Na een mooi filmpje van alle 3 de genomineerden op lokatie, kwam het spannende moment wie respectievelijk derde, tweede en uiteindelijk eerste zou worden. En daar stond ik dan samen met Mieke Chatrou van Cultuur Contact, bedenker van de monumentenspeurtocht voor kinderen, die wij als comité hadden ingezonden. Samen met de andere 2 genomineerde organisaties wachtten wij in spanning af. En dat mondde uit in een mooie overwinning voor het Comité Open Monumentendag Helmond dat daarmee voor het eerst de Peeltrofee naar Helmond wist te halen. De jury was niet alleen positief over het feit dat wij de jeugd bij het monumentale verleden van Helmond op een interactieve manier wilden betrekken maar vooral omdat dit concept ook te gebruiken is door de andere Peelgemeenten. Een mooiere vorm van samenwerking kun je je toch niet voorstellen in de Peel. Met de Peeltrofee op zak mogen we ons als Helmond dan ook gelukkig prijzen even een momentje nummer een te zijn. Overigens beleefde Helmond met het fraaie weer erbij weer een prachtig open monumentenweekend. En dat allemaal door heel veel Helmondse organisaties en personen die allemaal met heel veel plezier zich sterk maken voor een monumentaal en cultuur-historisch Helmond.

Michael Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

6 reacties:

Beste Michael,

Allemaal heel mooi, maar als Secretaris van de Stichting Monumenten Werkgroep Helmond ga eens even kijken hoe de Begraafplaats Wesselman van Helmond / Carp ( Gemeentelijk Monument ) er op dit moment en al vanaf januari
bij licht, dit monument bestaat dit jaar 200 jaar en is de oudste en enige particuliere begraafplaats in Helmond.
In 2002 / 2003 is de begraafplaats gerestaureerd in de jaren daarna zijn er
nog diverse werkzaamheden aan het eiland gedaan ( oeverbescherming , waterafvoer zodat de grafkelder niet steeds halfvol staat met grondwater,
grafzerken gerepareerd).
Dit is allemaal gedaan om het Monument te behouden voor de toekomst.
Maar als ik kijk hoe de Gemeente dit jaar met dit monument om gaat dan ziet
het er over enkele jaren weer uit als in 2000 helemaal overwoekerd met onkruid
en bomen die er niet thuis horen.

Met vriendelijke groet.

Beantwoorden

@ Michael “Helmond de poort van de Peel”! Toen we samen Helmondse Belangen aanvoerde hadden we juist de visie om ons meer op Eindhoven te ( gaan) richten ! Daar was volgens de HB visie meer te ‘halen” dan bij de Peelgemeenten. Die hadden niet veel met Helmond als zodanig. Goed maar het kan verkeren als ik jou column lees. We noemen dat in de politiek voortschrijdend inzicht ! Goed de praktijk is volgens mij weerbarstiger, ik verwijs naar de “samenwerking” in Peel 6.1 Berry

Beantwoorden

Afgelopen weekend verschillende monumenten bezocht in Helmond,
wat zie je veel als je goed kijkt,.
Zelfs waar vroeger het speelhuis stond, is ook op dit plein als je goed kijkt,
een soort herinnering ontstaan als ode aan het afgebrande speelhuis.

Uiteraard zijn er nog vele monumenten in Helmond, maar helaas zijn er ook vele
niet meer.

Ik heb genoten van mijn rondje Helmond, het was zeker de moeite waard.

Groet
Gerard

Beantwoorden

Door het aantal inwoners vervult Helmond de belangrijke functie van centrumgemeente in de regio. Of je dat dan kwalificeert als de hoofdstad van de Peel vind ik eerlijk gezegd niet zo belangrijk. Deze centrumfunctie wordt o.a weerspiegeld door de aanwezigheid van het Elkerkliek – ziekenhuis en het Werkplein, hoewel deze 2 instellingen moeilijk of niet bereikbaar zijn voor cliënten, maar dat is al langere tijd zo. Het is altijd leuk om een prijs te winnen – en zeker als daar energie in is gestoken – dus: PROFICIAT!

Beantwoorden

En dan hier nog even het totaalplaatje.

http://www.peelnetwerk.nl/nieuws/speurtocht-voor-kinderen-langs-helmondse-monumenten-wint-peeltrofee-2016-387

Hulde aan Helmond.

En ja, ook eens met de reactie van ikke 2.

Beantwoorden

@Mien op donderdag 15 september 2016 om 12:18:

DANK U WEL !!!!! Mien

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *