Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.545 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Column Michael Rieter Helder HelmondBinnenkort komt hij weer tijdelijk in Helmond wonen: sinterklaas. Ons zeer fraaie monumentale kasteel, middenin in het centrum, is dan de uitvalsbasis van deze kindervriend voor heel Nederland. Met in zijn kielzog honderden zwarte pieten! Helmond is hèt middelpunt van het jaarlijkse sinterklaasfeest. Maar nu worden onze zwarte pieten bedreigd! Bedreigd zelfs met uitroeiing! En willen wij Helmonders dat? Nee! Maak van Helmond een vrijplaats voor àlle zwarte pieten in Nederland! Gemeentebestuur van Helmond, laat nu met luid en bovenal heldere stem horen: handen af van onze zwarte pieten! Sinterklaas hoort bij de Nederlandse cultuur; al eeuwenlang! Naar verluidt is er zelfs een schilderij van de 17e eeuwse schilder Jan Steen waarop het sintnicolaasfeest al wordt verbeeld.
Nou zijn wij Hellemonders wel niet van nature een barricade-mens. Maar achteraf hoor ik toch vaak in héél véél zaken ‘Haan we mar!’. Dus goedwillende mensen in Helmond. Laat je de pepernoten niet uit de mond stoten. En zorg er massaal voor dat zwarte piet in Nederland mag blijven; desnoods even massaal asiel krijgt in Helmond! Ik weet uit persoonlijke ervaring dat zwarte piet helemaal geen knecht is van onze goedheiligman. Weliswaar is sinterklaas de ‘baas’, zie hem maar als een soort directeur. Maar hij kan het nooit alleen! Hij doet dat héél nadrukkelijk samen!, samen met zijn vele zwarte pieten. Die elkaar wederzijds heel erg respecteren. Toen ik laatst een keer op het Helmondse kasteel was vertrouwde sinterklaas mij in vertrouwen toe – maar ik vind dat iedereen het mag weten! – ‘ik kan niet zonder mijn pieten en mijn pieten niet zonder mij….’. Nou als dat nog geen overtuigend bewijs is dat onze sint hier in Helmond meer dan op zijn plaats is? En daar horen dus ook de zwarte pieten bij! Helmond sinterklaasstad! Helmond zwarte pieten stad!

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

8 reacties:

Onderbuikgevoelens… Gaan we deze discussie nou hier echt nog een keer over doen? Gooi d’r een paar witte pieten bij op klompen die kaas uitdelen, dan staan we weer quitte 🙂

Beantwoorden

Michael, ik ben het niet vaak met je eens, maar in deze steun in je zeer sterk. Zwarte Piet hoort bij ons, en als mensen daar problemen mee hebben is dat hun probleem. Ik voel me vaak zat beledigd als ik iets zie, maar dat is ook geen reden om iets te veranderen schijnbaar.

Voor alle tegenstanders, denk je dit eens in: als je vanwege een relatief marginale groep welke tegen Zwarte piet is zwarte pier afschaft, welke argument heb je dan nog om een groot aantal andere zaken wel toe te staan? Geen. Zwarte piet hoort en blijft en Helmond mag zijn thuis zijn!

Beantwoorden

Wanneer we Sinterklaas een kleurtje geven , is het dan allemaal opgelost ?

Beantwoorden

Wat wil je nu bereiken meneer Rieter? Zo’n houding veroorzaakt weer strijd. Als lid van de meerderheid (die wil dat Zwarte Piet blijft) ben je in een democratie moreel verplicht om te luisteren naar het verhaal van de minderheid. Je hebt het niet nodig je eigen positie te versterken ten koste van een minderheid. Bij kinderen noemen ze dat pesten.

Beantwoorden

Ik heb de Pietendiscussie al meerdere malen gevoerd, hoe onzinnig die ook is, en ga hem niet ook nog een keer voeren hier. Maar ik wil wel zeggen dat gezien het zeer zeer grote aantal mensen dat tegen de afschaffing van zwarte Piet is, het wel duidelijk is dat die minderheid die verandering wil, niet opweegt tegen de mensen die pro-Piet zijn. Duidelijker geval van democratie kun je niet krijgen lijkt me…

Beantwoorden

Het nieuws uit oude tijden lijkt me. Skip and look forward…..:)

Beantwoorden

zwartepietendiscussie: Discussie waarbij beide partijen elkaar de zwarte piet proberen toe te spelen. 🙂

Beide partijen hebben gelijk en praten langs elkaar heen. Degenen die een verwijzing naar de slavernij zien hebben gelijk, het is een legertje zwarten die voor een blanke baas werken. De meester-knecht relatie stamt rechtstreeks uit die “zwarte” bladzijde uit onze gescheidenis. Het uiterlijk dat zwarte piet tot voor kort had, compleet met kroeshaar, dikke rode lippen, grote gouden oorringen en een accent waar je tenen krom van gingen staan spreekt wat dat betreft boekdelen. Degenen die het als een stukje cultuur zien en claimen dat er al veel veranderd is hebben net zo goed gelijk. Het accent is tegenwoordig ver te zoeken, oorringen en rode lippen vaak ook.

Het punt is dat stereotypen allang niet meer discriminerend of kleinerend bedoeld zijn, maar als label op een bepaalde bevolkingsgroep geplakt worden als een moderne vorm van de ouderwetse zuilen. En die groepen werken er zelf net zo hard aan mee. Ze zoeken elkaar op, omdat ze qua cultuur en gebruiken dichter bij elkaar staan en plaatsen zich zo als groep in het geheel in plaats van als individu. Die dubbele moraal roept weerstand op.

Al met al geen compleet onzinnige discussie, alleen jammer dat ie meestal vanuit de onderbuik gevoerd wordt, zonder fatsoenlijke argumenten.

Beantwoorden

We moeten eens wat sterker optreden en niet alles pikken .Sinterklaas en zwarte piet is onze traditie en dat moet zo blijven .
wij kunnen en willen toch ook geen tradities van anderen afschaffen .
DUS HANDEN AF VAN VAN ZWARTE PIET.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *