Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.546 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
21reacties

Column Michael Rieter Helder HelmondHet wordt tijd dat we ons als lokale overheid in Helmond goed gaan herbezinnen. Want we hebben zo’n tien jaar geleden naar nu pas blijkt toch een te grote broek aan willen trekken. Zowel door de financieel-economische crisis maar vooral ook door allerlei nieuwe ontwikkelingen én inzichten wordt het tijd om de bakens te gaan verzetten. Of althans in ieder geval unaniem het lef hebben om bestaande plannen en andere voornemens tegen het licht te houden. Want om alleen maar de Helmondse inwoner te wijzen op meer eigen verantwoordelijkheid met minder of geen middelen is èn kort door de bocht maar toont ook geen respect voor diezelfde inwoners wanneer we zelf niet het goede voorbeeld geven! Waarom wordt er bijvoorbeeld zoveel gesloopt? Er ontstaan alleen maar enorme kale vlaktes (Obragasterrein, ’t Speelhuis, De Bleek) en er komen er als we er geen stokje voor gaan steken nog een aantal bij! Ja om te kunnen bouwen wordt er dan gezegd. Maar het gerucht gaat dat bijvoorbeeld XperienceWorld al bezig zou zijn om de pas verworven grond weer te willen verkopen? En is er wel een markt om nieuwe winkels te bouwen terwijl er tientallen leegstaan? En daar komen er nog meer bij want naar het schijnt gaat de gemeente proberen de uitzendbureaus te enthousiasmeren te verhuizen naar het Werkplein! En waarom zou de Gaviolizaal plat moeten als we de komende jaren op die plek misschien toch nog niets gaan doen? Kan het orgelmuseum sowieso nog een paar jaar blijven waar het is. Komt bij dat we bij de vaststelling van de Stadsvisie 2030 hebben afgesproken dat we het CentrumPlan eens heel kritisch moeten gaan bekijken. Is dat nog wel van deze tijd? En hoe zit het met de grote bouwplannen Groene Loper, Brandevoort2, en Suytkade? Laten we in ieder geval de binnenstad afbouwen en vernieuwen. En wat te denken van een nieuw theater? Ik was bij de eerste voorstelling in onze Speelkerk (jammer dat deze Speelhuis heet want dat blijft voor mij het kubussen-complex van Piet Blom met de markante tentdoekbeschildering van Har Sanders). Kunnen al meer mensen in dan in ’t Speelhuis! Dus dat kan en mag van mij een blijvertje worden. Kunnen we ons gaan bezinnen op bijvoorbeeld de herbestemming van de CitySporthal in 2014, inclusief de eronder liggende parkeergarage. Niet óók slopen maar juist omvormen tot een multifunctionele vlakke vloertheater dat tevens gebruikt kan worden voor congressen en beurzen en andere evenementen. Kortom het is tijd om ons te gaan herbezinnen en opnieuw te beginnen.

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

21 reacties:

Leuk en goed stukske. Het blijft jammer dat Michael Rieter zijn partij maar niet naar een hoger niveau lijkt te kunnen tillen. Succes.

Beantwoorden

wat helmond moet doen is de stad aantrekelijker maken, meer op toeristen gericht dan mix je dat met een winkelcentrum en je hebt een prefecte locatie voor dagjes mensen

Beantwoorden

@de Muws we kunnen idd versterking gebruiken, dus zou zeggen sluit je aan.

Het is id een goed stukske daar sluit ik mij dan graag geheel bij aan.

Beantwoorden

@ de Miuws,zijn goed bezig en ben ervan overtuigd dat dit zich in 2014 gaat uit betalen.

Beantwoorden

Tja, misschien was het toch beter geweest om eerder naar de SP te luisteren. Die hebben immers continu gewaarschuwd dat het op deze manier niet de goede weg was. En de broek die Helmond aan wil trekken een aantal maten te groot is.

Donderdag in de commissie MO&E een presentatie over de detailhandel in Helmond. Ben benieuwd wat voor moois de ambtenaren hiervan gemaakt hebben. En wat de realiteitszin hiervan is.

Beantwoorden

Helmond lijdt aan grootheidswaanzin en het College moet eindelijk eens gaan beseffen dat Helmond een kleine stad is met beperkte middelen.

Beantwoorden

Er zijn wel meer partijen die die voor de lol meedoen,en goed zijn in ja knikken.

Als er iets van waarheid in zit over de verkoop van grond Gamehal ,dat ze daar maar onderzoek naar doen.Lijkt Deurne wel.

En stuur ze naar huis die er verandwoordelijk voor zijn

Beantwoorden

Tja, het Helmondse centrum. In een zeer vroeg stadium heb ik al eens de contouren en schetsen gezien en dacht toen al: onmogelijk. Nu zijn we meer dan 10 jaar verder en nog lijkt dit kwartje niet te vallen in de politiek.

Bouwen doen we tegenwoordig voor leegstand. Men krijgt de huidige lege vierkante meters niet eens gevuld. Ondertussen liggen er nog talloze braakliggende terreinen en staan er gebieden op de nominatie op de Helmondse centrum-woestijn nog verder te vergroten. En maar plannen op de plank hebben liggen om te bouwen. Niet gehinderd door enige kennis van zaken rent men als een kip zonder kop door.

De enige mogelijke ontwikkeling waar men mee bezig is, is de bouw van een gamehal die de bevolking niet ziet zitten. Het gepresenteerde ontwerp is sowieso spuuglelijk en een potentiele rotte appel in het centrum door de komende decennia. Het is goed om te horen dat er geruchten zijn dat Xperience World de grond weer van de hand wil doen. Misschien zijn bij de initiatiefnemers eindelijk de ogen open gegaan dat dit project geen enkele kans van slagen kan hebben. Maar ja, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zou ik zeggen.

Beantwoorden

Daar zal de bijenverenioging blij mee zijn. Ruimte zat voor de bloemenweide de komende 10 jaar.

Beantwoorden

@ J.E. Mulder @Ad

Helmond is met een kleine 100.000 inwoners geen kleine stad te noemen.
Eerder een middelgrote stad die moet oppassen dat het voorzieningenniveau in de toekomst niet sterk achteruitgaat. Helmond telt tegenwoordig mee en daar hebben we al veel (financieel) profijt van gehad.

En opmerkingen als “had maar naar de SP geluisterd” neem ik ter kennisgeving aan maar neem ik, met alle respect, niet te serieus Ad. Tomaten gooien is leuk, maar wie ruimt vervolgens de tomatenpuree op…?

Beantwoorden

O ja, ik ben het met Dan eens v.w.b. Xperience World.
Nu is eindelijk een van de meest lelijke panden in het centrum gesloopt (waar Van Bree zat met zijn kledingwinkel), beginnen we opnieuw!

Beantwoorden

@De Muws

“Helmond telt tegenwoordig mee en daar hebben we al veel (financieel) profijt van gehad”

Leg dat eens uit. Is voor het eerst dat ik dat iemand hoor zeggen.

Beantwoorden

@Eddie

Hoeveel gelden die gebruikt zijn voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld Dierdonk, Brandevoort, Suytkade, vier (!) stations, etc. komen uit Den Haag en Brussel…?

Veel. Heel veel.

Beantwoorden

@De Muws op woensdag 20 februari 2013 om 10:43:

Tot nog toe valt er weinig tomatenpuree op te ruimen, maar zien steeds meer partijen in dat de weg die zij voor ogen hadden een doodlopende is. Het is dus eerder andersom. Helmond kan wel wat “tomatenpuree” gebruiken.

Beantwoorden

Als dat Xperience world gedrocht er niet komt is dat goed nieuws.
Dan kan op die lokatie mooi een nieuw theater gebouwd worden, eventueel met nog wat extra horeca zodat het Havenplein (en dus Helmond) nog wat aantrekkelijker wordt.
En persoonlijk ben ik zelf wel een voorstander van een groot theater complex met toevoeging van een IMAX bioscoopzaal zoals de IMAXzaal van de Pathe Rotterdam Schouwburgplein. Aangezien Pathe Helmond niet de mogelijkheid heeft tot uitbreiden op hun huidige lokatie (vermoed ik althans), zal een aparte IMAX zaal op loopafstand van hun andere vestiging voor hun eventueel een uitkomst zijn.
Verder is zo’n zaal sowieso wel levensvatbaar, omdat omdat de IMAX van Pathe Eindhoven slechter is, en nauwelijks beter is als een normale bioscoopzaal, en er qua filmtechnieken alleen maar meer films voor gemaakt worden.
En als de Pathe niet wil, dan zijn er vast nog wel genoeg andere bioscoop exploitanten die er iets mee kunnen. 🙂

Beantwoorden

Helmond heeft in principe wel genoeg “achterland” om een groter centrum te rechtvaardigen, maar de meeste mensen gaan nu in Eindhoven shoppen. Dat komt voornamelijk omdat het centrum van Helmond niet aantrekkelijk genoeg is qua aanbod en mogelijkheden om een terrasje te pikken. Met een groter centrum komt het Havenplein centraler te liggen t.o.v. de winkels, dus zo vreemd zijn de uitbreidingsplannen nog niet.

Het “probleem” waar de meeste mensen tegenaan lopen bestaat uit twee componenten:

– Hoe krijg je die winkels vervolgens gevuld?
– Hoe zorg je ervoor dat het ook voldoende publiek trekt?

Wat betreft bovenstaande vragen is het goed om leentjebuur te spelen bij wat werkt in andere sectoren van de economie. Wat je ziet is dat initiatieven om startende ondernemers te helpen (twinning, bedrijfsverzamelgebouwen, startersfaciliteiten) hun geld dubbel en dwars waard zijn wat betreft de economische activiteit die zij opleveren. Het zou dan ook logisch zijn om in de strijd tegen leegstand in het centrum en voor het bewerkstelligen van de benodigde groei en aantrekkingskracht instrumenten voor winkels te ontwikkelen die hetzelfde effect hebben. Wat betreft aantrekkingskracht van je centrum moet je kijken waar mensen naar zoeken. Ze zoeken naar het liefst unieke winkels en een zo gevarieerd mogelijk aanbod.

Om meer en vooral meer gevarieerd winkelaanbod te krijgen zul je het gemakkelijk moeten maken om op een kleinschalige manier een winkel te beginnen en deze op te schalen zodra de klandizie en winsten toenemen. Er zijn een aantal sectoren (design, mode, sieraden, thuisvlijt) die zich prima lenen voor deze manier van starten. Om meer zaden te kunnen planten in het centrum die tot bloeiende zaken kunnen uitgroeien heb je mijns inziens een nieuwe manier van handel drijven nodig die veel gelijkenissen vertoont met wat elders in de wereld vaak een bazaar genoemd wordt.

Idealiter heb je een vorm van ondernemen in een collectief. Daarbij verkopen meerdere mensen voor elkaar op provisiebasis zodat zij slechts een dagdeel per week aanwezig hoeven te zijn in de winkel. De rest van de tijd houden ze dan over om een reguliere baan te onderhouden, producten te maken (mode/sieraden/3Dmodellen/etc) of anderszins te gebruiken. Dit zou je dan ook nog kunnen combineren met zogenaamde “makerspaces”, ruimtes waarin alles aanwezig is wat nodig is om creatief producten te ontwerpen en fabriceren.

Om kort te gaan, het plan is prima haalbaar, maar Helmond moet dan wel een stuk slimmer worden in de aanpak en zich veel meer richten op de creatieve industrie.

Beantwoorden

@ Michiel van Geel

Wat een mooie ideeën die collectieve ondernemingen en makerspaces!
Ik wil hier graag meer over weten om het in de raad aan te kunnen kaarten.
Wil je svp contact met me opnemen?
[email protected]

Beantwoorden

@Michiel van Geel op woensdag 20 februari 2013 om 18:33:

eindelijk iemand die het niet zoekt in het platgetreden pad van V&D en/of media markt. De ideeën van Michel zijn heel wat verfrissender. En met een hogere slagingskans. Wat hierbij hoort is m.i. dan dat we niet een groot aantal m2 winkelruimte ineens erbij bouwen, maar juist eerst de gaten opvullen, evt. met verhuizingen, en kleine stukjes nieuwbouw om het centrum wat aantrekkelijker eruit te laten zien. met dit soort ideeën gloort er hoop voor ons centrum.

Beantwoorden

Rieter roept weer eens wat zonder de feiten te (willen) kennen. De grond is nog helemaal niet aan Experience World verkocht…die is nog gewoon in eigendom van de gemeente Helmond.

Enneuh, Michiel van Geel, jij bent toch actief lid bij D’66 hier in Helmond? Staan ze daar niet open voor je ideeen?

Beantwoorden

Zomaar een vraag in het kader van herbezinning en goede ideeen. Is er in de Raad ooit gesproken over het concept “Terugploegen van Maatschappelijke Baten”. Kwam dit rapport (2012, opdracht min. BZK/WBI ) ergens tegen. Bevat een nieuwe innovatieve aanpak om de vastgelopen stedelijke vernieuwing nieuw leven in te blazen.
Mischien een idee voor de politiek om het daar eens over te hebben nu het er naar uitziet dat de klassieke aanpak om o.a.onze (foeilelijke) open plekken te dichten (voorlopig) weinig te bieden heeft.

Beantwoorden

@Onno

Dat rapport is wel een goed stuk, met een opsomming van een aantal pilot-projecten die succesvol zijn geweest de afgelopen jaren. Zo leest het ook: Er zijn een aantal succesvolle projecten genomen en vervolgens is daar het kader omheen geschreven. Dat de overheid meer naar sociale partners moet kijken om zaken gerealiseerd te krijgen is eigenlijk al gemeengoed geworden langzaam maar zeker. Neemt niet weg dat het goed is om er extra de aandacht op te vestigen en gemeenten aan te sporen om die berekeningen te maken. Zo hebben woningbouwverenigingen baat bij meer sociale cohesie en goed onderhoud van de openbare ruimte in wijken, omdat daardoor de huizen meer waard worden. Zij houden zich in de praktijk al zijdelings bezig met die sociale taak en een van de genoemde pilot projecten doet er ook wat mee.

@Mirjam van der Pijl
Er is ondertussen iets in voorbereiding, spoedig meer info 🙂

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *