2reacties

Rieter: MOB-complex naar natuur?

Column Michael Rieter Helder Helmond

Is Helmond de dupe van een slapend gemeentebestuur van Deurne die in het pak wordt gedaan door de slimme ondernemer Driessen? En kan Helmond daar überhaupt iets tegen doen?
Hoewel het voormalige MOB-complex, aan de zuidzijde van de Deurneseweg, op Deurnes grondgebied ligt, zal een alternatieve bestemming louter impact hebben op Helmond. En dan met name voor de wijken Rijpelberg en Brouwhuis. Maar ook voor de eventueel – overigens door de provincie verplicht samen met Deurne! – te ontwikkelen Groene Peelvallei, aan de noordzijde van diezelfde Deurneseweg, tegenover dat MOB-complex.
In principe zou er geen 'gevaar' voor Helmond zijn geweest als was gebeurd wat er met (bijna?) alle andere MOB-complexen in Nederland is gebeurd: namelijk teruggeven aan de natuur. Mooie geste toch van defensie! Want die MOB-complexen waren van het Ministerie van Defensie. MOB stond voor 'mobilisatie'. En op die complexen lagen complete legeronderdelen (voertuigen, materieel, e.d.) als het ware in de mottenballen te wachten op personeel dat in tijden van crisis (dreigende oorlog) weer soldaatje mocht gaan spelen. Ik weet hoe dat was want ik ben lange tijd een van hen geweest; maar dat terzijde. Maar nadat door het vallen van de muur in 1989 en een paar jaren later door het ineenstorten van het Warschau-Pact (de communistische tegenhanger van de NAVO) de vijand-dreiging in Europa weg was, kregen we een beroepsleger dat ook nog eens weer veel kleiner was. Dus konden de MOB-complexen worden afgestoten.
In het geval van het Helmondse MOB-complex – sorry: Deurnese – is er echter iets bijzonders aan de hand. Bij hoooooge uitzondering mocht dit terrein gebruikt worden om een Deurnes probleem op te lossen i.p.v. het terug te geven aan de natuur. Het bedrijf Driessen dat op 3 plaatsen tegen (in?) de bebouwde kom van Deurne lag, mocht hier naar toe verhuizen. Niet fijn voor Helmond maar schoorvoetend moest Helmond hiermee uiteindelijk toch akkoord gaan. Totdat Driessen onlangs vriend en vijand verraste door het terrein door te verkopen aan een Eindhovens handelshuis die er een distributiecentrum van honderdduizend vierkante meter én 16 meter hoog wil gaan bouwen! Als die cijfers kloppen wordt dat een gebouw van b.v. 250 bij 400 meter! Met de hoogte van een flat van meer dan 5 verdiepingen! Naar verluidt met ontzettend veel containers die én gebracht én weer gehaald moeten worden met dus evenzoveel vrachtwagenbewegingen ter plaatse op en aan de Deurneseweg. Vele malen meer dan de aanvankelijk gedachte vrachtwagenbewegingen van Driessen zelf.
De gemeente Helmond heeft inmiddels een bezwaar ingediend tegen de door Deurne reeds verleende bouwvergunning. Ben wél benieuwd of dit ontvankelijk zal worden verklaard (officieel aanvaard) want eerder zijn bezwaren van bewoners van Rijpelberg en Brouwhuis tegen de vestiging van Driessen ook niet goed gekeurd.
Maar wat ik mij nou afvraag is of Driessen dit perceel überhaupt wel kan en mag doorverkopen (het zou overigens in de kleine lettertjes van het koopcontract staan?!?!)! Want als defensie het bij hoge uitzondering niet teruggeeft aan de natuur maar Deurne de gelegenheid geeft om het Deurnese probleem Driessen op te lossen, lijkt dit toch niet te kunnen?

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond